ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 06 Μαϊ 2023 17:00
* ΟΠΟΤΕ #oloimetonsaki στην επαρχία Ελασσόνας; Μα όλοι με τον Σάκη Παιδή; Ζ. * ΟΠΟΤΕ #oloimetonsaki στην επαρχία Ελασσόνας; Μα όλοι με τον Σάκη Παιδή; Ζ.

Πάλι;
* ΔΥΟ τρεις μέρες ακόμα οι λιακάδες, μετά λέει πάλι βροχούλες.

«...κι ο Μάης άλλο ένα» λέει, όμως, η παροιμία για τα νερά του ουρανού την ανοιξιάτικη περίοδο. Μία και πολύ είναι η εμφάνιση του υετού στον κατά κανόνα άβρεχο Μάιο, φέτος πάει να το χαλάσει. Και το πολύ, καλό δεν είναι ποτέ.
Ζ.

Η ταχυδρόμος
* - Ε ναι, δεν βλεπόμαστε συχνά πια, κάνουμε βλέπεις όλες τις πληρωμές μας ηλεκτρονικά...
Ο Λαρισαίος στα καλημερίσματα μετά από καιρό με τη συμπαθή ταχυδρόμο της γειτονιάς.
- Το ξέρω, το καταλαβαίνω, άλλωστε κι εγώ τι σας έφερνα τα τελευταία χρόνια, μόνο λογαριασμούς...
- Έτσι γίνεται πια, απ’ τον υπολογιστή, δεν μπορούμε να το εμποδίσουμε...
- Σωστά, μόνο που έτσι χάνονται και θέσεις εργασίας, γενικότερα, δεν λέω για μένα...
- Α, μόλις σκέφτηκα κάτι. Θ’ αρχίσω να ταχυδρομώ κάρτες, όπως παλιά, Χριστούγεννα και Πάσχα, να υπάρχει δουλίτσα για τους ταχυδρόμους. (Αλλάζουν, όμως, οι καιροί, δεν γίνεται έτσι δουλίτσα).
Ζ.

Κι όμως γίνεται
* ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ τα «μικρά ντιμπέιτ» της ΕΡΤ. Με τις βραδινές συζητήσεις μεταξύ υποψηφίων, υπουργών και πρώην υπουργών. Μόνο που καλομαθαίνουν τους τηλεθεατές, διότι οι αντιπαραθέσεις είναι ζωηρές και ευθείες, καθώς περιλαμβάνουν δεύτερες ερωτήσεις δημοσιογράφων που δεν ικανοποιήθηκαν από την απάντηση, αλλά και παρεμβάσεις των πολιτικών σε θέμα που επιλέγουν οι ίδιοι, ακόμη και ερωτήσεις μεταξύ τους, ήτοι κανονικά ντιμπέιτ, αποδεικνύεται πως κι όμως γίνεται. Τώρα, επομένως, είναι ένα θέμα το πώς θα εκλάβει ο κόσμος τη στεγνή αντιπαράθεση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών την ερχόμενη Τετάρτη, τους παράλληλους εγκιβωτισμένους μονολόγους των αρχηγών των κομμάτων...
Ζ.

Ο 1ος κι ο 3ος
* ΚΙ άρχισε, λοιπόν, να νοστιμεύει η κατάσταση ενόψει της λεγόμενης πρώτης κάλπης. Και ο Σ. Μπ. σχολιάζει: Στην κάλπη της 21ης Μαΐου βγαίνει κυβέρνηση επιμένει ο Αλέξης Τσίπρας. Η αυτοδυναμία έχει χαθεί οριστικά από το μυαλό του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά τη στροφή 180 μοιρών να αξιοποιήσει τελικά τη διερευνητική εντολή. Τα κουκιά βγαίνουν επιμένει να λέει ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς το σενάριο το πρώτο με τρίτο κόμμα να μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση... (Ο τρίτος γνωστός, ο πρώτος δεν είναι απολύτως δεδομένος).
***
* Η αντίστοιχη τοποθέτηση του Άκη Σκέρτσου έσβησε και την τελευταία υποψία που μπορεί να υπήρχε και πλέον η πρώτη Κυριακή εξελίσσεται σε μητέρα των μαχών. Το πρώτο με τρίτο κόμμα θα μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση κι η μάχη δείχνει να εξελίσσεται αμφίρροπη. Το δίλημμα για το ποια θα είναι αυτή έχει αρχίσει να εδραιώνεται στην πολιτική σκηνή και αυτό δημιουργεί ήδη συνθήκες πόλωσης και νέων μετατοπίσεων ψηφοφόρων προς μια ψήφο που κυβερνησιμότητας. (Σχέδια αναθεωρούνται και εμπλουτίζονται).
Ζ.

Το γιαπί
* ΑΛΗΘΕΙΑ τι θα συνέβαινε αν η Ελλάδα ήταν απλά ένα γιαπί; Αναρωτιέται ο γνωστός Λαρισαίος μηχανικός Ν. Μπ. Και εξηγείται: Τι είναι γιαπί; Μια ενιαία, αποτελεσματική ομάδα παντελώς ανόμοιων ατόμων, με διαφορετικές ιδεολογίες, διαφορετικό μορφωτικό επίπεδο, διαφορετικό εισόδημα, διαφορετικές δεξιότητες, διαφορετικές ανάγκες. Με κεφαλαιούχους, προϊστάμενους, εργαζόμενους. Να σημειώσουμε δε πως στην επαγγελματική τους σχέση δεν υπάρχει μονιμότητα. Σε κάθε καινούργια δουλειά η διαπραγμάτευση της συνεργασίας ξεκινά από την αρχή. Όμως, σχεδόν πάντα καταλήγει σε συμφωνία. Γιατί; Γιατί απλά εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον. Γιατί τιμούν την υπόσχεσή τους. Γιατί κερδίζουν όλοι.
***
* ΓΙΑΤΙ τα λέει όλα αυτά ο έμπειρος εργολάβος; Πού κολλάνε; Για τις εκλογές τα λέει: Τώρα πάμε λίγο στα κόμματα. Θεωρητικά ενδιαφέρονται όλα αποκλειστικά για το συμφέρον του Λαού και της Πατρίδας. Εγώ θα τους αναγνωρίσω την «αγαθή πρόθεση», αρκεί να μου εξηγήσουν γιατί δεν μπορούν να συνεργαστούν στα αυτονόητα, γιατί ποτέ δεν συνεχίζουν κάτι καλό που άρχισε, γιατί επιδιώκουν με κάθε τρόπο τη διαφοροποίηση, αφού τα προβλήματα είναι κοινά. (Άντε ντε...).
Ζ.

Στη δουλειά
* ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ θέματα απασχολούσαν τη συντροφιά των νεαρών Λαρισαίων.
- Τι κάνεις εσύ εδώ; Δεν έχεις ρεπό σήμερα;
- Για κάνα δυο ωρίτσες ήρθα αφεντικό, μου έκοψαν το ίντερνετ στο σπίτι.
***
* - ΓΙΑΤΙ αφήσατε την προηγούμενη δουλειά σας;
- Άλλαξε έδρα η εταιρεία, μετακόμισε.
- Πού;
- Δεν μου είπαν οι άτιμοι...
***
* - ΣΟΥ μοιάζω για βλάκας;
- Κοίτα, ίσως φταίει κι ο φωτισμός.
Ζ.

Ο ταξίαρχος
* «ΑΠΟ χωριό σε χωριό του νομού μας σε επαφή με τους πολίτες. Είμαι περήφανος που ζητώ την ψήφο για μια Κυβέρνηση που τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει να επιδείξει ένα πλούσιο απολογισμό έργου σε όλους τους τομείς». Καλός στρατιώτης της παρατάξεως ο Χρήστος Χατζησαλάτας, ανταποκρίθηκε στο προσκλητήριο και δίνει τη μάχη από την πρώτη γραμμή. «Ο κόσμος γνωρίζει ότι ήταν μια δύσκολη τετραετία, αλλά αναγνωρίζει πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κράτησε σταθερά το «τιμόνι» και μας οδηγεί σήμερα τολμηρά, σταθερά, μπροστά. Ζητώ από τους πολίτες των χωριών της υπαίθρου μας, να μου δώσουν τη δύναμη να δυναμώσω τη φωνή τους στα κέντρα των αποφάσεων των Αθηνών. Συνεχίζουμε τον αγώνα για μια ισχυρή και αυτοδύναμη Κυβέρνηση της ΝΔ».
***
* ΕΙΝΑΙ στρατιωτικός και τα λέει τσεκουράτα ο ταξίαρχος. Να, προχθές στην παρουσίαση της ενδεκάδας των υποψήφιων βουλευτών από τη Νομαρχιακή της ΝΔ ήταν λακωνικός: «Εμείς οι μετέχοντες του ψηφοδελτίου νιώθουμε σαν μια ομάδα. Με όλους τους συνυποψηφίους μου τα προηγούμενα χρόνια έχουμε δώσει αγώνες για την παράταξη από διαφορετικά μετερίζια.
 Γνωριζόμαστε καλά και σήμερα όλοι μαζί καλούμαστε να δώσουμε ακόμα μία μάχη. Ίσως πρόκειται για την πιο σημαντική εκλογική μάχη της μεταπολίτευσης, καθώς καλούμαστε να μην επιτρέψουμε πισωγυρίσματα και να μην πέσει και πάλι η χώρα στις «γλυκιές» σειρήνες του λαϊκισμού...».
Ζ.

Νέος άνθρωπος
* ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ βουλευτής Ν. Λάρισας με την «Ελληνική Λύση-Κυριάκος Βελόπουλος», ο Αθανάσιος Παλιοβάιος, μηχανολόγος μηχανικός από τη Νίκαια, έχει ριχτεί με πάθος στην εκλογική μάχη. «Με τη δυναμική, ενός νέου ανθρώπου, με όρεξη για δουλειά, ζητώ τη στήριξή σας για μια Ελλάδα αυτοδύναμη και αυτεξούσια», λέει. Λίγα λόγια και σταράτα.
Ζ.

Δημόσιος χαρακτήρας
* «Η πανδημία απέδειξε τη χρησιμότητα των δημόσιων Συστημάτων Υγείας, όπως το Ε.Σ.Υ., αποστομώνοντας κάθε πολέμιό τους», καταγράφει ο Σωτ. Βούλγαρης. «Όλες οι παγκόσμιες εξελίξεις και η ανάγκη καταπολέμησης των ανισοτήτων, αναδεικνύουν την ανάγκη να διασφαλίζεται ο δημόσιος χαρακτήρας και η απρόσκοπτη, ποιοτική, οικονομικά εφικτή πρόσβαση όλων σε δημόσιες υπηρεσίες.
Ο αγώνας για αυτές τις αυτονόητες αλήθειες πρέπει να είναι συνεχής, καθώς η νεοφιλελεύθερη επίθεση στον δημόσιο χαρακτήρα βασικών αγαθών είναι καθημερινό φαινόμενο, όπως απέδειξε πρόσφατα η απαράδεκτη νομοθετική ρύθμιση της απερχόμενης Κυβέρνησης Μητσοτάκη για το νερό».
Ευθεία, ξεκάθαρη αντιπολίτευση, από τον υποψήφιο βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, στη σύντομη τοποθέτησή του κατά την παρουσίαση του βιβλίου του ιστορικού στελέχους και πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, του παλιού προέδρου της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ και της Ε.Ε. της ΓΣΕΕ, Δημήτρη Πιπεργιά.
«Σε αυτήν την προσπάθεια, το βιβλίο «Οι αγώνες που έπλασαν τον μύθο», αλλά και η συνολική πορεία ζωής του Δημήτρη Πιπεργιά αποτελούν για όλους μας πραγματική πυξίδα», υπογράμμισε ο Λαρισαίος.
Ζ.

Απ’ το στομάχι
* Ο έρωτας περνάει ως γνωστόν απ’ το στομάχι, συμφωνούσαν στην παρέα των Λαρισαίων. Αλλά κι από την τσέπη, μα κι από διάφορους άλλους δρόμους.
- Δεν σε χορταίνω, μάτια μου...
- Φάε και ψωμί, να σε πιαστεί.
***
* - ΤΟΥΣ βλέπω και ζηλεύω ρε συ...
- Τους ερωτευμένους;
- Τους συνταξιούχους.
***
* - ΣΗΜΕΡΑ χτυπάει η καρδιά μου πιο γρήγορα, έτσι από μόνη της,
- Έχεις μήπως ερωτευτεί;
- Όχι, έχουμε αρνάκι με πατάτες.
Ζ.

Ανιχνεύεται
* ΚΑΙ να που οι δημοσκοπήσεις άρχισαν να ανιχνεύουν και το κόμμα «ΝΙΚΗ» του δάσκαλου, θεολόγου, συγγραφέα Δημ. Νατσιού. Με τις ανακατατάξεις, μάλλον, λόγω της απαγόρευσης κομμάτων, σου δίνουν ήδη 1%, τόσο όσο και στο κόμμα «ΕΑΝ» του συνταξιούχου εισαγγελέα Αν. Κανελλόπουλου, το οποίο, όμως, είχε τύχει και τόσης δωρεάν προβολής λόγω της σχέσης με τον φυλακισμένο χρυσαυγίτη.
***
* ΝΙΚΗ με τρεις υποψηφίους στη Λάρισα. Τον Γ. Δασκαλούλη, που συστήνεται ως νομικός, που σπούδασε και έζησε πριν επί εικοσαετία σε Αγγλία- Πορτογαλία. Την εκπαιδευτικό Βασιλική Ζιάκα, όχι τη γυμνάστρια διευθύντρια Εκπαίδευσης, θεολόγος είναι η συνονόματή της υποψήφια, που υπηρέτησε σε σχολεία νησιών του Αιγαίου, κατηχήτρια και εθελόντρια του Ερυθρού Σταυρού. Και τον Γ. Ριζάκη, ηλεκτρολόγο μηχανικό ΤΕ, με καταγωγή από τη Σωτηρίτσα Αγιάς και «συνεχή συμμετοχή στους αγώνες που αφορούν στα εθνικά και κοινωνικά ζητήματα». (Για τους οποίους έχει διπλή σημασία όταν λένε «Με τη Νίκη στις εκλογές»).
Ζ.

Τα απέτυχε
* ΠΑΕΙ ο νεαρός Λαρισαίος στο σουβλατζίδικο.
- Θέλω να μου κάνεις 4 πίτες, αλλά τις θέλω ειδική παραγγελία.
- Για πες...
- Θέλω 2 πίτες με σουβλάκι και 2 με σεφταλιά. Στο πρώτο σουβλάκι θέλω το κρέας να είναι καμένο από τη μία, ωμό από την άλλη και την πίτα άψητη. Στο δεύτερο σουβλάκι θέλω να είναι πολύ ξερό το κρέας και η πίτα μαύρη. Στις σεφταλιές θέλω το κρέας κάρβουνο, την πίτα μαυρισμένη από τη μία, ωμή από την άλλη και μόνο με κρεμμύδι.
- Μα είναι πολύ δύσκολη η παραγγελία σου, φίλε...
- Ναι; Προχθές, βρε συ, που μου τα έφτιαξες έτσι ακριβώς, χωρίς να στο ζητήσω, δεν σου ήταν καθόλου δύσκολο...
Ζ.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass