ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 19 Σεπ 2023 17:00
* ΚΑΝΟΝΙΚΗ Βενετία οι Εργατικές της Γιάννουλης, προσωρινά. Μια συμφορά. Και Γέφυρα των Στεναγμών αυτή στον Πηνειό. Ζ. * ΚΑΝΟΝΙΚΗ Βενετία οι Εργατικές της Γιάννουλης, προσωρινά. Μια συμφορά. Και Γέφυρα των Στεναγμών αυτή στον Πηνειό. Ζ.

Λιγάκι
* ΑΡΑΙΕΣ συννεφιές, που όταν τις βλέπουν πλημμυρόπληκτοι έχουν ακεφιές.

Ευτυχώς αραιές, λίγες ώρες συννεφάκια κι όχι όλες τις μέρες, βροχές μάλλον καθόλου, ενώ θα έχει και λιακάδες αναζωογονητικές. Υπομονή...
Ζ.

Στο λεπτό
* ΝΑ το καλό νέο. Το κράτος αντέδρασε ακαριαία. Ήδη έχουν μπει στους λογαριασμούς πλημμυροπαθών τα 6.600 ευρώ, που υποσχέθηκε η κυβέρνηση για την αποζημίωση κατεστραμμένης οικοσκευής και για τις πρώτες ανάγκες, άσχετα από τις αποζημιώσεις που θα ακολουθήσουν για ανακατασκευές.
Πολύ γρήγορα, λεφτά στο λεπτό. Και αβλεπί μάλιστα για όσους προέρχονται από πλημμυρισμένα χωριά, μόνο με την αίτηση. Οπότε επωφελήθηκαν λέει και κάποιοι άβρεχοι, π.χ. με τα σπίτια τους σε πυλωτή που δεν πλημμύρισαν, μικρό το κακό.
Ζ.

Αλλιώτικο
* ΚΙ ήρθε αμέσως η εκτίμηση από το κόμμα τοπικά. «Καμία σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ», πολλοί Λαρισαίοι που ψήφισαν την Κυριακή στις εσωκομματικές.
Επίσης και πριν είχε ακουστεί η ίδια διάγνωση, με διεύρυνση «Προοδευτική Συμμαχία» που είχε επιχειρήσει ο Αλ. Τσίπρας.
Όπως ακριβώς καμία σχέση δεν είχε ο ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΚΕ παλιά απ’ όπου εκπήγασε ή και με το ΠΑΣΟΚ που τον τροφοδότησε.
***
* ΚΑΜΙΑ σχέση αυτός ο κόσμος με Ν.Ε. η οποία όμως είναι της ήττας. Ούτε ένας εκ των μελών της δεν είχε συνταχθεί ανοιχτά με Κασσελάκη. Θα μείνουν άραγε αυτά τα στελέχη μαζί του αν κερδίσει; Έτσι και αλλιώς αυτός πάει να φτιάξει κόμμα αλλιώτικο.
Πήγαν λοιπόν και ψήφισαν περισσότεροι κι απ’ όσους είχαν πάει προ τριετίας στην ίδια διαδικασία για τον Τσίπρα. Από τους οποίους πολλοί δεν εμφανίστηκαν τώρα. Απογοητευμένοι ή επρόκειτο για μέλη μιας χρήσης; Οι μόνοι, αυτοί που απουσίασαν, που δικαιούνται βάσει των κομματικών κανόνων να ψηφίσουν στη β’ Κυριακή. Θα πάνε τώρα; Κι αν ναι, τι θα ψηφίσουν; (Ο αέρας του πρώτου φουντώνει τη φωτιά που άναψε).
***
* Η δύναμη που εμφάνισαν όλοι οι υπόλοιποι υποψήφιοι μαζί είναι 55% και φυσικά αποτελούν πλειοψηφία, φτάνουν για να βγει η Ε. Αχτσιόγλου. Με την οποία ο Ε. Τσακαλώτος συντάσσεται ευθέως, καθώς στεγάζονται κιόλας κάτω από την ίδια πολιτική «Ομπρέλα». Ενώ μαζί της θα είναι και οι λιγοστοί του Στ. Τζουμάκα, ο οποίος είχε επιτεθεί εξαρχής στον νεοφερμένο υποψήφιο. Ο Ν. Παππάς επιφυλάχθηκε καθότι οι δικοί του μάλλον είναι μοιρασμένοι.
***
* ΚΙ όπως προσφυώς σημείωσε ο Ν. Κ.: Κασσελάκης-Αχτσιόγλου ένας Τσακαλώτος διαφορά. Όποιος τραβήξει τον παπά κερδίζει την παρτίδα. (Πάρα πολλά πάντως θα κριθούν στο ντιμπέιτ μεταξύ των δύο, που λογικά δεν μπορεί, παρά να διεξαχθεί).
Ζ.
Λίμνη Κάρλα
*ΣΤΗΝ κατάσταση που επικρατεί στη λίμνη Κάρλα, όπου έχει σταθεροποιηθεί το ύψος νερού που βρίσκεται πέριξ της λίμνης, αναφέρθηκε από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα ο Κώστας Αγοραστός. «Επεμβαίνουμε στα αναχώματα των ποταμών κι εκεί που υπήρχαν ρωγμές τις αποκαθιστούμε.
Οι υπηρεσίες μας είναι έξω και προσπαθούν διαρκώς. Ταυτόχρονα αποκαθιστούμε και δρόμους, γιατί υπάρχουν προβλήματα και σε οδικούς άξονες», συμπλήρωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας.
***
* ΤΗΝ ίδια ώρα, ο Θανάσης Ακρίβος, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τον συνδυασμό του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού, «Συμμαχία υπέρ των πολιτών» υποστηρίζει μέσω σχολίου του πως:
«Αν είχαν γίνει τα έργα του Αχελώου, που προβλέπουν τα φράγματα Συκιάς, Μουζακίου, Πύλης και Μεσοχώρας και τη δημιουργία τεσσάρων νέων λιμνών, θα είχαν σώσει κατά μεγάλο μέρος τη Θεσσαλία μας. Αποτελεί πλέον επιτακτική ανάγκη να γίνουν τα ημιτελή έργα εκτροπής του Αχελώου, για να σωθεί ο κάμπος της Θεσσαλίας».
Εντύπωση προκαλεί πάντως το ερώτημα υποψήφιου της Πρωτοβουλίας (Δ. Κουρέτας) στη Μαγνησία πώς «θα ήταν η Θεσσαλία σήμερα αν σε όλη αυτήν την κατάσταση προστίθεντο και τα νερά του Αχελώου;».
Προφανώς αγνοεί ότι τα έργα του Αχελώου είναι και αντιπλημμυρικά.
Ο εκδικητής
* «ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ να πάρει ρεβάνς για τον Αλέξη Τσίπρα και να ενταφιάσει τα κομμουνιστικά ιδεώδη των μηχανισμών του ΣΥΡΙΖΑ που τον εμπόδισαν να γίνει η σύγχρονη Αριστερά που όφειλε να είναι», εξηγεί για τον Στ. Κασσελάκη η Ευ. Π.: «Για την πατρίδα. Για τον Αλέξη μας». Ο αντ’ αυτού, ο εκδικητής, ο τιμητής, ο τιμωρός Κασσελάκης.
Ο άνθρωπος που θα εξαφανίσει όσους υπονόμευσαν τον Τσίπρα, όσους τον οδήγησαν στην ταπεινωτική ήττα. Αυτούς που ο ίδιος ο Τσίπρας δεν κατόρθωσε, δεν είχε το θάρρος να απομακρύνει. Ο Κασσελάκης πήρε τη ρεβάνς για τον Τσίπρα και για το μεγάλο μέρος των πολιτών που στήριξε τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή πίστευε στον Αλέξη. Και που με τη φυγή του, τίποτα δεν έμεινε να τους συνδέει με το κόμμα...
***
* ΚΑΙ συνεχίζει σκληρά: Με πολιτικά αρθριτικά και μάτια μυωπικά, οι περισσότεροι υποψήφιοι προσήλθαν στην εκλογή παγιδευμένοι στην εσωστρέφειά τους, στην ομφαλοσκόπηση, που αντιμετωπίζει τον ΣΥΡΙΖΑ όχι ως μέρος της μεγάλης πολιτικής σκηνής, αλλά ως έναν προσωπικό στόχο...
Το δίλημμα του δεύτερου γύρου έχει ήδη μορφοποιηθεί από τους αναλυτές και τα ενεργά μέλη των κοινωνικών μέσων: Θα πάμε σε μια ανάσταση του βαλσαμωμένου κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ χωρίς όμως τον παραδοσιακό του ηγέτη, ή σε μια αναγέννηση, με νέα στοιχεία και στόχευση; Και με τον Τσίπρα να ευλογεί σαν το Άγιο Πνεύμα...
Ζ.
Λίγα και μετά
* ΚΙ ενώ ο Κυρ. Μητσοτάκης επέμενε ότι υπόσχεται μεταρρυθμίσεις κι όχι παροχές, εντούτοις όλοι επικέντρωσαν στις αυξήσεις. Καθώς έδωσε τροφή από τη ΔΕΘ με την προσωπική διαφορά των συνταξιούχων, που θα είχε υποτίθεται πνιγεί στη Θεσσαλία, αλλά κυρίως οι τριετίες είναι που αναδείχθηκαν.
Ξεπαγώνουν λοιπόν, όχι όμως αναδρομικά απ’ το 2012.
Κανείς μισθωτός δεν θα επωφεληθεί από 3 ή 4 που θα δικαιούνταν, αλλά από 0 ως 1 τριετία. Και όταν, με την πρώτη κατά το 2027. Ζήσε Μάη μ’...
Ζ.

Σιβηρία
* Ο κλιματισμός στο φουλ, Σιβηρία στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ. Χάλασε και δεν χαμήλωνε; Όχι βέβαια. Αποκαλύφθηκε εκ των υστέρων ότι συνέβη για επικοινωνιακούς λόγους. Διότι είναι αντιτηλεοπτική η εικόνα όταν γυαλίζει το μέτωπο του αρχηγού, όταν ιδρώνει στην κλειστή αίθουσα με πολυάνθρωπη παρουσία.
Να μην πούντιασε μοναχά ο άνθρωπος... Για τους δημοσιογράφους είχε ληφθεί μέριμνα, μοιράστηκαν κουβερτούλες και γάντια, ναι και γάντια. (Την άλλη φορά σε ιγκλού;).
Ζ.

Κοίτη & γέφυρα
* ΕΙΝΑΙ πολύ σπουδαῖον τὸ ζήτημα τὸ ὁποῖον ἀπησχόλησε κατά την τελευταίαν συνεδρίασιν τήν Διοικοῦσαν Επιτροπὴν τοῦ Δήμου. Εκ «Φωτοθήκης» το δημοσίευμα της εφημερίδας «Κήρυξ» από το μακρινό 1938: Πρόκειται περὶ τῆς κοίτης τοῦ Πηνειοῦ ἡ ὁποία μετὰ τὴν κατασκευὴν τῆς νέας ἀπὸ τῆς Γεωργικῆς Σχολῆς μέχρι τοῦ Νοσοκομείου των Λοιμωδών Νόσων θὰ ἀχρηστευθῆ. Αὐται εἶναι οἱ πληροφορίαι ποὺ εἶχεν ή δημοτική μας ἀρχὴ ὡς πρὸς τὴν υπάρχουσαν μελέτην καὶ τὰ σχέδια τῆς Ἑταιρίας Μπούτ. Φυσικὸν ἦτο να προκαλέσουν τὸ ἐνδιαφέρον ἀλλὰ καὶ τὰς ἀνησυχίας των κατοίκων τῆς πόλεως οἱ ὁποῖοι μετὰ πολλῆς λύπης θὰ ἔβλεπαν καταστρεφομένην μίαν γραφικότητα. Διότι αναμφισβητήτως ο Πηνειός ἀποτελεῖ μίαν γραφικότητα. Δεν πρέπει λοιπὸν νὰ τὴν ἀφήσωμεν νὰ χαθῇ.
***
*ΚΑΙ δὲν πρέπει νὰ ἐγκαταλειφθῇ ἡ παλαιὰ κοίτη ὄχι μόνον διότι ἀποτελεῖ γραφικότητα ἀλλὰ καὶ διότι ἐγκαταλειπομένη θὰ μεταβληθῇ εἰς τόπον συγκεντρώσεως πάσης φύσεως ἀκαθαρσιών. Πράγμα όπερ θὰ ἐπιδράσῃ καταθλιπτικῶς ἐπὶ τῆς ὑγείας τῆς πόλεως.
Είναι λοιπὸν ἀνάγκη, ἐὰν τὰ σχέδια τῆς Μπούτ εἶναι ὡς αναφέρεται ανωτέρω, νὰ τροποποιηθοῦν κατὰ τρόπον τοιοῦτον ὥστε καὶ ἡ ὑπάρχουσα κοίτη νὰ μὴ άχρηστευθῇ. (Ετροποποιήθησαν προφανώς τα σχέδια της αγγλικής εταιρείας Boot και δεν εχάθη η παλαιά κοίτη. Κατασκευάστηκε όμως και η νέα, σωτήρια μετά και τη διεύρυνσή της το 1998).
***
* ΜΕ την ευκαιρία αφού η Γέφυρα βρέθηκε στο προσκήνιο καταρρέοντας δυστυχώς, ο αρχειοφύλαξ Ε. Ρ. ανασύρει δημοσίευμα της εφημερίδας από τις 30 Ιουλίου 1960: Ανεκοινώθη αρμοδίως ότι από προχθές ήρχισεν η κατασκευή κρεμαστής γεφύρας επί του Πηνειού ποταμού παρά την Αγίαν Παρασκευήν Τεμπών. Η γέφυρα αυτή θα έχει μήκος 100 μέτρων περίπου και πλάτος καταστρώματος 1 1/2 μέτρου. Η εν λόγω γέφυρα είναι η πρώτη εν Ελλάδι κατασκευαζομένη με το σύστημα των κρεμαστών τοιούτων. (Άγνωστο πότε ακριβώς ολοκληρώθηκε. Εγκαίνια πιθανόν και να μην έγιναν).
Ζ.

Βρύση
* ΚΙ αφού γέμισαν πάλι μπάλα οι τηλεοράσεις των Λαρισαίων.
- Κακώς με κατηγορείς βρε γυναίκα ότι ασχολούμαι συνέχεια με το ποδόσφαιρο και το σπίτι διαλύεται.
- Ναι; Η βρύση χάνει, το ξέρεις;
- Με ποιον παίζει;
Ζ.

Λάτα
* ΜΙΑ ενδιαφέρουσα πρόταση για αλλαγή ονομασίας δρόμου στη Νέα Σμύρνη. Το μέλος του Δ.Σ. της 3ης Δημοτικής Κοινότητας Λάρισας, ο Κώστας Ζέβλας, πρότεινε να μετονομαστεί ένας δρόμος σε Αλεξάνδρα Λάτα. Στη μνήμη δηλαδή της κοπέλας (Κλαούντια το άλλο όνομά της) που χάθηκε τόσο άδικα στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών. Ήταν μόλις 21 ετών και φοιτήτρια της Ιατρικής Στρατιωτικής Σχολής. Λέει ο κ. Ζέβλας πως στην περιοχή υπάρχουν δύο δρόμοι με το όνομα «Σόλωνος» και πως το ένα εξ αυτών θα μπορούσε να αλλάξει. Ήδη η πρόταση έγινε ομόφωνα δεκτή από το τοπικό συμβούλιο, ενώ πέρασε και από τη σχετική επιτροπή του Δήμου. Τώρα μένει η Αποκεντρωμένη για την τελική έγκριση.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass