ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 22 Απρ 2023 18:00
* ΖΗΤΩΝΤΑΣ ξανά την ψήφο των πολιτών η Στέλλα Μπίζιου, όπως οι νότες, λέει, ζητάνε το πεντάγραμμο για να εκφραστούν. Εδώ με τη Φιλαρμονική του Δήμου Τυρνάβου. * ΖΗΤΩΝΤΑΣ ξανά την ψήφο των πολιτών η Στέλλα Μπίζιου, όπως οι νότες, λέει, ζητάνε το πεντάγραμμο για να εκφραστούν. Εδώ με τη Φιλαρμονική του Δήμου Τυρνάβου.

Ωφέλιμη
* ΚΑΛΟ θα ήταν να πέσει κι η προβλεπόμενη για σήμερα το απόγευμα βροχούλα. Κανέναν δεν θα βλάψει, ίσα-ίσα ωφέλιμη θα είναι για την ανοιξιάτικη φύση, για την αγροτιά επίσης. Κι ακόμα καλύτερο που κατά τα άλλα οι θερμοκρασίες σταθεροποιούνται ψηλά και όμορφα.
Ζ.

Τσ’ θκειάζμ
* ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ και στη Λάρισα, η Artίστα του Κάμπου, η ψαγμένη χιουμορίστα Καρδιτσιώτ’σα, η Αποστολία Κυργιάκη, γνωστή στους αναγνώστες της «Ε» και των «ψιθυριστών» από τις ιστοριούλες της, καταφθάνει με το θρυλικό της πόνημα «Τα Καραγκούνικα», αυτά «Τσ’ θκειάζμ τσ’ Φώτους». Η παρουσίαση του βιβλίου σήμερα Σάββατο, το απόγευμα, στο «Χατζηγιάννειο», με ομιλητές τον σπεσιαλίστα στη λαογραφία και την παλιά γλώσσα Κώστα Σπανό, εκδότη του Θεσσαλικού Ημερολογίου, και τη συγγραφέα Σοφία Τζέλλα, πρόεδρο του Λαογραφικού Αθλητικού Κέντρου Παλαμά Καρδίτσας. (Ούιιι μαρήηη...).
Ζ.

Διλήμματα
* ΤΟ φιλοσοφούσε ο γνωστός Λαρισαίος Ν.Χ.
- Ο καθένας κάνει ό,τι νομίζει και στο τέλος παίρνει αυτό που του αξίζει.
***
* - ΟΙ έξυπνοι είναι γεμάτοι αμφιβολίες κι οι ανόητοι ξεχειλίζουν από αυτοπεποίθηση.
***
* - ΕΙΜΑΙ ανάμεσα στο «Δουλειά και οικονομία» και στο «Μια ζωή την έχουμε».
***
* ΚΙ ο φίλος του ποδοσφαιροποίησε την υπόθεση, εμβαθύνοντας ακόμα περισσότερο.
- Το αποτέλεσμα στο ματσάκι Ζωή-Θάνατος είναι προκαθορισμένο, το ζητούμενο είναι να κάνει η Ζωή καλό παιχνίδι.
Ζ.

Η επιστροφή
* ΒΕΡΟΣ Ταμπακιώτης ο παλιός δημοσιογράφος και νυν συνεργάτης της «Ε», ο Αλέξης Καλέσης, καθηγητής Γαλλικών, ο οποίος αφού θήτευσε ως διευθυντής σε αρκετά σχολεία, τώρα πια επιστρέφει στην Ιθάκη του, διευθυντής του σχολείου στα Ταμπάκικα, κατ’ άλλους Ταμπάκιγχαμ, στο 12ο Γυμνάσιο της παραποτάμιας συνοικίας Αμπελοκήπων. Άνθρωπος δραστήριος και καταρτισμένος, με συγκρότηση και ανησυχίες, συν η εμπειρία, μάλλον θ’ αφήσει εποχή τώρα εκεί στη γειτονιά του.
Ζ.

Νέα κόσκινα
* ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΟΣ ο Λαρισαίος φίλαθλος.
- Τελείωσε οριστικά το Μέσι & Κ. Ρονάλντο, πλέον είμαστε στην εποχή του Χάαλαντ & Εμπαπέ.
- Και Βινίσιους, συμπλήρωσε ο διπλανός του, συμπεριλαμβάνοντας τη σαΐτα της Ρεάλ. (Καινούργιο κοσκινάκι μου και πού...).
Ζ.

Πέρα δώθε
* ΗΤΑΝ από τη μια η Άσπα Σουλούκου, που ανήκε και στη συμπολίτευση κιόλας, η οποία ανέλαβε επαγγελματικές υποχρεώσεις στην Αθήνα, δεν την είχε κάνει και αντιδήμαρχο ο Απ. Καλογιάννης, ήταν λιγότερες τότε οι διαθέσιμες θέσεις, ήταν όμως κι ο Αλ. Γεωργούλης, της αντιπολίτευσης εκείνος, που απουσίαζε επίσης συστηματικά από το Δημοτικό Συμβούλιο. Τον αλάλιασαν τότε, το 2016-17, τον πρόεδρο Δημ. Τάχο, του επιτίθονταν κιόλας που ήθελε να εφαρμόσει τον Κανονισμό. (Αργότερα παραιτήθηκαν).
***
* Ο Κ. Τζανακούλης είχε κάνει την έκπληξη εμφανίζοντας στον συνδυασμό του τον Αλ. Γεωργούλη, ο οποίος, όπως μαθεύτηκε, συζητούσε και με τη Ρ. Καραλαριώτου. Ειπώθηκε τότε ότι ο Λαρισαίος ηθοποιός θα αναλάμβανε το «Θεσσαλικό». Όμως, ο τότε Δήμαρχος έχασε τις εκλογές, έχασε και η νεαρή αντιδήμαρχος Μαρία Κοτάκου, που όπως είχε ακουστεί ήταν εκείνη που τον έφερε στον συνδυασμό, έχασε εξαιτίας του, αφού την προσπέρασε σε σταυρούς καθιστώντας την επιλαχούσα.
***
* ΘΕΩΡΩΝΤΑΣ ότι δεν έχει ρόλο και δίχως όφελος, ο μετέπειτα ευρωβουλευτής δεν πατούσε στο Δημοτικό Συμβούλιο και πιεσθείς παραιτήθηκε πριν τον καθαιρέσει η Αποκεντρωμένη. Και σε ενάμιση χρόνο, από τη δεξιά του Τζανακούλη βρέθηκε στην αριστερά του Τσίπρα, γι’ αυτό κι είχαν αντιδράσει τότε οι Λαρισαίοι συριζαίοι στην υποψηφιότητά του. Που το συζητούσαν και μετά τις εκλογές.
- Έφερε ψήφους στον ΣΥΡΙΖΑ ο Γεωργούλης;
- Μα πήρε τόσους σταυρούς.
- Από τη δεξαμενή του κόμματος, όμως, τους ανέσυρε... (Κι όπως έγραψε χθες ο Π. Μπουκάλας στην «Καθημερινή», «Αν μου ζητούσαν να κατονομάσω δέκα καλλιτέχνες αποδεδειγμένα αριστερών φρονημάτων, τον κ. Γεωργούλη δεν θα τον σκεφτόμουν. Όχι για τη δεκάδα μόνο. Ούτε καν για τη χιλιάδα. Δεν θα μου το επέτρεπε η δημόσια παρουσία του»).
Ζ.

Το παντζούρι
* ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΣΑΝ να βάλουν τα πράγματα σε μια σειρά οι νεαροί Λαρισαίοι.
- Από Δευτέρα σοβαρεύομαι. Τον μήνα ψάχνω ακόμη.
***
* - ΚΑΘΟΜΑΣΤΕ στο οικογενειακό τραπέζι και λέει η γιαγιά «βρε σεις, ένα στόρι δεν ανεβάσαμε...». Σοκ όλοι, προχώ γιαγιά κι έτσι, και τελικά εννοούσε το παντζούρι.
***
* - ΣΥΝΩΝΥΜΟ του όχι; Ναι, να το κανονίσουμε.
Ζ.

Μαξίμου
* ΣΤΑΘΕΡΑ υπέρ της Κυβέρνησης ο Μ. Χαρακόπουλος: «Τα χρήματα που δόθηκαν στον πρωτογενή τομέα αυτήν την τετραετία ίσως δεν έχουν προηγούμενο. Εδώ στα Φάρσαλα είχαμε επιπλέον και τον «Ιανό», είχαμε επίσης παγετούς -και όχι παγετώνες, όπως λέει ο κ. Τσίπρας-, αλλά η Πολιτεία στάθηκε δίπλα στον αγρότη και τον κτηνοτρόφο», τόνισε στην εκδήλωση των Φαρσάλων για τον απολογισμό του κυβερνητικού έργου στα αγροτοκτηνοτροφικά. Έπαιξε, όμως, και τον ρόλο της αντιπολίτευσης: «Όμως, στην πολιτική, πολλές φορές, αστοχίες της τελευταίας στιγμής μπορεί να επισκιάσουν το πολύ σημαντικό έργο που έγινε στον πρωτογενή τομέα τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Όπως τα επιλεκτικά de minimis σε αμύγδαλα και επιτραπέζια σταφύλια».
***
* ΕΚΑΝΕ λόγο για ατόπημα: «Δόθηκαν επιλεκτικά de minimis στους αμυγδαλοπαραγωγους τριών κοινοτήτων της Μαγνησίας. Λες και το πρόβλημα με τα αμύγδαλα σταμάτησε στα σύνορα με τη Λάρισα και δεν είχαν ζητήματα στο Καλαμάκι, σε χωριά στην Αγιά, στην Ελασσόνα και τα Τέμπη. Ομοίως, στα επιτραπέζια σταφύλια στην Καβάλα, στις Σέρρες, στη Χαλκιδική και στο Κιλκίς, την εκλογική περιφέρεια του Υπουργού, θα υπάρχει στήριξη de minimis. Για τα σταφύλια στον Νομό Λάρισας είχαμε επισκεφθεί το Υπουργείο και προς τιμήν του ο Υπουργός κατανόησε το πρόβλημα. Αιφνιδιαζόμαστε, όμως, όταν βλέπουμε ότι αλλού υπάρχει ενίσχυση για τα επιτραπέζια σταφύλια. Εύλογα, λοιπόν, δημιουργείται το παράπονο στους αγρότες μας ότι έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά».
***
* ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΕ και την «Ε»: «Στη σημερινή τοπική εφημερίδα το πρώτο θέμα είναι «κάλπες με τρακτέρ». Και γιατί αυτό;». Εξαιτίας του προαναφερθέντος ατοπήματος. «Είναι άδικο να επισκιαστεί έτσι ένα τόσο σημαντικό έργο που έγινε στον πρωτογενή τομέα τα τελευταία 4 χρόνια». Συνεχίζει φιλοκυβερνητικά και ανεβαίνει τα σκαλιά τις ιεραρχίας, αφού έτσι κάνει ο Υπουργός. Ενημέρωσε λέει το Μέγαρο Μαξίμου, ζητώντας να υπάρξει διόρθωση, παίζοντας τον ρόλο της συνείδησης της παρατάξεως: «Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι ήταν πάντοτε η ραχοκοκαλιά της ΝΔ, η οποία ήταν πάντοτε το κατεξοχήν λαϊκό κόμμα με αναφορές στους ανθρώπους του μόχθου και της βιοπάλης και οφείλει να τους στηρίξει όπως το κάνει έμπρακτα».
Ζ.

6-5;
* ΚΙ έτσι σιγά-σιγά συμπληρώνεται και το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στη Λάρισα και διευρύνεται και γεωγραφικά. Μετά τους πρώτους οκτώ, ακολούθησε η ανακοίνωση με το όνομα της εκπαιδευτικού θεολόγου Μαρίας Εμμανουήλ, συζύγου του Δημήτρη Χατζή, του θρυλικού Τζήμα, που έφυγε τόσο νωρίς.
Και στη 10η θέση η καθηγήτρια ξένων γλωσσών Ιωάννα Φουτζοπούλου, από τα Φάρσαλα, των Ενεργών Πολιτών και των Ορειβατικών Συλλόγων, στέλεχος της τοπικής οργάνωσης.
Μαζί, λοιπόν, με Άννα Βαγενά, Ζωή Ακριβούλη και Ερμίνα Μαγαλιού, γίνονται 5 οι υποψήφιες του ΣΥΡΙΖΑ, ισοφαρίζοντας των αριθμό των αντρών στο ψηφοδέλτιο. Άντρας, όμως, θα είναι πιθανότατα και ο 11ος υποψήφιος, που θα ανακοινωθεί σήμερα-αύριο. (Κι ο οποίος θα είναι μάλλον ο Αργύρης Γραββάνης, γνωστός Τυρναβίτης γεωπόνος).
Ζ.

Πιο κοντά
* - ΤΑ Τρίκαλα βρίσκονται πιο κοντά στο διάστημα παρά στη θάλασσα.
Ο Τρικαολαρισαίος δίδασκε χθες στην παρέα Γεωγραφία και Κοσμογραφία μαζί.
- Από την επιφάνεια της τρικαλινής γης, η γραμμή Κάρμαν βρίσκεται σε απόσταση 100 χιλιομέτρων κατακόρυφα, ενώ οριζοντίως ο Πλαταμώνας απέχει 110 χιλιόμετρα.
Ζ.

Κι όμως...
* ΣΤΟ πολυσυζητημένο άρθρο του ο «Economist», το φιλελεύθερο βρετανικό οικονομικό περιοδικό, δεν φείδεται επαίνων για τον Πρωθυπουργό, ωστόσο τον σφάζει κιόλας με το βαμβάκι. Πολλοί που είδαν, λέει, πίσω από τις λέξεις του αρθρογράφου διαπίστωσαν ότι το δημοσίευμα ίσως και να προδιαγράφει το τέλος της πολιτικής κυριαρχίας του Κ. Μητσοτάκη παρά τα θετικά που αναδεικνύονται για τη θητεία του. Κι η αναφορά στις «τρίτες εκλογές»; Αποχαιρέτα την ήτοι την αυτοδυναμία...
***
* ΒΟΗΘΑΕΙ το ιδεολογικώς φιλικό περιοδικό, όσο μπορεί: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι 55 ετών, αλλά μοιάζει πολύ νεότερος, είναι γεμάτος ενέργεια και ικανοποίηση, καθώς κάνει έναν απολογισμό των τεσσάρων ετών που πέρασε στο Γραφείο του Έλληνα Πρωθυπουργού, με έναν καταιγιστικό κατάλογο επιτευγμάτων και επιτυχιών. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς, καθώς απαριθμεί τα αισιόδοξα στατιστικά στοιχεία, ότι μπορεί να χάσει την πλειοψηφία που διαθέτει και ακόμη και τη δουλειά του. Ωστόσο, αυτό προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις. Ο κ. Μητσοτάκης, ένας αψεγάδιαστος τεχνοκράτης, είναι ένα από τα πιο αγαπημένα πρόσωπα των Βρυξελλών. Μετά το πανδαιμόνιο της διακυβέρνησης του προκατόχου του, όταν με το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία η Ελλάδα έφτασε κοντά στην αποπομπή από το ευρώ, τα τελευταία τέσσερα χρόνια ήταν μια τεράστια ανακούφιση. «Κάναμε πολύ καλή δουλειά σε πολύ δύσκολους καιρούς», λέει ο κ. Μητσοτάκης - χωρίς μετριοφροσύνη ίσως, αλλά με ακρίβεια. (Και απαριθμεί ακολούθως σειρά επιτυχιών της Κυβέρνησης, κυρίως στον τομέα της Οικονομίας).
***
* ΥΠΑΡΧΕΙ, όμως, κι η συνέχεια: Γιατί, λοιπόν, τα μαύρα σύννεφα πλανώνται γύρω από τον Πρωθυπουργό; Η Ελλάδα πηγαίνει στις κάλπες στις 21 Μαΐου και, με τα σημερινά νούμερα, το κόμμα του, η Νέα Δημοκρατία, εξακολουθεί να κερδίζει τις περισσότερες έδρες, αλλά μόνο δώδεκα περίπου έδρες περισσότερες από τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα. Αυτό θα του στερήσει την πλειοψηφία και δεν έχει προφανείς εταίρους για μια κυβέρνηση συνασπισμού. Ένα σύστημα μπόνους, μοναδικό στην Ελλάδα και στο Σαν Μαρίνο εντός της Ευρώπης, έδινε 50 έδρες στο μεγαλύτερο κόμμα, προκειμένου να είναι ευκολότερη η επίτευξη πλειοψηφιών, αλλά το σύστημα αυτό έχει πλέον καταργηθεί. (Μόνο στο Σαν Μαρίνο, ε;).
Ζ.

Τι έφταιξε;
* ΤΙΣ προφανείς επισημάνσεις κάνει ο «Economist»: Ο κ. Μητσοτάκης επλήγη από δύο μεγάλα προβλήματα. Το πρώτο είναι ένα σκοτεινό σκάνδαλο που στρέφεται γύρω από τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις δεκάδων πολιτικών, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών κ.ά., από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Έχει παραδεχθεί ότι υπήρξαν καταχρήσεις, αλλά αρνείται πως γνώριζε οτιδήποτε για αυτές. Ωστόσο, συνέβησαν επί των ημερών του.
Ένα ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν το φοβερό σιδηροδρομικό δυστύχημα που συνέβη στη Βόρεια Ελλάδα, κατά το οποίο σκοτώθηκαν 57 άνθρωποι, πολλοί από αυτούς ηλικίας 20 ετών. Η Ελλάδα συγκλονίστηκε όχι μόνο από πένθος, αλλά και από οργή, καθώς αποκαλύφθηκαν λεπτομέρειες για τις απίστευτα χαλαρές διαδικασίες και τον απαρχαιωμένο εξοπλισμό που οδήγησαν στην καταστροφή. Αν και εδώ και δεκαετίες οι σιδηρόδρομοι της Ελλάδας ήταν παραμελημένοι, το δυστύχημα φάνηκε σε πολλούς να διαψεύδει τους ισχυρισμούς του κ. Μητσοτάκη περί εκσυγχρονισμού.
«Μας έδωσαν πολλές νέες εφαρμογές, αλλά στο βάθος δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα», λέει μια επιχειρηματίας. Ένας από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες της Ελλάδας είναι πιο ωμός. «Όλα αυτά περί εκσυγχρονισμού είναι αηδίες», λέει. «Δεν είναι έτσι τα πράγματα».
***
* ΑΥΤΟ που σήμερα είναι σχεδόν βέβαιο είναι πως κανείς δεν θα μπορέσει να σχηματίσει πλειοψηφία μετά τις επόμενες εκλογές κι έτσι θα διεξαχθούν νέες εκλογές, πιθανότατα τον Ιούλιο, όποτε και θα δοθεί η πραγματική μάχη. Σε εκείνο το σημείο θα επανεισαχθεί μια αναθεωρημένη, αλλά λιγότερο γενναιόδωρη εκδοχή του συστήματος του μπόνους εδρών. Σύμφωνα με αυτό, ο κ. Μητσοτάκης θα χρειαζόταν ακόμα περίπου το 38% των ψήφων. Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα λάβει μόνο 34%-35%. Έτσι, μπορεί να χρειαστούν τρίτες εκλογές φέτος: Μια προοπτική που γεμίζει τους πάντες με θλίψη. Όλους, δηλαδή, εκτός από τις αγορές, οι οποίες παραμένουν ήρεμες. Κι αυτό είναι μια αξιοσημείωτη απόδειξη της προόδου που σημειώθηκε στο δεύτερο μισό της θητείας του κ. Τσίπρα - και από τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη. (Τι σου είναι αυτοί οι Εγγλέζοι φίλοι...).
Ζ.

 

 

DEYAL.jpg

* ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ παράγοντες κάθε απόχρωσης χθες στη ΔΕΥΑΛ, σε στάση προσευχής. Μάλλον για να αποφευχθεί η ιδιωτικοποίηση του νερού.
Ζ.

 

 

XARAKOP.jpg

* ΠΕΡΙΣΣΕΨΑΝ τα χαμόγελα κατά τη συνάντηση του Μ. Χαρακόπουλου με τη διοίκηση του ΚΑΠΗ Φαρσάλων. Ο έμπειρος κοινοβουλευτικός, με όπλο στη φαρέτρα του τις αυξήσεις στις συντάξεις που δόθηκαν για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια, εξήγησε ότι «κάθε χρόνο πια θα έχουμε αυξήσεις συντάξεων ανάλογα με τους ρυθμούς ανάπτυξης της Οικονομίας. Αρκεί η χώρα να παραμείνει σε σταθερότητα».

 

 

TRAKTER.jpg

* ΝΑ κι η Σιτροέν του κάμπου. Για τσιφλικάδες.
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass