ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΤΗΤΕΣ

Δημοσίευση: 18 Σεπ 2023 17:00

Από την «ΕτΔ» η πρώτη ερώτηση στον Πρωθυπουργό

* «Εσπασε το πρωτόκολλο» και την καθιερωμένη διαδικασία έναρξης, η χθεσινή συνέντευξη

Τύπου του πρωθυπουργού Κυριακού Μητσοτάκη στο Συνεδριακό Κέντρο, «Ιωάννης Βελλίδης» στη Θεσσαλονίκη. Για πρώτη φορά, η πρώτη ερώτηση της συνέντευξης στον Πρωθυπουργό δόθηκε σε θεσσαλικό μέσο και μάλιστα στην εφημερίδα «Ελευθερία» της Λάρισας, που την εκπροσωπούσε η δημοσιογράφος Λένα Κισσάβου. Ήταν μια σημαντική συμβολική κίνηση του Πρωθυπουργού, που σχολιάστηκε θετικά από δημοσιογράφους απ’ όλη τη χώρα που συμμετείχαν χθες στη συνέντευξη, και μαρτυρούσε την προτεραιότητα που δίνει στο θέμα των καταστροφικών πλημμυρών στη Θεσσαλία ο κ. Μητσοτάκης, τα σχέδια ανάκαμψης της οποίας ανέλυσε τόσο στην ομιλία του στη ΔΕΘ όσο και απαντώντας στις ερωτήσεις της «Ελευθερίας».
***
* Η έναρξη δε, χθες, επιφύλασσε και μια άλλη έκπληξη: Προσφέρθηκαν γάντια και κουβέρτες στους δημοσιογράφους! Γιατί; Γιατί κάθε χρόνο στην αίθουσα της συνέντευξης Τύπου, ο κλιματισμός είναι σε υψηλές θερμοκρασίες και οι δημοσιογράφοι παραπονιούνται για το κρύο!  Ετσι, φέτος ο κ. Μητσοτάκης «έσπασε τον πάγο» με γάντια και κουβέρτες και κατάφερε να δημιουργήσει ένα ευχάριστο κλίμα για όλους...

Λογαριασμός
* ΤΑ νερά υποχώρησαν εντυπωσιακά, η στάθμη στη βασική κοίτη του Πηνειού έπεσε σχεδόν στα φυσιολογικά της όρια, σε λίγες ημέρες ίσως ξαναδούμε εκεί τους συνήθεις αθλούμενους και περιπατητές. Στα Τέμπη η εικόνα του ποταμού είναι σχεδόν η συνηθισμένη. Πλέον, το θέμα είναι τα ...«απόνερα». Η αποκατάσταση των ζημιών. Τα νούμερα και μόνο ζαλίζουν. Οι πλημμύρες προκάλεσαν ήδη στη Θεσσαλία 200.000 προσωρινώς ή μονίμως άστεγους. Μιλάμε για νούμερα ...κανονικού πολέμου. Καταλαβαίνουμε όλοι πού πάει ο λογαριασμός και μιλάμε μόνο για τη στέγαση.

Η σημασία της Θεσσαλίας
* ΟΠΩΣ αναμενόταν και ήταν λογικό, ο Μητσοτάκης αφιέρωσε στη Θεσσαλία ένα μεγάλο κεφάλαιο της ομιλίας του στη ΔΕΘ, δείγμα τού πόσο τον απασχολεί η κατάσταση στον κάμπο.
Διότι η Θεσσαλία δεν είναι ένα απλό γεωγραφικό διαμέρισμα, αλλά η ατμομηχανή της αγροτικής παραγωγής της χώρας. Και δεν έχει πολλά παραγωγικά διαμερίσματα αυτή η χώρα. Το να μείνει ο κόσμος στον κάμπο, να παράγει τρόφιμα και να μην αναγκαστεί να μεταναστεύσει κι αυτός στην ...Αθήνα, είναι αν θες και ζήτημα στρατηγικό. Ζήτημα επισιτιστικό. Τα χρόνια που ’ρθαν και με τόσες διεθνείς αναταράξεις (όρα Ουκρανία) κανείς δεν μπορεί να σου εξασφαλίσει ότι θα βρίσκεις πάντα τρόφιμα να εισάγεις.
Το ίδιο και σε περίπτωση που η χώρα εμπλακεί ποτέ σε πόλεμο. Πρέπει να είσαι αυτάρκης, και η Θεσσαλία είναι το βασικό σου εργαλείο. Και πρέπει να πληρώσεις για να το έχεις.

Αλλαγή ατζέντας
* ΕΙΝΑΙ τόσο πιεσμένος ο Κυρ. Μητσοτάκης ώστε έπρεπε να δώσει κάτι δυνατό που θα άλλαζε την ατζέντα. Κάπως έτσι εξαγγέλθηκε το ξεπάγωμα των τριετιών, μια υπόθεση που έτσι κι αλλιώς είχε ωριμάσει και η οποία δεν θα του κοστίζει και δημοσιονομικά. Καλό μέτρο, να πάρουν καμιά αύξηση οι χαμηλόμισθοι. Του χρόνου, έτσι και πάει στη ΔΕΘ με καμιά άλλη φυσική καταστροφή στην πλάτη, μπορεί και να εξαγγείλει τη μείωση φόρων στα καύσιμα. Πάντως, οι τριετίες κάνουν ήδη τόσο θόρυβο ώστε τα νερά του Πηνειού να ...εξαφανιστούν από τις μικρές οθόνες.

Έχω νεύρα
* ΟΤΑΝ ο Μητσοτάκης έχει νεύρα, τα βάζει με όλους. Στη ΔΕΘ είπε περίπου ότι θα κόψει τα ποδάρια των φοροφυγάδων, θα βγάλει την Αστυνομία στους δρόμους και ειδικά την Τροχαία που δεν τη βλέπεις ούτε με ...κιάλια, ότι θα φροντίσει να βγαίνουν γρήγορα οι δικαστικές αποφάσεις και να μπαίνουν αμέσως φυλακή οι κάθε λογής μπαχαλάκηδες. Επιπλέον, πούλησε τσαμπουκά σε όλους τους μεγάλους. Να οι εφοπλιστές, να η μυκονιάτικη μαφία, να η μαφία που διοικεί το ποδόσφαιρο, να οι παράγοντες που σηκώνουν τηλέφωνα και πιέζουν υπουργούς για μεγαλορουσφέτια. «Δεν συγκυβερνούμε», είπε. Γενικώς, είπε αυτά που ήθελε να ακούσει ο κόσμος. «Πίσω ορέ και σας έφαγα». Αυτές βέβαια είναι οι μόνιμες γάγγραινες της Ελλαδίτσας και καμιά Κυβέρνηση ως τώρα δεν κατάφερε ποτέ να «ακρωτηριάσει» τα σάπια μέλη. Θα μπορέσει ο Κυριάκος, ή απλά θα ...σκίσει κι αυτός το καλσόν του όπως οι προγενέστεροι. Το ευχόμαστε. Για το καλό όλων μας.

ΣΥΡΙΖο-εκλογές
* ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΑΝ χτες στον ΣΥΡΙΖΑ, όχι τόσο για το ποιος θα εκλεγόταν νέος αρχηγός, όσο για το ποσοστό συμμετοχής που από το πρωί έδειχνε μεγάλο. Όλη την εβδομάδα αναμασούσαν κατηφείς την απαισιόδοξη εκτίμηση πως άμα μαζευτούν καμιά πενηνταριά χιλιάδες θα ‘ναι καλά, και χτες τους προέκυψαν σχεδόν 110 χιλιάδες. Μια χαρά. Σου λέει ...υπάρχουμε ακόμη.
Ο αριθμός υπολείπεται αρκετά βέβαια των 276.000 που έσπευσαν να ψηφίσουν για αρχηγό του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ στις 5/12/2021, αλλά το ΠΑΣΟΚ είναι ακόμη μεγάλο κόμμα (σε στελέχη) ασχέτως χαμηλών εκλογικών ποσοστών. Φυσικά, ούτε λόγος για τις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ, τον Δεκέμβριο του 2015 οπότε και προσήλθαν εν συνόλω 404.058 ψηφοφόροι. Τα αποτελέσματα αργούσαν όταν κλείναμε τη στήλη, αλλά σημασία έχει ότι μετά από καιρό ήταν όλοι χαρούμενοι. Μέχρι και ο Τσίπρας (και πολύ φρεσκαδούρα ο Πρόεδρος) προσερχόμενος να ψηφίσει ...έσπασε την (καραμανλικού τύπου) σιωπή του και δήλωσε αισιόδοξος για το κόμμα.

Παζάρι
* ΔΙΧΑΣΜΕΝΕΣ οι απόψεις στην πόλη για το παζάρι της Λάρισας και τη ματαίωσή του. Κάποιοι τη θεωρούν σωστή. Άλλοι πάλι λένε πως θα ήταν μια ευκαιρία να ξεδώσει κάπως ο κόσμος από την πολλή μαυρίλα. Χώρια το εισόδημα που χάνουν ένα σωρό μικροπωλητές και άλλοι που θα δούλευαν περιστασιακά.
Η ουσία όμως είναι πως ο Δήμος αδυνατούσε να το στήσει αφού το προσωπικό του ήταν απασχολημένο στην αποκατάσταση των ζημιών απ’ την πλημμύρα. Υποθέτουμε ότι θα σκέφτηκαν και τη μετάθεση της ημερομηνίας, αλλά βλέπεις υπάρχουν και οι εκλογές που δεν ξέρεις τι (και ποιον) θα φέρουν στο τιμόνι.


Ούτε καν...
* ΕΓΙΝΑΝ πολλά «τρελά» αυτές τις πλημμυρικές ημέρες στη Λάρισα, αλλά το παρακάτω θυμίζει ανέκδοτο. Είχε πάει η Πυροσβεστική στη Νέα Σμύρνη Λάρισας με οκτώ λέμβους για απεγκλωβισμούς και το βράδυ που σταμάτησαν τη δουλειά ζήτησαν από την Αστυνομία τη φύλαξή τους για ...ευνόητους λόγους.
Η Αστυνομία δήλωσε ...αδυναμία διάθεσης αστυνομικού (που θα φύλαγε τις βάρκες που θα έσωζαν κόσμο) ο οποίος τελικά βρέθηκε μετά από ...διαβουλεύσεις ωρών κι αφού προηγήθηκε παράσταση αντιδημάρχου στον διοικητή Θεσσαλίας της Αστυνομίας!
Σημειώνω πως όταν ο ...Κασσελάκης του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε προστασία, του έστειλαν ...τέσσερις νοματαίους κι ένα περιπολικό να τον φυλάνε! Μ’ αρέσει πάντως που κάθε τόσο οι πρωθυπουργοί (προχθές ο Μητσοτάκης) εξαγγέλλουν αποδέσμευση αστυνομικών από τις φυλάξεις υψηλών προσώπων.
Τι χαλάει όμως στον δρόμο και οι αποφάσεις μένουν από ...λάστιχο;

Παράλια
* ΚΙΝΗΣΗ παρατηρήθηκε χτες στα παράλια της Λάρισας, καθώς το Σαββατοκύριακο -με το άνοιγμα της Εθνικής- πολλοί πήγαν να ελέγξουν για πιθανές ζημιές στα εξοχικά τους.
Γενικά τα παράλια της Λάρισας δεν έχουν σοβαρά προβλήματα, ενώ οι βροχές ήταν έως και ...ευεργετικές για την παραγωγή κάστανου στον Κίσσαβο που έδειχνε προβληματική λόγω της ανομβρίας. Εννοείται ότι η θάλασσα έχει ένα χρώμα μάλλον ...ποταμίσιο για πολλά χιλιόμετρα από το σημείο εκβολής στο Δέλτα του Πηνειού. Και φυσικά κανείς δεν έκανε μπάνιο, με εξαίρεση κάποια σημεία του Πλαταμώνα που έχει ακόμη αρκετούς ξένους τουρίστες και όπου τα νερά κάπως καθαρίζουν.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass