Ψιθυριστά και άλλα

Δημοσίευση: 31 Αυγ 2023 17:05
* ΣΑΦΩΣ και δεν «καπελώνει» τη νέα γενιά ο Κώστας Αγοραστός, αφού ανέκαθεν τη σεβόταν και την υπολόγιζε.  Απλά, κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Ποδηλατικού Γύρου Θεσσαλίας στη Λάρισα, ο ήλιος ήταν ανυπόφορος και ο Περιφερειάρχης φρόντισε να προσφέρει καπέλα σε όλους και φυσικά στα μικρά παιδιά. * ΣΑΦΩΣ και δεν «καπελώνει» τη νέα γενιά ο Κώστας Αγοραστός, αφού ανέκαθεν τη σεβόταν και την υπολόγιζε. Απλά, κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Ποδηλατικού Γύρου Θεσσαλίας στη Λάρισα, ο ήλιος ήταν ανυπόφορος και ο Περιφερειάρχης φρόντισε να προσφέρει καπέλα σε όλους και φυσικά στα μικρά παιδιά.

Βγαίνει
* ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ μέρα σήμερα του καλοκαιριού, το ημερολόγιο γράφει 31 Αυγούστου και από αύριο και επίσημα φθινόπωρο. Θα συνεχίσουν να μετρούν οι «καλοκαιράκηδες» 32 Αυγούστου, 33... κ.λπ.
Πάντως, ο καλός καιρός θα συνεχίσει και σήμερα με τη θερμοκρασία κοντά στους 32-33 βαθμούς Κελσίου και ο Λίβας θα ξε-φυσάει στον κάμπο.
Γ.Γ.

Δεν ξεχνούν
* ΟΙ συγγενείς των θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών δεν ξεχνούν.
Την περασμένη Κυριακή το πρωί, σε βαρύ και έντονα συγκινητικό κλίμα, τέλεσαν εξαμηνιαίο τρισάγιο στη μνήμη των 57 επιβατών και εργαζομένων, που σκοτώθηκαν στα Τέμπη στις 28.2.2023.
Αβάσταχτος ο πόνος, αστείρευτα τα δάκρυα...
Λ.Κ.

Ταυτότητες
* ΕΙΝΑΙ πολλοί που διακωμωδούν το θέμα με τις νέες ταυτότητες: «Να ξέρετε παιδιά, οι νέες ταυτότητες θα συνδέονται και με τις κάρτες πελάτη, των σούπερ μάρκετ και θα διπλασιάζονται οι πόντοι στα τυριά και στο λάδι!».
Δελεαστική η προσφορά! Ποιος δεν θα εκδώσει νέα ταυτότητα;
Λ.Κ.

Ζυγαριά
* ΧΤΥΠΑΕΙ κόκκινο η αγωνία στις παρατάξεις για τις τελευταίες προσθήκες. Αρκετοί είναι αυτοί που θα δούνε τι έχει το ψηφοδέλτιο μέσα και αναλόγως θα πράξουν την τελευταία στιγμή. Θα μπούνε μέσα στη μάχη ή θα καθίσουν σπίτι. Μέχρι να κλείσει η προθεσμία έχουν χρόνο ακόμα να πείσουν τους αναποφάσιστους. Πάντως θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η θητεία που έρχεται θα είναι πενταετής.
Γ.Γ.

Πρωτάκια
* ΘΕΣΜΟΣ η εκδήλωση που πραγματοποιεί κάθε χρόνο λίγο πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς η εκδήλωση του Συλλόγου Πολυτέκνων για τα πρωτάκια της.
Φέτος θα γίνει το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου στο πάρκο του Αγίου Αντωνίου και ως είθισται θα προσφερθεί η σχολική τσάντα και γραφική ύλη για τα παιδιά που γεννήθηκαν το 2017 και θα περάσουν για πρώτη φορά το κατώφλι του Δημοτικού. Το κακό είναι ότι κάθε χρόνο όλο και λιγότερες τσάντες μοιράζονται, αφού πλέον δύσκολα τα ζευγάρια αποκτούν πολλά παιδιά. Το δημογραφικό πρόβλημα όσο περνούν τα χρόνια ολοένα και μεγαλώνει...
Ν.Π.

Προεκλογικά
* ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ τα προεκλογικά τους κέντρα οι υποψήφιοι για τον Δήμο Λαρισαίων. Και ο δήμαρχος Απόστολος Καλογιάννης και ο υποψήφιος με την «Η Λάρισα που μας αξίζει» Θανάσης Μαμάκος επέλεξαν χώρους στην καρδιά της πόλης. Ο ένας πίσω από το Δικαστικό Μέγαρο, ο άλλος μπροστά από το Αρχαίο Θέατρο. Σε θέσεις μάχης και όλοι οι υποψήφιοι που εντείνουν τον προεκλογικό τους αγώνα. Κοντοζυγώνει κιόλας, δεν είναι μακριά η κάλπη...
Ν.Π.

Εγγραφές
* ΕΡΧΕΤΑΙ ο Σεπτέμβρης και όλοι βρίσκονται στις επάλξεις. Σύλλογοι, κέντρα δραστηριοτήτων, φροντιστήρια, ωδεία, σχολές χορού άνοιξαν και περιμένουν τη μαθητιώσα νεολαία της πόλης. Μαζί με τις εγγραφές ξεκινά και ο νέος επιβαρυμένος οικογενειακός προϋπολογισμός. Πού θα στείλουν τα παιδιά, πόσο θα κοστίσει, πώς θα τα προλάβουν μαζί με τα μαθήματα και άλλα τέτοια ωραία... Κάπου εδώ αρχίζει η νοσταλγία για το καλοκαίρι που οι υποχρεώσεις και τα έξοδα είναι διαφορετικά. Άρχισε το στρίμωγμα λοιπόν...
Ν.Π.

Αγριογούρουνα
* ΓΙΑ ακόμα μια φορά θα πρέπει να επισημάνουμε την ανάγκη των οδηγών να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη διάρκεια της οδήγησής τους, στο επαρχιακό οδικό δίκτυο του νομού. Πριν από λίγες ημέρες, υπήρξε σύγκρουση στην επαρχία Φαρσάλων οχήματος με αγριογούρουνα, με αποτέλεσμα το αυτοκίνητο να υποστεί σοβαρές ζημιές και οδηγός ευτυχώς ...να μην τραυματιστεί.
Γ.Γ.

KOK
* Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) ισχύει για όλους. Είτε οδηγείς Ι.Χ., είτε μηχανάκι, είτε ποδήλατο, είτε πατίνι, είτε είσαι πεζός, υπάρχουν κανόνες. Στα νέα φανάρια που μπήκαν στον κυκλικό κόμβο στην 28ης Οκτωβρίου χθες το πρωί άναψε το φανάρι για τους πεζούς και την ώρα που πάει να διασχίσει το οδόστρωμα η ηλικιωμένη, από τύχη δεν τη σώριασε κάτω μια νεαρή ποδηλάτισσα που διέσχιζε τον δρόμο ανάποδα και μάλιστα με ταχύτητα. Τρομαγμένη η κυρία «τόλμησε» να της πει «Τι κάνεις; Πας αντίθετα και θα μας σκοτώσεις», η νεαρή με περίσσιο θράσος τη «στόλισε» κανονικότητα. Αυτό και αν είναι θράσος, και να φταίει, και να ζητάει και τα ρέστα.
Ο ΚΟΚ ισχύει για όλους, στο κόκκινο σταματά και το ποδήλατο, και φυσικά αν είναι μονόδρομος δεν είναι μόνο για τα Ι.Χ., αλλά για κάθε όχημα.
Μην ξεχάσουμε και αυτά που ξέρουμε. Είναι και θέμα παιδείας όμως... δεν μπορεί να βρίσκεται ένας αστυνομικός πίσω από κάθε πολίτη.
Ν.Π.

Πλαστικές
* ΕΝΤΑΞΕΙ το ακούσαμε και αυτό. Τουλάχιστον 10% πάνω έχει λέει αυξηθεί η ζήτηση για πλαστικές επεμβάσεις και μάλιστα το 75% της ζήτησης αυτής αφορά νέους κάτω των 30 ετών. Αιτία είναι οι selfies, το TikTok, αλλά και η «απελευθέρωση» από τις καραντίνες του Covid, που επέτρεψαν μεν στον κόσμο να βγαίνει, όμως στην περίοδο του εγκλεισμού αυξήθηκαν οι αποταμιεύσεις (...εδώ κρατάμε μικρό καλάθι).
Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Πλαστικής Προσώπου και Επανορθωτικής Χειρουργικής, το 58% των πλαστικών χειρουργών ανέφεραν αύξηση των αισθητικών θεραπειών, ενώ το 75% αυτών παρατήρησε αύξηση πάνω από 10% στη ζήτηση υπηρεσιών. Το 82% των παρεμβάσεων που ζητούνται είναι ελάχιστα επεμβατικές - συνήθως botox, fillers και τοπικές εφαρμογές, όπως το χημικό peeling, ενώ μόνο το 18% είναι χειρουργικές.
Από τις χειρουργικές επεμβάσεις, συνήθως ζητούνται λίφτινγκ προσώπου, βλεφαροπλαστική και ρινοπλαστική. Η τελευταία μάλιστα είναι η πιο συχνή παρέμβαση που ζητείται από άτομα κάτω των 34 ετών. Έτσι εξηγείται που όλες οι σέλφι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν μια ομοιότητα κυρίως στο βλέμμα και στα χείλη. Σημεία των καιρών...
Ν.Π.

ΚΤΕΛ
* ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ προ ημερών το Υπεραστικό ΚΤΕΛ Λάρισας πως θα δώσει παράταση στα δρομολόγια για τα παράλια. Τόσο για Αγιόκαμπο μεριά όσο και για Νέους Πόρους και Πλαταμώνα.
«Κι εμείς; Τι θα γίνει μ’ εμάς;» αναρωτιούνται οι άνθρωποι στο Κόκκινο Νερό.
Επικοινώνησε με την «Ε» ο Βασίλης Ευθυμίου, που είναι και πρόεδρος επαγγελματιών στην περιοχή, και θέτει το ζήτημα επίσημα. «Γιατί μ’ εμάς δεν υπάρχει κάποια παράταση;» αναρωτιέται εφόσον η κίνηση, όπως ισχυρίζεται, είναι έντονη. Απευθυνόμενος στη Διοίκηση του ΚΤΕΛ λέει πως μπορεί τουλάχιστον κάτι να γίνεται με ένα δρομολόγιο.
ΚΤΕΛ ακούει;
Κ.Γ.

Κυνηγοί
* ΟΙ κυνηγοί έχουν συνδυαστεί με όπλα και σκοτωμούς. Όμως αυτήν είναι η μία πλευρά.
Ο πρόεδρος της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Θεσσαλίας, Βαγγέλης Μπαλατσός, υποστηρίζει πως σε παγκόσμια κλίμακα η απελευθέρωση θηραμάτων αποτελεί ουσιώδες μέτρο, για τη διατήρηση των πληθυσμών σε επίπεδα τέτοια ώστε να ανταποκρίνονται επαρκώς στην κάρπωση, αλλά και για τον εμπλουτισμό περιοχών με επιθυμητά θηραματικά είδη. Όμως δεν μένει μόνο στα λόγια. Χθες απελευθερώθηκαν 600 πέρδικες σε όλη τη Θεσσαλία… Από τα λόγια στις πράξεις με τη μία. Μπαμ - μπαμ…
Κ.Γ.

Παράλια
* ΕΤΣΙ όπως πάει το πράμα δεν θα μείνει κανένας όρθιος επαγγελματίας στα παράλια της Λάρισας. Από τον Ρακοπόταμο μέχρι το Καστρί Λουτρό θα τιμωρηθούν οι περισσότεροι με ποινές φυλάκισης και θα το σκέφτονται καλά για του χρόνου. Φυσικά και οι άνθρωποι των ελεγκτικών υπηρεσιών κάνουν τη δουλειά τους, όπως και οι δικαστικές και εισαγγελικές αρχές, αλλά με αυτό που τους έχει πιάσει όλους φέτος σε όλη την Ελλάδα δεν θα μείνει ανοιχτό μαγαζί για μαγαζί. Όλα σ’ αυτήν τη χώρα σε βαθμό υπερβολής… Τώρα ποινές, αυτόφωρα και τα λοιπά και σε λίγους μήνες τι; Το πιθανότερο πάλι τα ίδια. Οι πολιτικές ευθύνονται.
Κ.Γ.

Ταυτότητες
* ΑΚΟΥΣ ταυτότητες και το μυαλό σου πηγαίνει στο τσιπάκι με όλα αυτά που γίνονται το τελευταίο διάστημα. Μα για τους επαγγελματίες φωτογράφους η λέξη ταυτότητα πονάει με όλα όσα επρόκειτο να γίνουν. Η Αστυνομία θα μπορεί να βγάζει φωτογραφίες για τις ταυτότητες κάτι που θα φέρει απώλεια στα έσοδά τους. Χθες έκαναν απεργία και μάλιστα βρέθηκαν έξω από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Πήραν μια υπόσχεση από τον Γ.Γ. πως θα εξεταστεί εκ νέου το ζήτημα, μα διαβεβαίωση για κάτι δεν πήραν. Τα άσχημα ή τα καλά θα τα ακούσουν στη ΔΕΘ. Εκεί θα βγει το… πουλάκι.
Κ.Γ.

Αγορά
* ΛΗΓΕΙ σήμερα η περίοδος των θερινών εκπτώσεων, αλλά φαίνεται πως δεν έχει ικανοποιήσει σε μεγάλο βαθμό τις προσδοκίες των Λαρισαίων εμπόρων. Αντίθετα μάλιστα, προκαλούν προβληματισμό για όσα ενδεχομένως θα ακολουθήσουν τους επόμενους μήνες με τα έξοδα των μηνών του φθινοπώρου. Ως εξήγηση δίνουν τον παρατεταμένο καύσωνα που περιόρισε σημαντικά την αγοραστική κίνηση στις θερινές εκπτώσεις, με αποτέλεσμα να υπάρχουν απώλειες στον τζίρο των καταστημάτων. Δεν είναι άλλωστε και εύκολο πράμα να βγαίνεις για ψώνια με 40άρια…
Κ.Γ.

Φροντιστήρια
* ΓΙΑ μία ακόμα χρονιά τα Σωματεία του Εργατικού Κέντρου Λάρισας διοργανώνουν δωρεάν φροντιστηριακά μαθήματα για παιδιά Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου, στα οποία μπορεί να εγγραφεί οποιοδήποτε παιδί λαϊκής οικογένειας. Το Εργατικό Κέντρο κάνει πράξη τη λέξη αλληλεγγύη. Σ’ αυτές τις δύσκολες ημέρες ένα χέρι απλώνεται και στηρίζει όλους εκείνους που το έχουν ανάγκη. Το καλύτερο μάθημα...
Κ.Γ.

Μενδώνη
* ΣΤΗ Λάρισα θα βρεθεί το Σάββατο η υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη. Η ΥΠΠΟ θα είναι παρούσα στο άνοιγμα του Αρχαίου Θεάτρου, σε μια ιστορική στιγμή για την πόλη, αφού για πρώτη φορά μετά από 1.700 χρόνια το Αρχαίο Θέατρο θα φιλοξενήσει θεατές! Οκτακόσιοι Λαρισαίοι θα καθίσουν εκεί που κάθονταν οι αρχαίοι τους πρόγονοι, και παρακολουθούσαν αρχικά θεατρικές παραστάσεις και αργότερα θηριομαχίες αφού οι Ρωμαίοι κατακτητές άλλαξαν τη χρήση του κι από Θέατρο το μετέτρεψαν σε αρένα.
* * *
* ΦΥΣΙΚΑ παρών θα είναι και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός που από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων του εργάστηκε προς την κατεύθυνση της απόδοσης το ταχύτερο δυνατό του Αρχαίου Θεάτρου στη λαρισαϊκή κοινωνία και στον παγκόσμιο πολιτισμό. Και τα κατάφερε, αφού το θέατρο ανοίγει το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου, πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι έλεγε το αρχικό οργανόγραμμα που προέβλεπε το άνοιγμα για τα τέλη του 2023.
ΘΑ.

Χαμηλότερα
* ΝΑ υψωθεί ακόμα πιο ψηλά το τείχος προστασίας που έχει δημιουργηθεί στη Λάρισα κατά των ναρκωτικών επισημάνθηκε χθες σε συνέντευξη Τύπου στο Κέντρο Πρόληψης ΟΚΑΝΑ. Αφορμή για τη συνέντευξη Τύπου, ένας πρωτότυπος φωτογραφικός διαγωνισμός με τίτλο Προ-Λήψη στον οποίο μπορούν να πάρουν μέρος άπαντες, με τα βραβεία να δίνονται στις 30 Σεπτεμβρίου, στην έναρξη δηλαδή της νέας χρονιάς.Λαδερά
* ΤΈΡΜΑ και στα... λαδερά απ’ ό,τι φαίνεται θα βάλουμε από Οκτώβριο αφού όπως όλοι εκτιμούν έρχονται αυξήσεις φωτιά για τα νοικοκυριά. Χαρακτηριστικό προϊόν βέβαια το ελαιόλαδο, αφού προβλέπεται αύξηση της τιμής του έως 45%. Όσοι επιστρέψαμε από τις διακοπές και είδαμε διαφορετικές τιμές στα ταμπελάκια του σούπερ μάρκετ, ας οπλιστούμε με υπομονή.
Πλέον η πλειοψηφία των καταναλωτών διαμαρτύρεται πως δεν μπορεί παρά να αγοράσει τα απολύτως απαραίτητα, ενώ ακόμη και το νέο market pass δεν δείχνει να μπορεί να καλύψει τις απώλειες των νοικοκυριών.
Γ.Π.

«Ξεχασιάρηδες»
* ΤΕΛΟΣ χρόνου για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.
Η σχετική προθεσμία εκπνέει σήμερα το μεσημέρι και οι «ξεχασιάρηδες» κινδυνεύουν με τσουχτερά πρόστιμα.
Κατανοητό πως εκείνοι που δεν είχαν υποβάλει δήλωση μέχρι τις 31 Ιουλίου και το έπραξαν στη συνέχεια θα πρέπει να πρέπει να πληρώσουν διπλή δόση, αυτή του Αυγούστου, αλλά και εκείνη του Ιουλίου.
Γ.Π.

«Καλάθι Μαθητών»
* ΑΠΟ χθες τέθηκε σε ισχύ και το «Καλάθι των Μαθητών», σύμφωνα με απόφαση που υπέγραψε πρόσφατα ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας.
Στην πρωτοβουλία για το «Καλάθι των Μαθητών», το οποίο θα ισχύσει έως τις 3 Οκτωβρίου, μετέχουν τόσο οι επιχειρήσεις, οι οποίες συμμετέχουν στο «Καλάθι του Νοικοκυριού», εφ’ όσον διαθέτουν προϊόντα στις προαναφερθείσες κατηγορίες, όσο και εξειδικευμένες επιχειρήσεις πώλησης σχολικών, χαρτικών και παιχνιδιών.
Γ.Π.

Μέσω «Skype»
* ΤΕΛΟΣ οι «παραδοσιακές» συντάξεις. Πλέον έρχονται οι συντάξεις μέσω Skype... Αυτό τουλάχιστον διατείνεται ο υπ. Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης αφού οι πολίτες θα μπορούν να επικοινωνούν με υπαλλήλους του e-ΕΦΚΑ μέσω Skype για την έκδοση της σύνταξής τους ώστε να κάνουν βήμα-βήμα τη διαδικασία.
Αν μη τι άλλο η δυνατότητα επικοινωνίας των πολιτών με τους υπαλλήλους του e-ΕΦΚΑ μέσω υπολογιστή για την έκδοση της σύνταξής τους φέρνει νέα δεδομένα στην εξυπηρέτησή τους, μια δράση που είναι ήδη σε δοκιμαστική λειτουργία και θα ανακοινωθεί στην επερχόμενη ΔΕΘ.
Γ.Π.

Γέφυρα
* ΓΕΦΥΡΑ αλληλεγγύης για τους πυρόπληκτους στην Αλεξανδρούπολη «χτίζει» η Ελληνική Κοινότητα Ερλαγκεν. Συγκεκριμένα απευθύνεται στα μέλη της με την εξής επιστολή: «Η Αλεξανδρούπολη χρειάζεται τη βοήθειά μας και η Ελληνική Κοινότητα Ερλαγκεν αισθάνεται την υποχρέωση να βοηθήσει άμεσα τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Σας παρακαλούμε να στηρίξετε την κοινή προσπάθεια καταθέτοντας ένα χρηματικό ποσό στον (....) τραπεζικό λογαριασμό της Ελληνικής Κοινότητας Ερλαγκεν».
Η Ελληνική Κοινότητα Ερλαγκεν ήδη έχει ξεκινήσει να διερευνά τις πρώτες ανάγκες και να βρει τρόπους ώστε να γίνει άμεση και απευθείας η βοήθεια χωρίς γραφειοκρατία, επισημαίνουν.
Ο ελληνισμός σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου δακρύζει για τις πυρκαγιές στην Ελλάδα.

LIOYPAS.jpg

* ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ήταν η συμβολή στην επιτυχή διοργάνωση του Διεθνούς Ποδηλατικού Γύρου Θεσσαλίας του Νίκου Λιούπα, ο οποίος -λειτουργώντας περισσότερο ως εθελοντής, παρά ως πρώην αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού- προσέφερε πολλά με την παρουσία του και τις τρεις μέρες του αγώνα, σε όλη τη Θεσσαλία.
Δικαιολογημένη η παρουσία του στο βάθρο και στην απονομή μεταλλίων στους νικητές. Ανάλογο μετάλλιο προσδοκά ο ίδιος για τον εαυτό του και στις 8 Οκτωβρίου.

 

ODEYSH_FROURIO.jpg

*ΝΑ άλλη μια πολύ χρήσιμη όδευση τυφλών. Στο Φρούριο.
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass