Ψιθυριστά και άλλα

Δημοσίευση: 26 Ιουλ 2023 17:09
* ΤΙ ωραία εικόνα… Emanuel μοδίστρα στο Συκούριο. Μια φτωχική βιτρίνα, με νοικοκυροσύνη και μεράκι όμως. Ζ. * ΤΙ ωραία εικόνα… Emanuel μοδίστρα στο Συκούριο. Μια φτωχική βιτρίνα, με νοικοκυροσύνη και μεράκι όμως. Ζ.

Μια χαρά
* ΕΙΧΕ ζέστη χθες το μεσημέρι στη Λάρισα, το θερμόμετρο έδειχνε 35 βαθμούς. Λογικά, αργότερα, θα ανέβαινε και στους 38-40. Όσο, δηλαδή, θα έχει και αύριο, όποτε και προβλέπεται ότι θα έχει λήξει ο καύσωνας και όλα θα είναι μια χαρά. Επομένως; Όλα σχετικά, είναι τελικά θέμα προδιάθεσης. Μια ιδέα θα είναι και η σημερινή κορύφωση; (Ήτοι, σήμερα τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα πριν γίνουν καλύτερα αύριο).
Ζ.

Ας βρέξει
* ΜΕ την ευνοϊκή πρόβλεψη για αύριο αναπτερώθηκαν κι οι ελπίδες των Λαρισαίων.
- Μια βροχή μπορεί να σώσει την κατάσταση.
- Ναι… Μη βρέξει πολύ, όμως, και πνιγούμε…
Ζ.

Υπερβολές
* ΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ το παράδειγμα του καιρού υπερβάλλουν κι οι Λαρισαίοι.
- Έφτιαξα κοτόπουλο με πατάτες και περιμένω να πάει δώδεκα η ώρα να το βγάλω έξω να ψηθεί στον αέρα.
***
* - ΩΡΑΙΟ το καλοκαίρι. Περιμένουμε να πάει αργά το βράδυ για να βγούμε έξω, σαν τους βρικόλακες.
***
* - ΕΓΩ, πάντως, έχω ασπαστεί τον κλιματισμό.
- Και μένα, φέρτε μου ένα αιρκοντίσιον να το προσκυνήσω. Ό,τι μάρκα να ‘ναι, όλες οι θρησκείες μοιάζουν.
Ζ.

Λίβυος
* ΓΙΑ άλλη μια φορά φιλολογικές συζητήσεις στη Λάρισα, με γεωγραφικό και μετεωρολογικό προσανατολισμό. Για το καυτό αεράκι και τον καύσωνα.
- Ο αρχαίος Λιψ, ο νοτιοδυτικός άνεμος… Λιψίσον Λίβυος, από κείνη την κατεύθυνση καταφθάνει. Στη Θεσσαλία επιζεί ως τις μέρες μας ως Λίβας. (Λιψ, που καλύτερα να μας είχε λείψ’…).
Ζ.

Μπακαλιάρος;
* ΕΙΧΑΝ επιστρατεύσει και τις κρυάδες οι Λαρισαίοι. Οι οποίοι μπαΐλτσαν απ’ τη ζέστα.
- Τρία ντους την ημέρα. Λες κι είμαι μπακαλιάρος και με ξαλμυρίζω.
***
* - ΜΗΝ κάνετε τη βλακεία και πάτε επίσκεψη απροειδοποίητα αυτές τις μέρες. Με τόση ζέστη όλοι είναι μόνο με τα εσώρουχά τους μέσα στο σπίτι.
***
* - ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ για τον καύσωνα: Να πίνετε άφθονο νερό και να μη βγαίνετε απ’ το σπίτι από τις 9 π.μ. μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.
Ζ.

Πάντα καλά
* - Η καλύτερη ώρα, για μπάνιο…
Η συχνά χρησιμοποιούμενη έκφραση αντιστοιχεί σε κάθε ώρα της ημέρας. Και νωρίς το πρωί και πριν το μεσημέρι και το μεσημεράκι και το απόγευμα και το βράδυ. Η καλύτερη ώρα…
- Η καλύτερη εποχή…
Η έκφραση για να σχολιαστεί η περίοδος που πήρε κάποιος την άδειά του και πήγε για μπάνια στη θάλασσα. Είτε πρόκειται για Μάιο ή και νωρίς τον Ιούνιο ή το μεσοκαλόκαιρο με τις μεγάλες ζέστες, είτε τον Αύγουστο ακόμη και τον Δεκαπενταύγουστο που λείπουν όλοι, ακόμη και τον Σεπτέμβριο, η καλύτερη εποχή… (Άμα είναι καλής προαίρεσης ο άνθρωπος…).
Ζ.

Να σου τηλεφωνούν
* - ΤΙ είναι το καλύτερο που μπορεί να του συμβεί όταν βρίσκεται κάποιος σε άδεια και είναι στις θάλασσες για μπάνια; Ιδίως σε περίοδο καύσωνα…
Μα να του τηλεφωνούν φίλοι και συνάδελφοι από τη Λάρισα για να τον ενημερώσουν ότι «εδώ καιγόμαστε» και να τον ζηλέψουν. «Τι τυχεροί που πήρατε την άδεια τώρα»... Έτσι, η ευχαρίστηση μεγαλώνει, η ξεκούραση του αδειούχου επιτυγχάνεται ευκολότερα. (Κι αν δεν τηλεφωνήσουν απ’ την πόλη, τηλεφωνεί τότε ο εκείνος απ’ τα παράλια, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο).
Ζ.

Με τη σειρά
* ΑΝ μη τι άλλο, οι φωτιές έβαλαν μια σειρά. Πρώτα η Αττική, ύστερα η Ρόδος, μετά η Κέρκυρα. Για να προλαβαίνει έτσι η Πυροσβεστική, τα εναέρια δηλαδή που κάνουν και τη βασική δουλειά, αλλά και τα κανάλια, διότι αν συνέπιπταν όλες μαζί τι θα διάλεγαν να πρωτοδείξουν.
***
* ΚΑΙ η κλασική ελληνική συνταγή πυρόσβεσης:
- Μετά σταμάτησε ο αέρας, ύστερα γύρισε να φυσάει αντίστροφα, προς τα καμένα, έσβησε η φωτιά. Αν δεν είχε προλάβει να φτάσει στη θάλασσα…
***
* - ΩΡΑΙΑ…
Ο Λαρισαίος είχε μια ανατρεπτική ιδέα.
-Αφού στα καμένα δάση δεν μπορούν να μπουν επ’ ουδενί ανεμογεννήτριες, επειδή υπάρχει λένε νόμος που τα προστατεύει, άρα τις φωτιές τις βάζουν όσοι είναι κατά των ανεμογεννητριών;
Ζ.

Μείον ένα;
* ΜΕΓΑΛΗ η καταστροφή από τις πυρκαγιές, τόσο που κάποιοι έφτασαν να μιλούν για Εξάνησα και Ενδεκάνησα, από δω και πέρα.
- Και κάπως έτσι λέει θα γίνουν νούμερο 1 τουριστικός προορισμός τα Φάρσαλα…
***
* - ΘΑ σε ρωτούν πόσο θα κάτσεις για διακοπές και θα τους λες «Ξέρω ‘γω; Μέχρι να έρθει το μήνυμα του 112».
***
* - ΣΕ λίγο δεν θα ρωτάμε πού θα πάτε διακοπές, αλλά προς τα πού θα εκκενώσετε.
Ζ.

Με αυτοθυσία
* ΚΙ ύστερα ήρθε η τραγωδία με το «Καναντέρ». Άλλο ένα «Καναντέρ» χαμένο στις φλόγες. Μαζί με τους αεροπόρους του. Ολόκληρη μοίρα συγκροτούν πλέον τα παλικάρια εκεί ψηλά, πιο ψηλά απ’ τους αγαπημένους τους αιθέρες.
***
* «ΤΟ αεροσκάφος πέταξε πάρα πολύ χαμηλά, προκειμένου να στοχεύσει ακριβώς στη φωτιά». Πήραν το ρίσκο να κάνουν σωστά τη δουλειά τους, να σβήσουν στα σίγουρα τη φωτιά. Πέταξαν τόσο χαμηλά που το αεροπλάνο βρήκε σε δέντρο. Η έκφραση «με αυτοθυσία» βρήκε, δυστυχώς, την κυριολεξία της. Μετά τους είπαν «Ήρωες». Φτάνει;
Ζ.

Βιβλιοθηκονόμος
* ΩΣ Ελληνοπύργιος αισθάνομαι υπερήφανος για τους συγχωριανούς μου συγγραφείς διαφόρων βιβλίων, όχι μόνο για το χωριό μας, λαογραφικού ή άλλου παραδοσιακού περιεχομένου, αλλά και επιστημονικού τοιούτου. Και λειτουργώντας ως βιβλιοθηκονόμος του χωριού, ο Σωτ. Μουτζούρης παραθέτει Ελληνοπύργιους, Γραλιστινούς, συγγραφείς βιβλίων:
1. «Ελληνόπυργος το Χωριό μου», του μακαριστού π. Βασιλείου Σιούφα.
2. «Ελληνόπυργος», του αειμνήστου Ιωάννου Γώγου, ανθ/στου τ. Χωρ/κης ε.α.
3. «Ελληνόπυργος-Γράλιστα Καρδίτσης», του αειμνήστου Γεωργίου Ιω. Μάκκα.
4. «Ελλάδα Ανταγωνιστική-Ανάπτυξη και Ποιότητα παντού», του τ. προέδρου Ελλην. Βουλής, αειμνήστου Δημ. Γ. Σιούφα.
5. «Αρχαίοι Έλληνες Συγγραφείς», του ε.α. υποστρατήγου της ΕΛ.ΑΣ. κ. Αντωνίου Απ. Μπίρου.
6. «Η Πολιτεία των Χρυσαλλίδων», «Πασχαλιάτικα Τραγούδια», «Γλυκόπικρα», «Εμείς και το Ισλάμ», «Ο Στρατηγός Ιω. Κωτούλας», του καθηγητού και ανωτέρου υπαλλήλου της ΕΤΕ κ. Λάμπρου Απ. Πασιαλή.
7. «Πονήματα του Πιδ’ τ’ Περικλή», του αειμνήστου Ευριπίδου Παπαδημητρίου.
8. Δύο διηγήματα και μια αυτοβιογραφία του υποστρατήγου ε.α. και συγγραφέως κ. Χρυσοστόμου Απ. Κορλού.
9. «Ποιήματα» του ε.α. ανθ/νόμου κ. Σωκράτους Απ. Παπαντωνίου.
10. «Ο Φάρος του Ελληνοπυργου», του αειμνήστου Γεωργίου Ράγγου, με το ψευδώνυμο «Ο Γιωργουλάκος».
11. «Ποιήματα» του κ. Θωμά Παν. Ζάχου.
***
* ΚΑΙ ως δωδέκατο πόνημα προσθέτει τους δύο βιβλιοδετημένους τόμους του «Θεσσαλικού Μέλλοντος» , του αειμνήστου Αθανασίου Κ. Ζέριγγα, με πλούτο ειδήσεων και δημοσιεύσεων που αφορούν το χωριό. (Μαζί με το «Εύγε» προς όλους, ενημερώνει ότι οι τόμοι αυτοί βρίσκονται και στη Βιβλιοθήκη του Ελληνόπυργου και είναι προσβάσιμοι για ενημέρωση των ενδιαφερομένων).
Ζ.

Απομακρύνθηκε
* ΤΟ είπε και το εννοούσε ο Αλ. Τσίπρας, ότι θα παρέμενε εκτός του εσωκομματικού παιχνιδιού. Πήρε των ομματιών του ο τέως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ταξιδεύοντας οικογενειακώς στην Καλιφόρνια για δύο εβδομάδες. Και μόνο η διαφορά της ώρας, μείον 10 το Λος Άντζελες από Αθήνα, τον αποσυνδέει εντελώς.
Ζ.

Γή-πε-δόοο...
* ΤΟ ανακοίνωσε πρώτα ο πρόεδρος της ΠΑΕ, λογικό, ως άμεσα ενδιαφερόμενος και ωφελούμενος ως επιχειρηματίας, μετά μίλησε ο Δήμαρχος, ο οποίος θα βάλει και τα λεφτά, των Λαρισαίων. Χαρακτηρίστηκε ελαφρώς άκομψο. Μπορεί, όμως, να ήταν απλώς κακός συντονισμός.
***
* ΑΧ, αυτό το γήπεδο στη Νεάπολη, τόσα χρόνια ένας καημός. Με τους τοπικούς άρχοντες να υποκλίνονται, από τότε, στα επιχειρηματικά συμφέροντα για χάρη της ομάδας. Η οποία, όπως αποδείχθηκε, δεν έχει γήπεδο. Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας έχει. Κι εκτός από το φιλέτο που του παραχωρήθηκε τότε δωρεάν, τώρα του αναπέμπονται και ευχαριστίες.
***
* ΠΡΙΝ εκλεγεί πρώτη φορά το 2014, ο Απ. Καλογιάννης είχε δώσει υποσχέσεις ότι θα επεδίωκε αλλαγή του καθεστώτος, με σκοπό να επαναφέρει το γήπεδο στην πόλη και στην ομάδα. Να εννοούσε, άραγε, τα τωρινά;
***
* Η συζήτηση άνοιξε στην πόλη, είναι κι οι εκλογές πολύ κοντά. Και ενδιαφέρον θα έχει φυσικά και η στάση που θα τηρήσει η αντιπολίτευση. Ιδίως η αξιωματική του Θαν. Μαμάκου.
Ζ.

Στεγνά
* ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΙ οι ερασιτέχνες μπαξεβάνοι του Δημοτικού Λαχανόκηπου. Αν είναι δυνατόν… Χωρίς νερό για πότισμα εν μέσω καύσωνα. Κι όλο το φτιάχνουν το σύστημα και τα λάστιχα το πολύ-πολύ να «κατράνε» ένα τι νεράκι. Θα χαθεί, φοβούνται, η σοδειά, θα πάει τόση δουλειά χαμένη. Τι να κάνουν, διαδήλωση;
Ζ.

Στο μετερίζι
* ΟΣΑΚΙΣ κινείται ο Σάκης, ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο. Τι καύσωνας και ξεκαύσωνας, ο πολιτευτής της ΝΔ συνεχίζει. «Παρά τις δύσκολες συνθήκες, είμαστε πάντα κοντά σε όλους», ενημερώνει ο Σάκης Παιδής. Το πολιτικό του γραφείο λειτουργεί καθημερινά ως το μεσημέρι. Προφανώς το βραδάκι περιοδεύει στα χωριά. (Τι κι αν πέρασαν οι εκλογές, σάμπως δεν θά ‘ρθουν άλλες;).
Ζ.

Παρομοίως
* ΜΙΑ σκληρή σκηνή διηγούνταν ο νεαρός Λαρισαίος.
- Φτιάχνω χυμό στον μικρό και αράζω με τα παπούτσια πάνω στο τραπεζάκι. «Μπαμπά τον ήπια», μου λέει, ενώ έχει μπει η γυναίκα μου σπίτι. «Κι εγώ αγόρι μου, κι εγώ».
Ζ.

AVGO.jpg

* ΖΕΣΤΟΥΛΑ και σήμερα…
Ζ.

* Η Θεωρία της Εξέλιξης των Ειδών εφαρμοζόμενη στη σύγχρονη Ελλάδα.
Ζ.

VELIKA_ΑΜΕΑ.jpg

* ΚΑΛΑ, υπάρχουν και μηχανάκια για ΑμεΑ; Στη Βελίκα μάλλον κυκλοφορούν και τέτοια, οπότε καταλαμβάνουν και τις αντίστοιχες θέσεις πάρκινγκ.
Ζ.

TIRANA.jpg

* ΓΚΡΟΥΠ Λαρισαίων βρέθηκε προσφάτως στα Τίρανα, επισκέφθηκε τον καθεδρικό ναό στο κέντρο της πόλης και κάποιος ήξερε ότι εκεί δουλεύει εικονογραφώντας ο Χρ. Παπανικολάου. Όντως, εκείνος βρισκόταν στη σκαλωσιά, δουλεύοντας τη σύνθεση της Ανάστασης. Τον φώναξαν, κατέβηκε, μίλησε στους συμπατριώτες για τον ναό και το έργο του. Φεύγοντας, για να τον ευχαριστήσουν, δεν είχαν τι άλλο, του πρόσφεραν τις «Ελευθερίες» των τελευταίων ημερών που είχαν μαζί τους. Κι ο ζωγράφος έκλαψε, λένε, από συγκίνηση. Η εφημερίδα του θυμίζει τη Λάρισα που του λείπει εκεί στην ξενιτιά.
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass