Ψιθυριστά και άλλα

Δημοσίευση: 22 Ιουλ 2023 17:29
* ΣΤΗ συμβολή των οδών Γούναρη και Θεοτοκοπούλου προχθές το μεσημέρι. Για λόγους που ερευνά το Τμήμα Τροχαίας, κάποιος από τους οδηγούς δεν θα έκανε σωστά και το ένα Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο ανέβηκε στο πεζοδρόμιο και κατέληξε μέσα στη βιτρίνα. Ευτυχώς, εκείνη την ώρα δεν περνούσε κάποιος πεζός, κάνα παιδί και ευτυχώς, επίσης, δεν τραυματίστηκε κάποιος από τους οδηγούς. Οι υλικές ζημιές αποκαθίστανται. Τα περί αυξημένης προσοχής κατά την οδήγηση είναι αυτονόητα... * ΣΤΗ συμβολή των οδών Γούναρη και Θεοτοκοπούλου προχθές το μεσημέρι. Για λόγους που ερευνά το Τμήμα Τροχαίας, κάποιος από τους οδηγούς δεν θα έκανε σωστά και το ένα Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο ανέβηκε στο πεζοδρόμιο και κατέληξε μέσα στη βιτρίνα. Ευτυχώς, εκείνη την ώρα δεν περνούσε κάποιος πεζός, κάνα παιδί και ευτυχώς, επίσης, δεν τραυματίστηκε κάποιος από τους οδηγούς. Οι υλικές ζημιές αποκαθίστανται. Τα περί αυξημένης προσοχής κατά την οδήγηση είναι αυτονόητα...

Υποψηφιότητες
* ΜΕ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούν στο τοπικό ΠΑΣΟΚ όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ημέρες για το χρίσμα του υποψήφιου περιφερειάρχη Θεσσαλίας. Το όνομα του Δημήτρη Κουρέτα προτάθηκε στην Επιτροπή Αξιολόγησης, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις μεταξύ των τοπικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, πλην, όμως, είναι ίσως το μοναδικό που θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να υποστηριχθεί και από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, αυξάνοντας τις πιθανότητες για ένα καλύτερο εκλογικό ποσοστό απέναντι στην υποψηφιότητα του Κώστα Αγοραστού.
Από την άλλη, δεν είναι λίγοι όσοι υποστηρίζουν ότι η υποψηφιότητα του Δημ. Κουρέτα είναι λόγος για τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ να μην ψηφίσουν τον εκλεκτό του κόμματος στις περιφερειακές εκλογές...
* * *
* ΕΑΝ τελικώς επικρατήσει το σενάριο του υποψήφιου που θα υποστηριχθεί από τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης, αν και κεντρικά δεν φαίνεται να υπάρχει τέτοια πολιτική κατεύθυνση, ενισχύεται η θέση της υποστήριξης της Συμπαράταξης Λαρισαίων και του δημάρχου Απόστολου Καλογιάννη, ο οποίος φέρεται να ετοιμάζεται για την Αθήνα, για να συναντήσει τον Νίκο Ανδρουλάκη. Πριν η Επιτροπή Αξιολόγησης των υποψηφιοτήτων καταθέσει τις εισηγήσεις της.
* * *
* ΠΡΩΤΑ οι υποψήφιοι περιφερειάρχες και μετά οι υποψήφιοι δήμαρχοι λένε στο τοπικό ΠΑΣΟΚ, αλλά όπως δείχνουν τα πράγματα, το ενδιαφέρον για τις δημοτικές εκλογές περιορίζεται μόνο στους μεγάλους Δήμους πανελλαδικά, μεταξύ των οποίων φυσικά και της Λάρισας, που αποτελεί ιδιόμορφη περίπτωση. Για τους υπόλοιπους δεν θα υπάρξουν χρίσματα - ίσως κάποιες στηρίξεις όπου κριθεί απαραίτητο. Για Δήμο της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας δεν υπάρχει -προς το παρόν- τέτοια ανάγκη.
Δ.Κ.

Συστράτευση
* ΣΤΗ μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών αναφέρεται η Π.Γ. της Λαϊκής Ενότητας - Ανυπότακτη Αριστερά (σ.σ. όπως ονομάζεται πλέον μετά τη διάσπασή της).
Σημειώνοντας ότι οι επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές διεξάγονται σε έναν αρνητικό συσχετισμό, που αποτυπώθηκε και στις τελευταίες διπλές βουλευτικές εκλογές, από τις οποίες η ΝΔ βγήκε ενισχυμένη, ενώ συνολικά αυξημένα είναι τα ποσοστά δεξιάς και ακροδεξιάς.
Διευκρινίζοντας ότι «οι όποιες διαφωνίες δεν αποτελούν επαρκή λόγο για χωριστά και αποδυναμωμένα κατεβάσματα» η Λαϊκή Ενότητα-ΑΑ τονίζει πως «είναι εφικτό σήμερα να διαμορφωθούν εκλογικές συνεργασίες όλων των δυνάμεων της αριστεράς σε τοπικό επίπεδο που να συσπειρώνουν όλο τον αγωνιζόμενο χώρο της αριστεράς, ανένταχτους αγωνιστές της αριστεράς στην τοπική αυτοδιοίκηση, αγωνιστές από το ΜέΡΑ25, τη Λαϊκή Ενότητα-ΑΑ, μέχρι τις δυνάμεις της Λαϊκής Συσπείρωσης που στηρίζει το ΚΚΕ και τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς».
Όλο σε συστράτευση καλούν τους πολίτες οι της αριστεράς και μεταξύ τους όλο διασπώνται…
Β.Κ.

Η μπάλα
* Ο πατέρας συζητάει με τον γιο του βλέποντας ποδόσφαιρο στην τηλεόραση. Ο γιος θέλοντας να μάθει κάποια πράγματα για το γυναικείο φύλο άρχισε να κάνει διάφορες ερωτήσεις. Ο πατέρας που ήταν κολλημένος με την μπάλα του λέει: H γυναίκα στα 20 της είναι σαν την μπάλα του ποδοσφαίρου. Την κυνηγάνε 22 άντρες. Στα 30 της είναι σαν την μπάλα του μπάσκετ. Την κυνηγάνε 10 άντρες. Στα 40 της είναι σαν την μπάλα του γκολφ. Έχει μόνο έναν άντρα να ασχολείται μαζί της. Και στα 50 της είναι σαν την μπάλα του τένις. Δύο άντρες προσπαθούν να τη φορτώσουν ο ένας στον άλλο!

Αδριάντας
* ΑΠΟ τις ενδιαφέρουσες αναρτήσεις τού τέως πρέσβη από τα Αμπελάκια, Νίκου Κανέλλου, με αφορμή την αναστύλωση του οθωμανικού τεμένους στα Τέμπη.
Το μαυσωλείο του Χασάν Μπαμπά, του κατακτητή της Θεσσαλίας, το αναστυλώνουν και έναν αγωνιστή του ’21, που έδωσε τη ζωή του για τον αγώνα και πέθανε μαρτυρικά, τον αγνοούν, θυμίζοντας τον Αμπελακιώτη Θεσσαλό ήρωα Αστέριο Ίβο, στη μνήμη του οποίου δεν υπάρχει ούτε αδριάντας.
Για την ιστορία, ο Αστέριος Ίβος καταγόταν από τα Αμπελάκια και όταν ξέσπασε η Επανάσταση σπούδαζε στο Πεδεμόντιο (Πιεμόντε) της Ιταλίας, επέστρεψε, όμως, στην Ελλάδα και κατετάγη στον τακτικό στρατό του Φαβιέρου ως ανθυπολοχαγός της πρώτης πυροβολαρχίας. Το 1827 πιάστηκε αιχμάλωτος στη μάχη του Χαϊδαρίου και ανασκολοπίστηκε στον λόφο της Πνύκας με διαταγή του Κιουταχή.
Η πρόταση κατατέθηκε οι τοπικές αρχές έχουν τον λόγο...
Δ.Κ.

Αντίφαση
* ΒΑΛΘΗΚΑΝ να μας τρελάνουν αυτοί στον ΣΥΡΙΖΑ. Διαβάζουμε πως χθες και παρουσία των δύο γραμματέων του κόμματος, Ράνιας Σβίγκου και Γιώργου Βασιλειάδη, συναντήθηκαν οι τέσσερις υποψήφιοι για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., Έφη Αχτσιόγλου, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Παππάς και Στέφανος Τζουμάκας.
Με τους τέσσερις να καταλήγουν στη διεξαγωγή «μονομαχιών» (debate), αλλά να μη συμφωνούν εξ αρχής ούτε για την ημερομηνία ούτε και για τον αριθμό των «μονομαχιών». Ο ΣΥΡΙΖΑ που μέχρι προχθές εγκαλούσε τον Πρωθυπουργό γιατί απέφευγε τη μονομαχία με τον πρόεδρό του, Αλ. Τσίπρα, σήμερα οι συνυποψήφιοι σύντροφοι διαφωνούν μεταξύ τους.
Συμφώνησαν τελικά, αλλά όταν η αντιπολίτευση τρώει τις σάρκες της ή αλληλοφαγώνεται, μετά πώς να μην αποθρασυνθεί η Κυβέρνηση…
Β.Κ.

Αποδεδειγμένα
* ΑΡΧΙΚΑ επανεξελέγη γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, ακολούθως «σκιώδης υπουργός» Εσωτερικών, θέσεις που κατείχε και στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο. Όταν δε και για τις δύο θέσεις υπάρχει η εισήγηση του προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη, τότε η Λαρισαία Λίτσα Λιακούλη έχει κάθε λόγο να έχει τις αποδείξεις μιας επιτυχημένης πορείας και τις άριστες προϋποθέσεις για τη συνέχειά της στο ανώτατο δυνατό επίπεδο. Κάτι σαν το δεξί χέρι του Προέδρου και σε μια διευρυμένη Κοινοβουλευτική Ομάδα, μετά την επιτυχημένη παρουσία του κόμματος στις εκλογές. Μια θέση με περισσότερες απαιτήσεις και ευθύνες.
Δ.Κ.

Δεν κατεβαίνει
* ΔΕΝ θα συμμετέχει τελικά στις εκλογές για την ανάδειξη της νέας διοίκησης του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου ο Θανάσης Κουτσούκης. Τους λόγους εξηγεί στο περιοδικό «Φαρμακευτικός Κόσμος», τονίζοντας ότι τα μέλη της παράταξής του δεν θα κατέβουν για να διατηρήσουν αυτούσιες τις προγραμματικές τους δεσμεύσεις που συνδιαμορφώθηκαν με τη βάση, η οποία τους εξέλεξε και χωρίς να εξαναγκαστούν σε συμβιβασμούς, συμφωνίες ή σε αλλοίωση του χαρακτήρα της παράταξης. Γιατί, καταλήγει, αυτό θα έπρεπε να κάνουν, με το τοπίο όπως έχει αυτήν τη στιγμή διαμορφωθεί, αν απλώς κυνηγούσαν μια θέση.
* * *
* ΤΗ θέση αυτήν που θα μπορούσαμε εύκολα να αποκτήσουμε την αρνηθήκαμε, προκειμένου να διατηρήσουμε την αυτοτέλειά μας και τη γνήσια συνδικαλιστική εκπροσώπηση του μικρομεσαίου φαρμακείου, συμπληρώνει ο Λαρισαίος πρόεδρος, δείχνοντας ότι τα πράγματα έχουν δυσκολέψει ακόμα περισσότερο συγκριτικά με τις προηγούμενες εκλογές.
* * *
* ΚΑΙ μια υπόσχεση από τον Πρόεδρο: Μέσα από τον Σύλλογο της Λάρισας θα συνεχίζει πιο δυναμικά τις παρεμβάσεις σε κλαδικά θέματα...
Δ.Κ.

Βάσεις
* ΠΩΣ και πώς περιμένουν οι επιτυχόντες την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα Πανεπιστήμια. Ωστόσο, ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο. Πέρυσι ανακοινώθηκαν 28 Ιουλίου, οπότε λογικό είναι να είναι στραμμένα τα βλέμματα στην άλλη εβδομάδα. Παρόλα αυτά, από το περιβάλλον του Υπουργείου Παιδείας έχουν διαρρεύσει ότι όλα είναι πιθανά, από 27 έως 31 Ιουλίου όλες οι ημερομηνίες παίζουν.
Ν.Π.

Τρομοκρατία
* ΑΝΟΙΓΕΙΣ τηλεόραση, σε πιάνει η ψυχή σου. Ειδικοί παντός τύπου μιλάνε για τον καύσωνα, λες και έρχεται η συντέλεια του κόσμου. Πας να σερφάρεις στο διαδίκτυο, μια από τα ίδια. Η «τρομοκρατία» του καύσωνα καλά κρατεί και στη μέση ο κόσμος που έχει αρχίσει να αισθάνεται ανίσχυρος, ανυπεράσπιστος, παγιδευμένος. Ναι θα έχει πολλή, πάρα πολλή ζέστη. Και ναι ο κόσμος, όπως και οι Δήμοι και οι Περιφέρειες, θα πρέπει να λάβουν τα μέτρα τους. Με προσοχή και ψυχραιμία θα περάσει και αυτό και κάτι άλλο θα έρθει. Πάντως, προβλέπεται ότι αυτό το Σαββατοκύριακο κίνηση θα έχουν τα ορεινά του νομού και όχι οι παραλίες. Στα βουνά είναι η δροσιά.
Ν.Π.

Φρεάτια
* ΕΒΓΑΛΕ και καινούργια ανακοίνωση η ΔΕΥΑΛ για τον ψεκασμό των φρεατίων για τις κατσαρίδες. Καλεί τον κόσμο να πάρει τηλέφωνο για να στείλει η Υπηρεσία και φυσικά να κάνει και ο καθένας απεντόμωση στο σπίτι του. Παρόλα αυτά, διαμαρτύρεται ο κόσμος ότι ενώ έχουν πολλές μέρες που καλούν, κανείς δεν πήγε για ψεκασμό και οι κατσαρίδες κάνουν πάρτι. Τι είναι και τούτο φέτος; Πάντως, ας το δει και η Υπηρεσία, μήπως τα αιτήματα είναι πολλά και ο ιδιώτης με τον οποίο συνεργάζεται θα πρέπει να ενισχύσει το προσωπικό;
Ν.Π.

Μ.Α.Π.
* ΓΙΑ αδικαιολόγητη καθυστέρηση χρόνων, στην παροχή Μέσων Ατομικής Προστασίας στους δημοτικούς υπαλλήλους, καταγγέλλει τον δήμαρχο Ελασσόνας, Νίκο Γάτσα, ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμων Νομού Λάρισας.
Υποστηρίζουν ότι του το έχουν επισημάνει επανειλημμένως και από την αρχή της θητείας του μέχρι σήμερα Μ.Α.Π. δεν είδαν.
Από υποσχέσεις, όμως, πήραν…
Λ.Κ.

Ακρίβεια
* ΘΑ έχετε ενημερωθεί τις τελευταίες ημέρες για τις εξελίξεις γύρω από τα σιτηρά της Ουκρανίας και τη σχετική απόφαση του Ρώσου προέδρου, Βλ. Πούτιν, να αποσυρθεί από τη Συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας.
Η νέα, λοιπόν, εξέλιξη παρουσιάζεται ως η αφορμή να αυξηθεί κατακόρυφα η τιμή των σιτηρών που θα εντείνει το πρόβλημα του υψηλού πληθωρισμού κ.λπ.
Θα θυμόσαστε πως τα προβλήματα στη χώρα μας με τις αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων πρωτοεμφανίστηκαν πριν τον πόλεμο της Ουκρανίας, τότε που το Οικονομικό Επιτελείο της Κυβέρνησης της ΝΔ εμφάνιζε τις αυξήσεις ως βραχυχρόνια κατάσταση και ως παροδικό φαινόμενο.
Η εκδήλωση του πολέμου αποτέλεσε την αφορμή και… εν μία νυκτί όλες οι τιμές αυξήθηκαν ραγδαία. Από τότε, η αισχροκέρδεια εδραιώθηκε, παρότι έπεσαν οι τιμές του πετρελαίου κ.λπ. Τώρα η αισχροκέρδεια πρέπει να βρει μια αφορμή για να διατηρηθεί.
Ας σταματήσουν τον πόλεμο. Αλλά άμα σταματήσουν τον πόλεμο, με ποια αφορμή θα επιβάλλουν τις αποφάσεις τους…
Β.Κ.

Αναρτήθηκε
* ΣΤΗ Διαύγεια μπορούν να καταφύγουν οι ενδιαφερόμενοι να καταταγούν ως επαγγελματίες οπλίτες στις Ένοπλες Δυνάμεις. Η Κοινή Υπουργική Απόφαση προβλέπει για το 2023 την κατάταξη 1.700 ΕΠ.ΟΠ. Επαγγελματιών Οπλιτών
Οι θέσεις κατανέμονται σε 964 ΕΠΟΠ στον Στρατό Ξηράς, 430 ΕΠΟΠ στο Πολεμικό Ναυτικό, 298 ΕΠΟΠ στην Πολεμική Αεροπορία και άλλοι 8 ΕΠΟΠ στο Κοινό Νομικό Σώμα. Επειδή κάποιοι νέοι ενδιαφέρονται, η απόφαση αναρτήθηκε χθες στη Διαύγεια, οπότε μπορούν να αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίες.
Β.Κ.

Αρχίζει...
* Ο άντρας γυρνά από τη δουλειά κουρασμένος, κάθεται στην πολυθρόνα, ανοίγει την τηλεόραση, παίρνει το τηλεκοντρόλ στα χέρια του και λέει στη γυναίκα του: Αγάπη μου, πιάσε μια μπίρα πριν αρχίσει.
Εκείνη του φέρνει μια μπίρα και δέκα λεπτά αργότερα, αυτός λέει πάλι: Μωρό μου, πιάσε μια μπίρα πριν αρχίσει. Η γυναίκα του φέρνει άλλη μία μπίρα.
Μερικά λεπτά αργότερα, ο άντρας της λέει να φέρει άλλη μια μπίρα.
Η γυναίκα, τότε του λέει: Δεν νομίζεις ότι πίνεις πολύ μπίρα; Δεν είναι ούτε μισή ώρα που γύρισες και ήπιες δύο μπίρες και δεν έβγαλες τα σκουπίδια, δεν άλλαξες τη λάμπα στην κουζίνα, το γκαράζ είναι άνω κάτω. Ποτέ θα τα κάνεις όλα αυτά;
Ο άντρας τότε μουρμουρίζει: Τώρα αρχίζει...

XOROS.jpg

* ΑΝΤΕ τώρα να καταλάβει ο πολίτης τι συμβαίνει τελικά: Κίτρινη διαγράμμιση ο Δήμος και με σκίτσο που υποδηλώνει χώρο για τον εφοδιασμό των εμπορικών καταστημάτων. Πινακίδα (παράνομη εξ ορισμού φυσικά) ο καταστηματάρχης για να δηλώσει ότι πρόκειται για… χώρο εξυπηρέτησης πελατών, συνεπώς επιτρέπεται η ολιγόλεπτη στάση των τελευταίων. Και επειδή μια σύγχυση προκύπτει, οφείλει ο Δήμος μια απάντηση: Πώς επιτρέπει μια παράνομη πινακίδα στο οδόστρωμα που περιέχει και παραπλανητικό μήνυμα ότι πρόκειται για χώρο εξυπηρέτησης πελατών; Εκτός κι αν η διαγράμμιση έγινε για επιλεκτική στάση των πελατών που εξυπηρετούν τελικά τα καταστήματα όχι για τον εφοδιασμό, αλλά για τις πωλήσεις τους…
Δ.Κ.

KOLONAKI.jpg

* ΘΕΛΕΙ μεγάλη προσπάθεια για να βγει από το τσιμέντο το κολωνάκι στην οδό Παναγούλη.
Μας φταίνε τα δέντρα, μας φταίνε τα κολωνάκια, μας φταίει ο κακός καιρός, μας φταίει ο καύσωνας, μας φταίει ο γείτονας, μας φταίνε όλα….
Πού να έρθει και το 46άρι!
Λ.Κ.

DROMOS.jpg

* ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΟΣ εδώ και καιρό ο δρόμος προς Συκούριο από τη γέφυρα του ΟΣΕ μέχρι τη διασταύρωση Ομορφοχωρίου, όπως καταγγέλλει αναγνώστης στην «Ε». Οι λαμπτήρες καμένοι, χόρτα, σκουπίδια, ενώ και τα προστατευτικά στη γέφυρα έχουν τόσες λάσπες που δεν είναι ορατά το βράδυ από τους οδηγούς. «Γεμίσαμε εκκλησάκια. Κρίμα, ένα μικρό κομμάτι δρόμου είναι» λέει χαρακτηριστικά. Όποιος είναι αρμόδιος, ας επιληφθεί.
Ν.Π.

PANAGOYLH.jpg

* ΕΡΗΜΩΣΕ ακόμη και η οδός Παναγούλη με τον καύσωνα. Από τις ελάχιστες φορές που τη βλέπουμε άδεια και μάλιστα, στο πιο κεντρικό της σημείο, στη συμβολή της με την οδό Κούμα.
Η φωτογραφία τραβήχτηκε στις 9.30 το βράδυ, προχθές Πέμπτη.
Λ.Κ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass