Ψιθυριστά και άλλα

Δημοσίευση: 08 Σεπ 2023 17:13
* ΟΠΟΥ η πραγματικότητα πια ξεπερνάει τη φαντασία και την τέχνη. Λιγότερο εντυπωσιακά, από τα σύγχρονα συμβάντα, ακόμη και τα θρυλικά πλάνα του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Ζ. * ΟΠΟΥ η πραγματικότητα πια ξεπερνάει τη φαντασία και την τέχνη. Λιγότερο εντυπωσιακά, από τα σύγχρονα συμβάντα, ακόμη και τα θρυλικά πλάνα του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Ζ.

Μα τι πείσμα...
* ΠΑΛΙ βρέχει... Και χθες έβαλε ο ουρανός σημάδι, τη Θεσσαλία ολόκληρη, από άκρου εις άκρον. Μα τι πείσμα έβαλε... Μούσκεμα τα έκανε, εντελώς. Νερό από παντού, από πάνω, από κάτω, απ’ το πλάι τα ποτάμια και τα ρέματα.
***
* ΑΝΤΕ να δούμε από σήμερα, μπας και βγει κάνας ήλιος κι αρχίσει να στεγνώνει ο τόπος. Να φανούν οι μεγάλες ζημιές δηλαδή και βλέπουμε.
Και καλά στον Βόλο και το Πήλιο, το νερό έφυγε στη θάλασσα, ορμητικά προκαλώντας καταστροφές στο πέρασμά του, αλλά χάθηκε. Στη λεκάνη του κάμπου Λάρισας-Καρδίτσας-Τρικάλων, πώς θα φύγει και πότε; Και σου λέει μετά πως ήταν θάλασσα η Θεσσαλία κατά τα προϊστορικά χρόνια…
Ζ.

Εμμονικά
* ΜΕΧΡΙ και ο έμπειρος, μα και νηφάλιος, Σάκης Αρναούτογλου μίλησε για εμμονή. Κι έλεγε χθες ο γνωστός μετεωρολόγος, που αποφεύγει τα εφέ και τις μεγάλες κουβέντες: Ασύλληπτη για τη χώρα μας η εμμονική συμπεριφορά τόσο έντονων καιρικών φαινομένων για τόσες ημέρες. Η εμμονή των φαινομένων θα ήταν και θα είναι το αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης. Είτε αυτό λέγεται ξηρασία είτε αυτό λέγεται πλημμύρες, είτε ζέστη είτε ακόμα και ασυνήθιστη παγωνιά. Τα δύο πρώτα τα βίωσε η χώρα μας δυστυχώς μέσα σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα. (Και το δεύτερο το υφίσταται η Θεσσαλία).
Ζ.
Η ΠτΔ με τον Κ. Αγοραστό
* ΔΥΟ φορές επικοινώνησε τηλεφωνικά η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό κατά τη διάρκεια σύσκεψης του κυβερνητικού κλιμακίου στο κτίριο της Περιφέρειας στη Λάρισα. Η Πρόεδρος τόνισε ότι η σκέψη της είναι στους πλημμυροπαθείς και στη δοκιμαζόμενη από την πρωτοφανή κακοκαιρία Θεσσαλία και ζήτησε από τον περιφερειάρχη να μεταφέρει τη στήριξή της σε όσους επιχειρούν με υπεράνθρωπες προσπάθειες στο πεδίο της μάχης για να σώσουν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες.
Ο Κώστας Αγοραστός την ευχαρίστησε για την υποστήριξη και το ενδιαφέρον της, ενώ οι δύο πλευρές ανανέωσαν το τηλεφωνικό ραντεβού για τις επόμενες ημέρες.

Πλημμυρίζει
* ΠΝΙΓΗΚΕ πάλι ο κάμπος προς Καρδίτσα. Παλαμάς υποβρύχιος, Βλοχός, στη χιλιοτραγουδισμένη Μεταμόρφωση πάλι μια απ’ τα ίδια, μετά από 30 χρόνια ξανά, εξαιρουμένου του εμβόλιμου προ τριετίας «Ιανού». Το ‘94 ήταν που είχε κυκλοφορήσει το περίφημο, όταν είχαν πλημμυρίσει.
-Τι τρώνε οι Καρδιτσιώτες;
- Πλι μι ρύζ’ι.
Η επανάληψη δείχνει πως δεν είναι σύμπτωση, δεν έτυχε απλώς. Άρα κάτι πρέπει να γίνει. Ή καλύτερα να είχε γίνει. Κάνει πολλά λεφτά; Και πως αλλιώς…
***
* - ΣΤΕΛΝΟΥΝ λέει μήνυμα από την τηλεόραση στους εγκλωβισμένους να έχουν υπομονή. Εντωμεταξύ, οι άνθρωποι δεν έχουν ρεύμα.
Ζ.

Ας είμαστε γνώστες
* 800 mm βροχής καταγράφηκε ότι έπεσαν στη Θεσσαλία. Δηλαδή σε έκταση ενός στρέμματος έπεσαν οκτακόσια (!) κυβικά μέτρα, οκτακόσιοι τόνοι νερού!
Ποιος σχεδιασμός, ποια πρόβλεψη θα μπορούσε ποτέ να σχεδιάσει αντιπλημμυρική προστασία για τέτοια μεγέθη;
Οι πιο μεγάλοι σε ηλικία έχουν ξαναδεί τέτοιο φαινόμενο; Ποια αναχώματα να κρατήσουν τέτοια ποσότητα νερού; Ποια αντιπλημμυρικά να διώξουν αυτήν την ποσότητα;
Η μανία της φύσης ξεπέρασε οποιαδήποτε ανθρώπινη πρόβλεψη.

Μα τι γίνεται…
* ΣΥΝΕΧΙΣΑΝ τις καίριες, τις καιρικές, παρεμβάσεις οι Λαρισαίοι από την ασφάλειά τους.
- Να τοποθετηθεί η Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος και να μας πει αν είναι λίγα τα ψωμιά μας.
***
* - ΝΕΟ μήνυμα από το 112: Να φύγετε να πάτε αλλού.
***
* - ΜΗΝΥΜΑ, ειδικά για την περιοχή Παλαμά, από το 112: Τι κάνει νιάου- νιάου στα κεραμίδια;
***
* - ΣΤΗΝ Ιταλία Σαν Ρέμο, στον Βόλο του Μπέου Σαν Ρέμα.
***
* - ΟΠΟΥ δεν ανάψει φωτιά κι όπου δεν βρέξει δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, λέει η κυβέρνηση.
Ζ.

Διαχρονικό, ναι…
* «ΤΟ πρόβλημα είναι πράγματι διαχρονικό, σοβαρό και έχει πολλές παραμέτρους», σημειώνει ο Κ. Γκ., ο εκ των υδρονομέων της Θεσσαλίας, που έμειναν μεν κι αυτοί ενεοί βγαίνουν δε και επιτηρούν την κατάσταση: Όπως φαίνεται ο Daniel είναι ένα πλημμυρικό φαινόμενο με περίοδο επαναφοράς τα 1.000 χρόνια, από όσα ακούω από έγκριτους επιστήμονες, και δεν μπορείς να το αντιμετωπίσεις με σχεδιασμό υποδομών πριν από 50 χρόνια. Τα έργα όμως που θα μπορούσαν να μειώσουν σημαντικά τις επιπτώσεις, αν είχαν γίνει, θα ήταν ορισμένα φράγματα σε ημιορεινές- ορεινές περιοχές, όπως π.χ. Ενιπέας, Μουζάκι και φυσικά κάποιες υποδομές διαχείρισης και έγκαιρης προειδοποίησης, όπως δίκτυο παρακολούθησης πλημμυρών κ.λπ.
***
* «ΟΜΩΣ, αυτό που εγώ θεωρώ απαράδεκτο, είναι η διαχείριση της κρίσης και η αντιμετώπισή της, δηλαδή ποιο είναι το σχέδιο αντιμετώπισης παρόμοιων καταστάσεων, με τα σενάριά του, ποιος είναι υπεύθυνος, ποιος παίρνει αποφάσεις και πότε επεμβαίνει, π.χ. να σπάσει κάποιο ανάχωμα, ώστε να μην κινδυνεύσουν ζωές και ό,τι άλλο απαιτείται για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο αποτελεσματικά και συντεταγμένα. (Εν ολίγοις, η ανυπαρξία κρατικού σχεδίου έκτακτης ανάγκης).
Ζ.

Τα «Πούμα»
*NA, επί παραδείγματι, τον Στρατό άργησαν να τον βγάλουν, όπως λένε πολλοί. Τα ελικόπτερα φερειπείν, δεν μπορούσαν να πετάξουν, έλεγαν αρμοδίως, λόγω καιρικών συνθηκών. Ποια, τα «Σούπερ Πούμα», που χθες έσκιζαν από κάποια στιγμή και μετά τον ουρανό πάνω από τη Λάρισα και την πνιγμένη Καρδίτσα. Πετούσαν φυσικά και το βράδυ. Τι; Δεν είναι παντός καιρού; Μα, ως τέτοια αγοράστηκαν.
Ζ.

Ξεχαρβάλωμα
* «ΕΧΩ την αίσθηση ότι το τελευταίο δίμηνο η κυβέρνηση τα έχει χαμένα. Αντιλαμβάνομαι ότι ο κύριος πρωθυπουργός έχει στραμμένο το ενδιαφέρον του κάπου αλλού. Έχουμε ένα γενικό ξεχαρβάλωμα», έφτασε να πει ακόμη και ο Άρης Πορτοσάλτε στον «Σκάι». Απαριθμώντας μερικά γεγονότα κατά τη θητεία, από τα Τέμπη, την καταδρομή των Κροατών χούλιγκαν, τα βλήματα που έσκασαν στη Νέα Αγχίαλο, κατέληξε: «Η κυβέρνηση τσαλαβουτάει σε μία κατάσταση εδώ και καιρό, τα έχει χαμένα. Κάποιος πρέπει να αναλάβει τη συγκρότηση του κράτους ξανά. Δεν μπορεί ο κύριος Μητσοτάκης, έχει άλλα ενδιαφέροντα; Π.χ. στα ελληνοτουρκικά, σε άλλα διεθνή θέματα; Να έρθει άλλος από την κυβέρνηση να αναλάβει να μαζευτεί αυτό το χάλι που βλέπουμε». (Παρασοβάρεψαν τα πράγματα, χτυπούν καμπάνες).
Ζ.

Δολοφονία
* - ΑΔΙΚΟΧΑΜΕΝΟΣ, εξηγούσε η Λαρισαία προς λυπημένους δαιμόνιους ρεπόρτερ, είσαι όταν σε χτυπήσει κεραυνός μέσα στην πόλη. Άμα σε πετάξουν από καράβι στη θάλασσα και πνιγείς, είσαι δολοφονημένος. (Μέχρι κι ο Μ. Βαρβιτσιώτης το ξέρει πια αυτό).
***
* - Η κατάσταση στην κοινωνία είναι πλέον «Σταμάτα να κατέβω». (Αν και δεν χρειάζεται να κατέβεις, σε σπρώχνουν).
Ζ.

Το κρίσιμο
* ΩΡΑΙΑ στον ΣΥΡΙΖΑ… Υποψήφιους προέδρους βρήκαν και μάλιστα πέντε. Αν, ως μεθαύριο Κυριακή, βρουν και πέντε δεκάδες χιλιάδες ψηφοφόρων…
Ζ.Χωρίς άγχος
* ΜΕ χιουμοριστική διάθεση οι Λαρισαίοι μαθητές, δεν ξεκίνησαν ακόμη τα μαθήματα.
- Γράφει ο άλλος στο κινητό «Με παραμέλισσες». Σιγά μη σε παραπεταλούδισα κιόλας…
***
* - ΘΑ ξυπνήσω καμιά μέρα χωρίς άγχος. Και θα αγχωθώ που δεν αγχώθηκα.
***
*- ΓΡΑΦΕΙ το 12χρονο «Ξημερώματα δίνω δικαιώματα». Τι δικαιώματα πουλάκι μου; Άφησες το φως της τουαλέτας ανοιχτό όταν σηκώθηκες για τσίσια;
Ζ.

Στέγαστρο
* ΕΝΑ στέγαστρο στη στάση του αστικού λεωφορείου Νο 2, στην οδό Βόλου, απέναντι από το σούπερ μάρκετ «Λιντλ», στον κυκλικό κόμβο στη συμβολή της οδού Βόλου με τη Λεωφόρο Καραμανλή, ζητούν οι άνθρωποι εδώ και μήνες.
Μάλλον ξεχάστηκε… διότι στο πλαίσιο ανακατασκευής των στάσεων αστικού λεωφορείου μέσα στην πόλη από τον Δήμο Λαρισαίων σίγουρα είχαν μεριμνήσει να βάλουν έστω στέγαστρα σε όλες, για να προφυλάξουν τον κόσμο από βροχή και ήλιο.
Λ.Κ.

Αξίζει
* ΣΤΟ πλευρό του Θαν. Μαμάκου ο ιδιοκτήτης φροντιστηρίου ξένων γλωσσών, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, ο Ηρακλής Γερογιώκας, με την παράταξη «Η Λάρισα που μας αξίζει», με το ευρηματικό σύνθημα «Αξίζει τον ένα σου σταυρό».
Ζ.

Ο γεωπόνος
* «ΑΝΑΝΕΩΣΗ στην πράξη» για τον συνδυασμό του Κ. Αγοραστού, με την υποψηφιότητα για περιφερειακός σύμβουλος του Γιώργου Καρανίκα. Ο νεαρός γεωπόνος, αγρότης στον Πλατύκαμπο, το χωριό της μητέρας του, γιος του Χρήστου Καρανίκα, του γνωστού γιατρού, με βλάχικη καταγωγή απ’ το Καλαμάκι προερχόμενοι από Αετομηλίτσα. Νέος άνθρωπος, οικογενειάρχης με έντονη και ποικίλη δραστηριότητα.
Ζ.

Δυο πλευρές
* ΔΗΜΟΣ Αγιάς κι αυτός θύμα της θεομηνίας, ο δήμος με τις δύο πλευρές. Την πρώτη ημέρα η πίεση κι οι καταστροφές επικέντρωσαν κλασικά απ’ την πλευρά της θάλασσας, οι νευρικοί χείμαρροι σε Αγιόκαμπο και Σωτηρίτσα έκανα πάλι τα δικά τους. Και τη δεύτερη ημέρα, το κακό από την άλλη πλευρά, χτύπησε στα χωριά της παρακάρλιας ζώνης, το Νεοχώρι, το Καστρί, την Αμυγδαλή, που ήρθαν αντιμέτωπα με τεράστιους όγκους νερού από τα υπερκείμενα βουνά. Επί ποδός ο Αντ. Γκουντάρας, να βοηθήσουν όσο μπορούσαν με τον δημοτικό μηχανισμό. Και με την εμπειρία του, «σαράντα χρόνια δήμαρχος», ξέρει καλά τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν την επόμενη ημέρα και ποιες πόρτες έχει να χτυπήσει για τις αποζημιώσεις και την αποκατάσταση.
Ζ.

Με μέθοδο
* ΠΕΡΙ θεμάτων υγιεινής ζωής οι νεαροί Λαρισαίοι.
- Όταν σπάμε τη σοκολάτα στραβά πρέπει να φάμε και την επόμενη σειρά, όλοι το κάνουν.
***
* - ΧΘΕΣ στο γυμναστήριο, ένας σήκωσε 150 κιλά κι έκανε τον μάγκα…
- Έπρεπε να ήμουν εγώ εκεί να τον ξεφτιλίσω.
- Τι θα έκανες δηλαδή;
- Θα του έλεγα, αυτά εγώ δεν τα σηκώνω, εντάξει;
***
* -ΚΑΝΩ δίαιτα.
-Μπράβο, έχασες τίποτα;
-Την υπομονή μου.
Ζ.

Με τον Καραμανλή
* ΕΜΠΕΙΡΟΣ πια, τόσα χρόνια στα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Κων. Αργυρόπουλος κατέρχεται με αξιώσεις στις δημοτικές εκλογές, ως υποψήφιος με τον συνδυασμό Μαμάκου. Έμπειρος στα του Δήμου, καθότι με την πολιτική είχε μαθητεύσει στο πλευρό του Κων. Καραμανλή επί χρόνια, όντας ως αστυνομικός στη φρουρά του πρώην πρωθυπουργού. Και έμαθε πολλά και εκπαιδεύτηκε καλά.
Ζ.

Των Εκπαιδευτηρίων
* «ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΩ με την υποψηφιότητά μου μια πολιτική δέσμευση, που τη θέλω μακρόχρονη, συναινετική και δημιουργική. Διαθέτω μεγάλο απόθεμα γνώσεων, πολιτική εμπειρία και έχω υπερβεί προ πολλού τις κομματικές γραμμές. Με ενδιαφέρουν οι πολιτικές όχι τα κόμματα», τόνισε σε συνέντευξή του χθες στην εφημερίδα, ο Νίκος Ράπτης υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τον συνδυασμό Κουρέτα. Ο διευθύνων σύμβουλος των Εκπαιδευτηρίων Μ. Ράπτου, που είχε κατέλθει και στις βουλευτικές εκλογές στο συμμαχικό σχήμα όπου μετείχε και το φιλοζωικό κόμμα του, φρόντισε να διευκρινίσει επιπλέον πως «ενεπλάκην στην τοπική αυτοδιοίκηση ακριβώς διότι στη Λάρισα με δένει μία απασχόληση υψηλών απαιτήσεων…».
Ζ.

Του Δικηγορικού
* «ΜΕ το βλέμμα στο μέλλον και τις επερχόμενες γενιές, με όραμα και αγάπη αγωνιζόμαστε για μία πόλη ανθρώπινη, μια πόλη που σέβεται τον πολίτη, την ιστορία της και τον πολιτισμό της. Μία πόλη του αύριο…», διαβεβαιώνει η Νικολέττα Μπασδέκη ως υποψήφια δημοτική σύμβουλος με τον συνδυασμό Καλογιάννη. Εφόσον τα καταφέρουν στις εκλογές, η πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού συλλόγου, με την εμπειρία και τις ικανότητές της, θα είναι πολύ χρήσιμη στη Δημοτική Αρχή.
Ζ.

PINAKIDA.jpg

* ΝΑ και μια ιδέα που θα ήταν χρήσιμη η εφαρμογή της.
Ζ.

 

ODOS.jpg

* ΑΠΕΛΠΙΣΜΕΝΟΣ ο Λαρισαίος που έκανε την αντικατάσταση.
Ζ.

SKITSO_7-9_CIU.jpg

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass