ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 12 Σεπ 2023 18:00
* ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΕ  ο δρόμος, αναγκαία  η παράκαμψη.  Όπως και η σήμανση… * ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΕ ο δρόμος, αναγκαία η παράκαμψη. Όπως και η σήμανση…

Και όμως έγινε...
* ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ και όμως αληθινό. Διευθυντής Γυμνασίου της πόλης άνοιξε χθες το σχολείο και έβαλε δύο μαθητές να γράψουν επαναληπτικές εξετάσεις. Λίγο πριν, μάλιστα, από τη σχολική μονάδα είχε περάσει και η Υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή στο πλαίσιο των ελέγχων που γίνεται για τις πλημμύρες. Πληροφορίες λένε ότι ο Διευθυντής επικαλέστηκε ότι δεν είχε επίσημη ενημέρωση για την αναβολή των εξετάσεων. Βέβαια, για τα σχολεία είχε ανακοινωθεί οριζόντια αναστολή λειτουργίας από την περασμένη Παρασκευή...ποιος ξέρει ίσως χρειαζόταν περαιτέρω διευκρινίσεις. Δεν είναι τα πάντα αυτονόητα. Πάντως ασφαλείς πληροφορίες της «Ε» λένε ότι το θέμα δεν θα μείνει έτσι και ο Διευθυντής θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις.
Ν.Π.

 

Πολύ άσχημα
* ΤΑ νερά τραβιούνται σιγά-σιγά, αναδεικνύοντας ωστόσο το μέγεθος των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν, το περιστέρι μπορεί να φέρει πλέον το κλαδάκι ελιάς στη Λάρισα, η οποία γλείφει τις πληγές της, όμως... Και η ευρύτερη περιοχή μα και η Θεσσαλία εν γένει, βρίσκεται σε πολύ χειρότερη κατάσταση. Κι όλοι λυπημένοι, αν δεν είναι οι ίδιοι θύματα της πλημμύρας, οι πάντες έχουν δικούς τους ανθρώπους που έχουν πληγεί. Η αλληλεγγύη αυτονόητη, από την πλειοψηφία, πάρα πολλές οι περιπτώσεις με συγκινητικές ιστορίες. Όμως αυτά δεν φτάνουν, ο κρατικός μηχανισμός πρέπει να δουλέψει νυχθημερόν.
Ζ.

S.O.S.
* ΕΝΑ σωρό άνθρωποι έχουν καταστραφεί. Τα σπίτια τους πατημένα απ’ το νερό χρήζουν ανακατασκευής, επιχειρήσεις βουλιαγμένες στη λάσπη πρέπει να ανασυγκροτηθούν τάχιστα, καλλιέργειες εξαφανισμένες, κτηνοτροφικές μονάδες γεμάτες ψοφίμια. Εκεί, σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, που το κράτος πρέπει να σπεύσει από χθες κιόλας. Πολλά δισεκατομμύρια η ζημιά σε υποδομές και περιουσίες, πολύ δύσκολη φάση. Όμως για κάτι τέτοια υπάρχει η οργανωμένη κοινωνία.
Ζ.

Συνεχίζεται
* ΤΑ προβλήματα φανερώνονται τώρα για περισσότερο κόσμο από τους απευθείας πληγέντες. Το ρεσάλτο στα ράφια για εμφιαλωμένα νερά συνεχίζεται παρά τις κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις Δήμου και ΔΕΥΑΛ για την εγγυημένη ποιότητα του νερού της πόλης. Ρεύμα εξακολουθεί να μην υπάρχει σε κάποιες συνοικίες πολλές μέρες τώρα. Ο σιδηρόδρομος δεν κινείται κι ακούγεται πως θα κάνει πολύ καιρό να επανέλθει, μετακινήσεις μόνο λεωφορεία και το ΚΤΕΛ πυκνώνει τα δρομολόγια. Από και για Θεσσαλονίκη, δεν υπάρχει δυνατότητα μετακίνησης, άγνωστο πότε θα απελευθερωθεί η πλημμυρισμένη εθνική οδός. Τα σκουπίδια κάνουν βρώμικο πάρτι στους δρόμους, οι Λαρισαίοι τα βγάζουν ανέμελοι, ενώ δεν λειτουργεί η Χωματερή για να μεταφερθούν. Κι άλλα κι άλλα...
Ζ.

Ευτυχώς
* ΕΚΕΙΝΟ που φοβήθηκε η Λάρισα ήταν η αντοχή της νέας κοίτης του Πηνειού, εκεί μετά το Αισθητικό Άλσος προς Γιάννουλη, όπου έρρεαν απίστευτες ποσότητες νερού, ξεπερνώντας κατά πολύ κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Ευτυχώς άντεξε κι ακόμη πιο ευτυχώς που υπήρχε.
Το νερό που περνάει από τον Πηνειό μέσα στην πόλη είναι συγκριτικά ελάχιστο. Για τον σκοπό αυτό άλλωστε είχε κατασκευαστεί η νέα κοίτη, η λεγόμενη ανακουφιστική που οδήγησε το πολύ νερό έξω από την πόλη.
Παλιότερα, το ποτάµι πληµµύριζε συχνά πατώντας ολόκληρες συνοικίες και προκαλώντας όχι µόνο ζηµιές αλλά και θύµατα. Για τον λόγο αυτό, στη δεκαετία του ‘30 κατασκευάστηκε η νέα κοίτη, από την Εταιρεία αντιπλημμυρικών έργων «Boot». Εξήντα χρόνια μετά, το 1997, η κοίτη αυτή διευρύνθηκε κι όπως αποδείχθηκε τώρα ευτυχώς. Αλλιώς...
***
* ΟΣΟ για τη γέφυρα από πάνω της, εκεί προς Γιάννουλη, βλέφαρο δεν κούνησε, ουδόλως θορυβήθηκε από τη χειμαρρώδη ροή κάτω της. Κάποιοι αναρωτιούνται για τη στατικότητά της, μην και διαβρώθηκαν τα βάθρα της. Ποια βάθρα, η γέφυρα, ως σύγχρονη κατασκευή, στηρίζεται λέει σε στύλους καρφωμένους σε 30 μέτρα βάθος.
Ζ.

Ανευθυνότητα
* ΠΩΣ φαίνεται ο Έλληνας;
- Βάλαμε μέσο για να έρθει βάρκα.
***
* ΑΝΑΔΕΙΧΘΗΚΕ φυσικά κι η ξεροκεφαλιά, η ανευθυνότητα πολλών.
«Σώζουν στη Γιάννουλη ανθρώπους», έλεγε η είδηση. Εκεί όπου είχαν λάβει σε 3 μέρες 14 μηνύματα του 112. Του οποίου ατόνησε η σημασία του, ίσως κι από τις συχνές επαναλήψεις ή και τις υπερβολικές προειδοποιήσεις σε κάποιες περιπτώσεις.
Πάντως δεν ήταν λίγοι εκείνοι που δεν υπάκουσαν. «Ε, είμαστε σε όροφο», δικαιολογούνταν μετά. Μετά, «τρέξτε να μας απεγκλωβίσετε», (Μα για τζάμπα βαρκάδα το είδαν;)
Ζ.

Για ανακούφιση
* ΕΚΑΝΑΝ αντιπολίτευση, με στυλ όμως, στη συντροφιά των Λαρισαίων.
- Κάποιος να ενημερώσει τους κατοίκους του Παλαμά ότι πήραμε την επενδυτική βαθμίδα γιατί πιθανόν να μην έχουν ίντερνετ σήμερα.
***
* - ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΑΝ τα μέτρα της κυβέρνησης για την ανακούφιση των κατασκευαστικών εταιρειών από τη φυσική καταστροφή.
***
* - ΥΠΟΜΟΝΗ εξοργισμένοι του ίντερνετ... Σε δέκα μέρες θα τα έχετε ξεχάσει όλα.
Ζ.

Δεν βοηθάει
* ΟΛΟΙ για τα νερά συζητούν φυσικά στην πόλη, μια θλίψη στις συζητήσεις. Και καθώς κοπάζει η ανησυχία έχει δημιουργηθεί εύφορο έδαφος για διαδόσεις με ανυπόστατες εκτιμήσεις και λάθος εικόνες, βοηθάει και το ίντερνετ. Ότι π.χ. κάποιοι «αποφάσισαν να πνίξουν εμάς για να σωθούν άλλοι». Ή ότι «εμείς χωμένοι στη λάσπη κι άλλοι στο κέντρο πίνουν καφεδάκια». Που πίνουν δηλαδή, όπως και στα συνοικιακά καφέ που επίσης έχουν κόσμο, όπως και πλημμυροπαθείς βρίσκονται για καφεδάκι, να χαλαρώσουν λίγο να συζητήσουν, ν’ αλλάξουν για λίγο παραστάσεις. Όμως και πολύς κόσμος που δεν επλήγη έσπευσε να βοηθήσει φίλους και συγγενείς με πρόβλημα, ενώ δεν ήταν και λίγοι οι νέοι Λαρισαίοι που βρέθηκαν εθελοντές στο μέτωπο της πλημμύρας. (Η χωροταξική διχόνοια, ούτως ειπείν, δεν βοηθάει τέτοιες μέρες).
***
* ΣΥΝ μία νευρικότητα, αναμενόμενη. Με καβγάδες μεταξύ γειτόνων, «είχατε λάθος στην κατασκευή», και «τι, τα νερά σου σε μας θα τα ρίξεις» και τέτοια. Απαιτείται ψυχραιμία, αν μη τι άλλο...
Ζ.

Σύνδεση
* ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ με βάρκες στο γιαλό. Της θάλασσας ή του κάμπου, δεν έχει σημασία.
- Κι εσείς από Συρία;
- Όχι, από Θεσσαλία.
***
* ΚΙ άλλος βοηθούσε, τους συνήθεις, να σκεφτούν τρόπους σύνδεσης της καταστροφής με τους μετανάστες.
- Λαθρομετανάστες πετροβολούν τα ελικόπτερα που πάνε να σώσουν κόσμο.
- Η κατάρρευση των αναχωμάτων οφείλεται σε σαμποτάζ που έκαναν Τούρκοι πράκτορες που παριστάνουν τους πρόσφυγες.
- Με τόσα που δίνουμε για να ταΐζουμε τους λάθρο, πού να περισσέψουν λεφτά για αντιπλημμυρικά έργα;
Ζ.

Αισχροκέρδεια
* ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΣ ο Λαρισαίος που έφθασε στα γραφεία της «Ε» για να καταγγείλει ότι ορισμένοι εκμεταλλεύονται την κατάσταση για να κερδοσκοπήσουν. Το σακί με το αμμοχάλικο από τα 0,50 λεπτά που είχε σε μαγαζί με οικοδομικά υλικά, πωλούνταν χθες στο 1,50 ευρώ όπως ισχυρίζεται. Αν μη τι άλλο εξοργιστικό. Από τη μια συμπολίτες να βοηθούν ανιδιοτελώς και από την άλλη κάποιοι που κερδίζουν από τον πόνο και την απόγνωση. Δεν υπάρχουν λόγια...
Ν.Π.

Προστασία
* ΠΛΗΘΑΙΝΟΥΝ οι καταγγελίες, ότι η Κυβέρνηση επέλεξε να αφήσει να πνιγούν τα χωριά, προκειμένου να προστατευθεί η πρωτεύουσα του νομού. Εκεί οδήγησε η ενίσχυση των αναχωμάτων στον ποταμό Καράμπαλη. Το τραγικό είναι, ότι όπως αποκαλύπτεται στις συσκέψεις πού έγιναν για την κακοκαιρία στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, ετέθη εγκαίρως από εμπειρογνώμονες το πρόβλημα της πεδιάδας της Καρδίτσας. Παρουσιάστηκαν στοιχεία για τη μεγάλη ποσότητα βροχής που ανεμένετο να πέσει, σε συνδυασμό με τη γεωγραφική επικινδυνότητα της περιοχής. Παρ’ ότι οι παρόντες συμφώνησαν ότι το πρόβλημα θα είναι μεγάλο, μέτρα δεν αποφασίστηκαν! Εκκενώσεις των περιοχών σε κίνδυνο δεν διατάχθηκαν!
Δεν επέδειξαν οι αξιωματούχοι των Αθηνών ενδιαφέρον για τα χωριά! Στο μυαλό τους είχαν τις πόλεις!

Εκμετάλλευση
* ΣΠΙΤΙΑ για ενοικίαση αναζητούν πλημμυροπαθείς, οικογένειες με μικρά παιδιά που βρέθηκαν στον δρόμο. Δυστυχώς το φαινόμενο της εκμετάλλευσης σε κρίση καλά κρατεί. Τα διαθέσιμα σπίτια στη Λάρισα ούτως ή άλλως ήταν δυσεύρετα και με ενοίκια απλησίαστα, σε αυτή τη δύσκολη στιγμή το λογικό μα κυρίως το ανθρώπινο θα ήταν οι ιδιοκτήτες να τα χαμηλώσουν. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πήραν φωτιά από χθες από αγγελίες πλημμυροπαθών για εύρεση κατοικίας, αλλά δυστυχώς το δράμα τους δε φαίνεται να αγγίζει τους έχοντες, αφού σκέφτονται ότι θα έχουν και επιδότηση ενοικίου. Μάλιστα εμφανίστηκαν και υποψήφιοι αγοραστές για μονοκατοικίες στη Νέα Σμύρνη... σου λέει σε ανάγκη είναι, θα του το πάρω για ένα κομμάτι ψωμί. Αλήθεια τώρα; Αιδώς Αργείοι!
Ν.Π.

Ανθρωπιά
* ΕΚΠΤΩΣΗ 20% στο ταμείο προσφέρουν οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ στη Θεσσαλία. Προφανώς και κάθε κίνηση αλληλεγγύης και βοήθειας προς τον συνάνθρωπο έχει μεγάλη σημασία. Στη Λάρισα είναι πολλές επιχειρήσεις που προσφέρουν δωρεάν υπηρεσίες. Κομμωτήρια λούσιμο, στέγνωμα, γυμναστήρια και κέντρα προσφέρουν τον χώρο τους για να μπορούν να κάνουν ένα μπάνιο οι άνθρωποι που διαβιούν κάτω από δύσκολες συνθήκες, άλλοι διαθέτουν μηχανήματα και συνεργεία καθαρισμού. Ο καθένας ότι έχει και ό,τι μπορεί. Αυτό ναι είναι ανθρωπιά.
Ν.Π.

Ασφαλιστικές
* ΜΙΑ παρηγοριά για όσους πλημμυροπαθείς είχαν ασφαλισμένα σπίτια και εγκαταστάσεις, οι εταιρείες θα πληρώσουν αποζημιώσεις, όσο πληρώσουν βέβαια, τα συμβόλαια έχουν πάντα ψιλά γράμματα. Αν συμπεριλαμβάνονται και φυσικές καταστροφές εκτός από σεισμό, φωτιά... Πάντως, έτσι η ζημία του καθενός θα περιοριστεί κατά την ανακατασκευή κατοικιών κ.λπ. Τώρα βέβαια, πολλοί θα σπεύσουν να ασφαλίσουν τις περιουσίες τους για μελλοντικούς κινδύνους. Και φυσικά τα ασφάλιστρα θ’ ανέβουν στο θεό. Εκτός αν υπάρξει κυβερνητική παρέμβαση να περιορίσει τις απαιτήσεις των εταιρειών, που αν τις αφήσουν λογικό είναι να κοιτάξουν να επωφεληθούν στην αναμπουμπούλα.
Ζ.

Ανατροπές
* ΑΛΛΑΓΗ συμπεριφορών κατέγραφαν στην παρέα των Λαρισαίων.
- Κακώς κατεβήκαμε κάποτε από τα δέντρα. Μάλλον τώρα πρέπει να ξανανέβουμε για να σωθούμε.
***
* - ΜΕ τους σεισμούς ψάχναμε μονοκατοικίες να φύγουμε απ’ τα διαμερίσματα. Με τις πλημμύρες αναζητούμε πάλι σπίτι σε όροφο.
***
* - ΤΟ φαινόμενο που συμβαίνει κάθε 300-400 χρόνια, υπόψη ότι έχει εμφανιστεί 3-4 φορές στα τελευταία 6-7 χρόνια.
Ζ.

Παρεπόμενα
* ΚΑΙ σε άλλες περιοχές του πλανήτη συμβαίνουν ακραία καιρικά, ακόμη και χειρότερα και πολύ συχνότερα, στην Ελλάδα όμως δεν είναι συνηθισμένα, πρόκειται για καινούργιο φρούτο. Και ήταν τόσο έντονο το συμβάν και τα αποτελέσματά του που κοσμογυρισμένοι τουρίστες το κατέτασσαν μαζί με τους μουσώνες και τους τυφώνες.
***
* ΥΠΑΡΧΕΙ και παρεπόμενη ζημιά που θα φανεί αργότερα. Ταλαιπωρήθηκαν έως και κινδύνεψαν και τουρίστες, το χειρότερο όμως είναι ότι με την παγκόσμια δημοσιότητα που δόθηκε, είτε με τις φωτιές στη Ρόδο είτε με τις πλημμύρες στο Πήλιο, εντυπώθηκε στο υποσυνείδητο της παγκόσμιου χωριού ότι έχουν ρίσκο οι διακοπές στην Ελλάδα. Θα προκύψει ζημιά και του χρόνου στον τουρισμό. (Η τουριστική βιομηχανία της Ταϊλάνδης, αναλογικά, έκανε πολλά χρόνια να συνέλθει μετά το τσουνάμι).
Ζ.

Υπερβολικά
* ΕΙΧΑΝ να συνεισφέρουν και με χιούμορ οι Λαρισαίοι, ολίγον μπλακ.
- Αυτή τη χρονιά ή που θα την θυμόμαστε ή που θα μας θυμούνται.
***
* - ΕΣΕΙΣ φταίτε για τις πλημμύρες. Στον καιρό με τις πυρκαγιές προσευχηθήκατε υπερβολικά.
***
* - Η αλήθεια είναι ότι πέσαμε από τα σύννεφα με τον Μπέο. Τον είχαμε για συνεχιστή του Διαφωτισμού.
Ζ.

Σωστή παιδεία
* ΚΑΛΗ σχολική χρονιά, σε μαθητές και εκπαιδευτικούς σε όλη τη χώρα, πλην της πνιγμένης Θεσσαλίας. Κι ο Χ. Π. αφιερώνει στους δασκάλους, όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων Φλάβιο Κλαύδιο Ἰουλιανό: «Σωστὴ παιδεία, νομίζω, δὲν σημαίνει τὸ νὰ χειρίζεσαι τὶς λέξεις μὲ εὐρυθμία, ἀλλά το νὰ σὲ διακρίνει ἡ ὑγιὴς νοητικὴ διάθεση νὰ σκέφτεσαι λογικά, νὰ ‘χεις σωστὲς ἀπόψεις γιὰ τὸ καλὸ καὶ τὸ κακό, τὸ ὡραῖο καὶ τὸ αἰσχρό. Αὐτός, λοιπόν, ποὺ ἄλλα πιστεύει καὶ ἄλλα διδάσκει σ’ ὅσους μαθητεύουν πλάϊ του, νομίζω ἔχει ἀπομακρυνθεῖ τόσο ἀπὸ τὴν παιδεία ὅσο καὶ ἀπὸ τὴν τιμιότητα.» (Το δάσκαλε που δίδασκες, αλλιώς. Και προληπτικά).
Ζ.

Γάμοι
* ΦΥΣΙΚΑ η ζωή συνεχίζεται, γάμοι γίνονται στη Λάρισα, όπως είχαν προγραμματιστεί από πολύ καιρό, με απουσίες καλεσμένων βέβαια, είτε γιατί επλήγησαν είτε γιατί η πόλη παραμένει συγκοινωνιακά αποκλεισμένη από πολλές πλευρές. Κι οι νέοι άνθρωποι κουβεντιάζουν το γεγονός.
- Στα 30 ανεβάζουν όλοι γάμους, στα 35 ρητά για λάθος ανθρώπους.
***
* - ΑΠΟ το «Τι θέλει να του φτιάξω σήμερα το μωράκι μου» μέχρι το «Μπάμιες έχει κι άμα θες», ένας γάμος απόσταση.
***
* - Νομiζετε ότι όλες οι γυναίκες ονειρεύονται να φορέσουν νυφικό, ενώ αυτό που θέλουν είναι να φορέσουν ένα νούμερο μικρότερο.
***
* - Μ’ ΑΡΕΣΕΙΣ πολύ, θέλεις να βγούμε;
- Το Σάββατο παντρεύομαι.
- Την Παρασκευή;
***
* - ΜΕ ελκύει ο γάμος. Των άλλων. Πηγαίνω όπου με καλούν. Με κουράζει όμως κιόλας. Δυο μέρες κάνω να συνέλθω απ’ το γλέντι ως το ξημέρωμα.
Ζ.

 

GEFYRA.jpg

* ΥΠΗΡΧΕ κι άλλη γέφυρα στον Πηνειό, στη συνοικία Ιπποκράτη η οποία βρέθηκε αυτές τις μέρες στο επίκεντρο. Τη θυμούνται παλιοί Περαμαχαλιώτες στο βάθος της οδού Μανουσάκη αριστερά, κατεδαφίστηκε στα μέσα της δεκαετίας του ‘60. Ο αρχειοφύλαξ της εφημερίδος Ε. Ρ. ανακαλεί το δημοσίευμα του δημοσιογράφου Βάσου Καλογιάννη, από το 1961, με την περίφημη Γέφυρα των Αποκλήρων, καθώς κάτω από τις καμάρες της έβρισκαν καταφύγιο πάμφτωχοι άνθρωποι: «Η κατεδάφισις της ευρισκομένης προς τα δυτικά εις τις πλάτες της συνοικίας Ιπποκράτους, παλαιάς άχρηστης και επικίνδυνης πλέον γεφύρας, η οποία ήταν πολύ χρήσιμη στον καιρό της, ότε είχε χτισθεί δια στρατιωτικούς λόγους και η οποία τώρα έχει καταντήση γέφυρα των κλωσάρ της Λαρίσης».
Στο ρεπορτάζ αναφέρεται μεταξύ των αιτημάτων της συνοικίας, η δημιουργία Πλατείας, ναι από τότε το διεκδικούν. Επίσης η «ανέγερσις του μνημείου του Ιπποκράτη», που έγινε, και «η αναστήλωσις του τάφου του Χουρσίτ που θα προσελκύσει χιλιάδες επισκέπτες». Το οποίο βρισκόταν αμέσως μετά τη γέφυρα Αλκαζάρ και είχε κατεδαφιστεί προπολεμικά ακόμη.
Ζ.

 

SKITSO_11-9.jpg

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass