ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 17 Σεπ 2023 17:00
* ΔΙΠΛΑ στους πληγέντες, στον Παραπόταμο του Δήμου Τεμπών, βρέθηκε η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, στο πλαίσιο περιοδείας της στα χωριά που επλήγησαν στην Π.Ε. Λάρισας.  Η άμεση επαφή με την κοινωνία και τα προβλήματά της, είναι ο οδηγός για να χτίσεις την κοινωνική πολιτική. Ζ. * ΔΙΠΛΑ στους πληγέντες, στον Παραπόταμο του Δήμου Τεμπών, βρέθηκε η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, στο πλαίσιο περιοδείας της στα χωριά που επλήγησαν στην Π.Ε. Λάρισας. Η άμεση επαφή με την κοινωνία και τα προβλήματά της, είναι ο οδηγός για να χτίσεις την κοινωνική πολιτική. Ζ.

Τέλειος αλλά...
* Ο καιρός καταπληκτικός, υπέροχες λιακάδες, με τέλειες θερμοκρασίες,

ακόμη και τις νύχτες με το σεντονάκι επιθυμητό σε άνετο ύπνο. Ποιος τον χαίρεται όμως στην περιοχή της Λάρισας;
Έτσι που τάκανε εντελώς μούσκεμα, επιεικής χαρακτηρισμός, έγκλημα έκανε.
Ζ.

Όχι τόσο παλιές...
* ΜΙΑ μικρή «συλλογή» από πλημμύρες, από εκείνες που συμβαίνουν συχνότερα από κάθε 16.000 χρόνια, εντόπισε ο αρχειοφύλαξ Ε. Ρ. μέσω δημοσιευμάτων της εφημερίδας πριν μισό κοντά αιώνα.
15 Σεπτεμβρίου 1978: Τρομακτικές πλημμύρες. Βιβλικές καταστροφές από καταρρακτώδεις βροχές που έπληξαν τη Λάρισα και την περιοχή. Εκατοντάδες οικογένειες άστεγες. Πλημμύρισαν καλλιέργειες, διακόπηκαν συγκοινωνίες και αποκλείστηκαν πολλά χωριά. Στον τόπο της συμφοράς ο Υφυπουργός κ. Σουφλιάς, ο κ. Νομάρχης και ο Δ/της Στρατιάς. Αγνοείται η τύχη τριών ανδρών από το χωριό Ελευθέριο. Κίνδυνος να σπάσει η λίμνη του Συκουρίου. (Τα ίδια περίπου ξανά και χωρίς κλιματική κρίση.)
***
* ΤΗΝ επόμενη χρονιά είχαμε δίδυμο πλημμυρών με διαφορά ενός μήνα, φτου φτου μακριά από φέτος παρόμοια εξέλιξη. Το 1979 όμως, η Λάρισα είχε πλημμυρίσει και τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.
20 Νοεμβρίου 1979: Βιβλικές οι καταστροφές. Μεγάλες πλημμύρες έπληξαν τον νομό Λάρισας και τη Βόρειο Ελλάδα. Τα νερά κατέκλυσαν χωριά, έριξαν γέφυρες, κατέστρεψαν δρόμους. Τεράστιες καταστροφές. Η Λαρισινή ύπαιθρος μετεβλήθη σε λίμνη. Δύο άτομα πνίγηκαν και 12 αγνοούνται. (Μα κάθε χρόνο τα ίδια;)
Ζ.

...πλημμύρες
* ΑΛΛΑ και 28 Δεκεμβρίου 1979: Η Θεσσαλία έγινε λίμνη. Ο Πηνειός ξεχύθηκε καταστροφικός και πλημμύρισε τον κάμπο. Δύο εικοσιτετράωρα αγωνίας για 3 συνοικίες. Μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες. Αποκλείστηκαν και κινδύνεψαν σοβαρά άνθρωποι και ζώα. Ο θεσσαλικός κάπως μεταβλήθηκε πάλι σε λιμνοθάλασσα ύστερα από τις καταρρακτώδεις βροχές που έπεσαν και ο Πηνειός άφησε τα νερά του να ξεχυθούν απειλητικά σε πολλά σημεία, ενώ ο κίνδυνος για την πόλη μας διαγράφηκε άμεσος και απειλητικός. Δύο 24ωρα αγωνίας πέρασαν οι κάτοικοι των παραπήνειων συνοικιών του Αγίου Θωμά, των Αμπελοκήπων και της Νέας Σμύρνης που ατένιζαν το ενδεχόμενο μιας νέας σκληρής δοκιμασίας βλέποντας τη συνεχή άνοδο της στάθμης του ποταμού που κράτησε σε ζωηρή ανησυχία και σε κατάσταση ετοιμότητας τις αρμόδιες υπηρεσίες της Νομαρχίας, το Μηχανικό του Στρατού, τη Χωροφυλακή και την Πυροσβεστική Υπηρεσία. (Χριστουγεννιάτικος μποναμάς η πλημμύρα, μετά τις αργίες 25 και 26 η εφημερίδα κυκλοφόρησε στις 28 Δεκεμβρίου με τον απολογισμό.)
***
* Δύο κτηνοτρόφοι με 250 πρόβατα αποκλείστηκαν σε μία νησίδα δημιουργηθείσα στην περιοχή της Τερψιθέας και κινδύνεψαν να πνιγούν ανήμερα της Γιορτής των Χριστουγέννων. Τα ορμητικά νερά του Πηνειού καθιστούσαν επικίνδυνη τη χρήση πλωτών μέσων και τελικά διατέθηκε ελικόπτερο του ΑΤΑΔ για τη διάσωσή τους. Η περιοχή «Κιόσκι» μεταβλήθηκε σε τεράστια λίμνη. Τα νερά κατέκλυσαν χοιροστάσια και αποθήκες, έπνιξαν ζώα και προκάλεσαν ζημιές σε ζωοτροφές και γεωργικά εφόδια. (Δεν υπήρχαν τότε οι Εργατικές Κατοικίες εκεί παραδίπλα.)
Ζ.

Και πριν 140 έτη
* ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΩΣ, και η τοποθέτηση του Ν. Παπαθεοδώρου, στο δημοσίευμά του προ ημερών στην εφημερίδα για τη μεγάλη πλημμύρα του 1883, που αναπαρήγαγε χθες στην «Καθημερινή’’ ο Ν. Βατόπουλος-αμφότεροι πολύ γνωστά πρόσωπα: «Όσο ανασκαλεύω αυτές τις ημέρες την ιστορία των πλημμυρών του Πηνειού, τόσο καταλήγω στο συμπέρασμα ότι η τωρινή πλημμύρα ομοιάζει σε πολλά με την πλημμύρα του 1883».
***
* ΚΑΙ συνεχίζει ο Λαρισαίος γιατρός: «Αν είχαμε διδαχθεί από την ιστορική διαδρομή υπερχειλίσεων του ποταμού και παίρναμε όλα αυτά τα χρόνια τα απαραίτητα μέτρα, πιστεύω ότι ο θρήνος των ημερών μας δεν θα ήταν τόσο γοερός... Αν οι ιθύνοντες εντρυφούσαν στην ιστορία των πλημμυρών του Πηνειού, ίσως θα μπορούσαν όλα αυτά τα χρόνια να βρουν τον τρόπο ώστε με έργα ουσίας να τιθασεύσουν την ορμητική ροή του...» (Αν... Αν μπορείς να ονειρεύεσαι και να μην κάνεις αφέντη σου τα όνειρα, που έγραφε κι ο Κίπλινγκ).
Ζ.

Κι ο μετεωρίτης;
* ΣΥΖΗΤΗΣΗ επικαιρότητας στην παρέα των Λαρισαίων.
- Πολύ ωραίο καλοκαίρι το φετινό. Μόνο μετεωρίτης δεν μας έχει πέσει. Ακόμα.
***
* - ΓΙΑΤΙ κόψατε το market pass κύριε υπουργέ;
- Έπρεπε να χτυπήσουμε το καρτέλ των καταναλωτών.
***
* - ΕΙΜΑΙ τόσο άφραγκος ρε παιδιά, που όταν θέλω να κεράσω μια πορτοκαλάδα τη δικιά μου, την πάω να δώσει αίμα.
Ζ.

Μονοθεματικές
* ΣΕ τρεις βδομάδες αυτοδιοικητικές εκλογές. Πολύ παράξενες φέτος, διαφορετικές. Και μονοθεματικές φυσικά, τι άλλο να απασχολήσει την ατζέντα των υποψηφίων παρά οι πλημμύρες, η καταστροφή κι η διαχείρισή της.
Είναι και λεπτό το θέμα για τους αντιπολιτευόμενους, μπορεί ανά πάσα στιγμή να εκτεθούν αν υπερβάλλουν καθώς θα τρέχουν αγχωμένοι. Αλλά και όσοι στοχεύουν σε επανεκλογή δεν έχουν να προσάψουν τίποτε απολύτως σε όσους επιδιώκουν να πάρουν εκείνοι τη θέση τους.
Οι τακτικές που θα ακολουθηθούν σίγουρα θα αποτελέσουν θέμα για μελέτη μετά την κάλπη.
Ζ.

Οι σύμβουλοι
* ΚΑΙ κάπως έτσι άρχισαν και τα αστειάκια των Λαρισαίων.
- Αν αγαπάς κάποιον άστον να φύγει.
- Και αν γυρίσει;
- Θα είναι μάλλον υποψήφιος και θα θέλει να τον ψηφίσεις.
***
* - ΟΙ κερδισμένοι των εκλογών είναι αυτοί που εκτυπώνουν τις κάρτες των υποψηφίων. Και μάλιστα εκ των προτέρων.
Ζ.

Συντονιστής;
* ΑΡΧΙΣΑΝ φυσικά οι συζητήσεις για πώς θα γίνει η διαχείριση των όποιων χρημάτων δοθούν για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας, όπως είχε γίνει για τις πυρκαγιές της Εύβοιας.
Και έγκυρη πηγή πληροφορεί ότι συζητήθηκε και το όνομα του Στ. Μπένου, ο οποίος είχε αναλάβει την Εύβοια μετά τις πυρκαγιές, αλλά και στενή σχέση με τη Λάρισα έχει αναπτύξει. Δεν επιβεβαιώθηκε ωστόσο αν του έγινε και κάποια κρούση.
Ζ.

Με αλεξίπτωτο
* ΑΥΤΗ τη φορά ήρθε με αυτοκίνητο, τώρα που μαζεύονται τα νερά επανεμφανίζονται γεγονότα που είχαν συμβεί π. Π., ήρθε λοιπόν προ Πλημμύρας οδικώς, όχι με το αλεξίπτωτο όπως είχε κάνει στις εκλογές. Στις δεύτερες, όπου είχε τοποθετηθεί με «κοπτάτσια», που λένε κι οι κομμουνισταί, ο αρχηγός τον είχε τοποθετήσει εις βάρος των επιλογών των ψηφοφόρων του κόμματος, με τους σταυρούς τους στις πρώτες εκλογές. Κι ας είναι ιερός ο σταυρός, ιδίως για το συγκεκριμένο κόμμα. Ο βουλευτής της «Νίκης» Γ. Ρούντος εμφανίστηκε στην εκδήλωση Απελευθέρωσης της πόλης, ίσως επειδή οι Πελοποννήσιοι συνήθιζαν να λένε «εμείς σας απελευθερώσαμε», τους Θεσσαλούς. Τον Κορίνθιο δικηγόρο πάντως δεν τον ψήφισε κανένας απολύτως Λαρισαίος, μα κανένας. Και λόγω της στάσης του κόμματός του δεν θα βγάλει και καινούργια ταυτότητα, θα ήταν ένας τρόπος να αναφέρει την πόλη ως τόπο διαμονής του, που δεν είναι κιόλας.
Ζ.

Με διασυνδέσεις
* «ΟΙ τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις ήταν το θέμα της ενδιαφέρουσας συζήτησης που είχε ο Χρ. Καπετάνος με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας. Φυσικά, ο Λαρισαίος βουλευτής, στη συνάντηση που έγινε σε φιλικό κλίμα στο υπουργείο, έθεσε στον Νίκο Δένδια και θέματα του νομού», π. Π. είχε συμβεί κι αυτό. Κι ο Λαρισαίος σχολίαζε την είδηση που είχε στείλει το βουλευτικό γραφείο.
- Με τον υπουργό Αμύνης; Σε φιλικό κλίμα, καλή σχέση του βουλευτή με τον υπουργό; Σαφές το υπονοούμενο...
Εξηγώντας ότι αποτελεί μήνυμα προς στρατιωτικούς που καίγονται για μεταθέσεις, αλλά και προς τις οικογένειες των στρατευμένων.
- Εδώ είναι ο βουλευτής, με διασυνδέσεις, ελάτε... (Κλασσική η κίνηση του νεοεκλεγέντος βουλευτή.)
Ζ.

Και καβούρια
* Ο προσεκτικός παρατηρητής και παλιός πρόσκοπος Ε. Ρ. αναφερόμενος στην ιχθυοπανίδα του Πηνειού, εντοπίζει και καβούρια. Είδε, ψόφια, περιδιαβαίνοντας την περιοχή δίπλα στο νερό. Όχι ιδιαιτέρως ευμεγέθη.
Ζ.

Καλύτερα έτσι
* ΤΟ ηλικιωμένο ζευγάρι Λαρισαίων είχε πάει στην οφθαλμίατρο, πραγματικό γεγονός, συνέβη. Ο άντρας θα εξεταζόταν, η γυναίκα του όμως είχε ως συνήθως τον πρώτο λόγο.
- Γιατρέ, κοίτα να τον βοηθήσεις να βλέπει καλά...
- Αυτό θα προσπαθήσουμε...
-Να βλέπει καλά μακριά, θέλω...
- Είσαι σίγουρη;
- Ε;
- Λέω, θες να κοιτάζει τριγύρω, να βλέπει και μακρύτερα;
- Α... Όχι, όχι γιατρέ, άστον καλύτερα στη στραβομάρα του.
Ζ.

Επιπέδου
* ΣΤΗ μια περίπτωση αναφέρθηκε πως... ενώ πνιγόταν η Θεσσαλία οι αρμόδιοι παρευρίσκονταν στη Γιορτή Χαλβά στα Φάρσαλα. Στη δεύτερη περίπτωση, πάλι δια τηλεοράσεως, ειπώθηκε πως ενώ πνιγόταν η Λάρισα, οι αρμόδιοι κανόνιζαν να φέρουν στο Παζάρι την Παπαρίζου.  
Θα λέγαμε πως η κριτική αυτού του επιπέδου είναι για τα πανηγύρια, κατά το κοινώς λεγόμενο, αλλά δεν θέλουμε να αδικήσουμε τον θεσμό. Καθότι άλλο λαϊκό και άλλο λαϊκισμός...
Β.Κ.

Οδόστρωμα
* ΠΟΛΥ νερό έτρεξε αυτές τις ημέρες. Τι πολύ; Ανυπολόγιστος ο όγκος του, τόσο πάνω από τους δρόμους, όσο και κάτω από τη γη. Πολλά και τα βαριά οχήματα που μετακινήθηκαν σε διάφορα σημεία της πόλης και του νομού γενικότερα.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υποχωρεί το οδόστρωμα σε πολλά σημεία. Χρειάζεται προσοχή από τους οδηγούς. Να έχουν το νου τους και να μην κοιτάνε τις ζημιές που προκλήθηκαν αριστερά και δεξιά. Αργά και προσεκτικά μπροστά. Μην έχουμε άλλα τώρα.
Κ.Γ.

Ελιές
* ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΑΤΕ; Ελάτε για ελιές. Αυτό μας λέει με απλά λόγια ο Δήμος Πύλου από τα χαμηλά της Πελοποννήσου. Πολλές οι αντιδράσεις και μάλιστα αρνητικές.
Δεν μπορεί να το χωρέσει ο λογικός νους. Πώς κάποιος θα φύγει από τη γη του, που καταστράφηκε, να πάει να μαζέψει ελιές ή να δουλέψει σε τουριστική επιχείρηση στη νότια άκρη της Ελλάδας; Θα σας δώσουμε και φαγητό και σπίτι, όπου είναι αυτό εφικτό, προσθέτουν. Το λιγότερο ατυχής η προσφορά...
Κ.Γ.

Σχολεία
* ΜΕΓΑΛΟ το πρόβλημα με τα κλειστά σχολεία. Και δεν αναφερόμαστε μόνο στις περιπτώσεις των γονέων που είχαν απλά έναν προγραμματισμό και αυτός τινάχθηκε στον αέρα.
Θα πρέπει να σκεφτούμε τους ανθρώπους που έχουν να πάνε να φροντίσουν τις ζημιές στο σπίτι στο χωριό τους, ή να φροντίσουν την επιχείρησή τους, η οποία είναι κλειστή από πλημμύρες.
Πλέον θα έχουν να σκεφτούν ένα ακόμα ζήτημα.
Κ.Γ.

Ταμπάκικα
* ΠΡΟΒΛΗΜΑ εκεί στα Ταμπάκικα με τις δύο πολυκατοικίες από τις οποίες υποχώρησε τμήμα του εδάφους από τα θεμέλια τους.
Σκάφτηκε το έδαφος στη μέση για να χτιστεί νέα οικοδομή, πλημμύρισε από τις βροχές και το «έφαγε» το χώμα, το νερό.
Ας ευχηθούμε να είναι η μοναδική μεμονωμένη περίπτωση στη Λάρισα και να μην προκύψουν άλλα ζητήματα με θέματα στατικής επάρκειας.
Κι όλα αυτά ενώ δεν έχουμε καν ξεχάσει τον μεγάλο σεισμό από τον Μάρτιο του ’21.
Κ.Γ.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass