ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 23 Απρ 2023 18:00
* OTAN κοιτάς από ψηλά, όπως τα καταφέρνει ο Γ. Κ., μοιάζει ο κόσμος ζωγραφιά, ως γνωστόν. Βλέπεις όμως και τη δεύτερη, την παλιά γέφυρα του Κουτσοχέρου πάνω στον Πηνειό, στον δρόμο Λάρισας-Τρικάλων. Ζ. * OTAN κοιτάς από ψηλά, όπως τα καταφέρνει ο Γ. Κ., μοιάζει ο κόσμος ζωγραφιά, ως γνωστόν. Βλέπεις όμως και τη δεύτερη, την παλιά γέφυρα του Κουτσοχέρου πάνω στον Πηνειό, στον δρόμο Λάρισας-Τρικάλων. Ζ.

Μαζί
* ΚΑΙ εμφανίζονται σήμερα αγκαζέ οι Άγιοι Γεώργιος και Θωμάς, μαζί φέτος ο Τροπαιοφόρος και ο «επί τον τύπον των ήλων», αυτός που σκοτώνει δράκους πάσης φύσεως κι εκείνος που αμφιβάλλει επί παντός, κοινή γιορτή και χρόνια πολλά στους εορτάζοντες, αγόρια και κορίτσια.
Ζ.

Ανήσυχοι
* ΣΤΟΝ απόηχο του Πάσχα, εντοπίστηκε στην επαρχία κλίμα ανησυχίας νεοδημοκρατών που έφτασαν στα χωριά τους από την πρωτεύουσα ή και τα άλλα αστικά κέντρα. Τέτοιο κλίμα στην ύπαιθρο δεν υπάρχει ή μάλλον, καλύτερα, δεν υπήρχε μέχρι να το μεταλαμπαδεύσουν οι πρωτευουσιάνοι χωριάτες. Διάχυτος ένας φόβος μην και χαθούν οι εκλογές, ακριβέστερα μην ξανάρθουν οι άλλοι. Πάντα γίνονταν πολιτικές συζητήσεις γύρω από τον οβελία, πόσο μάλλον φέτος που το γλέντι έγινε σε προεκλογική περίοδο. Κι οι προερχόμενοι από τις πόλεις γαλάζιοι, σ’ αναμμένα κάρβουνα κι αυτοί όπως και τ’ αρνί, έδειχναν μια έντονη διάθεση να πιέσουν, να διεκδικήσουν για το κόμμα, να σιγουρέψουν την ψήφο συγγενών και φίλων του χωριού. Γιατί τόσο άγχος; Μάλλον για το καλό του λαού και του τόπου ανησυχούν οι περισσότεροι. Τι να μαθαίνουν άραγε απ’ τα κονέ τους με το κόμμα;
Ζ.

Φοιτητοποδηλατόδρομος
* ΔΕΝ είναι μόνο οι φοιτητές κι οι σύλλογοί τους που θέτουν το αίτημα για κατασκευή πεζοδρομίων και ποδηλατόδρομου στην περιφερειακή Τρικάλων, από την οδό Ιωαννίνων μέχρι τις σχολές τους στη «Γαιόπολη» και τη «Βιόπολη». Με αφορμή το τραγικό γεγονός των Τεμπών αναδεικνύουν την ανάγκη ασφάλειας στην καθημερινή κυκλοφορία των νέων στη Λάρισα και οι καθηγητές τους. Να, όπως ο Δημ. Παπαγιάννης, αναπλ. καθηγητής Δημόσιας Υγείας, που παρενέβη δημοσίως μέσω της εφημερίδας παρακινώντας τους αρμόδιους να δρομολογήσουν το έργο. Είναι κι οι αυτοδιοικητικές εκλογές, κάτι θα πουν τουλάχιστον, δεν μπορεί...
Ζ.

Τι προέχει;
* Η προεκλογική επικαιρότητα έχει πάρει «φωτιά». Πολιτικός σκοτωμός γίνεται πλέον για τις πιθανές μετεκλογικές συμμαχίες κι ας μην έχουμε αποτελέσματα, παρά μόνο δημοσκοπικά σενάρια. Κι ο Π. Τσ. ενίσταται: Στο μεταξύ, το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι η σινο-αμερικανική διαμάχη μπορεί να αποτελέσει τον προάγγελο νέας παγκόσμιας ύφεσης, ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται, η κλιματική αλλαγή μάς δείχνει τα δόντια της, μέρος της ευρωπαϊκής παραγωγής μεταφέρεται στις ΗΠΑ, τα ακροδεξιά στοιχεία κερδίζουν όλο και μεγαλύτερη δύναμη στην Ευρώπη, ενώ όλοι μιλούν για μια δεκαετία με πολλές και κυρίως απρόβλεπτες προκλήσεις. Στα δικά μας τώρα, το παραγωγικό μοντέλο της χώρας δεν έχει ακόμη αναδιαρθρωθεί, νέες ξένες επενδύσεις γίνονται μεν, όχι όμως εκεί που πραγματικά πονά η οικονομία, η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα και ο κατώτατος μισθός σε χαμηλά, οι νέοι φαίνεται πως εισέρχονται στην αγορά εργασίας με δεξιότητες που δεν καλύπτουν απόλυτα τις ανάγκες των επιχειρήσεων, η ακρίβεια έχει χτυπήσει κόκκινο, η παιδεία μένει κολλημένη σε ένα ξεπερασμένο σύστημα εισαγωγικών εξετάσεων, η παραπαιδεία ζει και βασιλεύει, ο κρατικός μηχανισμός συνεχίζει να έχει ανάγκη από περισσότερες ενέσεις εκσυγχρονισμού και η δικαιοσύνη σέρνεται στους δικούς της χρόνους. (Ενώ και τα ελληνοτουρκικά θα επανακάμψουν).
***
* ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ; Η λίστα των θεμάτων στα οποία θα έπρεπε να εστιάζει καθημερινά ο προεκλογικός αγώνας των κομμάτων καταγράφεται ατελείωτη, ωστόσο η προσοχή των πολιτικών είναι στραμμένη αλλού. Μήπως οι συνθήκες επιβάλλουν ένα reset;
Ζ.
Φλόμος
* ΕΠΙΣΗΜΩΣ από σήμερα, και τυπικά δηλαδή, εισήλθαμε στην προεκλογική περίοδο, τη λήξη της οποίας ακόμη δεν μπορούμε να προβλέψουμε. Από ημέρες ωστόσο έχει διαπιστωθεί ότι οδηγούμαστε σε εκλογές μέσα σε κλίμα τεχνητής πόλωσης γιατί έτσι «πρέπει».
Βέβαια χάλασε ο σχεδιασμός τους, καθώς η υπεροχή της ΝΔ στραπατσαρίστηκε στα Τέμπη και το ηθικό πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ, ελέγχεται από τον Βέλγο εισαγγελέα. Την ίδια ώρα ο πολίτης υποφέρει από την εξοντωτική ακρίβεια σε τρόφιμα και καύσιμα, από τα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ από το άδικο, για τους μισθωτούς, φορολογικό σύστημα, ενώ οι διαδοχικές κυβερνήσεις την τελευταία 20ετία, φλόμωσαν τους ψηφοφόρους στις ψεύτικες υποσχέσεις.
Περί αναδιάρθρωσης, εκσυγχρονισμού, ταμπούρλων και βιομηχανικής επανάστασης και τελικά απέδειξαν ότι νοιάζονται μόνο για τους ημετέρους και ούτε να ταξιδέψουν τα παιδιά μας με τρένο δεν είναι ασφαλές. Αυτοί περνάνε καλά και οι πολίτες ακόμα χειρότερα. Καλό βόλι...
Β.Κ.

Πυρ, γυνή...
* ΕΧΕΙ τις θεωρίες του ο Λαρισαίος Ν. Χ.
- Τον άντρα πρέπει να τον αγαπάς λίγο και να τον καταλαβαίνεις πολύ. Τη γυναίκα πρέπει να την αγαπάς πολύ και να μην προσπαθείς ασκόπως να την καταλάβεις.
***
* - ΟΙ γυναίκες ωριμάζουν πολύ πιο γρήγορα από τους άντρες. Να, φερειπείν, εμφανίζουν στήθος από τα 13 τους, ενώ οι άντρες το κάνουν συνήθως μετά από 43 χρονών.
***
* ΚΙ ο Ν. Λ. τις δικές του.
- Πυρ, γυνή και θάλασσα. Η φωτιά σε καίει, η θάλασσα σε πνίγει, η γυναίκα και τα δύο.
Ζ.

Λένε Ιστορία
* ΤΙ ωραία ιδέα... Ο Κώστας Σπανός ενημερώνει ότι στον προηγούμενο «καφέ της Τετάρτης», ο Δημοσθένης Χατζηλέληκας παρουσίασε σε 13 φιλίστορες τον σημαντικό Έλληνα διανοούμενο και παιδαγωγό, με πλούσιο συγγραφικό έργο, Στέφανο Κομμητά από τους Κωφούς του Αλμυρού. Στη συνέχεια, ο Γ. Στουκογιώργος παρουσίασε ιστορικά στοιχεία για το χωριό του, την Αγριελιά, πρώην Σμόλια των Χασίων και στο τέλος, ο Βαγγέλης Στάμος, σαν άλλος ραψωδός, απήγγειλε απνευστί δύο τραγούδια του, πολλών στροφών, για τον Αθανάσιο Διάκο και τον Κατσαντώνη, καταχειροκροτούμενος από όλους.
(Και ενημερώνει πως στον «καφέ της Τετάρτης» μπορεί όποιος θέλει να παρουσιάσει ένα ιστορικό θέμα του χωριού του ή της περιοχής του).
Ζ.

Στα γκάλοπ
* «Η κρισιμότερη αναμέτρηση της μεταπολίτευσης», χαρακτήρισε ο Κυρ. Μητσοτάκης τις επικείμενες εκλογές.
- Για τον ίδιο σίγουρα, συμπλήρωσε ο Λαρισαίος ο οποίος αρέσκεται να συγκαταλέγει τον εαυτό του στην «γκρίζα ζώνη» των δημοσκοπήσεων.
- Τι ανησυχεί όμως, αφού κερδίζει στα γκάλοπ, αναρωτήθηκε ο φίλος του.
- Γιατί όμως γελούν πολλοί πλέον μ’ αυτά;
- Ή δαγκώνονται, αναλόγως...
Ζ.

Των «λαών»;
* «ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ για την Ευρώπη η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων» εκτιμά ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή και τη συνάντηση Τσίπρα - Σολτς στο Βερολίνο, στη διάρκεια της οποίας, όπως γράφει η χθεσινή «Αυγή», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. ζήτησε «στοχευμένες γερμανικές επενδύσεις σε παραγωγικούς τομείς».
Βεβαίως είναι αλήθεια πως γίνεται μια συζήτηση ότι δεν πολυήθελαν στη ΝΔ να δεχθεί ο κ. Σολτς τον κ. Τσίπρα γιατί περνάει «λανθασμένα» μηνύματα (σ.σ. ο νοών νοείτο), αλλά επί της ουσίας φαίνεται πως στον ΣΥΡΙΖΑ «φλερτάρουν» με τις πολιτικές αυταπάτες.
Μα είναι δυνατόν να πιστέψει κάποιος πως η Ε.Ε. μπορεί να γίνει «Ευρώπη των λαών»;
Μα τέτοιους φίλους... προοδευτικούς δεν είχαμε μέχρι προχθές στην ηγεσία της Ε.Ε. που μας επέβαλαν στα μνημόνια; Ευρωπαϊκή Ένωση με... προοδευτικό πρόσημο; Βρε πώς τα λένε αυτά τα ωραία αστεία...
Β.Κ.

Ακριβολόγοι
* ΚΑΠΟΥ ανάμεσα στο μπέρδευαν τη γλώσσα τους και το γλώσσευαν τη μπέρδα τους, οι Λαρισαίοι φοιτητές.
-Έχεις πιει;
-Όχι.
-Πες τότε αμφιβληστροειδής.
***
* -ΠΑΤΕΡΑ θα μου δώσεις 100 ευρώ;
-Πες μου γιατί και θα στα δώσω.
-Γιατί.
***
* - ΚΑΤΑ 90% είμαστε νερό. Σαν να λέμε αγγούρια με άγχος, δηλαδή.
Ζ.

Μηχανικοί
* ΚΙ επειδή ακούγεται ότι και σιγά ποιος είναι ο Γεωργούλης που βγήκε ευρωβουλευτής και τι μπαγκράουντ έχει ένας τηλεστάρ, ο Λαρισαίος υπενθύμιζε πως ο ηθοποιός πριν στραφεί στην υποκριτική ήταν φοιτητής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, δεν ήταν κάποιος τυχαίος. Λίγο πριν πάρει το πτυχίο του πήγε στη Δραματική Σχολή.
***
* ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ, το είχε πάρει το πτυχίο του Μηχανολόγου Μηχανικού από το ΕΜΠ ο δημοσιογράφος Γιώργος Λιάγκας, πριν τον κερδίσει η τηλεόραση, ο επίσης Λαρισαίος, ο οποίος επίσης είχε πολιτευτεί. Ως υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ το 2007, είχε αναδειχθεί α’ επιλαχών πίσω από τους εκλεγέντες τότε Φ. Σαχινίδη, Ε. Νασιώκα και Β. Έξαρχο. Μετά δεν ξαναφάνηκε.
Ζ.

Ο 11ος
* ΤΟ όνομα του Τυρναβίτη γεωπόνου Αργ. Γραββάνη ακούγεται για την τελευταία, την 11η θέση, στο ψηφοδέλτιο Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ που εξακολουθεί να μένει κενή. Χωρίς να έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να είναι ξανά υποψήφιος ο Αλ. Τσίπρας. Για να δείξει το ενδιαφέρον του για την περιοχή, αλλά και να αγχωθούν οι εκλόγιμοι υποψήφιοι, καθώς κανείς δεν ξέρει από τώρα ποια έδρα θα κρατήσεις μετά τις εκλογές ο πρόεδρος. Δεν φτάνουν τα άλλα βάσανα...
Η υπόθεση του ψηφοδελτίου λήγει έτσι κι αλλιώς, καθώς αυτό είναι να παρουσιαστεί μεθαύριο Τρίτη στα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου στην Πατρόκλου. Κολοβό θα το εμφανίσουν;
Ζ.

Κόκκινοι γιατροί
* ΣΤΙΣ 40 φτάνουν πανελλαδικά οι υποψηφιότητες υγειονομικών στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, καμαρώνει το ΚΚΕ. Τρεις εξ αυτών στο ψηφοδέλτιο της Λάρισας: Ο Ελασσονίτης οδοντίατρος Δημ. Αβρανάς, ο προσφάτως συνταξιοδοτηθείς ογκολόγος του ΓΝΛ Θαν. Αθανασιάδης κι ο νυν βουλευτής Γ. Λαμπρούλης πνευμονολόγος.
Κι άλλες τρεις παρουσίες στο ψηφοδέλτιο της γειτονικής Καρδίτσας: η βιολόγος αυτοαπασχολούμενη στον χώρο της Υγείας Λήδα Αγγέλου, ο μαιευτήρας γυναικολόγος του νοσοκομείου Έκτορας Γάζος κι η Πηνελόπη Μπούτα επισκέπτρια Υγείας στο Κ.Υ.
Ζ.

Μονοτονία
* «Η κρίσις εις το Σουδάν οφείλεται εις ανταγωνισμόν των ανωτέρων αξιωματικών». Σιγά τα νέα... Η είδηση σε δημοσίευμα της εφημερίδας που εντόπισε ο αρχειοφύλαξ Ε. Ρ. από την άνοιξη του 1959. Μια ζωή οι στρατιωτικοί μάχονταν για την εξουσία, από δικτατορία σε δικτατορία.
Λονδινον, 5. - Συμφώνως προς αξιοπίστους πηγάς της αγγλικής πρωτευούσης η νέα κρίσις του Σουδάν οφείλεται εις ανταγωνισμόν μεταξύ των ανωτέρων αξιωματικών. Ο ανταγωνισμός αυτός είχεν ως αποτέλεσμα την παραίτησιν των μελών του ανωτάτου στρατιωτικού συμβουλίου, το οποίον από του πραξικοπήματος του παρελθόντος Νοεμβρίου ανέλαβε την διακυβέρνησιν της χώρας μετά του προέδρου Αμπούμπ. Το συμβούλιον αποτελείτο από 13 ανωτάτους αξιωματικούς, 7 εκ των οποίων είναι και μέλη της κυβερνήσεως. Ανταποκριταί εις Χαρτούμ λέγουν ότι υπάρχουν φήμαι περί αναταραχής εις τους κόλπους του στρατού του Σουδάν. (Μονοτονία πολλών δεκαετιών στη βορειοαφρικανική χώρα).
Ζ.

 

Ορθή απάντηση
* -Η γιαγιά μου ξέρει αγγλικά.
-Ναι σιγά...
Διαφωνούσαν οι Λαρισαίοι μαθητές.
-Να κοίτα. Γιαγιά, τι θα πει στ’ αγγλικά «I don’t know»;
-Δεν ξέρω, παιδάκι μου.
-Είδες λοιπόν;
Ζ.

 

 

ANTIDHMARXOI.jpg

 

* ΟΥΤΕ για εκτέλεση τους έστησαν την επτάδα των αντιδημάρχων Λαρίσης, μήτε τους έχει όρθιους ο Απ. Καλογιάννης κάνοντάς τους παρατηρήσεις. Σε φάση «ενός λεπτού σιγή» τους πέτυχε ο φακός. (Μετά σταμάτησαν να είναι τόσο φρόνιμοι).
Ζ.

 

GEORGAK_MAMAKOS.jpg

 

* ΜΠΟΡΕΙ να μην είναι στο Α2 ο συνταγματάρχης Γεωργάκης, ωστόσο έχει να δώσει πληροφορίες, μα και οδηγίες, στον αρχηγό του, τον Θαν. Μαμάκο.
Ζ.

 

LIOYPAS.jpg

* ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ έκθεση «Expo Cyprus 2023», η Περιφέρεια Θεσσαλίας με Χρ. Μιχαλάκη και Νίκ. Λιούπα.

 

AYTOKINHTO.jpg

* H απάντηση του εφευρετικού Έλληνα στον Έλον Μασκ και την Tesla, με το νέο ηλιακό αυτοκίνητο.
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass