×

Ειδοποίηση

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: media/k2/galleries/341718

Ψιθυριστά και άλλα

Δημοσίευση: 25 Ιουν 2023 17:18
* ΕΝΑ έργο λαϊκής τέχνης στους δρόμους αναδεικνύει ο Α.Τ. Φιλοτεχνήθηκε από τον λαϊκό ζωγράφο Αθ. Μακρή, από τον Άγιο Γεώργιο Λάρισας, ενώ το αυτοκινούμενο μανάβικο ανήκει στον Αθ. Αλεξόπουλο, από το γειτονικό Μικρό Βουνό. Ζ. * ΕΝΑ έργο λαϊκής τέχνης στους δρόμους αναδεικνύει ο Α.Τ. Φιλοτεχνήθηκε από τον λαϊκό ζωγράφο Αθ. Μακρή, από τον Άγιο Γεώργιο Λάρισας, ενώ το αυτοκινούμενο μανάβικο ανήκει στον Αθ. Αλεξόπουλο, από το γειτονικό Μικρό Βουνό. Ζ.

Τον παραπήρε
* - ΕΛΕΟΣ… Μια Κυριακή έχω να κοιμηθώ λίγο παραπάνω. Γιατί με ξύπνησες;
Για άλλη μια φορά τα είχε βάλει με τη μάνα του ο νεαρός Λαρισαίος.
- Γιατί είναι Δευτέρα πρωί.
Ζ.


Αλλιώς
* ΣΤΙΣ παραλίες έχουν ακροβολιστεί τις τελευταίες ημέρες, με τον μίνι καύσωνα, οι Λαρισαίοι, χθες θα γενικευόταν η παραθαλάσσια έξοδος. Υπάρχουν, ωστόσο, κι άλλες προσεγγίσεις, όπως φερειπείν η βλάχικη:
- Να είσαι σ’ ένα βλαχοχώρι στην Πίνδο τώρα, σε καφενείο-ταβέρνα-κρεοπωλείο-μπακάλικο, στην πλατεία κάτω απ’ τον πλάτανο, να παραγγείλεις μισό κιλό ψητό αρνί, σαλάτα, καυτερή πιπεριά και κρασί, με θερμοκρασίες κάτω από 20 βαθμούς κι άσε τους άλλους να λειώνουν στην άμμο με μπύρες, βότκες και σαμπανιέρες.
Ζ.


Παράδοξα
* ΤΗΝ τριγωνοπλατειακή παρέα απασχολούσαν τα ελληνικά παράδοξα.
- Είμαστε η μοναδική χώρα, όχι της Υφηλίου, στον Γαλαξία ολόκληρο, που δίνεις Πανελλήνιες για να γίνεις σερβιτόρος.
***
* - ΤΟ ελεύθερο κάμπινγκ δεν επιτρέπεται. Αν θέλετε, όμως, αντί σκηνής, μπορείτε να χτίσετε ένα αυθαίρετο και να το νομιμοποιήσετε (Στο ίδιο μέρος).
***
* - ΤΟ εισιτήριο Πειραιάς-Σαντορίνη είναι πανάκριβο. Υπάρχει, όμως, ένα πιο οικονομικό, Αθήνα-Ν. Υόρκη-Μπουένος Άιρες-Κέιπ Τάουν-Σαντορίνη.
***
* ΩΣΤΟΣΟ δεν παύει να είναι η σούπερ χώρα.
- Πάω για ψυχοθεραπεία.
- Πόσα σου παίρνει;
- Τέσσερα ευρώ με μεζέ.
Ζ.


Οι μούρις
* ΤΟΥ σουστό τ’ αμάξ’ι, αποφαίνεται η Artίστα του Κάμπου, του γνήσιου, του γκαραγκούν’κο, τέθκοιαιπουχίι έχ’ει μούρις απαναθιώ τ’ (Εμ, άμα αφήντς τν κούρσα κατ’ απ’ τ’ μουριά…).
***
* ΚΑΙ μετά μπαίνει στη συζήτηση κι ο Κ.Τ. εμπλουτίζοντάς την.
- Μούρις κι κότις... Μούρις πεφτν, κι κότις χουρομπδάν απαναθιώ να τσφάν, του μακέλεψαν τ ‘αμάξ’ι μι τα πουδάργιατα ρόχια, του γιόμσαν κι κουτσιλιές...
- Μένα ανιβαίν κι τα μισίρια. Μέχρι μέσα στ’ λαμαρίνα φτάν’ τ’ ανύχια.... Δε θα ερθν τα Χριστούιννα; Θα βγάλου τα γνάτχια μ’ ούλα... (Τότε που πέφτει πελέκι στις γαλοπούλες).
Ζ.


Ετοιμόρροπα
* ΣΧΕΔΟΝ ενάμιση χρόνος από τότε που σκοτώθηκε άδικα των αδίκων στη Λάρισα ο 22χρονος φοιτητής απ’ την Κρήτη, όταν καταπλακώθηκε από τοίχο αυλής σε εγκαταλελειμμένο σπίτι στην Ασκληπιού. Πέραν των άλλων, προκλήθηκε αναστάτωση τότε και ανησυχία για συγκεκριμένα ετοιμόρροπα παλιά κτίσματα σε διάφορους δρόμους της πόλης. Παρενέβη και η Δημοτική Υπηρεσία τοποθετώντας κόκκινες προειδοποιητικές κορδέλες και πορτοκαλί φράκτες, προστατευτικά για τους διερχομένους. Σε πολλά σημεία όλα αυτά έχουν καταπέσει με το πέρασμα του χρόνου, τα ετοιμόρροπα δεν κατεδαφίστηκαν, ενώ άγνωστο παραμένει αν κάποιος αρμόδιος εξακολουθεί να ασχολείται, αν βρίσκεται κάποια διαδικασία σε εξέλιξη.
Ζ.


Μητρική απειλή
* - Η υπέρτατη απειλή: Προχώρα και θα τα πούμε σπίτι. (Παιδικές αναμνήσεις Λαρισαίων μιας κάποιας ηλικίας πλέον).
***
* - ΣΑΣ έλεγε κι εσάς η μάνα σας «Θα φας μια και θα είναι όλη δική σου»; Ή μόνο η δική μου ήταν υπέρ της πλήρους ατομικής ιδιοκτησίας…
***
* - ΘΥΜΑΤΑΙ κανείς τι έγραφε όταν η μάνα του του έδειχνε την παλάμη της και ρώταγε «Τι γράφει εδώ;».
Ζ.


Ειδικά φέτος
* ΝΑΙ σε όλα από τον Γιάνν. Κόκουρα, έχει εκλογές τον Οκτώβριο και ο δήμαρχος Τυρνάβου, άρα η Γιορτή Κρασιού Αμπελώνα έρχεται στα ίσα της, όπως την είχαν σχεδιάσει τότε οι εμπνευστές της, όπως τη θέλουν κι οι Αμπελωνίτες. Ο Δήμαρχος αποδέχθηκε, λέει, τα σχετικά αιτήματα και φέτος η Γιορτή Κρασιού θα γίνει από τον Δήμο και τους συλλόγους και όχι από ιδιώτη, με δωρεάν είσοδο και θα προσφέρεται δωρεάν κρασί, θα γίνουν ποικίλες εκδηλώσεις, θα υπάρξει δημοτικό κονδύλι για τη διοργάνωση κ.ο.κ. (Κι άντε εβίβα).
Ζ.


Η δεκαετία
* ΔΕΝ ήταν και στην πρώτη νεότητα οι Λαρισαίες κι είχαν τα θεματάκια τους.
- Εμείς οι άνω των 45 δεν είμαστε απαιτητικές, απλώς λόγω πρεσβυωπίας όλα μας φαίνονται μικρά.
***
* - ΟΤΑΝ έχετε νεύρα να σιδερώνετε. Πάλι νεύρα θα έχετε, αλλά δεν θα έχετε ασιδέρωτα.
***
* - ΚΑΛΥΤΕΡΗ ηλικία για τη γυναίκα είναι η δεκαετία που χρειάζεται για να πάει από τα 39 στα 40.
Ζ.


Ταχύτητες
* ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΕΣ στιγμές εκτυλίχθηκαν έξω από σούπερ μάρκετ, όπου ένας 30χρονος άνδρας βραβεύτηκε για το γεγονός ότι κατάφερε να βάλει τα ψώνια στις σακούλες πιο γρήγορα απ’ ό,τι του τα έδινε ο ταμίας. Στην περιγραφή το «Βατράχι»:
Σε τελετή έξω από το σούπερ μάρκετ, εκπρόσωποι των Ρεκόρ Γκίνες βράβευσαν τον 30χρονο παρουσία του διευθυντή, της οικογένειάς του και της συντρόφου του. Σε δηλώσεις του, ο νεαρός άνδρας είπε ότι το κατόρθωμά του ήταν αποτέλεσμα σκληρής προπόνησης. «Όταν πριν από πέντε χρόνια είπα στους φίλους μου και στην οικογένειά μου ότι στόχος μου ήταν μια μέρα να καταφέρω να βάλω τα ψώνια πιο γρήγορα απ’ ό,τι μου τα πετάει ο ταμίας, μου είπαν ότι είναι αδύνατον, κανείς δεν το έχει καταφέρει» είπε. «Για μένα, όμως, ήταν όνειρο ζωής. Δούλεψα μεθοδικά, είχα πρόγραμμα. Όταν γύριζα από το σούπερ μάρκετ έβαζα την κοπέλα μου να πετάει όσο πιο γρήγορα γινόταν τα ψώνια πάνω στο τραπέζι του σαλονιού για να βελτιώσω τον χρόνο μου. Εγώ ήμουν απέναντι σαν τον τερματοφύλακα με τις σακούλες. Δεν ξέρετε πόσα βράδια αποκοιμήθηκα κλαίγοντας γιατί μου ξέφυγε κάτι και δεν τα είχα προλάβει όλα» είπε σφίγγοντας την κοπέλα του συγκινημένος.
***
* ΚΑΙ μια άλλη, επίσης ενδιαφέρουσα είδηση: Έως και 10 φορές πιο γρήγορα έρχονται τα ασανσέρ αν πατήσεις πολλές φορές το κουμπί που τα καλεί, όπως αποκαλύπτουν απόρρητες πληροφορίες που έδωσε στη δημοσιότητα πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος εταιρείας ανελκυστήρων, τις οποίες έχει στη διάθεσή του το «Βατράχι». Σύμφωνα με αυτές, αν κάποιος πατήσει το κουμπί κλήσης ενός ανελκυστήρα ενώ το έχει ήδη πατήσει κάποιος άλλος, τότε αυτό έρχεται με διπλάσια ταχύτητα. Αν το ξαναπατήσει έρχεται με τριπλάσια, ενώ μπορεί να έρθει μέχρι και 10 φορές πιο γρήγορα αν πατηθεί τον αντίστοιχο αριθμό φορών. Οι αποκαλύψεις, όμως, δεν σταματούν εκεί. Πιο σημαντικό απ’ όλα, όπως λέει, είναι να πατάμε και τα δύο βελάκια, άσχετα από το αν θέλουμε να πάμε πάνω ή κάτω κι αυτό γιατί μπορεί το ασανσέρ να προσπαθήσει να μας κοροϊδέψει και να μη σταματήσει.
Ζ.


Δεν θα το περάσουν
* ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ επί υγειονομικών θεμάτων στην κουμουνδουριανή συντροφιά των Λαρισαίων.
- Αν θέλεις να μη σε πονάει η μέση το πρωί που σηκώνεσαι από το κρεβάτι, τότε να σηκώνεσαι το απόγευμα.
***
* - ΚΥΡΙΕ καθηγητά είναι αλήθεια ότι θα με χειρουργήσουν οι φοιτητές σας;
- Ναι, η επέμβαση θα είναι εκπαιδευτική.
- Κι αν δεν πάει κάτι καλά και πεθάνω;
- Τότε, δεν υπάρχει περίπτωση, θα κοπούν στο μάθημα.
***
* - ΧΤΥΠΗΣΑ το πρωί το μικρό μου δαχτυλάκι στον καναπέ.
- Και;
- Εντυπωσιάστηκα από το πόσους αγίους ήξερα.
Ζ.


Τι, μόνο;
* ΕΙΠΕ κι Λαρισαία να φτιάξει χοτ-ντογκ στα παιδιά να φάνε, που τους άρεσε.
- Τι να σου βάλω μέσα, μόνο μουστάρδα;
- Και λουκάνικο γιαγιά. (Ήθελε να το σιγουρευτεί ο πιτσιρικάς, τόσα είχαν δει τα μάτια του).
Ζ.


Κι αν…
* ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ στα γραφεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας είχαν στείλει διαμαρτυρία για τη συμπεριφορά της διευθύντριας Κ. Καραγιώργου απέναντί τους, τόσο στον Σύλλογο Διοικητικών Υπαλλήλων του Υπουργείου στην Αθήνα, όπου ανήκουν, όσο και στην υφυπουργό Ζέτα Μακρή. Ο Σύλλογός τους αντέδρασε, ενώ η Υφυπουργός δεν φαίνεται να έκανε κάτι. Μετά από αυτό, 4 υπάλληλοι της Πρωτοβάθμιας ζήτησαν να φύγουν και μετατέθηκαν στην Περιφερειακή Εκπαίδευση Θεσσαλίας με απόφαση της διευθύντριας Βάσως Ζιάκα. Το θέμα είναι αν κάποια στιγμή γίνει περιφερειακή διευθύντρια η Κ. Καραγιώργου, που καθόλου δεν αποκλείεται, τότε τι θα κάνουν αυτοί;
Ζ.


Βήμα-βήμα
* ΤΡΕΙΣ Λαρισαίοι συνταξιούχοι, ο Κώστας, ο Νίκος κι ο Τάκης, γεροντοπαλίκαρα, φίλοι από πολλά χρόνια, συναντιούνται κάθε απογευματάκι στο καφενείο. Κάποια μέρα ο Κώστας δεν εμφανίστηκε. Την επομένη ανησύχησαν οι άλλοι δύο κι όταν δεν ήρθε και την τρίτη μέρα, ξεκίνησε ο Νίκος να πάει σπίτι του να δει τι έπαθε.
Χτυπάει την πόρτα, του ανοίγει ο άλλος και μπαίνει σ’ ένα δωμάτιο γεμάτο βιβλία.
- Καλά, τι έπαθες;
- Τίποτε, απλώς διαβάζω. Ανακάλυψα την επιστήμη της Λογικής και έχω ξετρελαθεί, έχω αγοράσει ένα σωρό βιβλία, διαβάζω μέρα και νύχτα.
- Και τι είναι η Λογική δηλαδή;
- Κοίτα, είναι λιγάκι περίπλοκο να σου εξηγήσω. Θα σου κάνω κάποιες ερωτήσεις και θα καταλάβεις, ελπίζω. Το σημαντικό είναι να πας βήμα-βήμα για να βγάλεις το σωστό συμπέρασμα…
***
* - ΓΙΑ πες;
- Θα σου δώσω ένα παράδειγμα για να καταλάβεις. Μήπως έχεις ενυδρείο σπίτι σου;
- Ναι, έχω.
- Άρα σου αρέσουν τα ψαράκια...
- Ναι.
- Άρα σου αρέσει και το νερό...
- Μου αρέσει.
- Άρα σου αρέσει και η θάλασσα...
- Ναι, μου αρέσει.
- Άρα σου αρέσει και η παραλία...
- Ναι, όντως.
- Άρα σου αρέσουν και οι γυναίκες που είναι στην παραλία και κάνουν ηλιοθεραπεία...
- Ναι.
- Άρα δεν είσαι γκέι…
- Όχι, δεν είμαι...Πω, πω… Τι μέθοδος είναι αυτή, συγχαρητήρια...
***
* ΤΗΝ επομένη χάθηκε κι ο Νίκος απ’ το καφενείο. Μετά από δυο-τρεις μέρες πήγε ο Τάκης σπίτι του να δει, τον βρήκε ανάμεσα σε στοίβες με βιβλία να διαβάζει.
- Πήγες για τον Κώστα και χάθηκες κι εσύ, τι συνέβη;
- Τον βρήκα, μου μίλησε για τη Λογική, ενθουσιάστηκα κι άρχισα να διαβάζω κι εγώ για την επιστήμη.
- Ναι; Και τι λέει δηλαδή;
- Είναι λίγο περίπλοκο να σου εξηγήσω. Με ερωτήσεις ίσως καταλάβεις, μ’ ένα παράδειγμα.
- Ωραία, για πες;
- Ενυδρείο στο σπίτι σου έχεις;
- Ενυδρείο, εγώ; Όχι δεν έχω.
- Χμ… Αφού δεν έχεις ενυδρείο, τότε είσαι ομοφυλόφιλος.
- Ε;
- Και δεν είχες δώσει και καθόλου δείγματα, τόσα χρόνια, βρε μπαγάσα.
Ζ.

* ΑΛΣΟΣ μικρό ή ζούγκλα; Το ίδιο ξέρει τι θέλει να είναι και οι περίοικοι και οι περαστικοί επίσης, χρειάζεται, όμως, λιγάκι φροντίδα απ’ τη Δημοτική Υπηρεσία. Ο Στ. Ρ. περιγράφει την όαση δροσιάς απέναντι από την Αστυνομία, δίπλα από τις Εργατικές της Νεάπολης. Δέντρα μεγάλα, παγκάκια, λουλούδια και ό,τι χρειάζεται για μια ανάσα στο ζεστό καλοκαίρι. Όμως, τα αγριόχορτα έχουν κάνει κατάληψη, ενίοτε και Ι.Χ. που παρκάρουν, αφού δείχνει εγκαταλελειμμένο. Μικρό το κόστος, μεγάλο το όφελος, για όλους.
Ζ.

KALOGIAN_KAMARIS.jpg

* ΤΟΣΑ χρόνια δίδυμο, ο Απ. Καλογιάννης με τον σύμβουλό του Περ. Καμάρη, συνεννοούνται πλέον με τα μάτια. (Τον έχει καμάρι ο Δήμαρχος).
Ζ.

KISSAVOS.jpg

* Ο Κ.Ζ. ενεργοποίησε το ηφαίστειο του Κισσάβου. Ναι, καταγράφοντας την ανατολή του ηλίου.
Ζ.

MASKES.jpg

* ΜΕ μάσκα και μάλιστα διπλή η οθόνη του υπολογιστή στο γραφείο του διοικητή του Πανεπιστημιακού Δημ. Κατσικονούρη. Νοσοκομείο είναι, τι να βάλει, σεμεδάκι;
Ζ.

Gallery άρθρου

{gallery}341718{/gallery}
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass