ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 18 Απρ 2023 18:00
Όταν το  στράτευμα αποδίδει τιμές σε τοπικούς άρχοντες… Όταν το στράτευμα αποδίδει τιμές σε τοπικούς άρχοντες…

Στα «κάρβουνα»
* ΣΕ «αναμμένα κάρβουνα» ξανά για τη νέα παραλλαγή του κορονοϊού. «Αρκτούρος» η ονομασία της, η οποία αναγνωρίστηκε ως υποπαραλλαγή της μετάλλαξης «Όμικρον» και ήδη έχει εξαπλωθεί σε Ινδία, Αμερική και Ευρώπη. Επιστήμονες, πάντως, δεν αναμένουν ότι η νέα παραλλαγή θα είναι πιο θανατηφόρα από άλλους τύπους κορονοϊού.
Ας σημειωθεί πως το όνομα «Αρκτούρος» δόθηκε στην εν λόγω παραλλαγή από τον πρώην επικεφαλής της ινδικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, Βίπιν Βασίστα, ο οποίος είχε χρησιμοποιήσει την ονομασία αυτή σε ανάρτησή του τον Μάρτιο, με την οποία προειδοποιούσε για τη νέα έξαρση του κορονοϊού.
Γ.Π.

 

«Επελαύνουσα απειλή»
* «ΕΠΕΛΑΥΝΟΥΣΑ απειλή» για τις ΗΠΑ το νέο ισχυρό ναρκωτικό Tranq. Πρόκειται στην ουσία για την ξυλαζίνη, που χρησιμοποιείται ως ηρεμιστικό και αναλγητικό στην κτηνιατρική, έχει δε, άδεια κυκλοφορίας της Αμερικανικής Υπηρεσίας Φαρμάκων (FDA) από το 1972 για χρήση αποκλειστικά σε ζώα.
Στον άνθρωπο, σύμφωνα με ειδικούς, η κατανάλωσή της μπορεί να επιβραδύνει την αναπνοή και τον καρδιακό ρυθμό σε επικίνδυνα επίπεδα και να προκαλέσει δερματικές λοιμώξεις που μπορεί να οδηγήσουν σε ακρωτηριασμούς.
Γ.Π.

Εικαστική Λάρισα
* Η εικαστική Λάρισα είναι «προορισμός» για τους πολιτιστικούς τουρίστες. Μουσεία, θέατρα, μουσικές σκηνές, εκθέσεις και γκαλερί συνθέτουν ένα πολιτιστικό τοπίο αξιοζήλευτο και σίγουρα ικανό να προσελκύσουν και τον πιο απαιτητικό «πολιτιστικό» τουρίστα. Σε λίγες μέρες δε που θα ανέβει και ο «Φιντέλιο», η όπερα του Μπετόβεν στο Δημοτικό Ωδείο, η Λάρισα θα αποτελέσει σίγουρα προορισμό.
ΘΑ.

Κάλυψις τάφρου
* ΤΟ τόσον ζωτικόν δια την υγείαν των συμπολιτών μας ζήτημα της καλύψεως της τάφρου «Κουρλουντού» εισήλθεν ήδη εις το στάδιον της πραγματοποιήσεως δια της εγκρίσεως της υποβληθείσας μελέτης, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Κήρυξ», 3 Ιουλίου 1937, το οποίο εισφέρει ο φωτοθηκάριος Γ. Γρ.:
Χθεσινόν έγγραφον του Υπουργείου της Συγκοινωνίας προς τον Δήμον αναφέρει ότι ενέκρινε την μελέτην των αντιπλημμυρικών έργων Λαρίσης συνταχθείσαν υπό του πολιτικού μηχανικού κ. Ν. Μαχαίρα. Κατόπιν τούτου θα γίνη δημοπρασία προς ανάληψιν υπό εργολάβου.
***
* ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ότι αι εργασίαι θα αρχίσουν περί τα μέσα Αυγούστου. Η τάφρος θα καλυφθή και από της πλατείας του Αγίου Νικολάου θα κατασκευασθή εις μεγάλος αγωγός όστις θα διέλθη δια της οδού Πρωτεσιλάου όπου υπάρχει υπόνομος, θα φθάση μέχρι της κλινικής του κ. Παπαδημητρίου και δια των οδών Κουμουνδούρου και Αθηνάς θα φθάση μέχρι του Πηνειού. Άνωθεν του αγωγού θα καλυφθή τελείως η τάφρος. Τοιουτοτρόπως τα ύδατα άτινα επέφερον τόσας ζημίας εις την πόλιν μας θα διοχετεύονται εις τον Πηνειόν. Το όλον έργον προϋπολογίσθη εις 3.004.000 δρχ εκ των οποίων υπάρχει το 1 ½ εκατ. προελθών εκ δανείου του Δήμου εκ των Ταχυδρομικών Ταμιευτηρείων. (Η Μανδηλαρά, παλιότερα,από την Τρίγωνη πλατεία μέχρι την Ανθίμου Γαζή, ονομαζόταν οδός Πρωτεσιλάου. Τώρα, το όνομα του μυθικού Θεσσαλού ήρωα, βασιλιά του Πτελεού, του πρώτου από τους Έλληνες που σκοτώθηκε στον Τρωικό Πόλεμο, φέρει δρόμος κάθετος στην οδό Βόλου στη συνοικία Αγ. Γεωργίου).
Ζ.
Καλά νέα!
* ΜΕΧΡΙ το 2030 θα υπάρχει εμβόλιο κατά του καρκίνου! Δεκαετίες περιμέναμε και να που τελικά οι επιστήμονες βρίσκονται πολύ κοντά στο να φέρουν στη ζωή μας ένα εμβόλιο με βάση την τεχνολογία mRNA, που θα «ειδοποιεί» το ανοσοποιητικό σύστημα για τον όγκο που ήδη αναπτύσσεται στο σώμα του ασθενούς, προκειμένου να μπορέσει να του επιτεθεί και να τον καταστρέψει, δίχως να βλάψει υγιή κύτταρα.
Γνωστή φαρμακευτική εταιρεία αναπτύσσει τα εμβόλια αυτά ελπίζοντας ότι θα είναι σε θέση να προσφέρει τέτοιες θεραπείες για «ασθένειες όλων των τύπων» μέσα στα επόμενα χρόνια. Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση ενισχύει την έρευνα για τον καρκίνο με στόχο να σωθούν 3 εκατομμύρια ζωές την ερχόμενη δεκαετία. Μακάρι να είναι έτσι...
Ν.Π.
Κέρμα
* ΑΥΤΟ πάλι που γίνεται με την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία δεν έχει προηγούμενο. Μα να μην μπορούμε να βρούμε ένα γήπεδο που να φιλοξενήσει τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας; Κανείς δεν το θέλει και δικαιολογημένα δηλαδή. Μετά τις ανταλλαγές πολιτιστικών... «λαβών» που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια αποτελεί κατάρα.
Μετά και το «όχι» του Μπέου υπάρχει πιθανότητα να το ρίξουν στο κέρμα. Κι εκεί ακόμα μπορεί να σημειωθούν μερικοί διαπληκτισμοί για το αν αυτός που θα το ρίξει, θα το ρίξει με το αριστερό ή το δεξί, αν το έριξε με δύναμη ή όχι και πάει λέγοντας.
Κ.Γ.

Με ποιότητα
* ΠΟΛΥΓΡΑΦΟΤΑΤΟΣ παρότι πέθανε πολύ νωρίς, πριν κλείσει τα 60 του, ο Γιάννης Μαρής μέσα στην ταχύτητα της γραφής δεν παρέβλεπε το στυλ και την ποιότητά της:
Ο καφετζής με ρώτησε αν πήγαινα στο Άγιο Όρος, του απάντησα πως δεν πήγαινα στο Άγιο Όρος και μου είπε πως έκανα πολύ καλά «γιατί αν πηγαίνατε πήρατε λάθος δρόμο. Θα έπρεπε να στρίψετε στη στροφή». Τον ευχαρίστησα και τον ρώτησα αν είχε την πρόθεση να μου φέρει τον καφέ μου. Μου είπε πως την πρόθεση την είχε αλλά δεν είχα παραγγείλει κανένα καφέ. Σκέφτηκα πως είχε δίκιο και τον παράγγειλα.
***
* Η αστυνομική πλοκή ξανά ως πρόσχημα. Άλλη μια περιπέτεια με ζωντανούς ανθρώπινους χαρακτήρες. «Η Τρίτη αλήθεια» διαδραματίζεται στο πολυτελές για την εποχή μεγάλο ξενοδοχείο της Χαλκιδικής στις αρχές της δεκαετίας του ‘70, τη χρονιά που γυρίστηκε «Το Τελευταίο Ταγκό στο Παρίσι», πληροφορία που περνάει φευγαλέα από το μυθιστόρημα. Ως δημοσιογράφος, ο Γ. Μαρής ήταν πάντα καλά και εγκαίρως πληροφορημένος για τα πάντα.
***
* ΜΙΚΡΟ παράδειγμα περιγραφής ανθρώπων, στο συγκεκριμένο αστυνομικό μυθιστόρημα: Οι περισσότεροι από τους ενοίκους του «Τερψιχόρη Μπητς» είχαν οικονομική άνεση και οι πιο πολλοί ανάμεσά τους ήταν πλούσιοι. Κι όμως οι τάξεις υπήρχαν και η κάθε μια ζούσε στον κόσμο της. Δεν χρειάστηκε περισσότερο από δύο ημέρες για να τις ξεχωρίσω. Η κοινωνία του ξενοδοχείου μας χωριζόταν σε τρεις κατηγορίες. Πρώτη ήταν οι ξένοι. Σίγουρα είχαν και εκείνοι τις διαβαθμίσεις τους, αλλά δεν τους ξεχώριζες εύκολα. Ύστερα οι άνθρωποι που είχαν λεφτά, αλλά αυτά τα λεφτά ή είχαν αποκτηθεί πολύ πρόσφατα ή δεν συνοδεύονταν με τη σχετική καλλιέργεια ή την κοινωνική θέση. Τέλος ήταν ο πολύ μικρότερος κύκλος των ανθρώπων που ήταν «κάτι». Σε πολύ μεγάλη απόσταση από τις άλλες, ονόματα, κοινές αναμνήσεις από Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, συναντήσεις σε ξένες πρεσβείες. Και δεν χρειάστηκε πολλή προσοχή για να διακρίνω πώς το πιο διακεκριμένο πρόσωπο σε αυτή την τρίτη κατηγορία ήταν ο...
Ζ.

Κάνναβη
* ΣΤΗΝ Ευρώπη τώρα η γερμανική κυβέρνηση έβαλε τελικά «νερό» στα σχέδιά της να νομιμοποιήσει την κάνναβη, καθώς παρουσίασε νομοθεσία που θα επιτρέψει την ιδιωτική καλλιέργεια και τη διανομή της μέσω μη κερδοσκοπικών οντοτήτων, όχι όμως και εκτεταμένες πωλήσεις της σε καταστήματα.
Ετσι πλέον νόμιμη και ελεύθερη θα είναι η κατοχή 25 γραμμαρίων για ψυχαγωγικούς λόγους.
Ας σημειωθεί πως πολλές ευρωπαϊκές χώρες, έχουν ήδη νομιμοποιήσει την κάνναβη για περιορισμένους ιατρικούς λόγους.
Γ.Π.

Άτμισμα
* Η Βρετανία λέει στο πλαίσιο αντικαπνιστικού προγράμματος θα ενθαρρύνει τους καπνιστές να αντικαταστήσουν το τσιγάρο με το άτμισμα. Έως και ένα εκατομμύριο καπνιστές θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν δωρεάν ηλεκτρονικό τσιγάρο σε συνδυασμό με πρόγραμμα στήριξης για τη διακοπή του καπνίσματος, ανακοίνωσε το υπουργείο. Το θέμα είναι ότι κανείς επιστήμονας δεν διατείνεται ότι το άτμισμα ή το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι πιο υγεινά. Καπνικά προϊόντα είναι και αυτά, με λιγότερες ουσίες και μυρωδιές. Ίσως να σκέφτονταν κάτι άλλο, πάντως φθηνά δεν θα τους βγει...
Ν.Π.

 

 

XARAKOPOYLOS.jpg

 

...και ο Μάξιμος -αρτι αφιχθείς από Ιεροσόλυμα το Μ. Σάββατο- δίνει το Αγιο Φως στη Λίτσα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass