Ψιθυριστά και άλλα

Δημοσίευση: 16 Σεπ 2023 17:26
* ΨΑΡΙΑ στη σχάρα.  (Έξω από του Σκλαβενίτη στη Λάρισα) Ζ. * ΨΑΡΙΑ στη σχάρα. (Έξω από του Σκλαβενίτη στη Λάρισα) Ζ.

Ούτε σύννεφο
* ΠΗΓΕ να τα χαλάσει χθες ο καιρός, τελικά το γύρισε σε μια απλή συννεφιά ευτυχώς αλλά κι αυτή δεν χρειαζόταν, λιακάδες μονάχα πρέπει πια, μπας και στεγνώσουν αυτά που έκανε μούσκεμα η θεομηνία.
Ζ.

Στα ορεινά
* «ΤΟ νερό κρατάς στο βουνό, όχι στον κάμπο». Το λένε χρόνια τώρα οι ειδικοί, μόλις τώρα άρχισε να ακούγεται στην κοινωνία, εκ των υστέρων. Λογικά θα το λάβουν πια υπόψη τους και οι κυβερνώντες. Φράγματα στα ορεινά είναι η λύση για την αντιπλημμυρική προστασία. Αυτά που έχουν προταθεί και δεν έγιναν, εξήντα χρόνια τώρα. Φράγματα που θα συγκρατήσουν μεγάλες ποσότητες νερού κι επιπλέον θα το καταστήσουν και χρήσιμο κατόπιν. Σοφία δεν χρειαζόταν, χρήματα μόνο και διάθεση να διατεθούν σε έργα. Που πλέον έτσι θα γίνει, δεν μπορεί αλλιώς. (Και προηγήθηκε κι η καταστροφή που στοιχίζει περισσότερο.)
***
* ΕΝΤΑΞΕΙ να καθαριστούν τα ρέματα στην πεδιάδα, εκ των ουκ άνευ αντιπλημμυρική δράση αυτή, τα οποία δεν είχαν καθαριστεί κιόλας πριν τον «Ιανό», αλλά δεν φτάνει. Κι αποδείχθηκε.
Ζ.

Προσεχώς…
* ΤΑΙΝΙΑ θα μπορούσε να γυριστεί μ’ αυτό που συνέβη, διόλου απίθανο να εμπνευστεί κάποιος σκηνοθέτης απ’ τους απίθανους ληστές. Ενώ ακόμη έρεε ο νέος ποταμός που δημιουργήθηκε δίπλα από τη νέα κοίτη του Πηνειού, αυτός που χάρη συνεννοήσεως ονομάστηκε Σκλαβενίτης καθώς κατέπνιξε και το ομώνυμο μεγάλο σουπερμάρκετ μεταξύ Λάρισας και Γιάννουλης, τα νερά βρίσκονταν ακόμη ψηλά, ο δρόμος ήταν κλειστός κι όμως… Η ομάδα των τολμηρών διαρρηκτών μπήκε στο Εμπορικό Κέντρο από την πίσω πλευρά, να μην φαίνονται από πυροσβέστες, αστυνομικούς και συνεργεία, μπήκαν νύχτα με βάρκα ή και μισοκολυμπώντας μέσα στα νερά και άνοιξαν το εγκατεστημένο εκεί ΑΤΜ της τράπεζας και το χρηματοκιβώτιο της επιχείρησης. Δεν είναι εντυπωσιακή σκηνή; Θα μπορούσε να γυριστεί και σε κωμωδία αν κατέληγε να τους πέφτουν τελικά τα χρήματα και να τα παίρνει το ποτάμι.
Ζ.

Με το μαρούλι
* ΓΕΜΑΤΑ σαρκασμό τα αστειάκια των Λαρισαίων αυτό τον καιρό.
- Και αν χιονίζει και αν βρέχει, market pass ξανά δεν έχει...
***
* - ΚΑΙ κάποιος είπε ότι το τείχος του Έβρου στο τέλος θα χρησιμεύει για να μην το σκάσουν οι μέσα προς τα έξω.
***
* - Η Νasa έχει δει ούφο λέει, κι εγώ βλέπω κάθε μέρα του λέω.
***
* - ΠΟΥ πας στην τράπεζα με το μαρούλι;
- Να το βάλω σε θυρίδα.
***
* - ΑΝ ξεχάστηκε η Ρόδος λόγω του Έβρου κι ο Έβρος λόγω της Θεσσαλίας, τότε σύντομα θα βρεθεί κάτι και θα ξεχαστεί κι η Θεσσαλία.
Ζ.

Προσφορά
* ΑΝΟΙΞΕ προχθές το μεσημέρι μετά από πολλές ημέρες ο δρόμος για τη Γιάννουλη μετά την υποχώρηση των νερών από τη γέφυρα του Πηνειού, αποκαταστάθηκε και η κυκλοφορία των αστικών λεωφορείων προς τη Γιάννουλη και τη Φαλάνη.
Τόσο χάρηκε ο πρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ Μιχάλης Σακελαρίου που δεν έχασε την ευκαιρία για ένα δωράκι στους μετακινούμενους επιβάτες που με την επιβίβασή τους στο λεωφορείο ενημερώνονταν (μέχρι το βράδυ) ότι η μετακίνηση ήταν δωρεάν. Και μαζί με τον πρόεδρο χάρηκαν και οι επιβάτες… Σώθηκε
* ΠΟΛΛΕΣ οι παράπλευρες απώλειες της πλημμύρας. Να, καταστράφηκαν και φάκελοι οικοδομών στο αρχείο της Πολεοδομίας, το οποίο βρισκόταν αποθηκευμένο στο Δημοτικό Αμαξοστάσιο στο Κουλούρι, το οποίο πλημμύρισε, τουλάχιστον αυτοί στα κάτω ράφια. Θα επρόκειτο για πολύ σοβαρή ζημιά, αν… Καθησυχαστικός ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ν. Καλτσάς, ο οποίος μέσω της εφημερίδας χθες ενημέρωσε πως το αρχείο έχει ψηφιοποιηθεί, και μπράβο στην υπηρεσία, επομένως βρίσκεται αναλλοίωτο σε ηλεκτρονική μορφή. Η αξιοποίηση της τεχνολογίας βοηθάει.
***
* ΠΟΛΥ σημαντικό επίσης που απομακρύνθηκε εγκαίρως από το Αμαξοστάσιο, σε άλλους ασφαλείς χώρους, ο στόλος των απορριμματοφόρων. Αν είχαν χωθεί στη λάσπη ως τα τζάμια, θα προέκυπτε ζημιά εκατομμυρίων για τον Δήμο. Μαζί και αδυναμία να ξεκινήσει η αποκομιδή των σκουπιδιών. Κάποιοι έδρασαν νωρίς.
Ζ.

Λεπτό θέμα
* ΤΙΠΟΤΕ δεν είναι απλό και δεδομένο, μετά απ’ αυτό που συνέβη. Με καθυστέρηση μιας εβδομάδας θα άνοιγαν λέει τα σχολεία στη Θεσσαλία, εκτός ίσως απ’ τα χωριά που πλημμύρισαν και τα κτίριά τους είναι ακόμη ακατάλληλα. Θα έχουν ελεγχθεί όλα τα υπόλοιπα, θα είναι ανοιχτοί κι οι δρόμοι, όλα εντάξει. Τελικά προτιμήθηκε να καθυστερήσει ακόμη μια βδομάδα η νέα σχολική χρονιά στη Θεσσαλία. Για σιγουριά.
***
*ΔΙΟΤΙ υπάρχουν κι άλλες παράμετροι. Στον Βόλο επί παρδείγματι υπάρχει πρόβλημα με το νερό. Όχι της πλημμύρας, το πόσιμο που δεν πίνεται απ’ το δίκτυο ύδρευσης. Πώς λοιπόν θα πάνε μικρά παιδιά σχολείο, όπου δεν υπάρχει νερό; Θα διατεθεί εμφιαλωμένο, ναι, μπορεί να αξιοποιηθούν πάλι τα παγουρίνα Κεραμέως. Αφού όμως οι βρύσες θα τρέχουν καθώς πρέπει να λειτουργούν οι τουαλέτες, ποιος εμπιστεύεται πιτσιρικάδες μόνους τους ότι δεν θα… (Αντίστοιχα ζητήματα προκύπτουν σε διάφορους τομείς.)
Ζ.

Υποβρύχιο
* ΜΠΟΡΕΙ να μην αναδείχθηκε όπως συνέβη με άλλα χωριά του Δήμου της Λάρισας ή και της Θεσσαλίας, όμως και το Κουτσόχερο έγινε υποβρύχιο. Δεν ήταν μόνο το πρόβλημα στη γέφυρα Κουτσοχέρου που διέκοψε τη συγκοινωνία με τα Τρίκαλα, ούτε η Δομή προσφύγων που θα άδειαζε για να υποδεχθεί πλημμυροπαθείς, είναι και το ίδιο το χωριό. Από τα πρώτα που επλήγησαν καθώς κατέβαινε ορμητικός ο Πηνειός, ο οποίος υπερπηδώντας το ανάχωμα σε κάποιο σημείο εισέβαλλε στο χωριό με το νερό να φτάνει σε κάποια σπίτια ως το ταβάνι.
Αρκετοί μόλις που είχαν καταφέρει να τα συμμορφώσουν μετά απ’ τον σεισμό και τώρα φτου και πάλι απ’ την αρχή, με τι κουράγιο. Χωρίς νερό και ρεύμα για μέρες, δέχθηκαν τη βοήθεια από τον Δήμο σε τρόφιμα κυρίως, αλλά η κατάσταση παραμένει οικτρή. Φωτεινό παράδειγμα, λένε Κουτσοχερίτες, αυτός που τους δίνει δύναμη είναι ο πρόεδρος, ο Βάιος Φονιάς, που μη ασχολούμενος με την προσωπική του περιουσία που έχει καταστραφεί, τρέχει για όλους τους υπόλοιπους συγχωριανούς του. (Φονιάς της αδιαφορίας και της ιδιοτέλειας.)
Ζ.

Κλειστά σχολεία
* ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ προκάλεσε η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία και την επόμενη εβδομάδα στη Θεσσαλία. O Κώστας Aγοραστός επικοινώνησε με τον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη και του ζήτησε το Υπουργείο να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα έναρξης των σχολείων στις περιοχές, όπου τουλάχιστον αυτές δεν είναι πλημμυροπαθείς κι όπου είναι εφικτό.
Ωστόσο το Υπουργείο φέρεται να προέταξε θέματα δημόσιας υγείας και όχι στατικότητας των κτιρίων, καθώς παρατηρούνται βεβαρημένες υγειονομικές συνθήκες, λόγω των νεκρών ζώων, της διαρροής πετρελαίου και του ακατάλληλου νερού. Και επειδή δεν υπάρχει ο χρόνος να διαπιστωθεί σε ποια ακριβώς σχολεία υπάρχουν έντονοι κίνδυνοι δημόσιας υγείας, αποφασίστηκε η οριζόντια λύση. Απόφαση που προκάλεσε δυσαρέσκεια και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, καθώς η επιστροφή στην κανονικότητα όπου αυτό είναι εφικτό, επιβάλλεται για πολλούς λόγους.

Στις 8
* ΜΕ ολιγοήμερη καθυστέρηση όπως είχε προαναγγελθεί έγινε χθες και στην περιοχή της Θεσσαλίας η επίσημη ανακήρυξη των αυτοδιοικητικών συνδυασμών, από τα αρμόδια δικαστήρια που δεν λειτουργούσαν λόγω της πλημμύρας. Άρα σε τρεις εβδομάδες κανονικά περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, στις 8 Οκτωβρίου, όπως και σε όλη τη χώρα. Αν και ποτέ δεν ξέρει κανείς, η κατάσταση εμπεριέχει μια δυναμική ακόμη, ενώ στην Αθήνα δεν έπαψαν να διακινούνται σενάρια, πιθανότατα αβάσιμα, για μικρή, δίμηνη αναβολή.
Ζ.

Γέφυρα προς Τύρναβο
* ΤΟΥ ανταποκριτού μας. Της αθηναϊκής εφημερίδας «Σκριπ», το 1905, από τον φωτοθηκάριο Αχ. Κ. :
Πρὸ ἔτους σχεδόν, κατόπιν δημοπρασίας, ενεκρίθη ἐπ’ ὀνόματι τοῦ ἐργολάβου κ. Οικονόμου ή έπισκευὴ τῆς ἐπὶ τοῦ Πηνειού γεφύρας μα καὶ ἡ ἀντικατάστασις τῶν ξυλίνων περιφραγμάτων ταύτης διὰ σιδηρῶν τοιούτων προ πολλού δε χρόνου τὸ πρὸς τοῦτο υλικό ἀπεστάλη ἐνταῦθα.
Άμα ὅμως ὁ ἀναλαβὼν ἐργολάβος ἐποιήσατο ἔναρξιν τῶν ἐργασιῶν του, απεφάνθη, ὅτι τὸ ἀποσταλέν ὑλικὸν ἦτο ἀκατάλληλον καὶ διὰ τοῦτο διακόψας τὰς ἐργασίας του δι’ έγγράφου του πρὸς τὸ υπουργεῖον ἐζήτησε την αποστολήν νέου υλικοῦ ἢ τὴν ἐπισκευὴν τοῦ παλαιοῦ τοιούτου. Αρκετοί έκτοτε μήνες παρήλθον και ὅμως τὸ ὑπουργεῖον οὐδὲν ἔπραξεν ἀγνοοῦμεν διατί. (Η προαιώνια, κυριολεκτικά, κατάρα των έργων.)
***
* ΜΙΑ από τα ίδια και τώρα, με την οδό Τυρνάβου:
Από πολλού χρόνου ἡ ἀπὸ Λαρίσσης εἰς Τύρναβον άγουσα αμαξιτή οδός ευρίσκεται εἰς ἀθλίαν κατάστασιν καὶ ὅμως τοῦτο οὐδενὸς τῶν ἁρμοδίων κατώρθωσε να προσελκύση την προσοχήν. Η καθημερινή ἐκεῖθεν διάβασις ἀμαξῶν, κάρρων, ἐφίππων κλπ. κατέστησε ταύτην σχεδόν αδιάβατον εἰς πολλὰ δὲ μέρη αὐτῆς ἐσχηματίσθησαν βαθεῖς λάκκοι δυσχεραίνοντες ἐπὶ πολὺ την μεταξὺ τῆς γείτονος πόλεως συγκοινωνίαν. Επίσης αἱ ἐπὶ ταύτης τρεῖς ξύλιναι γέφυραι ευρίσκονται εἰς πολὺ ἀθλιεστέραν αὐτῆς κατάστασιν, χρήζουσαι γενικῆς ἐπισκευής.
Αὗται πρὸ πολλοῦ ἦταν ἐπικίνδυνοι, ἀλλ’ ἤδη κατόπιν τῆς τελευταίας του Πηνειού πλημμύρας καθ᾽ ἣν πολλὰ τῶν βάθρων αὐτῶν παρεσύρθησαν ὑπὸ τῶν ὑδάτων, κατέστησαν σχεδόν άχρηστοι.
***
* ΚΑΙ κάτι από την εφημερίδα των Αθηνών «Εμπρός», το 1907: Επιτροπή κατοίκων του χωρίου Λασποχώρι της Θεσσαλίας αφιχθείσα ενταύθα διεπραγματεύθη την αγοράν του χωρίου τούτου υπό των χωρικών, παρά των ιδιοκτητών κ. κ. Σκιαδαρέση και Δ. Μεταξά. Οι χωρικοί θα καταβάλουν 17.000 λίρας ή 45.000 δρ χρεωλυτικώς εντός 30 ετών τη εγγυήσει της Εθνικής Τραπέζης. (Κορόιδα τους έπιασαν που αγόρασαν απ’ αυτούς το χωριό τους το ίδιο. Άλλοι καιροί. Από Λασποχώρι έγινε Ομόλιο κι άντεξε και στην πλημμύρα.)
Ζ.

Οι αξιόπιστες
* ΟΠΟΤΕ εδώ και τώρα κρίνεται η ποιότητα των προσφερομένων υπηρεσιών. Εξ αντικειμένου, διότι στην ανάγκη φαίνονται, γι’ αυτό εισπράττουν κάθε χρόνο τα ασφάλιστρα. Μεγάλη περιοχή, μικρή όμως κοινωνία, η ευρύτερη της Λάρισας, εύκολα κυκλοφορούν οι πληροφορίες, μαθαίνονται και τα καλά και τα κακά. Πολλοί λοιπόν είχαν συμβόλαια με ασφαλιστικές εταιρείες για τα σπίτια τους, αλλά βασικά για τις επιχειρήσεις τους που χτυπήθηκαν από τη θεομηνία. Και τώρα θα φανεί ποιες ασφαλιστικές εταιρείες είναι αξιόπιστες. Από το πόσο και πότε θα αποζημιώσουν τους πελάτες τους, από τον τρόπο που θα ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
***
* ΑΠΟ το πόσο γρήγορα θα γίνει η καταγραφή κι οι πραγματογνωμοσύνες, με ποια ταχύτητα αλλά και αντάξια της ζημίας κάλυψη, θα ανταποκριθεί η κάθε εταιρεία στις δεσμεύσεις της. Κι επειδή το «δείγμα» εν προκειμένω είναι μεγάλο, θα δημιουργηθεί κλίμα, θετικό ή αρνητικό, ανάλογα. Το ίδιο ισχύει και για τα τοπικά γραφεία ασφαλιστών, από το πώς θα φροντίσουν τον κόσμο τους. Μαθαίνονται αυτά…
Ζ.

Μια ερώτηση
* ΕΙΧΑΝ ανοίξει τη συζήτηση επικαιρότητας οι νεαροί Λαρισαίοι. Αλλά κόλλησαν στα προκαταρκτικά.
- Μπορώ να κάνω μια χαζή ερώτηση;
- Καλύτερα απ’ τον καθένα.
***
* - ΥΠΑΡΧΟΥΝ νοήμονα όντα σε άλλον πλανήτη;
- Σε άλλον πλανήτη, ναι.
***
* - ΓΙΑΤΙ ενώ το φως ταξιδεύει πιο γρήγορα από τον ήχο εγώ πρώτα ακούω τις βλακείες και μετά μου ανάβουν τα λαμπάκια;
Ζ.

Το πρώτο κουδούνι...
* ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΕ η απόφαση για κλειστά σχολεία και την επόμενη εβδομάδα. Τόσο η εκπαιδευτική κοινότητα όσο και οι γονείς των μαθητών ανέμεναν το «πράσινο φως» για άνοιγμα των σχολείων στις 18 Σεπτεμβρίου, αφού οι πληροφορίες έλεγαν ότι υπήρχαν μεν προβλήματα, αλλά στην πλειονότητά τους τα σχολεία άντεξαν. Αρκετά σχολεία μάλιστα έστειλαν και mail για την ώρα του αγιασμού. Έλα όμως που κανείς δεν υπολόγιζε το υγειονομικό, τα προβλήματα στους δρόμους με το που υποχώρησαν τα νερά και το γεγονός ότι εμφανίστηκαν Δήμοι ξαφνικά με ακατάλληλο πόσιμο νερό. Για λόγους λοιπόν υγείας και ασφάλειας των μαθητών δεν άνοιξαν τα σχολεία.
* * *
* ΜΠΟΡΕΙ να υπάρχει κατανόηση σε δύσκολές στιγμές, αλλά την ίδια ώρα υπάρχει και δυσαρέσκεια, καθώς ναι μεν πάρθηκε η απόφαση για κλειστά σχολεία, αλλά καμία μέριμνα δεν υπήρξε για άδειες ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους γονείς. Δεν έχουν όλοι γιαγιάδες και παππούδες στο σπίτι, ούτε ατελείωτες άδειες.
* * *
* ΣΤΟ δια ταύτα στη χθεσινή σύσκεψη με τον Υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη τονίστηκε ιδιαίτερα η ανάγκη να επιταχυνθούν οι εργασίες για την αποκατάσταση των ζημιών και της εξασφάλισης των απαραίτητων προϋποθέσεων για την ασφαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων. Ο υπουργός λοιπόν το αποφάσισε και «στήνει» ηλεκτρονική πλατφόρμα προκειμένου να έχει ο ίδιος και τα συναρμόδια υπουργεία την εικόνα που έχει το κάθε σχολείο στη Θεσσαλία και τι χρειάζεται ώστε τη μεθεπόμενη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου να ξεκινήσουν τα μαθήματα, δια ζώσης, για όλους τους μαθητές των τεσσάρων Νομών.
Η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα τεθεί σήμερα Σάββατο ή το αργότερο αύριο και ο κάθε διευθυντής σχολείου θα πρέπει να ανεβάσει την κατάσταση που επικρατεί στο προαύλιο, στη σκεπή, στις αίθουσες, στον εξοπλισμό, στα βιβλία, στις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις κλπ. Ο υπουργός Παιδείας έχει ζητήσει από τους οκτώ Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Θεσσαλίας να περιγράψουν, εγγράφως: Τις ανάγκες για αίθουσες διδασκαλίας, και εφόσον υπάρχει ο χώρος να σταλούν και να τοποθετηθούν προκάτ, και, τη δυνατότητα μεταστέγασης μαθητών σε όμορα σχολεία. Τέλος, βασική προϋπόθεση είναι όταν ανοίξουν τα σχολεία να έχουν κατάλληλο πόσιμο νερό. Μια βδομάδα χρόνος πάντως δεν είναι πολύ, αλλά ούτε και λίγο... Ίδωμεν.
Ν.Π.

 

DOROTHEOU_CIU.jpg

* ΜΕΣΑ στα τόσα που έχουν δει τα μάτια μας αυτές τις ημέρες καλό είναι να προσέχουμε και τις λακκούβες που δημιουργούνται από τις καθιζήσεις εδάφους. Ίσως από τα πολλά βαριά οχήματα, ίσως από τα νερά κάτω από τους δρόμους, ίσως και ο συνδυασμός τους. Προσοχή στην οδό Δωροθέου...

* ΑΝΟΙΞΕ, είπαν, η πλατφόρμα για τις αποζημιώσεις.
Ζ.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass