Ψιθυριστά και άλλα

Δημοσίευση: 13 Σεπ 2023 18:00
* ΚΑΙ ξεφόρτωναν συνέχεια βάρκες, στη Νέα Σμύρνη, στον Ιπποκράτη…  Στρατός, Πυροσβεστική, διασώστες, εθελοντές… έγιναν ένα σώμα, για να στηρίξουν τις αποστολές βοήθειας. Η Λάρισα δεν φανταζόταν ποτέ αυτήν την καταστροφή!  Οι ανάγκες ήταν συνεχείς και αυξανόμενες…  Λ.Κ. * ΚΑΙ ξεφόρτωναν συνέχεια βάρκες, στη Νέα Σμύρνη, στον Ιπποκράτη… Στρατός, Πυροσβεστική, διασώστες, εθελοντές… έγιναν ένα σώμα, για να στηρίξουν τις αποστολές βοήθειας. Η Λάρισα δεν φανταζόταν ποτέ αυτήν την καταστροφή! Οι ανάγκες ήταν συνεχείς και αυξανόμενες… Λ.Κ.

Με καθυστέρηση
* ΜΕ τη σειρά όπως με την πλημμύρα, έτσι και το στέγνωμα. Είχε πνιγεί ο Παλαμάς και τα γύρω χωριά, είχε εκκενωθεί η Υπέρεια για τον κίνδυνο του Ενιπέα που φούσκωνε, έπρεπε, όμως, να περάσουν δυο μέρες για να φτάσουν τα νερά στον Πηνειό και να τρομάξει η Λάρισα, να πατηθούν συνοικίες και χωριά. Τώρα, από χθες στον κάμπο της Καρδίτσας άρχισε να επιστρέφει ο κόσμος και να αδειάζει τα σπίτια του για να στεγνώσει στον ήλιο ό,τι περίσσεψε από τη μανία των νερών. Επομένως, αύριο κάτι αντίστοιχο θα γίνει και στη Λάρισα.
Ζ.

Ελλείψεις
* ΕΛΑΧΙΣΤΑ οπωροκηπευτικά στις λαϊκές της Λάρισας και πώς αλλιώς, από πού, αφού οι καλλιέργειες καλύφθηκαν, ενώ οι παραγωγοί που τη γλίτωσαν δυσκολεύονται να μετακινηθούν. Ελλείψεις, όμως, και σε λαχανικά και φρούτα και στα μανάβικα της πόλης.
Αφού έχει πλημμυρίσει και η κεντρική λαχαναγορά στον δρόμο προς το Συκούριο, άλλη μια μεγάλη επιχείρηση που υπέστη σοβαρές ζημιές από τον τεράστιο όγκο των νερών και τέθηκε εκτός λειτουργίας, ένας κρίσιμος κρίκος στη διακίνηση τροφίμων. Ποικίλες οι επιπτώσεις της θεομηνίας.
Ζ.

Μπασκετμπολίστας
* ΜΕΤΑ την παραίτηση, αποπομπή μάλλον, έστω μετά την απομάκρυνση Βαρβιτσιώτη, ο γνωστός Λαρισαίος νεοδημοκράτης Μ.Μ. αναφέρεται στο rotation που κάνει κατά καιρούς ο εκάστοτε πρωθυπουργός, αξιοποιώντας όλο το έμψυχο δυναμικό της ομάδας με στόχο τη βελτίωση της απόδοσής της: Αν τολμήσω μία πρόβλεψη, θα πω ότι πρώτος θα ακολουθήσει κάποιος του οποίου το rotation ήταν καθημερινό κομμάτι της επαγγελματικής του καριέρας.
***
* ΑΛΛΑΓΕΣ με όσους έχει βέβαια. Δεν μπορεί δα να βάλει μέσα και τον Μέσι… Πάντως, αποδείχθηκε πως αν κάποιος τα έχει κάνει θάλασσα στον τομέα του, φερειπείν στην Πολιτική Προστασία, τότε ενδείκνυται για το Υπουργείο Ναυτιλίας. Ζωντανό παράδειγμα η περίπτωση του Χρ. Στυλιανίδη. Ο οποίος ήταν και εκείνος που είχε οργανώσει ως αρμόδιος υπουργός και το σχέδιο προστασίας, για την αντιμετώπιση πυρκαγιών και πλημμυρών, για το οποίο επαίρονταν η Κυβέρνηση και που το εφάρμοσε ο Βασ. Κικίλιας, έχοντας μόλις έναν ή και δύο μήνες στο Υπουργείο. Ο τελευταίος κινδυνεύει να απωλέσει την υπουργική μερσεντές, στέκεται σαν υποψήφιος για αποχώρηση σε ριάλιτι, ενώ ο προηγούμενος επανήλθε δόξη και τιμή. (Αν είχε, πάντως, χιούμορ ο Μητσοτάκης, θα έβαζε τώρα στο Ναυτιλίας Θεσσαλό).
***
* - ΟΙ εθνικές τραγωδίες πλήττουν τις πολιτικές οικογένειες της παρατάξεως, διαπιστώνει ο Μ.Κ. (Μετά τον Καραμανλή την άνοιξη, ο Βαρβιτσιώτης το φθινόπωρο).
Ζ.

«Ενημέρωση»
* ΚΡΙΤΙΚΗ για την αθηναϊκή ενημέρωση από τον Καρδιτσιώτη Θ.Κ.:
Κάποιοι μιλούν για τον Νομό Θεσσαλίας. Ή πως η κακοκαιρία χτύπησε σε Μαγνησία και Θεσσαλία. Κάποιοι άλλοι έκαναν τον Παλαμά Παναμά. Άλλους τους μετέφεραν με σωστικά συνεργεία, που θά ‘πρεπε να απεγκλωβίζουν ανθρώπους, για να έχουν καλό «ρεπορτάζ» από την καταστροφή. Ο δε αρχιπυροσβέστης της Ελλάδος, που μας ενημερώνει για τις καταστροφές από τηλεοράσεως, διευκρίνισε ότι ο Βλοχός δίπλα στον Παλαμά έχει ανηφόρες, στον κάμπο. (Κι αφού δεν ξέρουν τα βασικά, πώς υπεισέρχονται στα σύνθετα; Με ύφος κιόλας κι αυτοπεποίθηση).
***
* Η «επιστημονική κοινότητα» φιλοξενείται σε αστραφτερά πάνελ καλοντυμένων άνκορμεν και ανκοργούμεν και μας ενημερώνει επίσης ότι αυτό το «πρωτοφανές» φαινόμενο, που ήρθε δύο χρόνια μετά το άλλο «πρωτοφανές» φαινόμενο του «Ιανού», θα μας ξαναχτυπήσει ύστερα από 16.000 χρόνια. Τις προηγούμενες, δηλαδή, μετρήσεις τις έκαναν τότε οι τυραννόσαυροι… Ζούμε μια δυστοπία. (Η προηγούμενη πλημμύρα στον κάμπο ήταν το 2020. Πολύ γρήγορα περνούν τα 16.000 χρόνια).
***
* ΑΚΟΥΝΕ οι δαιμόνιοι ρεπόρτερ τους κτηνοτρόφους να λένε πάνε τα ζωντανά μας, τα έπνιξε και μετά αρχίζουν τους σολοικισμούς για τα νεκρά ζωντανά, που είναι νεκρά τα ζωντανά και τέτοια.
Ζ.

Η καμπαρντίνα
* ΤΗΝ ιστορία της καμπαρντίνας του Αριστείδη διηγείται η Δήμητρα Παπαστεργίου, αυτές τις μέρες της πλημμύρας στη Λάρισα που, όμως, τη γλίτωσε. Εκείνα τα χρόνια, με τον άντρα της, τον αείμνηστο Άγι, έκαναν στενή παρέα με το ζεύγος Λαμπρούλη. Ο Δήμαρχος, λοιπόν, κυκλοφορούσε με μια καμπαρντίνα που είχε παλιώσει.
- Αριστείδη, τον έτρωγε η γυναίκα του η Λουίζα, δεν βλέπεται πια αυτή η καμπαρντίνα. Είσαι και δήμαρχος, δεν μπορεί να κυκλοφορείς έτσι…
Επέμενε και μετά από οικονομίες που έκαναν, του αγόρασε μια ωραία μπλε καμπαρντίνα. Φορώντας τη μια μέρα, ο Δήμαρχος πήγε και μπήκε στον μεγάλο αγωγό αποχέτευσης που κατασκευαζόταν στην Ηρώων Πολυτεχνείου. Και την έκανε χάλια, χώματα, λάσπες, λάδια. Την τύλιξε παραμάσχαλα και γύρισε σπίτι.
***
* ΤΡΕΛΑΘΗΚΕ η Λουίζα μόλις την είδε. Της εξήγησε εκείνος τι είχε συμβεί.
- Είσαι με τα καλά σου, Αριστείδη; Με την καινούργια καμπαρντίνα μπήκες μέσα στον αγωγό;
Κι εκείνος συνοφρυωμένος, με το γνωστό στους παλιούς κοφτό του ύφος.
- Γυναίκα; Εδώ γίνεται ένα τεράστιο έργο για το καλό της πόλης. Κι εγώ είμαι υπεύθυνος γι’ αυτό… (Η κρισιμότητα του έργου της αποχέτευσης αποδείχθηκε ξανά τώρα).
Ζ.

Μικρά φράγματα
* «ΕΛΕΓΑ ότι η επιμονή στον Αχελώο κατέστρεψε τη Θεσσαλία από την άποψη των αρδευτικών της αναγκών», θυμίζει ο παλιός διευθυντής της Περιφερειακής Υπηρεσίας Εγγείων Βελτιώσεων Απ. Σδράλιας. Αποδίδοντας τώρα στην ίδια αιτία και την έλλειψη προστασίας από τις πλημμύρες: Η επιμονή στον Αχελώο, που παραμέρισε την κατασκευή των μικρότερων φραγμάτων στα ορεινά, των μικρότερων, αλλά μεγάλων φραγμάτων, αυτά λέει που είχαν προταθεί από τη μελέτη της «Electrowatt» το 1968. Σαν εκείνο στον Σμόκοβο, το μόνο που έγινε στον μισό αιώνα από τότε ή εκείνο του Ενιπέα στη Σκοπιά που τώρα δρομολογείται. Ξεχασμένα παραμένουν τα αντίστοιχα φράγματα στο Μουζάκι, στην Πύλη, στην Κρύα Βρύση Καλαμπάκας, αλλά και άλλα μικρότερα, που επίσης αναφέρονταν από τότε, με παράδειγμα το κλινικά νεκρό φράγμα στο Αγιονέρι Ελασσόνας.
***
* ΑΥΤΑ είναι τα βασικά αντιπλημμυρικά έργα στη Θεσσαλία, που θα λειτουργούσαν φυσικά και για τις ανάγκες άρδευσης και ύδρευσης. Θα συγκρατούσαν, όμως, τα νερά, η πλημμύρα θα ήταν πολύ μικρότερης ισχύος. Ιδού, λοιπόν, πεδίον δόξης λαμπρό για τους κυβερνώντες.
Ο Απ. Σδράλιας προσθέτει ότι αναδείχθηκε και το πρόβλημα με πολλά μπαζωμένα σημεία στην ευρύτερη κοίτη του Πηνειού, σε περιοχές ανάμεσα στα αναχώματα. (Κι αυτή η παρασπονδία πληρώθηκε τώρα ακριβά).
Ζ.

Πού πας;
* ΦΕΥΓΕΙΣ για Θεσσαλονίκη, πρέπει να ταξιδέψεις οπωσδήποτε κι η Λαρισαία μάνα ανησυχεί.
- Γιέ μου, πού πας;
- Μάνα θα πάω στα καράβια.
Ζ.

Το κοράκι
* ΣΤΟ πλευρό των πλημμυροπαθών λέει και οι servicers, οι γνωστές εταιρείες είσπραξης κόκκινων δανείων.
Ανακοινώνουν για τις πληγείσες περιοχές αναστολή τηλεφωνικών οχλήσεων προς τους οφειλέτες. Για έναν μήνα. Σωπάτε καλέ… (Έτσι κι αλλιώς και το κοράκι του Νώε, πριν το περιστέρι, είχε χαθεί βρίσκοντας τη χαρά του πάνω απ’ τα ψοφίμια).
Ζ.

Υπό διάλυση
* ΔΕΝ είναι και τόσο ισχυρό το επιχείρημα κυβερνητικών, το κοιτάτε τι έχουν πάθει στη Λιβύη από τον «Daniel». Όπου δεν θα έχουν σίγουρα και 112. Που, στην ταλαίπωρη Λιβύη με τις 2 κυβερνήσεις και τον εμφύλιο, που τελεί υπό διάλυση, με τις υποδομές του Καντάφι ασυντήρητες και χωρίς λειτουργική επίβλεψη εδώ και μια δεκαετία και οι οποίες προφανώς κατέρρευσαν.
Αν σπάσει το φράγμα πάνω από την πόλη ο καθείς αντιλαμβάνεται ότι δεν θα μείνει κολυμπηθρόξυλο σ’ αυτήν. Κρίμα, πολύ κρίμα στους ανθρώπους.
Ζ.

Η γέφυρα
* ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΟΙ οι πρώτοι έλεγχοι για την αντοχή της γεφύρας του Αλκαζάρ. Είναι Σεπτέμβριος του 1979 και ο αρχειοφύλαξ Ε.Ρ. εισφέρει με το δημοσίευμα της εφημερίδας για τον πρώτο έλεγχο στατικότητας της γέφυρας του Πηνειού, που είχε κατασκευαστεί από το 1952.
Επιστολή, λοιπόν, σε απάντηση δημοσιευμάτων της «Ε» από τον υπουργό Δημοσίων Έργων, κ. Ν.Β. Ζαρντινίδη, «… από τα στοιχεία της μελέτης της υπόψη γεφύρας που παρέδωσε στην αρμόδια 2α ΠΥΔΕ ο πολιτικός μηχανικός κ. Μπλάνας, ο οποίος είχε εκπονήσει τη μελέτη των βάθρων της, δεν προκύπτει ανεπάρκεια των διατομών των διαφόρων τμημάτων της για την παραλαβή των σημερινών φορτίων. Επίσης, πραγματοποιήθηκε έλεγχος στον φορέα και τα βάθρα της γέφυρας, με αποκοπή καρότων και κρουσιμετρήσεις για να διαπιστωθεί η αντοχή του σκυροδέματος. Τα αποτελέσματα του ελέγχου ήταν ικανοποιητικά.
Για καλύτερα, όμως, αποτελέσματα θα συνεχιστεί ο έλεγχος και στους δοκούς και στις διαδοκίδες της γεφύρας και προβλέπεται να έχουμε ολοκληρωμένα αποτελέσματα εντός διμήνου».
Ζ.

Ο γάμος
* ΜΕ διάθεση εμβάθυνσης σε κοινωνικά θέματα, τα οικογενειακά, στην παρέα των Λαρισαίων. Είναι κι οι γάμοι που εξακολουθούν να γίνονται, παρά την πλημμύρα. Διότι ναι μεν πυρ, γυνή και θάλασσα, όμως το 112 δεν επεμβαίνει για το μεσαίο.
***
* - ΕΙΠΑ σε έναν παντρεμένο τι καλά περνάω μετά το διαζύγιο και σαν να βούρκωσε λίγο.
***
* - ΣΕ τι χρησιμεύει ο γάμος;
- Χρησιμεύει μέχρι να παντρευτείς, μετά είναι άχρηστος.
***
* - ΕΧΩ να πάω σ’ έναν γάμο τώρα τον Σεπτέμβριο. Από τη μία βαριέμαι, αλλά από την άλλη πρέπει να πάω γιατί είναι ο δικός μου.
Ζ.

 

RAM.jpg

* ΤΟ όχημα της φωτογραφίας είναι ένα ερπυστριοφόρο, πρώην τεθωρακισμένο, το οποίο μετέτρεψε ο ιδιώτης – ιδιοκτήτης για ειδικές αποστολές. Τελευταία το είδαμε να επιχειρεί στη φωτιά στο δάσος της Δαδιάς και από χθες το έφερε ο Δήμος Λαρισαίων για να… επιχειρήσει στον δρόμο της Γιάννουλης. Από το ένα κακό στο άλλο. Πάντως, οι μεταφορές πολιτών με φορτωτή, παρότι απαραίτητες (ασθενείς κ.λπ.), είναι εξόχως επικίνδυνες και πρέπει να διακοπούν. Από την άλλη, άμα δεν μπορεί και ο στρατός, τότε τι να πούμε…
Β.Κ.

 

LAMPROYL.jpg

* ΣΥΝΑΞΗ Θεσσαλών υδρονομέων, προ εικοσιπενταετίας, στον αγώνα για τον Αχελώο και τα άλλα έργα διαχείρισης των νερών στον κάμπο. Ο Αριστείδης Λαμπρούλης, ο Γιάννης Πατάκης, ο μηχανικός Τάσος Μπαρμπούτης, ο δήμαρχος Τρικάλων ο πατήρ Παπαστεργίου ο Κώστας κι ο πρωτοπόρος γεωπόνος Γιώργος Χατζηλάκος. «Ήμουνα νιος και γέρασα», συνήθιζε να λέει για τα έργα ο δήμαρχος Λαμπρούλης. Μετά πέθανε κιόλας και δεν τα είδε.
Ζ.

 

SKITSO-12-9.jpg

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass