ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 15 Απρ 2023 18:38
* ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΕ η αγορά και τα καφέ των Φαρσάλων. Εικόνες που θύμιζαν άλλες εποχές...  Γ.Γ. * ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΕ η αγορά και τα καφέ των Φαρσάλων. Εικόνες που θύμιζαν άλλες εποχές... Γ.Γ.

Στο περίμενε…
* ΛΑΟΘΑΛΑΣΣΑ στις πλατείες, στους πεζόδρομους, στα εμπορικά. Μα και στα καφέ, στα τσιπουράδικα και γενικότερα στα μαγαζιά της εστίασης. Συνεπικουρούμενοι από τον καλό καιρό οι Λαρισαίοι αλλά και κάτοικοι του ευρύτερου νομού φόρεσαν τα καλά τους και βγήκαν για να πιούνε

τον καφέ τους στην ηλιόλουστη πόλη. Κυριολεκτικά δεν έπεφτε καρφίτσα χθες στην αγορά της πόλης. Η μέρα ξεκίνησε νωχελικά, αφού η αγορά άνοιγε στη 1, ενώ όσο περνούσε η ώρα τόσο άρχιζε να γεμίζει κόσμο η πόλη. Αποκορύφωμα οι πρώτες ώρες του μεσημεριού, πριν αρχίσει ο κόσμος να φεύγει για να ετοιμαστεί για τον Επιτάφιο. Παρόμοιο σκηνικό και το βράδυ. Γεμάτα τα μαγαζιά, με τα τσιπουράδικα να γνωρίζουν μέρες δόξας. Πολλά μάλιστα εξ αυτών δέχονταν μόνο με κράτηση. Υπήρχαν βέβαια και οι «προνοητικοί» που έστελναν έναν από την παρέα να βρει τραπέζι, έβρισκε, έπινε κι ένα τσίπουρο καθώς περίμενε όσο οι άλλοι ήταν στον Επιτάφιο.
ΘΑ.

Παρτέρια
* ΓΝΩΣΤΗ η ιστορία με τα παρτέρια στο κέντρο της πόλης. Με το που φτιάχνει ο καιρός και μπαίνουν τα ωραία λουλουδάκια στα παρτέρια παρατηρούνται και τα φαινόμενα της αφαίρεσης. Μα φέτος προχώρησε πολύ η κατάσταση. Κάποιοι δεν περιορίστηκαν μόνο στα άνθη και φυτά, αλλά άκουσον άκουσον επιχείρησαν να αφαιρέσουν και δενδρύλλιο.
***
* ΜΑ αν θέλουν κάποιοι με μανία να απλώνουν το χέρι και να αφαιρούν αντικείμενα, ας σκεφτεί λιγάκι διαφορετική η δημοτική αρχή. Μπορεί να τοποθετήσει σε διάφορα σημεία βιβλία. Ας τα κλέψουν κι αυτά. Ποιος ξέρει, μπορεί και διαβάζοντάς τα να ομορφύνουν ως άνθρωποι… Με τα λουλούδια δεν αλλάζουν οι συνήθειες. Με το διάβασμα ίσως;
Κ.Γ.

Τέμπη
* ΣΤΗΝ Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης Χιλιομοδίου ο φετινός Επιτάφιος ήταν αφιερωμένος στα 57 θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη. Οι εθελόντριες στόλισαν τον Επιτάφιο γράφοντας ΤΕΜΠΗ 28/2/2023,  με λευκά άνθη και φτερά και τον διακόσμησαν με 57 μικρά λευκά αγγελάκια με τα ονόματα των θυμάτων και έναν μεγάλο άγγελο για τους αγνοούμενους της τραγωδίας με το τρένο. Περίσσεψε η συγκίνηση στη θέα του…
Ν.Π.

Γολγοθάς
* ΤΗΝ επόμενη εβδομάδα, το Σάββατο 22 Απριλίου είναι που ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου όπου με τη διάλυση της Βουλής θα προκηρυχθούν και επίσημα οι εκλογές δηλαδή.
Οπότε τη μεθεπόμενη εβδομάδα ο… αφέτης θα ρίξει στον αέρα σημαίνοντας την εκκίνηση για όλους τους υποψήφιους βουλευτές, όλων των κομμάτων και για εκλογικές περιφέρειες όπως η Λάρισα, που ακόμη δεν έχει κλείσει (όλα) τα ψηφοδέλτια.
Πράγματα που θα είχαν γίνει αλλά η τραγωδία των Τεμπών άλλαξε την ατζέντα, ενώ με ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον αναμένονται τα αποτελέσματα της… γκαστρωμένης κάλπης.
Μετά το Πάσχα λοιπόν και τύποις ξεκινάει ο «Γολγοθάς» των κομμάτων. Που στην πραγματικότητα για την επόμενη τετραετία, εξελίσσεται σε «Γολγοθά» για τους πολίτες. Όσο οι πολίτες είναι ψηφοφόροι τα κόμματα τους κάνουν προτάσεις γάμου, μετά την ψήφο ξεκινάνε οι αιτήσεις διαζυγίου…
Β.Κ.

Νωρίτερα
* ΜΙΑ ημέρα νωρίτερα θα ψηφίσουν οι Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό, δηλαδή το Σάββατο 20 Μαϊου. Σε αυτές τις εκλογές θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά ο νόμος (4648/2019) για το δικαίωμα ψήφου, υπό προϋποθέσεις, των Ελλήνων του εξωτερικού από τον τόπο διαμονής τους, που αποτέλεσε μια πολιτική και κυρίως οργανωτική δοκιμασία. Οι κάλπες… εξωτερικού δεν θα στηθούν την Κυριακή 21 Μαΐου, όπως στην Ελλάδα, αλλά κατά πάσα πιθανότητα μία ημέρα νωρίτερα, το Σάββατο 20 Μαΐου. Πάντως τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον αρκεί να καταθέσουν εγκαίρως τις αιτήσεις τους οι Έλληνες του εξωτερικού. Για να δούμε πώς θα πάει και αυτό.
Ν.Π.
Αθώος
* ΗΤΑΝ ένας Άγγλος, ένας Γερμανός και ένας Πόντιος στη ζούγκλα, και περπατούσαν αμέριμνοι. Ξαφνικά πετάγεται μπροστά τους ένα λιοντάρι και έμειναν κατατρομαγμένοι.
-Μην κινείστε, λέει ο Άγγλος, αρπάζει μια πέτρα, σημαδεύει το κεφάλι του λιονταριού και το σκοτώνει.
Χειροκροτήματα, χαμός οι άλλοι δύο, ήρωά μας, μας έσωσες και τέτοια. Συνεχίζουν να περπατούν αμέριμνοι και ξαφνικά πετάγεται μπροστά τους άλλο λιοντάρι και μένουν ξανά κόκαλο.
-Μην κινείστε, λέει ο Γερμανός, αρπάζει μια πέτρα, σημαδεύει το κεφάλι του λιονταριού και το σκοτώνει και αυτός.
Χειροκροτήματα, χαμός οι άλλοι δύο, ήρωά μας, μας έσωσες και διάφορα άλλα. Συνεχίζουν να περπατούν αμέριμνοι και ξαφνικά πετάγεται μια αγέλη με 10 λιοντάρια.
Ταράζονται ο Άγγλος με τον Γερμανό και σκαρφαλώνουν γρήγορα πάνω σε ένα δέντρο. Ο Πόντιος έμεινε ατάραχος κάτω.
-Ανέβα βρε πάνω στο δέντρο, μη σε φάνε τα λιοντάρια…
-Γιατί Βρε; Εγώ πέταγα τις πέτρες πριν;

Από το σπίτι...
* ΔΕΝ αφορά, για την ώρα τουλάχιστον, στους τραπεζοϋπαλλήλους των υποκαταστημάτων της Alpha Bank της Λάρισας το υβριδικό μοντέλο εργασίας που θα εφαρμόσει από τα μέσα Μαΐου η Τράπεζα. Το συγκεκριμένο μέτρο, το να εργάζονται τρεις ημέρες στην τράπεζα και δύο από το σπίτι... είναι πιλοτικό και ξεκινά με τους εργαζόμενους των κεντρικών υπηρεσιών και των θυγατρικών εταιρειών του Ομίλου στο εσωτερικό και έχει οικειοθελή χαρακτήρα.
Θα δοκιμαστεί προφανώς, θα εξαχθούν τα αναγκαία συμπεράσματα και στη συνέχεια να θεσμοθετηθεί με τις απαιτούμενες τροποποιήσεις και παραλλαγές.
Πάντως ως μοντέλο εργασίας δεν είναι άγνωστο στις τράπεζες καθώς στην περίοδο του κορονοϊού δεν ήταν λίγοι οι εργαζόμενοι που απασχολούνταν κάποιες μέρες και από το σπίτι, ενώ συγκεκριμένη τράπεζα το εφαρμόζει εδώ και μήνες. Η τηλεργασία διεθνώς έχει εξελιχθεί ως βέλτιστη πρακτική και μένει να φανεί αν υπάρχουν περιθώρια να παγιωθεί στην εγχώρια αγορά εργασίας...
Γ.Ν.

Επί της ασφάλτου
* ΚΙ όμως πολύ μεγαλύτερη προσοχή για τη δημοτική περιουσία, στα 1956, όπως αποδεικνύεται από δημοσίευμα της εφημερίδας που εντόπισε ο αρχειοφύλαξ Ε. Ρ. : Ο κ. Δήμαρχος παρήγγειλεν χθες την Τεχνικήν υπηρεσίαν του Δήμου όπως ενεργήση νέαν εξέτασιν της κεντρικής πλατείας εις όλα αυτής τα σημεία και γνωματεύση εάν συνετελέσθη η στερεοποίησις του ασφαλτικού τάπητος, ώστε ακινδύνως να επιτραπή η επ’ αυτού τοποθέτησις τραπεζίων και καθισμάτων. Επί της ευκαιρία υπενθυμίζεται υπό του Δήμου, ότι εν πάση περιπτώσει δεν θα επιτραπή η τοποθέτησις είτε τραπεζίων είτε καθισμάτων με αιχμάς εις τα άκρα των.
Οι ενδιαφερόμενοι καταστηματάρχαι έχουν εγκαίρως ειδοποιηθή να καλύψουν τας αιχμάς δια καουτσούκ, όπως ήδη έπραξαν τινές εξ αυτών. (Τόση προσοχή για την μόλις ασφαλτοστρωθείσα κεντρική πλατεία, ούτε γρατσουνιά. Τώρα, ανοίγουν στο χαλαρό τρύπες στα ακριβά μάρμαρα και τους γρανίτες).

Κοκορομαχίες
* Η φερεγγυότητα των σύγχρονων του δικομματισμού, όπως και των παλιότερων βέβαια, είναι γνωστή. Ευρισκόμενοι στην αντιπολίτευση, τάζουν… γένια και στον σπανό, ενώ ερχόμενοι στην εξουσία δε δίνουν νερό, ούτε του αγίου.
Άντε για να μην τους αδικήσουμε, μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει κυβέρνηση που να τηρήσει όσα υποσχέθηκε ως αντιπολίτευση. Κάπως έτσι και με την τηλεοπτική αναμέτρηση που ζητάει σήμερα η αντιπολίτευση, με τον πρωθυπουργό να αποδέχεται με τον όρο πως θα μετάσχουν όλα τα κόμματα, όταν στην αντιπολίτευση το ίδιο ζητούσε και αυτός.
Αλλά και το αίτημα για debate μεταξύ των δυο μονομάχων, στην κοκορομαχία είναι ενταγμένο. Δεν αφορά στην ενημέρωση επί των προγραμματικών θέσεων. Άλλωστε «κανένας» πολίτης δεν πιστεύει τις εξαγγελίες τους, απλά λόγω εκλογών πλειοδοτούν…
Β.Κ.
Market Pass
* ΜΕΤΑ το Πάσχα και συγκεκριμένα στις 3 Μαΐου θα είναι η επόμενη μεγάλη πληρωμή για το Market Pass και τα ψώνια σε σούπερ μάρκετ τόσο για όσους έχουν επιλέξει άυλη ψηφιακή κάρτα όσο και τραπεζικό λογαριασμό. Η πληρωμή αφορά όσους δικαιούχους επέλεξαν την κατάθεση σε προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό και υπέβαλλαν αίτηση από 1-15 Μαρτίου 2023.
Γ.Π.

Απέφυγε
* Ο επιβάτης τραύλιζε απευθυνόμενος στον οδηγό του λεωφορείου.
-Ππαπαρακκκαλώ ππποποπολύ ποια είνννναι η επππόεμμμμενη στάστάστάση;
Τσιμουδιά ο οδηγός. Με κόπο επαναλαμβάνει ο τραυλός την ερώτηση. Τίποτα ο άλλος. Σιωπή. Κάποιος επιβάτης δίνει στον άνθρωπο την πληροφορία που ήθελε και όταν εκείνος κατεβαίνει γυρίζει αγριεμένος στον οδηγό.
- Καλά, δεν ντρέπεσαι; Τι τον παιδεύεις τον άνθρωπο και δεν του απαντάς; Μια ώρα σε ρωτάει…
-Γγγιαττττί θθθα νόνόνόμιζζζζζε όόόότι ττττον κοκοκοκορρροϊδεύω…
Ζ.

Φίρμα
* ΣΕ κατάστημα της Louis Vuitton στο Παρίσι, της γαλλικής εταιρείας πώλησης πολυτελών ειδών εισέβαλλαν αγανακτισμένοι πολίτες. Οι οποίοι βγήκαν ξανά στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι γι’ αυτό που ο Εμανουέλ Μακρόν ονομάζει αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας.
Αναμόρφωση που προβλέπει αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 64 έτη, ενώ και η αιφνιδιαστική διαδικασία (σ.σ. χωρίς διάλογο) που ακολούθησε ο Μακρόν για την ψήφιση της απόφασης, ενέτεινε τις αντιδράσεις.
Περάσει δεν περάσει η απόφαση, η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης θα αποτελέσει τον… οδικό χάρτη και άλλων (νεο)φιλελεύθερων ηγετών.
Αλλά να εισβάλει το κίνημα στη Louis Vuitton;
«Ω μοντιέ» που θα έλεγε και η εκ Κολωνακίου, κυρία του Λάκη Λαζόπουλου…
Β.Κ.

Επίδομα παιδιού
* AΝΟΙΞΕ προχθές Μ. Πέμπτη, η πλατφόρμα για το επίδομα παιδιού Α21 του ΟΠΕΚΑ προκειμένου οι δικαιούχοι να κάνουν αιτήσεις για το 2023.
Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοικτή και θα δέχεται νέες αιτήσεις μέχρι τα μέσα Μαΐου προκειμένου να γίνει η πληρωμή στις 31 Μαΐου.
Κατόπιν, η πλατφόρμα θα κλείσει προσωρινά μέχρι και την 31-5-2023 για να γίνει η επεξεργασία των αιτήσεων και η εκκαθάριση της πληρωμής του δεύτερου διμήνου έτους 2023.
Γ.Π.

GALAMATIS.jpg

* ΣΤΗ Λάρισα με την ευκαιρία των ημερών του Πάσχα βρέθηκε ο γενικός γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Δημήτρης Γαλαμάτης, αλλά οι επαφές του ήταν περισσότερο με την ιδιότητα του Πανεπιστημιακού αν κρίνουμε από το χθεσινό πρωινό  καφέ με τον αντιπρύτανη Οικονομικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Μπιλλίνη Χαράλαμπο.
Σ.Κ.

KAMPANES.jpg

* Ο Θανάσης, ο Άγγελος, ο Κωνσταντίνος και Βαγγέλης, τέσσερις νέοι από τα Φάρσαλα στέκονται στο πέτρινο κωδωνοστάσιο του Αγίου Νικολάου, που υψώνεται επιβλητικό σε απόσταση λίγων μέτρων νοτιοδυτικά του ναού και χτυπούν πένθιμα την καμπάνα, συμμετέχοντας στο πένθος της Μεγάλης Παρασκευής. Η κατασκευή του κωδωνοστασίου χρονολογείται το έτος 1884. «Ερχόμαστε με τα παιδιά κάθε Μεγάλη Παρασκευή, τιμούμε την ημέρα και την Ορθοδοξία μας» αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Γ.Γ.

* «ΤΑ «ευχαριστώ» στα μηνύματα για τον Χρήστο Κέλλα και τον Μάκη Βορίδη, δείχνει ο βουλευτής στον Υπουργό, από ένστολους που θα μπορούν να θέτουν υποψηφιότητα στις δημοτικές εκλογές, όπως και των προέδρων των Κοινοτήτων, το αίτημα των οποίων να εκλέγεται ο πλειοψηφήσας σε σταυρούς ανεξάρτητα του συνδυασμού που επικρατεί σε επίπεδο δήμου, έγινε δεκτό. Επιπλέον στην επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο θα εξεταστεί σοβαρά το αίτημα του Κέλλα για τα συμβούλια, που αποτελούνται από 3 και 5 μέλη, να διευρυνθούν, αντιστοίχως, σε 5μελή και 7μελή.

* ΝΙΑΤΑ, χαμόγελα, διάθεση για παιχνίδι, για ζωή... Στην Κεντρική πλατεία της Λάρισας. Με μια μπάλα για βόλεϊ... έτσι απλά χωρίς τακτική, πόντους, αποστάσεις, γραμμές και φιλέ. Για την παρέα, τη φιλία, τον αθλητισμό...
Γ.Ν.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass