ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 25 Ιουλ 2023 17:00
* ΦΟΡΤΣΑΤΟΣ και ευδιάθετος στην πρόσφατη εκδήλωση των Λαρισαίων εκπαιδευτικών. Σαν να ήξερε ο Χρ. Κέλλας ότι θα αναλάμβανε πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Ζ. * ΦΟΡΤΣΑΤΟΣ και ευδιάθετος στην πρόσφατη εκδήλωση των Λαρισαίων εκπαιδευτικών. Σαν να ήξερε ο Χρ. Κέλλας ότι θα αναλάμβανε πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Ζ.

Βοήθειά μας
* Ο τρίτος γύρος έρχεται... Με το όπλο παρά πόδα, ο Ιούλιος.

Η Αγ. Παρασκευή αύριο κι ο Αγ. Παντελεήμων μεθαύριο, βοήθειά μας, να βάλουν το χέρι τους. Τι άλλη απαντοχή να έχουν οι πρωταθλητές Λαρισαίοι...
Ζ.

Στο φουλ
* ΑΡΚΕΤΟΙ, βέβαια, στην πόλη, εμφανίζονται ψύχραιμοι. Δεν συγκινούνται ιδιαιτέρως. Ελέω κλιματιστικών βέβαια. Μέσα, στη δροσούλα, ξέρουν όλοι ν’ αντέχουν.
Η ανησυχία που προκύπτει είναι μην γίνει κάνα μπλακ άουτ, θ’ αδειάσει η Λάρισα εν ριπή, θα γίνει «ο σώζων εαυτόν» και «γαία πυρί μιχθήτω». Που αυτό το τελευταίο θα έχει συμβεί, δηλαδή.
***
* ΠΡΟΣ το παρόν και με την ελπίδα να διαρκέσει για λίγο ακόμα, φουλ άμυνα. Όλοι κλειδαμπαρωμένοι στα σπίτια, το βραδάκι, με κατεβασμένα παντζούρια. Κι όποιος αναζητήσει με το βλέμμα κάποιον γείτονα απ’ τη βεράντα, διαπιστώνει πως ή οι πάντες λείπουν ή απλώς ενισχύουν τη δράση των κλιματιστικών με ένα ακόμα φράγμα. Οι γειτονιές βουίζουν σαν να πρόκειται για γιγάντιες βιομηχανικές εγκαταστάσεις.
Ζ.

Στην καταχνιά
* ΚΙ αν οδηγείς στην Εθνική, σε κλιματιζόμενο αυτοκίνητο φυσικά, αντικρίζεις τον κάμπο χαμένο στην καταχνιά, λες και είναι βαρυχειμωνιά. Ένα εξάμηνο πριν ή μετά τον Ιούλιο, παρόμοια εικόνα. Πώς το συνδύαζαν παλιά οι Καραγκούνηδες για τις συμφορές τους... Λίβας, Πάγος και Παπάγος. Πάλι πολιτικοποιούσαν τη συζήτηση.
***
* ΣΑΜΠΩΣ τώρα; Τις μέρες των πυρκαγιών, λέει, να νοιαζόμαστε για τους πολιτικούς μας και ν’ αφήνουμε έξω από την πόρτα μας λίγο νερό, ξυριστική και αφρό ξυρίσματος.
Ζ.

Ζέστα
* - ΕΧΕΙΣ κάνα καλό βιβλίο να διαβάσω, τώρα που είναι καλοκαίρι και καθόμαστε μέσα;
Αδίστακτα απάντησε ο Λαρισαίος στον φίλο του.
- Ναι, βέβαια... «Ο κάμπος στις φλόγες», του Μεξικανού Χουάν Ρούλφο. Εξαιρετικές περιγραφές...
***
* ΚΑΙ εναλλακτικά του πρότεινε αποσπάσματα από τον «Συνταγματάρχη Λιάπκιν» του Μ. Καραγάτση: «Η Λάρισα νεκρώθηκε όταν από τον ολόχρυσο κι αθέριστο κάμπο φύσηξε ο πρώτος Λίβας του καλοκαιριού. Κάπου, κατά τον Νοτιά, κάποιος φοβερός δράκος πρέπει ν’ άνοιξε το φλογισμένο στόμα και να ‘χυσε την πύρινη ανάσα του πάνω στα στάχυα...».
***
* «ΟΙ Λαρισαίοι μόλις νιώσουν τις πρώτες πνοές του Λίβα, κλείνονται στα σπίτια τους. Η πολιτεία νεκρώνεται, ως κι αυτές οι δροσερές αυλές, με τα σκιερά χαγιάτια, στους παλιούς μαχαλάδες, ερημώνονται. Πόρτες, παραθυρόφυλλα, τζάμια, κλειστά• είναι ο μόνος τρόπος να ζήσει κανείς. Το αυστηρό κλείσιμο δημιουργεί στα σπίτια δροσιά ευεργετική. Μόλις, όμως, τολμήσεις ν’ ανοίξεις οτιδήποτε, μια καυτή πνοή σού καψαλίζει τα μάτια και τα πλεμόνια. (Τα ίδια Παντελάκη μου, βοήθειά μας πάλι, δεν αλλάζει η Λάρισα στο πέρασμα των δεκαετιών...).
***
* ΠΩΣ δεν αλλάζει... «Με το ηλιόγερμα ο Λίβας πέφτει, κι ως τα μεσάνυχτα βασιλεύει ζέστα υγρή, πνιχτική, αντίθετη απ’ την ξερή λαύρα της μέρας. Κατά τα μεσάνυχτα, απ’ τις κορφές του Ολύμπου κατεβαίνει ένα ψυχρό αεράκι, γεμάτο ζωή κι ανακούφιση. Η Λάρισα ανασαίνει. Πόρτες και παράθυρα ανοίγουν διάπλατα. Οι Λαρισαίοι, που ίσα με τότε ιδρωκοπούσαν στους δρόμους αποχαυνωμένοι, φορούν το σακάκι τους πάνω απ’ το μουσκεμένο πουκάμισο. Το θερμόμετρο κατρακυλάει από τα 40 στα 20. Δροσίζονται τα σπίτια, οι άνθρωποι κοιμούνται ευχάριστα• μα ξυπνούν, μια στιγμή, πριν βγει ο ήλιος, να ξανακλείσουν παράθυρα και πόρτες• γιατί οι πρώτες του αχτίδες είναι κιόλας θανατερές». (Ενώ τώρα μέσα στα τσιμέντα, να αχνίζουν τις νύχτες, τα πράγματα δεν βελτιώνονται).
***
* ΚΙ έκλεισε με παρηγορητική πρόταση: Για μια βολτίτσα στο πάρκο του Αλκαζάρ, να δουν την προτομή του Κώστα Κρυστάλλη. «Πάρε με απάνου στα βουνά, τι θα με φάει ο κάμπος». Ο στίχος του Ηπειρώτη ποιητή στη βάση της. (Η λύση, πάντως, υπάρχει: Βιβλία και ταινίες με χιόνια, με παγετώνες, έστω με ορεινά τοπία ή βαθύσκια δάση. Η αυθυποβολή βοηθάει).
Ζ.

Προς τα κάτω
* ΚΙ όσο πιο πολύ τσιμέντο, τόσο χειρότερα. Ζέστη και στρίμωγμα κάνουν πιο αφόρητο το βαγόνι κι από αμπρί, σχολιάζει η Κ. Τζ. Ποιος είναι, όμως, ο εχθρός σε τούτην τη γη; Στην καρδιά των Αθηνών, στην καρδιά του θέρους, με συνωστισμό χωρίς κλιματισμό. «Η εφίδρωση βάρβαρος βασανιστής, που δεν τελειώνει την ανάκριση αν δεν αποσπάσει ομολογία». Τι ταλαιπωρία...  Φάτσες απελπισμένες, λαχανιασμένες. Η μετακίνηση εφιαλτική. Προφανώς, δεν βγήκαμε σεργιάνι στο αθηναϊκό καλοκαίρι. Άλλος για δουλειά, άλλος για το σπίτι, κουρασμένοι, σε κίνηση αργή.
***
* ΤΙ ανησυχείς; Τα μέτρα αυτοπροστασίας να τηρείς. Με τη λογική της ατομικής ευθύνης απορείς; Η ζέστη κυλάει προς τα κάτω. Προς τους κάτω. Σε αυτούς που μένουν σε τσιμεντένιες γειτονιές-αποθήκες θερμότητας, που χρησιμοποιούν τα μέσα μεταφοράς, που προσβλέπουν σε λίγη δροσιά έξω από σπίτια-κουτιά. Σκέψεις ρουτίνας. Ζέστη, υγείας κλέφτης. Και σταματάς. Και προχωράς. Κι αγκομαχάς. Τον Εμπειρίκειο μήνα δεν νταγιαντάς. Άλλη μία ημέρα, κατά την οποία «ο πλανήτης μας ερράγη, ως να ήτο κρυστάλλινον σκεύος. Αλλά και ραγισμένος ο δυστυχής, εξακολουθεί να στρέφεται περί τον ήλιον. Αυτό θα πησυναίσθησις καθήκοντος». (Η ζέστη, Τ. Μωραϊτίνης από τα 1927).
Ζ.

Αξυρισία
* Ο Κυρ. Μητσοτάκης είναι που έχει λανσάρει τη μόδα της αξυρισίας στην περίοδο των διακοπών, διατηρώντας την εικόνα της ανεμελιάς στις εμβόλιμες δημόσιες εμφανίσεις, άλλωστε ταιριάζει με τη φουρτούνα των πυρκαγιών, «δεν προλαβαίνω ούτε να ξυριστώ». Την προτεινόμενη εικόνα, πάντως, ακολουθούν καλοκαιριάτικα και αρκετοί Λαρισαίοι δεξιοί, εμφανιζόμενοι με αναρχοκομμουνιστικές συνήθειες.
Ζ.

Πάλι και πάλι
* ΓΙΑ άλλη μια χρονιά βιβλικές καταστροφές.
- Αφήστε και κάνα δέντρο. Να το δουν τα παιδιά. Έτσι, για να μπορούν να το ζωγραφίσουν.
***
* ΩΣΤΟΣΟ, η χώρα σημειώνει μεγάλη επιτυχία στις εκκενώσεις. Οπότε γιατί να μη σταλεί και το οριστικό μήνυμα προληπτικώς; «Εκκενώστε προς εξωτερικό».
- Κανονικά πρέπει να λαμβάνουμε κάθε πρωί ένα μήνυμα από το 112 ότι ζούμε στην Ελλάδα.
Ζ.

Προσωπικά
* Η πυρκαγιά συνεχίζει να καίει τα πάντα στο πέρασμά της, με αρκετά σπίτια να έχουν τυλιχτεί στις φλόγες, πληροφορεί και το «Κουλούρι»: Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας δεν έχει σταματήσει δευτερόλεπτο να εργάζεται σκληρά, ωστόσο, βλέποντας πως η κατάσταση είναι αρκετά δύσκολη, αποφάσισε να πάρει τα πράγματα στα χέρια του.
Έτσι, σε λίγη ώρα θα βρεθεί στο μέτωπο της φωτιάς, για να συνομιλήσει ο ίδιος μαζί της, προσπαθώντας με τη ρητορεία και την επιχειρηματολογία του να την πείσει να σβήσει. «Ο Βασίλης έχει πολλές αρετές, η παρρησία, όμως, ίσως είναι η μεγαλύτερη. Αν δεν καταφέρει κι εκείνος να λογικέψει τη φωτιά, τα πράγματα θα είναι ζόρικα», σχολίαζαν πηγές της Κυβέρνησης. (Ο καημένος ο Υπουργός... Είναι σαν να μπήκε αλλαγή ως τερματοφύλακας ενώ οι πυρκαγιές είχαν αρχίσει να βαράνε τα πέναλτι).
Ζ.

Νέος κορονοϊός
* Η Μεσόγειος, το κατεξοχήν πεδίο της κλιματικής αλλαγής. Με τους «New York Times» να διαπιστώνουν: «Ο καύσωνας είναι ο νέος κορονοϊός για τους ηλικιωμένους στην Ευρώπη»... (Κι αν δεν ήταν τα κλιματιστικά, θα είχε εξολοθρεύσει τους ευάλωτους).
***
* «ΟΙ υψηλές θερμοκρασίες απείλησαν την υγεία των ηλικιωμένων και τους ανάγκασαν να μείνουν μέσα, ενώ οι Κυβερνήσεις προσπαθούν να λάβουν έκτακτα μέτρα για την προστασία τους», αναφέρει, μεταξύ άλλων, το υπερατλαντικό δημοσίευμα: Διαδοχικά κύματα καύσωνα έχουν πλήξει την Ιταλία, καθώς και την υπόλοιπη Νότια Ευρώπη. Για πολλούς ηλικιωμένους, η ζέστη έχει γίνει ο νέος Covid. Οι καταιγιστικές θερμοκρασίες ήρθαν για να μείνουν στην ήπειρο, σαν άλλη μια μάστιγα, ενισχύοντας την απομόνωση πολλών ηλικιωμένων και ωθώντας τις Κυβερνήσεις και τις κοινωνικές υπηρεσίες να λάβουν έκτακτα μέτρα για να προσπαθήσουν να τους προστατεύσουν.
***
* Η Γαλλία έχει γλιτώσει σε μεγάλο βαθμό φέτος από τα κύματα καύσωνα. Το περασμένο καλοκαίρι, όταν διαδοχικά κύματα καύσωνα έπληξαν τη χώρα, περισσότεροι από 2.800 Γάλλοι πέθαναν, περίπου το 80% άνω των 75 ετών, σύμφωνα με τη γαλλική αρχή δημόσιας υγείας. Το θερμότερο καλοκαίρι της Ευρώπης στην ιστορία, το 2003, άφησε πάνω από 70.000 νεκρούς, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, και από τότε η Ιταλία έχει γεράσει. Στην Ιταλία, περίπου το 24% του πληθυσμού είναι άνω των 65 ετών, γεγονός που την καθιστά την παλαιότερη χώρα στην Ευρώπη. Μάλιστα, πάνω από 4 εκατομμύρια από αυτούς ζουν μόνοι. (Παλιάνθρωποι, ηλικιακώς).
Ζ.

Τα σαραντάρια
* - ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ. Η εποχή που ο παντρεμένος βγάζει τη βέρα γιατί τον ζεσταίνει. (Ακόμη και κρυάδες επιστράτευαν οι Λαρισαίες για να δροσιστούν).
***
* - ΩΡΑΙΟ το καλοκαίρι με τη ζέστη. Έχω την εξάντληση πορνοστάρ, μετά από δεκάωρο γύρισμα, χωρίς το σεξ όμως.
***
* - ΕΧΕΤΕ ακούσει ποτέ «έρχονται καυτά εικοσάρια» για τον καιρό; Όχι, διότι καυτά είναι μόνο τα σαραντάρια. Έτσι και οι γυναίκες.
Ζ.

Ακόπως
* ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ κλεψύδρα τελειώνει για τα αυτοδιοικητικά. Όπου ήταν στραβό το κλίμα το ‘φαγε κι ο γάιδαρος... Ο λαός, δηλαδή, στις πρόσφατες εκλογές. Υπήρχαν πάντα μεγάλες δυσκολίες για αξιόμαχες επιλογές, ήρθε κι απόσωσε τώρα, που έχουν αλλού τραχανά απλωμένο. Ποια Περιφέρεια στη Θεσσαλία, που ψάχνουν για αρχηγό.
***
* ΚΙ έρχεται το σενάριο εξ Αθηνών: «ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, πάντως, θα πάνε μαζί σε δύο Περιφέρειες - και στις δύο στηρίζεται ο υποψήφιος που στηρίζει αρχικά η Χαριλάου Τρικούπη: Στη Δυτική Μακεδονία η Γεωργία Ζεμπελιάδου και στη Θεσσαλία ο Δημήτρης Κουρέτας - κατόπιν επιμονής του δημάρχου Λάρισας Απόστολου Καλογιάννη». (Γιατί άραγε; Η επιμονή...).
***
* ΤΟ βέβαιο είναι πως ο Απ. Καλογιάννης επιμένει για κοινή κάθοδο ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στην Περιφέρεια, αν γίνεται μαζί κι οι Οικολόγοι ακόμα καλύτερα. Ώστε να συμπλεύσουν και στον Δήμο. Όσο για τον επικεφαλής, δεν θα πρέπει να έχει και μεγάλη κάψα. Όποιος και να ‘ναι, καλός... Σάμπως υπάρχει περίπτωση να κερδίσει τον Κ. Αγοραστό;
***
* - ΚΑΙ γιατί τότε τόση πρεμούρα, τόσο έντονο ενδιαφέρον και διαγκωνισμοί;
Στην παρέα των Λαρισαίων συζητούσαν για τους επιδιώκοντες το χρίσμα του υποψήφιου περιφερειάρχη.
- Μα κι εκείνος που θα επιλεγεί θα το ξέρει, εν γνώσει του πάει να χάσει.
- Τέτοια αυτοθυσία πια;
- Μην το λες... Διότι έτσι κατακτά αυτομάτως το σημαντικό αξίωμα του αρχηγού αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Περιφέρεια, του απονέμεται τώρα και το κερδίζει στις εκλογές χωρίς κανέναν κόπο.
Ζ.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass