ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 14 Σεπ 2023 17:02
*ΑΚΟΥΡΑΣΤΟΣ ο παπα-Γιώργης από την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στη Νέα Σμύρνη. Κάθε μέρα δίπλα στο ποίμνιό του να προσφέρει ό,τι μπορεί, όπου μπορεί. Τρόφιμα, νερά ό,τι χρειάζονται οι κάτοικοι της συνοικίας. Και εκείνοι τον βοηθούν… έτσι στα δύσκολα ο ένας τον άλλο έχει. *ΑΚΟΥΡΑΣΤΟΣ ο παπα-Γιώργης από την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στη Νέα Σμύρνη. Κάθε μέρα δίπλα στο ποίμνιό του να προσφέρει ό,τι μπορεί, όπου μπορεί. Τρόφιμα, νερά ό,τι χρειάζονται οι κάτοικοι της συνοικίας. Και εκείνοι τον βοηθούν… έτσι στα δύσκολα ο ένας τον άλλο έχει.

Μυρίζει


* ΤΩΡΑ πια όλα μυρίζουν άσχημα. Κι η κατάσταση θα χειροτερέψει. Είναι κι η ζέστη, η επιθυμητή κατά τα άλλα... Το ποτάμι αναδύει μυρωδιές, τα πνιγμένα σπίτια επίσης, τα ψόφια ζώα ακόμα χειρότερα, ο Βιολογικός δεν δουλεύει και η αποχέτευση χύνεται στον Πηνειό, τα σκουπίδια δεν μαζεύονται και συσσωρεύονται. Και φυσικά οι πλημμυροπαθείς συνεχίζουν να υποφέρουν, σωματικά και ψυχικά. Σπίτια χωμένα στη λάσπη, επιχειρήσεις κατεστραμμένες, καλλιέργειες εξαφανισμένες, μεγάλη περιοχή, πολύ μεγάλη, καλυμμένη ακόμη απ’ τα νερά. Η κατάσταση μυρίζει άσχημα...
Ζ.

Φοβισμένοι
* ΚΙ είναι κι αυτός ο φόβος των απλών ανθρώπων. Που μπορεί να μη χτυπήθηκαν άμεσα απ’ την πλημμύρα οι ίδιοι, αλλά επί παραδείγματι αρκετοί δεν πίνουν νερό απ’ τη βρύση, παρά τις διαβεβαιώσεις του δημάρχου και της υπουργού για την εγγυημένη ποιότητά του. Άλλοι ανησυχούν ακόμη και για τα λαχανικά που ψωνίζουν, μην και προέρχονται από χωράφια με μολυσμένα νερά, λες και δεν καταλαβαίνουν ότι η πλημμύρα τις έχει εξαφανίσει αυτές τις καλλιέργειες και πως ό,τι πουλιέται προέρχεται από άλλες περιοχές. Συν το ότι οι πάντες κοιτούν ξανά και ξανά τις προγνώσεις καιρού, φοβούμενοι μην και προκύψει τις επόμενες ημέρες ξανά κάποια βροχή. Τώρα κι η ψιχάλα ακόμη τρομάζει.
Ζ.

Και τώρα
* ΔΙΟΔΙΑ Λεπτοκαρυάς για Λάρισα 3.20 ευρώ, και αυτές τις μέρες, καταγράφει ο Ν. Γ. Ναι, τόσα πληρώνεις για ασφαλή κυκλοφορία στον αυτοκινητόδρομο, μέχρι τα επόμενα διόδια. Επόμενα διόδια, με κλειστό τον ΠΑΘΕ, πουθενά. Έξοδος Πλαταμώνα στα 7 χλμ. Άρα 3.20 για 7 χλμ.
Κι έτσι βρήκε το νόημά της η ονομασία της εταιρείας ‘’Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου’’, Αυτοκινητόδρομος ως το Αιγαίο.
Ζ.

Υπόγεια
* ΜΑΧΗ με τα πλημμυρισμένα υπόγεια δίνουν πολλοί συμπολίτες στις παραπήνειες συνοικίες της Λάρισας χρησιμοποιώντας αντλίες νερού, οι οποίες δουλεύουν αδιάκοπα, βγάζοντας τα νερά στα δίκτυα της ΔΕΥΑΛ. Κάποιοι γλίτωσαν τα χειρότερα, άλλοι όμως μετρούν ζημιές σε αποθηκευμένες οικοσκευές και άλλα αντικείμενα. Προφανώς και δεν προβλέπεται κάποια αποζημίωση για αυτούς από την κρατική αρωγή. Από τον Δήμο Λαρισαίων όμως;

Ξεκίνησαν
* ΑΡΧΙΣΑΝ τα όργανα οι αντιπολιτεύσεις, όχι μόνο τα κόμματα απ’ την Αθήνα που δεν είχαν σταματήσει στιγμή. Ξεκίνησαν και οι τοπικές, οι αυτοδιοικητικές, δειλά-δειλά, είναι κι οι εκλογές σε λιγότερο από μήνα, δεν προλαβαίνουν. (Και πολύ άργησαν).
Ζ.

Κυβερνητική και κομματική στήριξη σε Κ. Αγοραστό
* ΤΕΛΟΣ στα σενάρια περί ανασχηματισμού, αλλά και αμφισβήτησης, στον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό έβαλε η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με όσα διέρρευσαν από τη ΝΔ «δεν τίθεται θέμα με το χρίσμα του στη Θεσσαλία», εκφράζοντας τη στήριξη του κόμματος στον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό, ενόψει και των αυτοδιοικητικών εκλογών. Όπως λένε στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, ο κ. Αγοραστός είναι από την πρώτη στιγμή επί του πεδίου για την αντιμετώπιση των συνεπειών της καταστροφής που σημειώθηκε στη Θεσσαλία μετά την κακοκαιρία «Daniel». «Είναι συνεχώς στο Συντονιστικό Κέντρο, στην πρώτη γραμμή της μάχης, η συνεργασία του με τους υπουργούς καθοριστική και η συμβολή του στη διαχείριση αυτών των κρίσιμων στιγμών πολύτιμη. Και κατ’ επέκταση δεν τίθεται κανένα θέμα με το χρίσμα του για την υποψηφιότητα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας», αναφέρουν χαρακτηριστικά. Εξάλλου, αν υπήρχε οποιοδήποτε ζήτημα, δεν θα αποτελούσε η Περιφέρεια την έδρα του Συντονιστικού και τη βάση όλων όσων αποφασίζονται σε υψηλό επίπεδο...

Το ταξίδι
* ΔΕΝ έχουν πάψει να σαρκάζουν οι Λαρισαίοι.
- Της κακομοίρας γίνεται έξω, σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.
* * *
* - ΤΑ καλά νέα της ημέρας είναι ότι νυχτώνει πλέον νωρίς και τελειώνει η μέρα γρήγορα.
* * *
* - ΞΕΚΙΝΑΣ από Θεσσαλονίκη και πας με το βαπόρι στην Περαία, από κει με καΐκι στον Πλαταμώνα, διασχίζεις με οτοστόπ τα Τέμπη, μετά με βάρκα φτάνεις στη Λάρισα, ανεβαίνεις σε μπουλντόζα ως τα Φάρσαλα, με πιρόγα περνάς απέναντι στον Δομοκό κι ύστερα με φελούκα σε τρεις μέρες πιάνεις Λαμία. (Διότι σημασία έχει το ταξίδι, το λέει κι ο ποιητής: Σα βγεις στον πηγαιμό... να εύχεσαι να ’ναι μακρύς ο δρόμος... γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις).
Ζ.

Πατριωτάκι
* Ο Βασίλης Θώδας, δήμαρχος Ζωγράφου, βρέθηκε χθες στη Λάρισα, συνοδεύοντας αποστολή με βοήθεια για τους πλημμυροπαθείς που παρέδωσε στην Περιφέρεια. Φυσικά είχε υπάρξει προσυνεννόηση με τον αδελφό του, τον απόστρατο Γιώργο Θώδα, αντιπρόεδρο της γαλάζιας Νομαρχιακής. Τα δύο αδέλφια κατάγονται από τον Αμπελώνα.
Ζ.

Φαγητό
* ΔΙΑΚΟΣΙΕΣ μερίδες φαγητό διανεμήθηκαν χθες από τον Δήμο Λαρισαίων, σε κατοίκους της Φαλάνης, της Γιάννουλης και του Δασοχωρίου.
Πρόκειται για ανθρώπους που είτε δεν έχουν ακόμη ρεύμα στα σπίτια τους, είτε βρίσκονται σε διαδικασία άντλησης των υδάτων από αυτά, είτε προσπαθούν να καθαρίζουν τις λάσπες μέσα σε αυτά και να σώσουν ό,τι σώζεται...
Είναι σε απόγνωση!
Λ.Κ.

Λαϊκισμός
* ΕΙΝΑΙ γεγονός ότι κάποιοι υποψήφιοι της αντιπολίτευσης στις περιφερειακές εκλογές στέκονται στο ύψος των περιστάσεων, και άλλοι, αποσκοπώντας σε μικροπολιτικές σκοπιμότητες, λαϊκίζουν. Στη δεύτερη κατηγορία προφανώς ανήκει Λαρισαία υποψήφια, η οποία αναρωτιέται γιατί σταμάτησαν να παίζουν τα προεκλογικά σποτ της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τα έργα. Δεν γνωρίζει άραγε ότι από τον νόμο απαγορεύεται οποιαδήποτε διαφημιστική προβολή έναν μήνα πριν τις εκλογές;
Αντίστοιχα, άλλος συνυποψήφιος της ίδιας παράταξης κατέθεσε επερώτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τα αντιπλημμυρικά έργα, γνωρίζοντας ότι δεν προβλέπεται συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου, κατά την προεκλογική περίοδο...

Τι πλαφόν...
* ΠΕΡΑΝ των άλλων υπουργών που χρεώνονται (από το Μαξίμου;) ευθύνες για τη διαχείριση της θεομηνίας, με κορυφαίο τον Β. Κικίλια, το ‘’Ποντίκι’’ σφυρίζει «Φάουλ» και στον υπουργό Ανάπτυξης, τον Τρικαλινό Κώστα Σκρέκα: για το ζήτημα της διατίμησης του εμφιαλωμένου νερού που επέβαλε, με καθυστέρηση και αφού υπήρξαν καταγγελίες για αισχροκέρδεια σε βάρος πληγέντων στη Θεσσαλία, θέτοντας ως ανώτατο όριο τα 2,5 ευρώ την εξάδα τα νερά του 1,5 λίτρου, την ώρα που στα σούπερ μάρκετ πωλείται ακόμα και 1,35 ευρώ.
Πέραν αυτού, ερώτημα αποτελεί γιατί ως αρμόδιος υπουργός δεν φρόντιζε σε συνεργασία με τις βιομηχανίες εμφιάλωσης ώστε να μεταφερθούν επαρκείς ποσότητες νερού στις πληγείσες περιοχές, πριν καν εμφανιστούν τα φαινόμενα «μαυραγοριτισμού» σε βάρος απελπισμένων ανθρώπων. (Όντως δεν υπήρχε πουθενά εξάδα νερού με 2 ευρώ, παντού παρακάτω, παντού. Κι έβαλε 2,5 ευρώ, ο αητός).
Ζ.

Στη Γυρτώνη
* ΟΧΙ δεν πνίγηκαν Φαλάνη-Αμπελώνας για να σωθεί η Λάρισα. Διακινούνται στο ίντερνετ απόψεις και σχόλια, συνήθως από ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν τη συνολική εικόνα ενός τέτοιου πρωτόγνωρου και σύνθετου συμβάντος, για τον ρόλο του Φράγματος Γυρτώνης, διαπιστώνει και ο εκ των Θεσσαλών υδρονομέων Κώστας Γκούμας, ο οποίος επικροτεί τη δημοσιοποίηση του νεαρού Θανάση Κατσάνη, απέναντι σε όσα ακούγονται: Από το 2012 το φράγμα καθαρίζεται κάθε χρόνο πριν κλείσουν οι πόρτες για την αρδευτική περίοδο, ποτέ μα ποτέ δεν είχε ξύλα σταματημένα ή μπουκωμένα.
* * *
* ΤΟ φράγμα δεν ήταν εμπόδιο για τον Πηνειό, γιατί τη βραδιά που θα πλημμύριζαν γρήγορα η Φαλάνη και το Δασοχώρι έσπασαν σε πέντε κομμάτια το ανάχωμα, τον δρόμο που συνδέει τη Φαλάνη και τη Γυρτώνη μέσω του Φράγματος. Κι αυτό είχε σαν αποτέλεσμα το νερό να τρέχει πιο γρήγορα χωρίς να κινδυνεύει εκείνο το βράδυ η Φαλάνη. Όμως το πρωί ήταν όλα διαφορετικά το νερό που ήρθε το ξημέρωμα από τη Λάρισα ήταν τόσο πολύ που πέρασε και έσπασε τα αναχώματα σε Αμπελώνα και Φαλάνη.
* * *
* ΚΑΙ αυτό γίνεται γιατί το νερό στενεύει στην περιοχή Μπογιατζή στη Ροδιά και δεν μπορεί να φύγει γρήγορα προς Τέμπη και έρχεται προς τα πίσω, αυτό συνέβη, πρέπει να κοπούν όλα τα δέντρα στην κοίτη του Πηνειού εκεί στα στενά της Ροδιάς έως τον παραπόταμο, Βερνέζι, για να διευκολύνεται η ροή του νερού προς τη θάλασσα.
* * *
* ΕΠΙΣΗΣ, κατόπιν έσπασαν μόνα τους τα αναχώματα 10 μέτρων και το νερό, αντί να φύγει προς Τέμπη και στην κανονική ροή του ποταμού, απλώθηκε στον κάμπο του Αμπελώνα-Φαλάνης-Δασοχωρίου-Βρυοτόπου, χωρίς επιστροφή γιατί συναντά χαμηλή πεδιάδα. Δυστυχώς το νερό θα μείνει σ’ αυτές τις περιοχές και θα φεύγει με αργούς ρυθμούς όχι προς το ποτάμι, αλλά όσο τραβήξει η γη.
Ζ.

Κοινό συμφέρον
* ΑΠΕΛΠΙΣΜΕΝΟΣ ο Θεσσαλός εστιάτορας, ανήρτησε αγγελία.
- Ζητούνται πελάτες. Φίλε, αν δεν φας θα πεινάσουμε κι οι δυο.
Ζ.

Ανευθυνότητα
* ΠΛΗΣΙΑΣΕ τον κάδο απορριμμάτων χθες το πρωί ηλικιωμένος Λαρισαίος και πέταξε τη σακούλα σκουπιδιών που κρατούσε. Εκεί, πάνω στις υπόλοιπες που ξεχείλιζαν, αφού τα απορριμματοφόρα δεν περνούν. Τι κι αν εξηγούν από τον Δήμο ότι δεν μπορεί να γίνει αποκομιδή τις επόμενες ημέρες, αφού δεν περνάει ο δρόμος προς τη Χωματερή, και πως πρέπει ο κόσμος να διαχειριστεί τα σκουπίδια του κρατώντας τα στο σπίτι. Εκείνος ξέμπλεξε πάντως από τα δικά του. Κι αποχώρησε με αρχοντικό περπάτημα, σταυρώνοντας τα χέρια του πίσω από την πλάτη.
Ζ.

Αυτό ήθελε
* ΠΗΓΑΙΝΟΕΡΧΟΝΤΑΙ με βάρκες οι κρατικές δυνάμεις κουβαλώντας νερά, φαγητό και φάρμακα στους αποκλεισμένους από τα νερά. Και τι έφτασε να τους πει η άλλη όταν έφευγαν; Τους ρώτησε τι ώρα θα περνούσαν την επόμενη μέρα ώστε να έχει έτοιμα κάποια τάπερ με φαγητά που ήθελε να στείλει στην κόρη της απέναντι στη Λάρισα. Ντελίβερι ΕΜΑΚ.
Ζ.

Αραχτός
* ΠΕΡΑΣΕ ένα εξάμηνο που πήρε σύνταξη ο Λαρισαίος.
- Πώς τα περνάς, τον ρώτησε γνωστός του στον δρόμο.
- Τι να σου πω, καλά. Μπερδεύομαι όμως. Κάθε μέρα νομίζω ότι είναι Παρασκευή απόγευμα.
Ζ.

Σενάρια
* ΜΕΣΑ στη συμφορά τους, μέσα στην αγωνία τους, μέσα στην απόγνωσή τους ...κάτοικοι της Νέας Σμύρνης, σε συνάντηση που είχαν χθες με αντιδημάρχους για να καταθέσουν τα αιτήματά τους ζητώντας άμεση αποκατάσταση της συνοικίας, ίσως κάποιοι από αυτούς «ξέφυγαν»!
Έπλαθαν σενάρια, όπως αυτό: «Πλημμυρίσατε τη Νέα Σμύρνη για να μην πλημμυρίσει το κέντρο της πόλης;» ρωτούσαν τη Δημοτική Αρχή.
Επίσης πρότειναν να διακόψει η ΔΕΥΑΛ την παροχή νερού για λίγες ώρες σε όλη την πόλη (!) για να σταματήσουν κάποιοι να βάζουν πλυντήρια και να πλένουν αυλές...
Λ.Κ.

Με μέθοδο
* ΕΞΙ άτομα έχασαν τη ζωή τους σε περιστατικό με πυροβολισμούς που σημειώθηκε στην περιοχή της Αρτέμιδος στη Λούτσα. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ συμμοριών. Και το ‘’Κουλούρι’’, πληροφορεί: Με χαμόγελο υποδέχθηκαν την είδηση στην ΕΛ.ΑΣ., αφού φαίνεται πως το σχέδιο που έχουν καταστρώσει κυλάει εξαιρετικά. Συγκεκριμένα, όπως διαβεβαίωνε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, με αυτούς τους ρυθμούς, όλα τα μέλη της μαφίας που βρίσκονται στη χώρα μας, θα έχουν αλληλοεξοντωθεί μέχρι το αργότερο το 2030, χωρίς να χρειαστεί η αστυνομία να κάνει τίποτα. «Καμιά φορά το να μην κάνεις τίποτα είναι η καλύτερη τακτική. Προσπαθήστε απλά να μην είστε στο λάθος σημείο τη λάθος στιγμή», σχολίασε χαρακτηριστικά ο υπουργός, χωρίς να μπορεί να κρύψει το χαμόγελό του.
* * *
* Ο οποίος Γ. Οικονόμου, όπως ενημερώνει το ‘’Βατράχι’’, έφτασε εξαντλημένος χθες στο γραφείο, αφού σύμφωνα με πληροφορίες το βράδυ ξενύχτησε βλέποντας σερί την τριλογία των ταινιών «Ο Νονός» προκειμένου να πάρει πολύτιμες πληροφορίες για το πώς να καταπολεμήσει τη μαφία. Ο υπουργός, που φέρεται να είναι θορυβημένος από την αύξηση των δολοφονιών μελών του υποκόσμου το τελευταίο διάστημα, έδωσε σήμερα εντολή στους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. να συλληφθεί οποιοσδήποτε ακουστεί να χρησιμοποιεί τη φράση «θα του κάνω μία πρόταση που δεν μπορεί να αρνηθείς» ή λέγεται Κορλεόνε. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εντολή του υπουργού έχει ήδη αποδειχτεί προβληματική καθώς αστυνομικοί έχουν ήδη κάνει προσαγωγές ατόμων που τους άκουσαν να λένε ότι είναι νονοί, ενώ στη συνέχεια αποκαλύφθηκε ότι μιλούσαν για πρόσφατη βάφτιση.
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass