Ψιθυριστά και άλλα

Δημοσίευση: 15 Σεπ 2023 17:30
* ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΗ, θαλάσσια λίμνη, στην αγκαλιά του Πηλίου. Μαγικό το βουνό. Που έκανε, όμως, τα δικά του μαγικά λίγες μέρες μετά μετατρέποντας σε λίμνη όλα τα παράλιά του, με τους χείμαρρους να μην αφήνουν τίποτε όρθιο στο πέρασμά τους. Το τοπίο δεν είναι ίδιο πια. Ζ. * ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΗ, θαλάσσια λίμνη, στην αγκαλιά του Πηλίου. Μαγικό το βουνό. Που έκανε, όμως, τα δικά του μαγικά λίγες μέρες μετά μετατρέποντας σε λίμνη όλα τα παράλιά του, με τους χείμαρρους να μην αφήνουν τίποτε όρθιο στο πέρασμά τους. Το τοπίο δεν είναι ίδιο πια. Ζ.

Παραθαλάσσια
* ΛΑΡΙΣΑ και θάλασσα, η παλιακιά υπόσχεση «θα σας φέρουμε…» υλοποιήθηκε. Κανονική ακτή Λαρίσης πλέον, σαν να βρίσκεται η πόλη στο Δέλτα του Πηνειού, με το ποτάμι να εκβάλει στην περιοχή Γυρτώνης. Σαν νησί έμοιαζε έτσι που ήταν αποκομμένη από όλες τις γειτονικές πόλεις.
Ζ.

Δεν αποκλείεται
* - ΤΙ άλλο φοβερό κι αναπάντεχο να μας συμβεί;
Έλεγαν οι Λαρισαίοι για εκρήξεις ηφαιστείων κι άλλα απίθανα. Μέχρι που διάβασαν την είδηση.
- Έτοιμοι είναι οι εξωγήινοι να μας την πέσουν. Ποιος το θεωρεί πλέον τόσο απίθανο…
Ζ.

Καραγκούνηδες
* ΜΕ θέμα «Το υδάτινο στοιχείο στη Θεσσαλική Πεδιάδα. Ιστορικές, κοινωνικές και πολιτιστικές διαστάσεις» θα ξεκινούσε χθες, στο Προάστιο του Δήμου Παλαμά της Καρδίτσας, το τριήμερο 8ο Διεθνές Εθνολογικό Συνέδριο της Αμφικτιονίας Θεσσαλών Καραγκούνηδων. Είδε το θέμα ο Θεός και δήλωσε συμμετοχή. Μετατρέποντας σε Εργαστήριο το Συνέδριο, που φυσικά ακυρώθηκε. Μαζί φυσικά και η παράλληλη μεγάλη πολιτιστική, εορταστική εκδήλωση, που προγραμματιζόταν για μεθαύριο Κυριακή με τη λήξη του Ανταμώματος των Καραγκούνηδων, στην πλατεία του Προαστίου. Ναι στο Προάστιο, τη μουσικοχορευτική πολιτιστική πρωτεύουσα των Καραγκούνηδων, πλημμυρισμένο κι αυτό. (Άιντε Καραγκούνα… Φυσικά «στα χουντρά». Του χρόνου).
Ζ.

Με φόρους
* Α, νάτα μας… Ειδικό τέλος, προαναγγέλλουν, έκτακτο για το κόστος των πλημμυρών. Δεν ξέρουν, όμως, αν θα είναι προσωρινό…
- Δεν θα είναι, τίποτε που μπαίνει δεν βγαίνει…
- Εμείς θα τα πληρώσουμε πάλι δηλαδή, αυτοί θα τα μοιράσουν…
- Κρατώντας φυσικά το νόμιμο;
* * *
* - ΕΙΠΑΝ και για υποχρεωτική ασφάλιση, όπως με τα αυτοκίνητα, τώρα και για τα σπίτια. Άλλος ένας φόρος…
- Υπέρ των εταιρειών. Που θα ορίσουν προστάτη τους τον Άγιο Δανιήλ.
* * *
* - ΣΤΗ Σλοβενία, λέει, η οποία πήρε 2,7 δισ. από την Ε.Ε. για τη μεγάλη πλημμύρα της τον Αύγουστο, έβαλαν φόρο στα κέρδη τραπεζών…
- Μήπως εδώ θα έπρεπε να φορολογηθούν τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας, αυτά τα ουρανοκατέβατα που τα ονόμασαν κι οι ίδιοι; Βρέχει λεφτά για κάποιους ο ουρανός, για τους υπόλοιπους προβλήματα.
Ζ.

Ματιασμένος
* ΠΟΤΕ θα ξαναλειτουργήσει ο σιδηρόδρομος; Με πολύ αμέριμνο ύφος ο αρμόδιος υπουργός Ν. Ταχιάος δεν είπε «ταχιά» που λεν στη Θεσσαλία, είπε ταχέως. Εξηγώντας ότι σε κάνα δίμηνο δηλαδή. Και μάλιστα χωρίς τα συστήματα, είπε. Θα φοβήθηκε να πει τη λέξη Τηλεδιοίκηση. Μάλλον τον μάτιασαν τον ΟΣΕ που μόλις την απέκτησε σταμάτησαν τα τρένα. Αν και ως γνωστόν υπήρχε η Τηλεδιοίκηση, αλλά και δεν υπήρχε κατά βάση, όμως λειτουργούσε κι ας μην είχε εγκατασταθεί, μάλλον με υπεύθυνο τον αντιπρόεδρο του Εδεσσαϊκού.
Ζ.

Τριαντάχρονη
* - ΠΟΙΟΣ σχεδίασε, ποιος την κατασκεύασε και κυρίως ποιος την παρέλαβε, τότε στη δεκαετία του ‘90;
Ο Λαρισαίος ρωτούσε χθες στην παρέα για τη γέφυρα στον Παλαιόπυργο μετά τα Τέμπη, που έπεσε απ’ τα νερά.
- Κάτω από δεκάδες γεφύρια περνάει ο Πηνειός κι οι παραπόταμοί του. Άλλη μία γονάτισε, αυτή στη Διάβα της Καλαμπάκας. Κι ήταν και προσφάτως ανακατασκευασμένη.
- Σάμπως αυτή στον Παλιόπυργο; Ούτε τριάντα ετών. Για έργο, ίσον στην εφηβεία του. Κάτι δεν έγινε σωστά. Λογικά θα βρεθεί το φάουλ, αργότερα.
Ζ.

Παλιά Κάρλα
* ΟΤΑΝ κοιτάς από ψηλά, μοιάζει η περιοχή με ζωγραφιά. Από τη μια η λίμνη Κάρλα, από την άλλη πλευρά του αναχώματός της άλλη μια λίμνη, πολύ μεγαλύτερη. Άρα;
- Ανασυστήθηκε με φυσικό τρόπο η παλιά λίμνη Κάρλα, ήταν λάθος που αποξηράνθηκε το 1962, λένε τώρα αρκετοί.
- Λάθος είναι να την ονομάζει κάποιος λίμνη, αυτήν την παλιά, των 200.000 στρεμμάτων.
* * *
* ΚΑΙ εξηγούσε ο Λαρισαίος.
- Ήταν έλος με καλάμια και φουλ κουνούπι, χάλι μαύρο, με ελονοσία και διάφορα, βάλτος στο μεγαλύτερο κομμάτι. Που πλημμύριζε τους χειμώνες κι ύστερα ξεραινόταν σιγά-σιγά, απέμενε περίπου ως λίμνη το τμήμα που καταλαμβάνει και σήμερα ο μεγάλος ταμιευτήρας.
- Άρα;
- Άρα, η αποξήρανση ήταν σωστή παρέμβαση. Μόνο που το συνολικό σχέδιο, από τότε έφτασε να ολοκληρωθεί τώρα, με το σύγχρονο έργο, άργησε κοντά 60 χρόνια. Κι επιπλέον τα συμπαρομαρτούντα στα ορεινά και στον κάμπο δεν… Έχουν δρόμο ακόμα.
Ζ.

Στο ομβρίων;
* ΧΩΡΙΣ επεξεργασία μεν, αφού ο Βιολογικός τέθηκε εκτός λειτουργίας κι όχι μόνο αυτός της Λάρισας, όμως τα λύματα της πόλης εξακολουθούν να διοχετεύονται στο ποτάμι, όπως πριν τα παλιότερα χρόνια. Κακό βέβαια, αλλά αλλιώς δεν γίνεται πια. Το δίκτυο ακαθάρτων λειτουργεί.
* * *
* ΟΠΩΣ και το δίκτυο ομβρίων, στο οποίο, όμως, κάποια φρεάτια ξεχείλιζαν και έφερναν πίσω νερά στις παραπήνειες γειτονιές. Νερά της βροχής όμως, όχι λύματα. Εκτός, βέβαια, από τις περιπτώσεις όπου κάποιοι ξύπνιοι έχουν συνδέσει παρανόμως τους βόθρους τους με το δίκτυο ομβρίων, για να μην πληρώσουν στη ΔΕΥΑΛ. Και τώρα βρωμάει κι ό,τι άλλα κακά. Προκύπτει τώρα ότι πρακτικά συνέδεσαν τον βόθρο τους με την είσοδο του σπιτιού τους. Μα και του διπλανού τους όμως.
Ζ.

Πυρόσβεση
* Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ Ερυθρός Σταυρός, πιστός στο ανθρωπιστικό του καθήκον και έχοντας γίνει ο τελικός αποδέκτης της συγκινητικής ανταπόκρισης του κόσμου για την ενίσχυση των πυρόπληκτων της χώρας, προσέφερε τέσσερα οχήματα αντιμετώπισης πυρκαγιών, συνολικής αξίας 600.000 ευρώ, στους Δήμους Νέας Μάκρης - Μαραθώνα, Ραφήνας – Πικερμίου και Μεγαρέων.
Οι πολίτες της χώρας, παρά τις οικονομικές τους δυσκολίες, με τις αυξήσεις στην ενέργεια, με τις ανατιμήσεις προϊόντων, με χίλιες δυο υποχρεώσεις (ΕΝΦΙΑ, φροντιστήρια παιδιά, εξωσχολικές δραστηριότητες, σχολικά είδη κ.α.), ενισχύουν την πυρόσβεση στην χώρας! Πραγματικά εντυπωσιακό!
Λ.Κ.

Και ασανσέρ
* - ΤΟ θέμα είναι η πρόληψη, επιμένει ο Ν. Μπ. Έστω και τώρα μπορούμε να το δούμε σωστά. Αν δεν το κάνουμε, η μόνη λύση είναι να μεταφέρουμε τα χωράφια στον τρίτο όροφο και να μην ξεχάσουμε να βάλουμε και ασανσέρ για τρακτέρ.
Ζ.

Αθόρυβος
* - ΑΝ δεν έβγαινε η φήμη ότι φεύγει ο Β. Κικίλιας από το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, δεν θα καταλαβαίναμε ποτέ ότι ήταν εκεί, είπε ο Λαρισαίος.
Αντέδρασε, όμως, ο Α.Κ.
- Τον αδικείτε, έβαλε μπλούζα με σήματα μάχιμος, εθνόσημα, πουλάδες, πολιτική προστασία και έδωσε συνέντευξη. Τι περιμένατε, ότι θα πάει και στις λάσπες. Αφήστε τον άνθρωπο, έξω βρέχει βρισιές, κατάρες, λάσπες, θέλετε να τον διώξει η άλλη από το σπίτι;
Ο άλλος, όμως, επανήλθε.
- Ευτυχώς παραμένει ο Κικίλιας. Έχει ένα έργο να αποτελειώσει.
Ζ.

Στο κεφάλι…
* ΤΟΝ Επικεφαλή, του Επικεφαλή και τράβα κορδόνι. Βρε, στο κεφάλι… Πολλοί είναι που τρελαίνονται με εκείνους που κλίνουν τη συγκεκριμένη λέξη και μάλιστα σε δημόσιες ανακοινώσεις τους. Ο επικεφαλής δεν κλίνεται, είναι επί της κεφαλής. Το μαθαίνουν σιγά-σιγά και κάποιες αυτοδιοικητικές, του Δήμου ή της Περιφέρειας δεν έχει σημασία, ούτε αν είναι ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ, μηχανικός ή και δικηγόρος, με μόρφωση. Επιδεικνυόμενη όμως, μάλλον επιφανειακή. Κι ας είναι οι γυναίκες πιο προσεκτικές, μεθοδικές και εν γένει πιο καλλιεργημένες. Όσο σκληρή και να είναι μια τέτοια δήλωση, με το χοντρό λάθος μέσα της αυτοανατινάζεται.
Ζ.

Σε έλλειψη
* ΚΙ άντε τώρα να βρεις μαστόρια και τεχνίτες στη Λάρισα… Πλημμύρησαν με δουλειές, δύσκολα για όσους θα θελήσουν να αποκαταστήσουν τα σπίτια τους. Θ’ ανέβει και το κόστος, λογικά τα μεροκάματα θα εκτοξευτούν.
Ζ.

Διαφυγής
* ΟΙ ενδεικνυόμενες διαδρομές, οι παράδρομοι διαφυγής από την απομονωμένη πόλη και τις αποκλεισμένες περιοχές είναι το κύριο θέμα συζήτησης για όσους Λαρισαίους δεν επλήγησαν άμεσα από την πλημμύρα. Υπάρχουν κι οι δουλειές, που δεν περιμένουν.
Ζ.

Βοηθούν
* ΟΛΟΚΛΗΡΕΣ συντροφιές επιλαμβάνονται για να καθαρίσουν τα πλημμυρισμένα σπίτια στη Λάρισα. Φίλοι και συγγενείς όλοι καταπάνω, πολύ σύντομα να φύγουν τα χοντρά, να πεταχτούν τα άχρηστα, όλα σε κάποιες περιπτώσεις. Το μάτι δειλό με το χάλι που βλέπει, όμως, το χέρι τολμηρό, ιδίως τα πολλά χέρια. Η Αλληλεγγύη στο προσκήνιο.
Ζ.

Ολοι μαζί
* ΟΥΤΕ αντιπολίτευση ούτε τίποτα αυτές τις δύσκολες μέρες, ο δημοτικός σύμβουλος Κ. Αργυρόπουλος. «Αφήστε το f/b και τα χαζά», συστήνει στη μία και μοναδική ανάρτησή του, προτρέποντας: «Αλληλεγγύη η μόνη λύση. Δεν υπάρχουν επίγειοι σωτήρες. Οργανωθείτε σε ομάδες και βοηθήστε τους φίλους, τους γείτονες και όσους έχουν ανάγκη. Μην αναλώνεστε να βρίζετε τον έναν και τον άλλον. Μόνοι μας να σώσουμε ό,τι μπορούμε…».
Ζ.

Λαιμός μπουκαλιού
* ΕΚΕΙ στο ύψος της Ροδιάς, στον Μπογιατζή, το λεγόμενο «λαιμομπούκαλο» του Πηνειού, η κοίτη του ποταμού στενεύει πολύ. Κι εντάξει, το φαινόμενο Μπερνούλι, γνωστό από τη Φυσική του Γυμνασίου, δημιουργεί όμορφη εικόνα με την έντονη ροή των νερών, «έχετε κάνει ράφτινγκ στο Βερνέζι του Πηνειού;». Όμως, σε περίπτωση πλημμύρας προκύπτει πρόβλημα. Και στη μεγάλη πλημμύρα πολύ σοβαρό, τα νερά δεν χωρούσαν να περάσουν και το ποτάμι πίσω από τη στένωση απλώθηκε στα ισιάδια, απλώθηκε παρά πολύ, αυτός ήταν ένας λόγος για το σημερινό χάλι, από Αμπελώνα μέχρι Κάρλα μια απέραντη λίμνη. Κανένας δεν το είχε σκεφτεί όλες αυτές τις δεκαετίες ότι θα έπρεπε να είχε διαπλατυνθεί εκεί η κοίτη, τόσες μικρότερες πλημμύρες του Πηνειού προηγήθηκαν…
Ζ.

Μία φορά
* ΓΙΑ τα υπόλοιπα επίκαιρα, όσο και διαχρονικά, θέματα συζητούσαν οι Λαρισαίες.
- Έχεις απατήσει τον άντρα σου;
- Μόνο μία φορά…
- Πότε μαρή;
- Όταν είχε κατέβει για δημοτικός σύμβουλος και του έλειπαν καμιά πενηνταριά ψήφοι.
* * *
* - ΑΝ ο Αδάμ και η Εύα ήταν Κινέζοι, θα ήμασταν ακόμη στον Παράδεισο. Διότι αντί για το μήλο θα έτρωγαν το φίδι.
* * *
* - ΚΑΛΕ, ξαναβγάζουν 30 χρόνια μετά το «Ρίτα Ριτάκι», οι Κατσιμιχαίοι.
Τώρα αυτή είναι 48 χρονών αδιόριστη φιλόλογος κι αυτός 75 κι ακόμη να βγει στη σύνταξη.
Ζ.

Ενα καρότσι
* ΜΕ τις δικές τους προσεγγίσεις οι Λαρισαίοι φοιτητές.
- Γέννησε η ξαδέρφη μου που της είπα ότι θα της κάνω δώρο το καρότσι. Πήγα λοιπόν κι εγώ κι έκλεψα ένα από το σούπερ μάρκετ.
* * *
* - ΧΑΘΗΚΕ καλέ να έχω πεθερά την Τασώ Καββαδία να μου προσφέρει 100.000 ευρώ για να εξαφανιστώ από τη ζωή του γιου της;
* * *
* - ΑΥΤΟ το «πίνω νερό στ’ όνομά σου» βγαίνει μήπως και σε μπίρα; Όχι, επειδή ανεβαίνει η τιμή του εμφιαλωμένου, δηλαδή…
Ζ.

 

MONOKAT.jpg

*ΑΠΟ την αγγελία προκύπτει πως ο Λαρισαίος που την έβαλε την οικονομική ευχέρεια την έχει, την ησυχία του δεν έχει. Αχ, οι μονοκατοικίες… (Κοντά στο ποτάμι να μην είναι μόνο).
Ζ.

 

YPOGEIO.jpg

* ΕΑΝ στο σπίτι σας έχει πλημμυρίσει το υπόγειο και ψάχνετε τρόπο να λάβετε οικονομική ενίσχυση ως ένα είδος αποζημίωσης ή αποκατάστασης των ζημιών, μέσω του κυβερνητικού προγράμματος, περί αρωγής, μάλλον μάταια ψάχνετε. Γιατί οι αποθήκες των πολυκατοικιών εντάσσονται στους βοηθητικούς χώρους των οικιών και δεν συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα στήριξης.
Αν, επίσης, έχετε την τύχη να κατοικείτε -ας πούμε ένα παράδειγμα- στην οδό Παπαβασιλείου στον Άγιο Θωμά και είχατε την ατυχία να πλημμυρίσει το σπίτι σας, θα πρέπει να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας, γιατί η φόρμα «βγάζει» τη συγκεκριμένη οδό στο Λιβαδάκι που δεν έχει πλημυρίσει. Πράγματα παράδοξα και καθόλου αστεία για συμπολίτες που περνάνε δύσκολες ώρες με τα πλημμυρισμένα σπίτια τους. Ας το διορθώσουν….
Β.Κ.

 

LOXIAS.jpg* ΕΙΝΑΙ μόνιμος λοχίας, πεζοναύτης. Σε διατεταγμένη υπηρεσία από τη Μονάδα του, βρέθηκε προχθές στο Κεραμίδι προκειμένου να συνδράμει στον απεγκλωβισμό πολιτών. Στο μόνο σημείο που μπορούσε να προσεγγίσει το φουσκωτό, χωρίς καν να σκεφθεί ότι θα λερώσει η στολή του, ξάπλωσε στη λάσπη για να βγουν, με ασφάλεια από τη βάρκα, οι ηλικιωμένες γυναίκες, καθώς γλιστρούσε.
Σε ένα θλιβερό κλίμα αλληλομεταφοράς ευθυνών κάποιοι ψευδώς διέδωσαν ότι «στήθηκε» η φωτογραφία για να απενοχοποιήσουν τον Στρατό Ξηράς, που δήθεν καθυστέρησε να επέμβει. Όταν όλοι γνωρίζουν πως σε αυτές τις περιπτώσεις ο Στρατός επεμβαίνει όταν καλείται. Ο Λαρισαίος λοχίας (φωτ.) δεν στήθηκε για να μοστράρει στη λάσπη, δεν έβγαλε σέλφι ο άνθρωπος με την ηλικιωμένη γυναίκα στην πλάτη του. Έλεος. Έκανε αυτό που αισθάνθηκε ως καθήκον του εκείνη την ώρα και, όπως διευκρινίζει στην «Ε», χωρίς φανφάρες και βαρύγδουπες δηλώσεις, αισθάνεται περήφανος για την αποστολή του και μια ηθική ικανοποίηση. Από το τηλεφώνημα της γυναίκας για να τον ευχαριστήσει ξανά. Αληθινή επιβράβευση κατά fake μπουρδολογιών…

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass