ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 23 Ιουλ 2023 17:00
* ΤΟ κύμα καύσωνα των τελευταίων ημερών μπορεί να ανέστειλε  προσωρινά καθημερινές δραστηριότητες, ωστόσο δεν κατάφερε να τις ματαιώσει. Ετσι... ολομέλειες σαν αυτές της φωτογραφίας, μπορεί να διέκοψαν τις εργασίες τους κατά τις θερμές ώρες της ημέρας, αλλά δεν ματαιώθηκαν. Άλλωστε η θέληση του ανθρώπου δεν μπορεί να νικηθεί. Έτσι το ραντεβού, συνοδεία της απαιτούμενης ποσότητας ύδατος και ελαφράς ενδυμασίας, μεταφέρθηκε για τις 10 προχθές το βράδυ στο πάρκο επί της οδού Κραννώνος. Έζησαν τόσα στη ζωή τους, τον καύσωνα θα φοβηθούν... * ΤΟ κύμα καύσωνα των τελευταίων ημερών μπορεί να ανέστειλε προσωρινά καθημερινές δραστηριότητες, ωστόσο δεν κατάφερε να τις ματαιώσει. Ετσι... ολομέλειες σαν αυτές της φωτογραφίας, μπορεί να διέκοψαν τις εργασίες τους κατά τις θερμές ώρες της ημέρας, αλλά δεν ματαιώθηκαν. Άλλωστε η θέληση του ανθρώπου δεν μπορεί να νικηθεί. Έτσι το ραντεβού, συνοδεία της απαιτούμενης ποσότητας ύδατος και ελαφράς ενδυμασίας, μεταφέρθηκε για τις 10 προχθές το βράδυ στο πάρκο επί της οδού Κραννώνος. Έζησαν τόσα στη ζωή τους, τον καύσωνα θα φοβηθούν...

Μεσάγγαλα
* ΔΥΣΑΡΕΣΤΗ οσμή αναδύεται από στάσιμα νερά που βρίσκονται μεταξύ των παραλιακών

οικισμών Μεσαγγάλων και Καστρί Λουτρού. Οι κάτοικοι ενημέρωσαν την Υγειονομική Υπηρεσία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, η οποία έλαβε δείγμα και θα διενεργήσει έλεγχο. Όπως δήλωσαν, τα αποτελέσματα θα είναι έτοιμα τη Δευτέρα, και θα γνωρίζουν από τι προήλθε η άσχημη μυρωδιά.

Λ.Κ.

Διαμαρτυρία
* ΤΑ 79 μέτωπα πυρκαγιών σε όλη την Ελλάδα ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων, από τον λαό. Καταγγέλλουν ότι μια χώρα σαν την Ελλάδα που κάθε καλοκαίρι «καίγεται», δεν μπορεί να έχει υποστελεχωμένες πυροσβεστικές υπηρεσίες, δεν μπορεί να μην διαθέτει έναν μεγάλο αριθμό πυροσβεστικών αεροπλάνων, δεν μπορεί να έχει υποστελεχωμένες δασικές υπηρεσίες, δεν μπορεί να σχεδιάζει μέτρα πυροπροστασίας που εκ του αποτελέσματος, είτε δεν επαρκούν είτε είναι αποτυχία... κ.α.
Όλα αυτά συνειρμικά οδηγούν στο ερώτημα: «Εχει προτεραιότητα η προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού. Εχει προτεραιότητα το φυσικό κεφάλαιο της χώρας;
Και ρωτούν επίσης: «Φταίει ο κακός μας ο καιρός, η κλιματική κρίση και η κλιματική αλλαγή μόνο»;
Οργανώνουν μαζική κινητοποίηση τη Δευτέρα 24 Ιουλίου στις 7:30 μ.μ. μπροστά από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, στην Αθήνα, για να τα πουν από κοντά όλα αυτά, στον υπουργό.
Μεταξύ άλλων ζητούν, αυτό που πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο: «Γενναία αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για το ζήτημα της δασοπροστασίας και της δασοπυρόσβεσης».
Λ.Κ.

Καλά
* ΚΑΛΑ ξεκινά ο νέος υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης. Κάλεσε στο γραφείο του, τα διοικητικά συμβούλια της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης – ΟΛΜΕ και της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος – ΔΟΕ και τους ζήτησε να του αποστείλουν συγκεκριμένες προτάσεις και θέσεις για τα εκπαιδευτικά θέματα, ενώ πρότεινε να συστήσει κάθε Ομοσπονδία, μια άτυπη επιτροπή, που θα συνομιλεί άμεσα με το Υπουργείο για την επίλυση θεμάτων καθημερινότητας.
Βέβαια, όλοι οι προηγούμενοι υπουργοί κάπως έτσι ξεκίνησαν, με τη διαφορά ότι ο σημερινός έδειξε διάθεση άμεσης και γρήγορης επικοινωνίας για προβλήματα που θα προκύψουν, προτείνοντας στους εκπαιδευτικούς να ορίσουν άτομα που θα έχουν την ευθύνη να συνομιλούν απευθείας μαζί του, για να μην γίνεται «σπασμένο τηλέφωνο».
Λ.Κ.

Τουρισμός
* ΠΡΟΣΦΑΤΑ, τα μέλη του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), συναντήθηκαν με τη νέα υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο.
Μεταξύ άλλων, τα μέλη του ΣΕΤΕ, ζήτησαν τη στελέχωση των δημοσίων φορέων, που παρέχουν υπηρεσίες στον τουριστικό κλάδο, καθώς και να ενισχυθεί ο διαχωρισμός των αρμοδιοτήτων τους, προκειμένου να βελτιωθεί σημαντικά η αποτελεσματικότητά τους.
Πιο λαϊκά; «Βοηθήστε μας με τη γραφειοκρατία, την καθυστέρηση και την αναμονή, του δημοσίου, σε όλες τις διαδικασίες που μας αφορούν για να κάνουμε τη δουλειά μας».
Λ.Κ.

Οικογένεια
* ΠΑΡΑΤΗΡΟΥΝ τουριστικοί πράκτορες της Λάρισας το εξής: «Με τη λήξη της περιόδου των μέτρων κατά της πανδημίας, αυξήθηκε το ποσοστό των Λαρισαίων που πραγματοποιεί οικογενειακές εξορμήσεις και οικογενειακά ταξίδια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό». Τι εννοούν;
«Ότι, μάλλον, από τον εγκλεισμό της πανδημίας, προέκυψαν και πολλές περιπτώσεις σύσφιξης οικογενειακών σχέσεων, αναθεώρησης των δεσμών της οικογένειας και αποφάσεις να διατηρηθεί η ενότητα, πραγματοποιώντας τα μέλη της οικογένειας κοινές δραστηριότητες και κοινές εξορμήσεις ψυχαγωγίας». Αυτό, είναι η άλλη πλευρά του νομίσματος, των φαινομένων που εμφανίστηκαν, μέσα και μετά την πανδημία στον πληθυσμό. Μέχρι και σήμερα αυτό που διαπιστώθηκε έντονα και προβάλλεται ανάλογα, είναι ότι ο εγκλεισμός στο σπίτι κατά την πανδημία προκάλεσε αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας. Τελικά δεν ήταν μόνο αυτό. Υπάρχει και μια θετική πλευρά.
Λ.Κ.

Βηλαρά
* ΞΑΝΑΤΗΛΕΦΩΝΕΙ στην «Ε» πολίτης, για ένα άλυτο ακόμη πρόβλημα στη γειτονιά του: «Στην οδό Βηλαρά 5, στη συνοικία του Αγίου Νικολάου, υπάρχει ένα μισογκρεμισμένο παλιό γωνιακό εγκαταλειμμένο σπίτι, στο οποίο ο Δήμος Λαρισαίων έχει τοποθετήσει περιμετρικά προστατευτική κορδέλα, από τον σεισμό του Μαρτίου του 2021. Σήμερα, καλοκαίρι του 2023, είναι στην ίδια κατάσταση και χειρότερα.
Εκτός αυτού αποτελεί και εστία μόλυνσης, αφού φωλιάζουν ποντίκια... Τι θα γίνει;».
Λ.Κ.

Ουκρανοί
* ΘΕΡΙΝΟ Σχολείο για Ουκρανούς κληρικούς και λαϊκούς θεολόγους, πραγματοποιήθηκε στον γειτονικό Βόλο, από τη δραστήρια Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών.
Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την Ορθόδοξη Θεολογική Ακαδημία του Βολύν (Ουκρανία), φέρνοντας τους καταρτιζόμενους σε επαφή με τις διεθνείς σύγχρονες τάσεις σκέψης στη θεολογία και τους επιμέρους κλάδους της.
Η ελληνική ορθόδοξη εκκλησία διατηρεί την επαφή της με τον βασανισμένο λαό της Ουκρανίας και στηρίζει τους κληρικούς της.
Λ.Κ.

Ανεργία
* «ΜΕΙΩΣΗ κατά 55.198 άτομα, δηλαδή ποσοστό 6%, κατέγραψε η ανεργία τον φετινό Ιούνιο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι. Την ίδια στιγμή παρατηρείται αύξηση κατά 12.268 άτομα και ποσοστό 1,4%, σε σχέση με τον μήνα Μάιο του 2023», με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν, πριν λίγες μέρες.
Το ότι δεν βρίσκουν προσωπικό πολλοί κλάδοι στη χώρα μας, το πρόσεξαν; Το ότι δεν βρίσκουν προσωπικό, γιατί μεγάλο ποσοστό νέων έχει φύγει στην πανδημία και συνεχίζει να φεύγει στο εξωτερικό για εργασία, το πρόσεξαν;
Το ότι, αυτοί που μένουν, βρίσκουν μόνο περιστασιακές δουλειές, το πρόσεξαν;
Το ότι η ανεργία θα εκτοξευθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο- Οκτώβριο, όταν δηλαδή λήξει η θερινή σεζόν στα νησιά μας, το ξέρουν;
Ως εκ τούτου, η μείωση του ποσοστού ανεργίας τον Ιούνιο, δεν μας «λέει» τίποτα.
Λ.Κ.

Ψυχική υγεία
* Το ξέρετε ότι ο Δήμος Αθηναίων νοιάζεται για την ψυχική υγεία των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα; Όχι, δεν θα ακολουθήσει ανέκδοτο!
Εγκαινίασε το πρώτο Κέντρο Ημέρας Υποστήριξης Εργαζομένων, το οποίο θα μπορούν να επισκέπτονται δωρεάν, μετά από ραντεβού, επιχειρηματίες, εργαζόμενοί τους και τα μέλη των οικογενειών τους, προκειμένου να λαμβάνουν υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Το εγκαινίασαν, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών και ο φορέας «Θάλπος-Ψυχική Υγεία».
Παρέστησαν και απηύθυναν χαιρετισμό μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης, ο υφυπουργός Υγείας αρμόδιος για θέματα Ψυχικής Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, η πρώην υφυπουργός Υγείας αρμόδια για θέματα Ψυχικής Υγείας και κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ Ζωή Ράπτη κ.α.
Μήπως υπονοούν κάτι; Μήπως κατάλαβαν ότι ο ιδιωτικός τομέας είναι στα κάγκελα και χρειάζεται χάπια;
Λ.Κ.

Ορκίστηκαν
* ΟΙ πρώτοι απόφοιτοι του τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων Λάρισας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ορκίστηκαν... και ήταν μόλις 7! «Και οι 7 ήταν υπέροχοι « όπως είπε ο πρόεδρος του τμήματος Βασίλης Γερογιάννης που κατόρθωσαν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους ακριβώς στον προβλεπόμενο χρόνο, στα 4 χρόνια ακριβώς. Το Τμήμα στα λίγα χρόνια λειτουργίας του έχει ήδη δείξει σπουδαία δείγματα γραφής και έχει κατορθώσει να εδραιώσει τη θέση του στον ακαδημαϊκό χάρτη. Συγχαρητήρια στα παιδιά και τις οικογένειές τους και στους διδάσκοντες που περιμένουν περισσότερους πτυχιούχους στην επόμενη ορκωμοσία!
Ν.Π.

Εν κινήσει
* ΠΟΛΛΑ τα περιστατικά οχημάτων και δικύκλων που αρπάζουν φωτιά εν κινήσει το τελευταίο διάστημα. Αιτία ο πλημμελής έλεγχος. Ο κόσμος στριμωγμένος οικονομικά έχει κόψει το καθιερωμένο σέρβις του αυτοκινήτου και ξεκινά πολλές φορές ταξίδι χωρίς να το έχει πάει συνεργείο για τα βασικά. Ο φόβος του κόστους έχει οδηγήσει σε αυτή την κατάσταση. Και οι περισσότεροι δεν διαθέτουν καν έναν πυροσβεστήρα στο όχημα. Δυστυχώς παρότι δεν θα έπρεπε να συμβαίνει, αυτή είναι η πικρή αλήθεια...όλα εξαιτίας του χρήματος.
Ν.Π.

Φοιτητική στέγη
* ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ κρούουν στο Υπουργείο τέσσερις πρυτάνεις στη νησιωτική Περιφέρεια ζητώντας άμεση λύση στο πρόβλημα της εξεύρεσης φοιτητικής στέγης, το οποίο δεν λύνεται ούτε με το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα όπως τονίζουν σε κοινή τους ανακοίνωση.
«To ζήτημα της φοιτητικής στέγης αποτελεί σημαντική πτυχή της λειτουργίας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς καταγράφεται ως ένας εκ των βασικών παραγόντων επιλογής του τόπου των σπουδών, επηρεάζοντας κάποιες φορές και την οριστική επιλογή του αντικειμένου των σπουδών.
Το θέμα αποκτά ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα για τα Πανεπιστήμια που έχουν έδρα στη νησιωτική Περιφέρεια, λόγω της οικονομικής του διάστασης (ακριβότερα μισθώματα), αλλά και εξαιτίας της παρατηρούμενης πραγματικής προσφοράς (περιορισμένο πλήθος διαθέσιμων χώρων προς ενοικίαση), η οποία περιορίζεται περαιτέρω από εξωγενείς παράγοντες, όπως για παράδειγμα η ήδη παρατηρούμενη ενίσχυση και χρονική διεύρυνση της τουριστικής κίνησης» λένε χαρακτηριστικά.
Προτείνουν λοιπόν πέρα από την ανέγερση φοιτητικών κατοικιών που είναι μακροπρόθεσμο μέτρο, η πολιτεία να δώσει άμεσα κίνητρα όπως προσφορά στέγης σε ξενοδοχειακές μονάδες, φορολογικά κίνητρα για τη διάθεση ακινήτων σε φοιτητές κ.α.
Έχουν απόλυτο δίκιο, σε ένα έχουν άδικο. Το πρόβλημα της εξεύρεσης φοιτητικής στέγης δεν αφορά μονάχα τα νησιά αλλά όλη την περιφέρεια. Στη Λάρισα τα τελευταία χρόνια τα διαθέσιμα σπίτια είναι ελάχιστα και όσοι τα νοικιάσουν θα βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Δεν φτάνει που στενάζουν τα νοικοκυριά από την ακρίβεια, να μην μπορούν να στείλουν και τα παιδιά τους για σπουδές. Η πολιτεία πρέπει να το δει ...χτες.
Ν.Π.

Υ.ΠΑΙ.Θ.Α.
* ΤΑ μάθατε, δεν μετονομάστηκε μόνο το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων σε υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, άλλαξε και η συντομογραφία του. Συνοπτικά λοιπόν γράφεται «Υ.ΠΑΙ.Θ.Α.»...«Άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τον σκούφο αλλιώς» θα πουν κάποιοι και δίκιο θα έχουν. Έχει αλλάξει τόσες πολλές φορές όνομα αυτό το Υπουργείο. Ιδού μια σύντομη αναδρομή, από την ίδρυσή του έως σήμερα, δίνει μια σφαιρική εικόνα του όλου θέματος:
- 1833-1926: Υπουργείο Εκκλησιαστικών και Δημοσίου Εκπαιδεύσεως.
- 1926-1949: Υπουργείο Θρησκευμάτων και Παιδείας.
- 1949-1955: Υπουργείο Θρησκευμάτων και Εθνικής Παιδείας.
- 1955-2009: Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.
-Το 2009, μετονομάστηκε σε Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.
-Το 2012 μετονομάστηκε σε Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.
-Το 2013 σε Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.
-Τον Ιανουάριο του 2015 άλλαξε όνομα σε Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων.
-Τον Σεπτέμβριο του 2015 μετονομάστηκε εκ νέου σε Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
-Στις 8 Ιουλίου 2019 το Υπουργείο μετονομάζεται σε «Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων»... Και ερχόμαστε στο σήμερα όπου μετονομάστηκε σε Υπουργείο Παιδείας , Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.
Ν.Π.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass