ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 01 Σεπ 2023 18:00
* ΓΕΝΝΑΙΟΔΩΡΗ υπήρξε η φύση φέτος ακόμα και υπό συνθήκες καύσωνα στους Νέους Πόρους, με τη ζυγαριά να σταματά για την ντομάτα στα 700 γραμμάρια. Με σύμμαχο την καλή διάθεση ο κ. Παύλος Οικονόμου είχε και φέτος πλούσια παραγωγή. * ΓΕΝΝΑΙΟΔΩΡΗ υπήρξε η φύση φέτος ακόμα και υπό συνθήκες καύσωνα στους Νέους Πόρους, με τη ζυγαριά να σταματά για την ντομάτα στα 700 γραμμάρια. Με σύμμαχο την καλή διάθεση ο κ. Παύλος Οικονόμου είχε και φέτος πλούσια παραγωγή.

Και ο «Λαρίσης»
* Ο βουλευτής Λάρισας, Κων. Φλώρος περιλαμβάνεται μεταξύ των 11 βουλευτών των «Σπαρτιατών» που καταφέρονται δημόσια και μάλιστα με βαρύτατες εκφράσεις εξαπολύοντας επίθεση κατά του αρχηγού τους, Βασίλη Στίγκα.
Ο οποίος θα είναι αρχηγός κοινοβουλευτικής ομάδας αλλά μόνο στα χαρτιά, αφού δεν φαίνεται πλέον να ελέγχει την ΚΟ. Σε κοινή τους δήλωση οι 11 μεταξύ άλλων τονίζουν πως «όποιος αναφέρεται σε τακτικές μαφιόζων είναι γιατί τις γνωρίζει και τις εφαρμόζει ο ίδιος. Η σημερινή παράσταση Στίγκα στην Ολομέλεια της Βουλής, είχε σκηνοθετηθεί από την κυβέρνηση, τον οποίο χρησιμοποίησε ως πιόνι».
Για να προσθέσουν πως «οι αισχρές και συκοφαντικές δηλώσεις του σε βάρος εκλεγμένων βουλευτών, προσβάλλουν πρωτίστως τους 250.000 ψηφοφόρους μας, που είναι οι μόνοι στους οποίους λογοδοτούμε». Μια ωραία ατμόσφαιρα «πρόεδρε»....
Β.Κ.

 

Με ποιον
* ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ λοιπόν το εξής ερώτημα: Ο κ. Στίγκας ήταν αυτός που έφτιαξε τα ψηφοδέλτια ή συνεργάστηκε με άλλο... κρατούμενο τον οποίο τώρα αναγνωρίζουν οι βουλευτές ως αρχηγό τους;
Τα παιχνίδια ηγεσίας στους «Σπαρτιάτες» και τα περί συνεδρίων αφορούν στους ίδιους. Το θέμα είναι πως, είτε συγκαλυμμένα – είτε φανερά, φιλοναζιστικές απόψεις και μορφώματα βρίσκουν απήχηση και εισέρχονται κιόλας στη Βουλή.
Αυτό θα πρέπει να προβληματίσει, οι πολιτικές που οδηγούν τους πολίτες στην αποδοχή και υπερψήφιση ανθρώπων που χαιρετούν ναζιστικά. Οι ναζί που πριν μερικά χρόνια εκτελούσαν αθώους για αντίποινα, ακόμη και παιδιά...
Β.Κ.

«Παράσταση
νίκης»...
* ΜΕΘΟΔΙΚΑ, αποτελεσματικά και κυρίως αποφασιστικά έχει κινηθεί όλο το προηγούμενο διάστημα ο υποψήφιος δήμαρχος Λαρισαίων, Θανάσης Μαμάκος. Το αποτέλεσμα τον δικαιώνει, όπως αποδεικνύεται, καθώς το ψηφοδέλτιο της «Λάρισας που μας αξίζει!» είναι ένα από τα πιο δυναμικά και πολυσύνθετα, με όλες τις πολιτικές... αποχρώσεις, που έχει γνωρίσει η πόλη της Λάρισας. Αλλά και με ιδιαίτερα δυναμική παρουσία εκπροσώπων της νέας γενιάς, την οποία ο υποψήφιος Δήμαρχος εμπιστεύεται και με το παραπάνω. Και το δείχνει στην πράξη.
Ιδιαίτερα μετά τη χθεσινοβραδινή εκδήλωση, με τη μαζική συμμετοχή του κόσμου της Λάρισας, η αισιοδοξία στην παράταξη Μαμάκου, για τη δημιουργική ανατροπή στις εκλογές του Οκτωβρίου, περισσεύει. Ήταν μια εκδήλωση που ισοδυναμεί με «παράσταση νίκης», λένε όσοι βρέθηκαν στο Φρούριο.

Έτοιμοι
* ΤΗ δήλωση του πρωθυπουργού, Κυρ. Μητσοτάκη περί ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού για τις φωτιές κλπ, θα την γνωρίζετε. Φανταστείτε δηλαδή να μην ήταν έτοιμο το ελληνικό κράτος, τι θα συνέβαινε φέτος στη Δαδιά. Χάθηκε και εκείνος ο Τσίπρας να πάρει ευχή. Τέλος πάντων, φέρτε εκείνον τον Κασσελάκη...
Β.Κ.

ΝΑΤΟ
*ΑΛΛΟ πάλι κι αυτό. Η Διοίκηση Χερσαίων Δυνάμεων του ΝΑΤΟ που ονομάζεται LANDCOM ευχήθηκε προ ημερών στην Τουρκία με αφορμή την επέτειο της «Ημέρας Νίκης».
Αν το διαβάσει κάποιος έτσι απλά θα πει εντάξει. Έλα όμως που η «Ημέρα της Νίκης», γνωστή και ως Ημέρα Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεί επίσημη αργία στη γειτονική χώρα, με την οποία γιορτάζεται η επέτειος της νίκης στη μάχη του Ντουμλουπινάρ (30 Αυγούστου 1922), της επίθεσης των κεμαλικών δυνάμεων και της ήττας του ελληνικού Στρατού στο μικρασιατικό μέτωπο.
Κι άντε να γινόταν μια φορά θα έλεγε κάποιος άλλος ανθρώπινο λάθος από κάποιον που χειρίζεται τα κοινωνικά δίκτυα και δεν ήξερε. Ανάλογο όμως έγινε και πέρυσι, προκαλώντας φυσικά την αντίδραση της Αθήνας, γεγονός που τότε είχε οδηγήσει στη διαγραφή της ανάρτησης.
Τώρα, όπως έγινε γνωστό, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, προχώρησε κατόπιν σχετικών οδηγιών σε γραπτό διάβημα διαμαρτυρίας προς τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ.
Να τους δίνουμε γη και ύδωρ ένα πράμα, σε Λάρισα, Αλεξανδρούπολη, Σούδα, Βόλο και τα λοιπά. Να μας κάνουν και πλάκα...
Κ.Γ.

Διευκρίνιση
* ΜΕ τη «Λάρισα Μπροστά» στο Δημοτικό Συμβούλιο για τη «Λάρισα που μας αξίζει» στις κάλπες ο Αθ. Μαμάκος. Η δύναμη της συνήθειας επικράτησε στο χθεσινό σχόλιο που αναφέρθηκε ως υποψήφιος της παράταξης που είναι επικεφαλής στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ωστόσο υποψήφιος για τον Δήμο Λαρισαίων κατεβαίνει με τον συνδυασμό «Η Λάρισα που μας αξίζει». Αυτό απλώς για την ορθότητα των γραφομένων, εξάλλου ο υποψήφιος δήμαρχος Λαρισαίων Θανάσης Μαμάκος είναι παλιά καραβάνα στα αυτοδιοικητικά, δεν χρειάζεται συστάσεις...
Ν.Π.

Σπαρτιάτες
* ΠΑΝΕ και τα σπαθιά, έφυγαν και οι περικεφαλαίες, πεταμένα και τα δόρατα. Πλήρης σύγχυση στους Σπαρτιάτες (τρομάρα τους για όνομα...). Οι 11 βουλευτές του κόμματος τάσσονται πλέον κατά του προέδρου, Βασίλη Στίγκα. Με ανακοίνωσή τους υποστηρίζουν ότι «όποιος αναφέρεται σε τακτικές μαφιόζων είναι γιατί τις γνωρίζει και τις εφαρμόζει», ενώ χαρακτηρίζουν τον Στίγκα ως «πιόνι της κυβέρνησης».
Νωρίτερα εκείνος προχώρησε στη διαγραφή τριών βουλευτών του κόμματος. Ψάχνουν όλοι τον «Εφιάλτη» φαίνεται, αλλά... εφιάλτης έγινε το όνειρό τους για το πώς μπορούν να προσφέρουν στον τόπο. Με το πρώτο αεράκι εξαφανίστηκαν.
Έξω δεξιά φαίνεται φυσάει λιγάκι παραπάνω και τις παίρνει ο άνεμος τις ελαφρές ιδεολογίες...
Κ.Γ.

Γυμνάσιο
* ΜΠΗΚΑΜΕ στον Σεπτέμβρη και όπως φαίνεται οι εργασίες στο σχολικό κτίριο που εδράζεται το 6ο Γυμνάσιο της Λάρισας δεν θα ολοκληρωθούν μέχρι την έναρξη της σχολικής χρονιάς.
Πιθανότατα θα έχουμε και σχετικές ανακοινώσεις σε λίγες ημέρες για το πόσο διάστημα θα χρειαστούν να μετακινούνται οι μαθητές και σε ποια σχολεία θα το κάνουν.
Κ.Γ.

Πετάνε...
* ΤΥΧΕΡΟΙ οι Θεσσαλονικείς. Δεν είναι μόνο που κάθε χρόνο... εγκαινιάζουν το μετρό, φέτος θα εξαγγείλουν και... εναέριο οδικό άξονα υψηλών προδιαγραφών, μια υπερυψωμένη ταχεία λεωφόρο (flyover). Πάει το μποτιλιάρισμα, τέλος...
Β.Κ.

Φανταστικέ
* «Ο πρωθυπουργός με νηφαλιότητα, δομημένα, με πειστικό τρόπο και χωρίς διάθεση να αποκρύψει κάτι, ενημέρωσε τη Βουλή και απάντησε στα καίρια ερωτήματα τα οποία απασχολούν την κοινωνία για το πολύ δύσκολο καλοκαίρι που πέρασε φέτος από τις πυρκαγιές».
Τάδε έφη χθες ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, σχετικά με τις πρόσφατες πυρκαγιές στη χώρα.
Κανένα σχόλιο...
Β.Κ.

 

 

Ο Σπουδαίος κ. Νίκος
*ΤΗ σπάνια περίπτωση του Νίκου Παπαθεοδώρου θα μελετά ο... Νίκος Παπαθεοδώρου του μέλλοντος. Ο ευπατρίδης συλλέκτης και δωρητής αφήνει κληρονομιά στην πόλη μια ανεκτίμητης αξίας συλλογή. Μια συλλογή που αποτελεί ένα συνεχές κήρυγμα αυτογνωσίας του ατόμου και αυτοσυνειδησίας της λαρισαϊκής κοινωνίας. Βαθύ το αποτύπωμά της στον λαρισαϊκό πολιτισμό και τυχεροί οι Λαρισαίοι που θα μπορούν να κοιτάνε με ευθεία ματιά στο παρελθόν τους αφού ο Νίκος Παπαθεοδώρου τους δίνει πια τη δυνατότητα αυτή.
***
*ΠΑΝΔΗΜΟ αίτημα το Μουσείο Πόλης που θα στεγαστεί στο Κτίριο Μουσών και θα φιλοξενεί το σύνολο της συλλογής της Οικογένειας Παπαθεοδώρου -και όχι μόνο το κομμάτι που εκτέθηκε στη Δημοτική Πινακοθήκη- να λειτουργήσει το συντομότερο δυνατόν. Και αυτό θα γίνει, όπως αποκάλυψε ο δήμαρχος Απόστολος Καλογιάννης χθες στην τελετή λήξης της έκθεσης «Larissa mea dulcissima. Γλυκυτάτη μου Λάρισα», αφού οι μελέτες είναι έτοιμες και απομένει η χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ. Μάλιστα ο δήμαρχος -όπως αποκάλυψε χθες- από την πρώτη στιγμή που είδε κομμάτια της συλλογής Παπαθεοδώρου -πολλά χρόνια πριν- αυθόρμητα σκέφτηκε ότι και οι Λαρισαίοι θα πρέπει να τη δουν. Νιώθω ευτυχής και ιδιαίτερα συγκινημένος, ανέφερε ο Απόστολος Καλογιάννης, που αυτή η συλλογή γίνεται πια κτήμα της πόλης.
Θ.Α.

 

MAMAKOS_TRAM_CIU.jpg

 

Τραμ, Εσπλανάδα και... χαμόγελα

*ΑΠ’ όλα είχε η χθεσινή παρουσίαση του προγράμματος της Δημοτικής Παράταξης «Η Λάρισα που μας αξίζει». Και τραμ είχε, και εσπλανάδα περιελάβανε και παρουσίες είχε και χαμόγελα πολλά.
* ΑΝ ξεκινήσουμε από το τραμ, ο Θανάσης Μαμάκος είπε πως δεν πρόκειται για μια ουρανοκατέβατη λύση, μα για ένα μέσο πλήρως συμβατό με την κατεύθυνση που έχει πάρει η Λάρισα εδώ και δεκαετίες, προς την αναμόρφωση του δημόσιου χώρου με κέντρο τον άνθρωπο. Τόνισε ακόμα πως η συζήτηση για το τραμ, άλλωστε, δεν ξεκινά τώρα. Είναι ανοιχτή εδώ και χρόνια όχι μόνον.
*ΕΦΕΡΕ και παραδείγματα όμως. Ανζέρ, Μπρεστ, Ντιζόν, Χάβρη, Ράαμς. Μεσαίου μεγέθους γαλλικές πόλεις - από 145.000 έως 180.000 κατοίκους. Στις πόλεις αυτές το κλειδί της επιτυχίας του τραμ βρίσκεται στην προσφορά δωρεάν πάρκινγκ περιφερειακά του κέντρου, εξήγησε.
*ΤΙ γίνεται όμως με το κόστος; Το παραδέχθηκε πως είναι μεγάλο, αλλά όπως είπε λύσεις υπάρχουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα ταμεία χρηματοδότησης όπως είναι Ευρωπαϊκό Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης, καθώς τα περισσότερα έργα βιώσιμης κινητικότητας χρηματοδοτούνται από αυτό το ταμείο, τα ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία και προγράμματα όπως το Ίντερεγκ και το Συνδέοντας την Ευρώπη (γνωστό και ως CEF), αλλά και χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το Invest EU και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
*ΦΥΣΙΚΑ και μίλησε για τον Πηνειό και αναφέρθηκε στην Εσπλανάδα. Εξήγησε πως από Αεροδρομίου μέχρι Καλλιθέας σχεδιάζεται μια συνολική ανάπλαση για τη δημιουργία μιας παραποτάμιας πράσινης διαδρομής.
Η Εσπλανάδα δηλαδή που θα περιλαμβάνει χρήσεις αναψυχής και θα αποτελέσει το νέο κέντρο της πόλης.
*ΔΙΠΛΑ του ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός, ενώ εκεί ήταν και ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής, Νίκος Κατσαρός. Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους ήταν και ο βουλευτής Χρήστος Κέλλας, αλλά και η πρώην βουλευτής Στέλλα Μπίζιου. Παρών και ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ, Ηλίας Σουφλιάς, η πρόεδρος του Περιφερειακού Τάνια Δόκου και αρκετοί άλλοι.
*ΕΙΠΕ κι άλλα πολλά ο Θανάσης Μαμάκος. Μίλησε για τον πολιτισμό, για τον Ιπποκράτη, το Αρχαίο Θέατρο, την αγροτική ταυτότητα της περιοχής. Αναφέρθηκε στην κοινωνική πολιτική, την καθαριότητα. Μίλησε για μεταφορά Τελωνείου, για τα ζώα, για τις συνοικίες και τα χωριά του Δήμου. Ήταν μια γεμάτη ομιλία.
*ΤΟ πιο αισιόδοξο στοιχείο με το οποίο πρέπει να κοιμήθηκε χθες, έχοντάς το στο μυαλό του, ο Θανάσης Μαμάκος και να ξύπνησε με χαμόγελο σήμερα το πρωί είναι το ότι στην εκδήλωση βρέθηκαν πολλά νέα άτομα. Πραγματικά γεμάτο το πάνω μέρος της πλατείας Λαμπρούλη στην κορυφή του Φρουρίου και οι περισσότεροι εξ αυτών ήταν νέοι. Φρεσκάδα λοιπόν. Για να δούμε θα αποτυπωθεί και στην κάλπη...;
Κ.Γ.

 

GLASTRA.jpg

 

*ΚΑΜΕΝΕ Δεντρολίβανε, κανείς νερό δεν σου ‘βανε... Επίκαιρη φωτογραφία με τη δική της σημειολογία. Από όμορφη αυλή κάπου στα μακρινά Κουφονήσια.
Ι. Μ.

PYRAYLOS.jpg

 

*ΣΤΗΝ κούρσα του Διαστήματος μπήκε λέει και η Αυστραλία. Με πύραυλο που έχει μεν λίγο παράξενο σχήμα, αλλά ο οποίος εγγυημένα επιστρέφει στη βάση του.
Ζ.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass