Ψιθυριστά και άλλα

Δημοσίευση: 20 Σεπ 2023 17:05
* ΜΕΓΑΛΗ η ανταπόκριση φορέων, αλλά και απλών πολιτών από κάθε γωνιά της χώρας, στην έκκληση της Περιφέρειας για συγκέντρωση νερού, αλλά και ειδών πρώτης ανάγκης για τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας. Μεταξύ των άλλων, συγκεντρώθηκε και μεγάλη ποσότητα υγειονομικού υλικού, το οποίο παρέδωσε ο περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Λιούπας στον διοικητή του ΓΝΛ, Γρ. Βλαχάκη. Ζ. * ΜΕΓΑΛΗ η ανταπόκριση φορέων, αλλά και απλών πολιτών από κάθε γωνιά της χώρας, στην έκκληση της Περιφέρειας για συγκέντρωση νερού, αλλά και ειδών πρώτης ανάγκης για τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας. Μεταξύ των άλλων, συγκεντρώθηκε και μεγάλη ποσότητα υγειονομικού υλικού, το οποίο παρέδωσε ο περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Λιούπας στον διοικητή του ΓΝΛ, Γρ. Βλαχάκη. Ζ.

Κρητική τρόικα;
* - ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ότι αυτοί στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ικανοί να χάσουν τις εκλογές ακόμη και μέσα στο ίδιο τους το κόμμα…
Στην παρέα των Λαρισαίων σχολίαζαν σκωπτικά τις εξελίξεις.
***
* - ΛΕΝΕ για νέα μέλη που συνέρρευσαν για να ψηφίσουν, αλλά 70.000 μέλη που δεν πήγαν, από τα 170.000 που είχαν καταγράψει προ τριετίας, τα προσπερνούν;
- Αμηχανία στα τοπικά κομματικά στελέχη με το αποτέλεσμα. Και λένε πολλά, ιδίως αυτά που δεν λέγονται δημοσίως… (Ούτε και γράφονται φυσικά).
***
* - ΔΕΥΤΕΡΟ θέμα στην πρώτη σελίδα της Αυγής η εκλογή νέου προέδρου. Το υποβαθμίζουν; Κύριο το τραγικό συμβάν στη Λιβύη και τα θολά του σημεία, προηγείται η αντιπολίτευση στην Κυβέρνηση.
***
* - ΤΟ έχετε αντιληφθεί ότι θα έχουμε κρητική τρόικα στην πολιτική σκηνή της χώρας; Μητσοτάτσις, Ανδρουλάτσις τσε Κασσελάτσις.
Ζ.

Απεμπλοκή
* - ΟΤΑΝ ένας υποψήφιος ήταν άγνωστος πριν από έναν μήνα, πήρε 45% την πρώτη Κυριακή για την προεδρία του κόμματος, κάθε ανάλυση είναι περιττή, σημειώνει η Κ. Τζ.: Τι δεν καταλαβαίνεις, παρατηρητή; Πόσο έντονη είναι η επιθυμία απεμπλοκής από τους κομματικούς μηχανισμούς, στους οποίους χρεώνουν την απομάκρυνση από στόχους εκλογικούς; Βγάλε το κερί απ’ τα αυτιά, για να ακούς.
Ζ.

Απορίες
* ΑΝΟΙΞΑΝ προχθές τα ιδιωτικά σχολεία στη Λάρισα, αν και η έναρξη της σχολικής χρονιάς αναβλήθηκε για τις 25 Σεπτεμβρίου. Το γεγονός δεν πέρασε απαρατήρητο και φυσικά ασχολίαστο, με τα ερωτήματα να πέφτουν βροχή στους αρμόδιους: Γιατί επιτράπηκε στα ιδιωτικά σχολεία της Λάρισας να ανοίξουν (έστω και αποκλειστικά για φύλαξη), τη στιγμή που σε όλη την Περιφέρεια Θεσσαλίας τα σχολεία είναι κλειστά; Η απόφαση του Υπουργείου και της Περιφέρειας δεν είναι καθολική ή μήπως εφαρμόζεται μερικώς, δημιουργώντας εκπαίδευση δύο ταχυτήτων;
Και εξηγεί η Γ.Κ.: Οι απορίες που εύλογα προκύπτουν έχουν να κάνουν με την ελλιπή οργάνωση του κρατικού μηχανισμού, την πελατοποίηση της εκπαίδευσης, τον «κατώτερο» εργαζόμενο γονέα που επέλεξε ένα δημόσιο σχολείο. Ο τελικός στόχος είναι η υποβάθμιση της Δημόσιας Εκπαίδευσης!
Η Εκπαίδευση λειτουργεί εμφανώς πλέον, με όρους αγοράς και χαρακτηρίζεται από την κυριαρχία των ανισοτήτων!

Τα «ορφανά»
* - ΕΠΕΙΔΗ πολλά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ διερωτώνται, αν η προσωπικότητα του κυρίου Κασσελάκη ευθύνεται για την τεράστια επιτυχία του στις εκλογές για την ηγεσία του κόμματος, καταθέτω τη δική μου ερμηνεία του φαινομένου, σημειώνει ο Στ. Σαΐτης, στέλεχος του κόμματος στη Λάρισα: Ήταν πρωτίστως επιτυχία των «ορφανών του Αλέξη Τσίπρα» κεντρικά και τοπικά. Η παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα και ο συνακόλουθος φόβος τους ότι θα έχαναν τη θέση τους στη νομή της κομματικής εξουσίας επέσπευσε την απόφασή τους να αγκαλιάσουν έναν νέο ευειδή, «επιτυχημένο», αλλά άγουρο πολιτικά, χωρίς ερείσματα στην κομματική βάση. Η συμφωνία θα εξασφάλιζε αμοιβαία κέρδη. Από κει και πέρα έδωσαν τα ρέστα τους στην επικοινωνία και στη χωρίς αρχές δράση τους. (Κάτι τέτοια, βεβαίως, προοιωνίζονται το κλίμα ενότητας από Δευτέρα. Και στη βάση).
***
* ΚΑΙ συνεχίζει ο συνταξιούχος καθηγητής: Τα «ορφανά» του Τσίπρα «βάφτισαν» Αχτσιόγλου και Τσακαλώτο, κυρίως, υπαίτιους της ήττας.
Το επιχείρημα, μου «μυρίζει» δολοφονία χαρακτήρων με όπλο την αγάπη του κόσμου της Αριστεράς στον Τσίπρα. Και ο στόχος ήταν το μαύρισμα των αντιπάλων του Κασσελάκη για την προεδρία, προς υπεράσπιση του Αλέξη Τσίπρα. Τελικά μας φόρεσαν γυαλιά οι Πολάκηδες. Ωστόσο, ως σύντροφος ομοϊδεάτης και ντε φάκτο υπερασπιστής του Αλέξη Τσίπρα καλώ τα μέλη του κόμματος να μην «τσιμπήσουν» το τυρί στη φάκα που έστησαν οι άσπονδοι φίλοι του Τσίπρα. (Σε 200 λέξεις 7 φορές Τσίπρας. Δεν είναι εντυπωσιακό;).
Ζ.

Ακόμη κι ο Λένιν
* - Ο ΣΥΡΙΖΑ παρά τα στραπάτσα και τις ανοησίες εξακολουθεί να έχει ένα ισχυρό λαϊκό ρεύμα, επισημαίνει ο Θ. Μπ. Αυτό το «ποτήρι» δεν μπορείς να το βλέπεις μισοάδειο, αλλά μισογεμάτο και κάτι παραπάνω. Τώρα το ερώτημα είναι, θα πρέπει να ανησυχούμε για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ αν βγει ο Κασσελάκης; Μα όποιος και να έβγαινε θα έπρεπε να ανησυχούμε. Ακόμη και τον Λένιν να κλωνοποιούσαμε και να τον κάναμε πρόεδρο θα έπρεπε να ανησυχούμε… Χθες το βράδυ με ρώτησε η γυναίκα μου πώς θα λειτουργήσει τώρα αυτό το κόμμα. Της απάντησα ότι το κόμμα είχε πάψει να λειτουργεί εδώ και πολύ καιρό και αυτό το ήξεραν οι πάντες. Ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και πολύ καιρό ήταν ένα κόμμα παραγόντων της Αριστεράς που νόμιζαν πως έχουν ένα κόμμα μελών και δομών, ενώ δεν είχαν τίποτα… Και οι φόβοι για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ είναι βάσιμοι και οι ελπίδες είναι βάσιμες. (Εν αναμονή…).
Ζ.

Παράδοξο
* ΑΠΟ τα παράδοξα της πολιτικής πρακτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Πριν λίγους μήνες επέκρινε την Κυβέρνηση και προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη γιατί δεν αποδεχόταν την πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα για τη διεξαγωγή debate ενόψει των εκλογών. Σήμερα κατηγορείται η πλευρά Στέφανου Κασσελάκη γιατί δεν αποδέχεται την πρόταση Αχτσιόγλου για ένα debate ενόψει της κυριακάτικης αναμέτρησης για την εκλογή προέδρου στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ένα debate δηλαδή για τα εσωτερικά του κόμματος... Μα τα ίδια;
* Η Λάρισσα πνίγεται. Η πλημμύρα του Πηνειού γράφει η αθηναϊκή «Εμπρός» στις 15 Δεκεμβρίου 1896, όπως εντόπισε ο Φωτοθηκάριος Αχ. Κ. Ταύτην την στιγμήν πυκνοί πυροβολισμοί ανήγγειλον την εκχείλισιν Πηνειού. Άπασα η πόλις και ο στρατός ευρίσκονται επί ποδός μετά φανών, πτύων και σκαπανών. Η πέραν της αριστεράς όχθης πεδιάς μετεβλήθη εις απέραντον λίμνην. Τα χωρία Τατάρ, Ορμάν Τσιφλίκι, Καζακλάρ, Μπάκραιναν, Κουλούρι, Καλύβια, Κιόσκι και Νέχαλιδια τρέχουσιν άμεσον κίνδυνον.
***
* ΚΑΙ τρεις μέρες κατόπιν στις 18 Δεκεμβρίου: Ο Πέραν Μαχαλάς υπό δυσχιλίων οικούμενος, κατεστράφη, απασών σχεδόν των οικιών του μεταβληθεισών εις άμορφον σωρός ερειπίων. Η μεγάλη γέφυρα Κουτσοχείρου παρασυρθείσα, ήχθη ενταύθα μετά του επ’ αυτής διερχομένου κάρου. Ομοίως αι γέφυραι της οδού Τυρνάβου κατέπεσαν. Εις τας εκατέρωθεν του Πηνειού πεδιάδας λέμβοι πλέουσαι το σωτήριον αυτών έργον ετέλεσαν. Θύματα μέχρι σήμερον γνωστά πέντε. Θα ηριθμούντο δε υπέρ τα 100 εάν λέμβοι δεν μετέφεραν τους αποκλεισμένους εις Πέρα Μαχαλά. Ομοίαν καταστροφήν η Λάρισσα κατά το 1811 και μόνο είδεν. (Κι ευτυχώς δεν την ξαναείδε τώρα).
***
* ΕΙΧΕ 112 και τότε; Κι όμως… Νέο δημοσίευμα στις 19 Δεκεμβρίου 1896: Δύο ημέρας προ της πλημμύρας ο νομάρχης των Τρικκάλων ειδοποίησεν ενταύθα τας αρχάς περί των πολλών εν Καρδίτση και Τρικκάλοις βροχών και περί ενδεχομένης πλημμύρας. Ουδείς όμως επίστευσεν εις τον κίνδυνον της Λαρίσσης εκ της υπερχειλίσεως του Πηνειού, εκτισμένης επί της υψηλοτέρας όχθης και ουδέποτε μέχρι σήμερον παθούσης. Η πλημμύρα του 1883 προήλθεν από τα ύδατα των πέριξ λόφων και ουχί του Πηνειού. Οι πάντες λοιπόν ήταν αμέριμνοι ότε εγένετο η φοβερά πλημμύρα. (Δύο μέρες αργούσαν πάντοτε να φτάσουν τα τρικαλινά νερά στη Λάρισα).
***
* ΤΑ ύδατα εβάδισαν προς την τέως λίμνη Βηβοιίδα ανασχηματίσαντα ταύτην. Άπασα η πεδιάς αρχομένη από Κουτσοχείρου μέχρι Βελεστίνου συνισταμένη, εκ 500 χιλιάδων στρεμμάτων, μετεβλήθη εις απέραντον λιμνοθάλασσαν. Κατεκλύσθη, επίσης, άπασα η πέραν των Τεμπών πεδιάς και τα χωρία Λασποχώρι, Νυχτερέμι, Πυργετός, Κουλούρα και Τσάγεζι. Κατεστράφη, επίσης, παντελώς και η πεδιάς Τρικκάλων-Καρδίτσης. Η συγκοινωνία μετά του Τυρνάβου γίνεται διά λέμβων.
Διά την παμμεγίστην ταύτην ζημίαν υπεύθυνος είνε και η Κυβέρνησις, ακυρώσασα τα περί υδραγωγικών έργων νομοσχέδια του μεγάλου και αειμνήστου της Ελλάδος τέκνου Χαριλάου Τρικούπη. (Μία από τα ίδια και σήμερα;).
Ζ.

Συνεχίζουν
* ΤΙ και αν τα νερά υποχωρούν στη Λάρισα, ακόμη και στο ποτάμι. Συνεχίζουν, όμως, την ορμητική τους ροή στον κάμπο, πλημμυρίζοντας τον κάμπο της Δήμητρας Αγιάς. Έσπασε το ανάχωμα μεταξύ Ελευθερίου και Δήμητρας, με αποτέλεσμα τα χωράφια να δέχονται τα νερά, έλεγε κάτοικος της περιοχής για να αναρωτηθεί: Μήπως θα έπρεπε να αποκατασταθεί, όπως γίνεται σε άλλες περιπτώσεις, μήπως και αρχίσει το νερό να υποχωρεί από την περιοχή και σωθεί ό,τι (αν) μπορεί να σωθεί; Της γαστέρας
* - Ο Τσίπρας δήλωσε ότι θα παραμείνει και παραμένει στεγανά ουδέτερος. «Πειθαρχούμε σε ό,τι αποφασίσουν τα μέλη μας», αυτή είναι η αμετακίνητη άποψή του, επαναλαμβάνει ο Θαν. Καρτερός, εκ των εμπίστων του πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος έχει πάρει ανάποδες.
- Πανούργα στήριξη του Τσίπρα στον Κασσελάκη, αφού είχε προηγηθεί λιγότερο πανούργα, αλλά περισσότερο εμφανής στήριξη της Έφης. Ψέματα, προβοκάτσιες, αποκαλύψεις της γαστέρας για κακούργα sms, που δεν τα αντιλήφθηκε ούτε ο παραλήπτης ούτε κανένας άλλος, παρά όταν μας φώτισαν οι αρουραίοι του διαδικτύου. Και πάντα η καταραμένη επωδός, που έχει καταλήξει σε τραγωδίες για την Αριστερά, όταν διαπότιζε τις εσωκομματικές αναμετρήσεις. Οι κατηγορίες ότι αυτός, αυτή, αυτοί, εκείνοι, θα διαλύσουν το κόμμα. Οι εκκλήσεις για προστασία των ιερών και οσίων. Οι άλλες εκκλήσεις για τιμωρία εκείνων που διέπραξαν απόπειρες πατροκτονίας, αδελφοκτονίας, πολιτικής δολοφονίας.
***
* ΓΙΑ να καταλήξει: Δύσκολα να αντιμετωπίσει κανείς με επιχειρήματα τέτοιου είδους νύχια, που άλλοτε γρατζουνίζουν με την ευγενική χορηγία του πολιτικού αντιπάλου, άλλοτε από απλή ανοησία και άλλοτε για να κερδίσουν οι μύστες λίγη δημοσιότητα του Ίντερνετ. Το θέμα είναι, σε τέτοιες ευαίσθητες στιγμές, αν θα αφήσουμε αυτά τα σταγονίδια να μολύνουν μια καθαρή διαδικασία… (Ελπίζει κι αυτός, εύχεται, αλλά...).
Ζ.

Μάσκες
* ΤΗ μη τήρηση μέτρων ασφαλείας για την προστασία της υγείας στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας καταγγέλλει ο Λαρισαίος Κ.Κ., που, όπως ισχυρίζεται, προσήλθε στα εξωτερικά ιατρεία και κανείς δεν φόραγε μάσκα, ενώ οι πολίτες που βρίσκονταν μέσα δεν τηρούσαν ούτε την απόσταση ασφαλείας. «Υπάρχει ακόμη κορονοϊός, δεν μπορεί να μη φοράει ο κόσμος μάσκες μέσα στα νοσοκομεία. Τόσες ασθένειες υπάρχουν» ανέφερε χαρακτηριστικά και σχολίασε, επίσης, και το γεγονός ότι στις σκάλες υπήρχαν ακαθαρσίες που κανείς δεν είχε απομακρύνει. Εάν ισχύουν όσα λέει, ας το δουν οι υπεύθυνοι. Στο Νοσοκομείο επιβάλλεται (έστω κι αν δεν το επιβάλει ο νόμος) να φορά κανείς μάσκα.
Ν.Π.

Φιοριτούρες
* - ΦΑΙΝΕΤΑΙ πως ο Θ. Ακρίβος μπροστά στον τρόμο για τις πλημμύρες δεν έχει συνειδητοποιήσει, όπως και πολλοί άλλοι καλόπιστοι συμπολίτες μας, ότι η λεκάνη Αχελώου δεν συνδέεται με τη λεκάνη Πηνειού, ούτε την επηρεάζει, ούτε την απειλεί με πλημμύρες. Κατέληξε, λοιπόν, να θεωρεί πως για την αντιπλημμυρική προστασία θα ήταν χρήσιμα όλα τα έργα που αναφέρει και στις δύο αυτές θεσσαλικές λεκάνες, άποψη εν μέρει λανθασμένη. (Είναι ο εκ των Υδρονομέων Κ.Γ. που επιλαμβάνεται μετά το χθεσινό σχόλιο).
***
* ΚΑΙ μετά περιλαβαίνει «τον υποψήφιο από τη Μαγνησία της Πρωτοβουλίας», από απέναντι: Τι να πει, όμως, κανείς που άθελα του (;) τρομοκρατεί τον κόσμο με τον «δράκο» του Αχελώου, όπως και πολλοί άλλοι σύντροφοί του ανά τη χώρα, πως δήθεν θα μας πνίξει εάν τα έργα εκτροπής ολοκληρωθούν και λειτουργήσουν; Τι έχει, άραγε, να μας πει στο θέμα αυτό ο επικεφαλής της παράταξης, ο οποίος μετέχει πολλά χρόνια στα ανώτερα όργανα της αυτοδιοίκησης στη Θεσσαλία και υποθέτω ότι γνωρίζει τη λειτουργία των υδατικών οικοσυστημάτων της;
***
* ΓΙΑ προκαλέσει ευθέως καταλήγοντας: Και με την ευκαιρία, εφόσον ο ένας από δύο πολιτικούς πόλους που στηρίζουν την παράταξη του Δ. Κουρέτα δεν χάνει την ευκαιρία να κινδυνολογεί ασύστολα και να εκφράζει συγκεκαλυμμένα τον ανομολόγητο στόχο του να κατεδαφιστούν τα ημιτελή έργα Αχελώου, σκόπιμο, χωρίς άλλη καθυστέρηση και σίγουρα πριν τις εκλογές, να παρουσιάσει η παράταξη μια ενιαία θέση στο μείζον υδατικοπεριβαλλοντικοαναπτυξιακό ζήτημα της Θεσσαλίας, χωρίς θολούρες, χωρίς ψευτοπεριβαλλοντικές φιοριτούρες και χωρίς μισόλογα. (Κάθεται και περιμένει στην άκρια στο ποτάμι…).

Σκοπιμότητες
* ΕΝΤΥΠΩΣΗ προκάλεσε -για το ύφος και τον χρόνο έκδοσης- η ανακοίνωση της Μητρόπολης Λαρίσης και Τυρνάβου για την εμπλοκή της Περιφέρειας Θεσσαλίας στην ανακατασκευή της κρεμαστής γέφυρας της Αγίας Παρασκευής Τεμπών. Κι αυτό γιατί η ανακοίνωση παρέπεμπε σε προεκλογική σκοπιμότητα κι ας την αφόριζε ο συντάκτης της. Κάποιοι, μάλιστα, θυμήθηκαν και τις προσωπικές σχέσεις του Μητροπολίτη με υποψηφίους της αντιπολίτευσης.
Τι είναι αυτό που ενόχλησε, άραγε, τον Σεβασμιότατο; Το γεγονός ότι η Περιφέρεια ανέλαβε την ανακατασκευή μιας γέφυρας η οποία δεν αποτελεί αρμοδιότητά της; Ή για κάποιον λόγο αποφάσισε να αναμιχθεί ακόμα πιο ενεργά στον προεκλογικό αγώνα;

 

SHMAIA.jpg

* ΜΕ διπλό στόχο ξεδίπλωσε ο Λαρισαίος τη σημαία. Και για να στεγνώσει κι αυτή, αλλά και για να δείξει ότι η Ελλάδα αντιστέκεται.
Ζ.

 

PAPIES.jpg

* ΥΠΗΡΞΑΝ και ευχαριστημένοι από την πλημμύρα στον Πηνειό, ναι. Οι πάπιες που ζουν στην εσωτερική κοίτη το γλέντησαν με την ψυχή τους.
Ζ.

 

PSARIA.jpg

* ΟΧΙ μόνο ζώα και πτηνά, ακόμη και ψάρια έπνιξε η πλημμύρα στον Πηνειό. Ψαρούκλες, μισό μέτρο το καθένα, που ξεβράστηκαν στους διαδρόμους της κοίτης.
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass