ΨΙΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 21 Δεκ 2023 17:12
* ΕΧΟΥΝ θητεύσει μαζί και στη Βουλή, οι δύο Λαρισαίοι πολιτικοί. Προ εικοσαετίας είχαν πρωτοεκλεγεί  αμφότεροι, στις εκλογές του 2004.  Μ. Χαρακόπουλος και Κ. Αγοραστός επανεκλέχθηκαν και το 2007 κι ο πρώτος συνέχισε στο Κοινοβούλιο, ενώ ο δεύτερος ως περιφερειάρχης, πάντοτε συνεργαζόμενοι. Ζ. * ΕΧΟΥΝ θητεύσει μαζί και στη Βουλή, οι δύο Λαρισαίοι πολιτικοί. Προ εικοσαετίας είχαν πρωτοεκλεγεί αμφότεροι, στις εκλογές του 2004. Μ. Χαρακόπουλος και Κ. Αγοραστός επανεκλέχθηκαν και το 2007 κι ο πρώτος συνέχισε στο Κοινοβούλιο, ενώ ο δεύτερος ως περιφερειάρχης, πάντοτε συνεργαζόμενοι. Ζ.

Ανοιξούλα
* ΜΙΑ μίνι κακοκαιρία προέβλεπαν χθες, που θα βαστούσε μέχρι και σήμερα δηλαδή, στα νότια όμως της χώρας και στο Αιγαίο.

Κι εκεί βέβαια, όπως κι εδώ αναμένεται η επέλαση ανοιξιάτικου σκηνικού πριν τις ημέρες των Χριστουγέννων. Στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα λέει θα μετρηθούν 15 με 17 βαθμοί, ενώ καθώς θα περνούν οι μέρες, η θερμοκρασία θα σημειώσει στα κεντρικά μικρή άνοδο. Κι άλλο;
Ζ.

Με νότες
* - ΣΤΟ σπίτι μου η γυναίκα μου, μου μιλάει πάντα με νότες, έλεγε ο Λαρισαίος Κ. Ζ. «Ρε μι τα φα σολ λα, σι λέου». Για τα μελομακάρονα που έτρωγα, μου μιλούσε. (Αφού δεν κρατούσε απειλητικά και την μπαγκέτα του μαέστρου...)
Ζ.

Κλειστόν
* Ο Δήμος αποφάσισε αναστολή λειτουργίας του 24ου Δημοτικού Σχολείου, στη συνοικία της Τούμπας, για σήμερα κι αύριο και του 19ου για σήμερα, προκειμένου να γίνει η μετακόμιση του εξοπλισμού τους στο νέο διδακτήριο. Καλορίζικο…
Και για την Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου, ο Απ. Καλογιάννης καλεί στην τελετή εγκαινίων του νέου σχολείου. Λογικό να θέλει να κάνει τα εγκαίνια ο δήμαρχος πριν παραδώσει, επί θητείας του ανεγέρθηκε. Αφού δεν ήταν έτοιμο πριν 2-3 μήνες να γίνουν τα εγκαίνια πριν τις εκλογές, που θα ήταν το επιθυμητό και συνάμα το σύνηθες.
***
* ΦΥΣΙΚΑ, ο νέος εξοπλισμός στο νέο διδακτήριο, θρανία, καρέκλες και ντουλάπες, είναι καινούργια, τα πήγε η αρμόδια υπηρεσία Εκπαίδευσης. Δεν είναι λοιπόν υπερβολικό να κλείνουν τα σχολεία, για να μεταφερθεί το αρχειακό τους υλικό; Και να συμφωνεί και η αρμόδια διεύθυνση της Εκπαίδευσης;
Λογικά, η μεταφορά θα μπορούσε να γίνει σε ένα, άντε δύο απογεύματα, από τις δημοτικές υπηρεσίες ή και κάποια ιδιωτική μεταφορική. Το να γίνει μέσα στις διακοπές μάλλον απορρίφθηκε, καθώς δεν θα ήθελαν οι εκπαιδευτικοί να διακόψουν τις δικές τους. Κι έτσι…
Ζ.

Αίφνης...
* ΟΛΕΣ λίγο πολύ οι εφημερίδες το είχαν πρωτοσέλιδο, με αρνητική κριτική ή με επιφυλάξεις, για την πραξικοπηματική, όπως χαρακτηρίστηκε, ενέργεια της κυβέρνησης, να πάρει την «Αναπλάσεις Α. Ε.» από τον Δήμο της Αθήνας, λίγο πριν αναλάβει ο νέος δήμαρχος που είχε αναγγείλει οικονομικό έλεγχο στη δημοτική ως τώρα εταιρεία, Καλύπτοντας έτσι τον απερχόμενο Κ. Μπακογιάννη, ο οποίος τυγχάνει συγγενής του πρωθυπουργού. Έτυχε τώρα, τι να γίνει…
***
* Η «Καθημερινή» λοιπόν αφιερώνει την τοποθέτησή της τής ημέρας, με τακτ, εμμέσως πλην σαφώς: Η πρακτική συγκόλλησης άσχετων ρυθμίσεων, ιδίως όταν πρόκειται για «διευθετήσεις» της τελευταίας στιγμής με εξόφθαλμη πολιτική ιδιοτέλεια, όπως αυτή που ψαλιδίζει αρμοδιότητες της αυτοδιοίκησης, συνιστά διαρκή υποβάθμιση για την ποιότητα του κοινοβουλευτισμού. Τέτοιες πρακτικές τροφοδοτούν την καχυποψία των πολιτών συλλήβδην κατά του πολιτικού συστήματος και τελικά κατά των θεσμών. (Εξόφθαλμη ιδιοτέλεια;)
***
* ΠΙΟ γλαφυρή η «Εφ. Συν.»: Θα μπορούσε να είναι και σενάριο από πολιτικό θρίλερ. Μια δημοτική ανώνυμη εταιρεία, με έργα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Οι πολίτες αμφισβητούν τον τιμονιέρη της εταιρείας, τον δήμαρχο δηλαδή, και τον «μαυρίζουν» στις εκλογές. Ο νέος δήμαρχος εξαγγέλλει διαχειριστικό και οικονομικό έλεγχο. Λίγες μέρες πριν αναλάβει τα καθήκοντά του, η κυβέρνηση που στηρίζει τον απερχόμενο, αλλάζει την εταιρεία εκ θεμελίων. Δεν είναι ταινία, είναι όσα κρύβει η νυχτερινή τροπολογία, στο τελευταίο μάλιστα νομοσχέδιο πριν κλείσει η Βουλή για φέτος.
Αποκαλυπτικό για το ποια είναι η αντίληψη της κυβέρνησης για τον πρώτο δήμο της χώρας, για τη χώρα ολόκληρη και τους θεσμούς της. Σαν όλα αυτά να συνιστούν λάφυρα στο θησαυροφυλάκιό της. Αν ένα κομμάτι του «θησαυρού» χαθεί, αν πέσει στα χέρια του «εχθρού», θα μετατραπεί σε καμένη γη. Τι άλλο έμενε για να μείνουν στο σκοτάδι τα έργα του ανιψιού; Μα, η τροπολογία του θείου...
Ζ.

Αντιδήμαρχοι
* ΟΙ νέοι αντιδήμαρχοι του Θανάση Μαμάκου προχώρησαν χθες σε μια συμβολική κίνηση καλής συνεργασίας, με τους εργαζόμενους δημοτικούς υπαλλήλους στα αντίστοιχα πόστα, που θα αναλάβουν.
Επισκέφθηκαν τις υπηρεσίες που άπτονται των αρμοδιοτήτων τους και πρόσφεραν γλυκά στους εργαζόμενους.
Έτυχαν θερμής υποδοχής, αντάλλαξαν ευχές για τις γιορτινές μέρες και δήλωσαν έτοιμοι να πιάσουν δουλειά από τον νέο χρόνο.
Φυσικά τόσο η κίνησή τους, όσο και θετική διάθεσή τους, μαρτυρά το πόσο σημαντικό είναι γι’ αυτούς να έχουν καλές σχέσεις με το προσωπικό, το οποίο θεωρούν κινητήρια δύναμη στο έργο τους.
Λ.Κ.

Άλλος ρυθμός
* ΣΤΟΝ κόσμο τους οι νεαροί Λαρισαίοι, τον χαβά τους αυτοί.
- Το ξέρατε ότι τα πλυντήρια πιάτων μπορούν να πλένουν και ποτήρια;
***
- ΕΙΜΑΙ άνεργος αυτή την εποχή, έχεις υπόψη σου καμιά δουλειά;
- Μια τράπεζα σπέρματος ζητάει συνεργάτες.
- Και τι ακριβώς θα κάνω.
- Τίποτα ιδιαίτερο. Απλώς θα κάνεις το χόμπι σου επάγγελμα.
***
* - ΜΕ ρώτησε ο γιατρός πόσες μέρες αναρρωτική να γράψει. Γράψε δεκατέσσερα χρόνια κι αν είναι θα ξαναπεράσω.
Ζ.

Με μια σειρά
* ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ οι τελετές ορκωμοσίας των νέων δημάρχων και των συμβουλίων στους 7 δήμους του νομού. Σήμερα της Αγιάς, δεν βαρέθηκε τόσες ορκωμοσίες πια ο Αντ. Γκουντάρας; Και μεθαύριο Σάββατο το μεσημέρι στο Ωδείο ο Θαν. Μαμάκος κι οι 43 νέοι δημοτικοί σύμβουλοι μα και οι τοπικοί σύμβουλοι επίσης. Γενικώς μπήκε μια σειρά στις τελετές ώστε να μη συμπέσουν. Αν μη τι άλλο σ΄ αυτές επιθυμούν να βρίσκονται και εκπρόσωποι της δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης, περιφερειάρχης, αντιπεριφερειάρχες κ.λπ. Οι οποίοι και θα ορκιστούν τελευταίοι, την ερχόμενη Τετάρτη μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Βέβαια είναι μάλλον αδύνατο να παραστεί ο Δημ. Κουρέτας σε 24 τελετές ισάριθμων δήμων της Θεσσαλίας, δεν βγαίνουν οι μέρες. Σε κάποιες περιπτώσεις θα εκπροσωπηθεί από τους αντί-...
Ζ.

Ε μα...
* Ο απίστευτος Χριστόφορος Ζαραλίκος, μετά και το τελευταίο συμβάν στον Πειραιά, υποδύεται τον τηλεφωνητή στη Δίωξη Ναρκωτικών.
- Παρακαλώ… Θέλετε να παραγγείλετε ή να καταγγείλετε;
Ζ.

Προ 1 1/2 αιώνος
* «ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΙΑ» για την τοπική κοινωνία της εποχής από την εφημερίδα «Αστήρ της Θεσσαλίας» του 1881, τότε πρωτοκυλοφόρησε η εφημερίδα, η πρώτη που υπήρξε, το πρώτο της φύλλο κυκλοφόρησε την ημέρα που γιορτάζεται η προσάρτηση-απελευθέρωση της Λάρισας από τους Τούρκους, στις 31 Αυγούστου 1881. Σκαπανέας της έρευνας ο φωτοθηκάριος Αχ. Κ.
Εἰς τοὺς ἐν ᾿Αθήναις ταξειδεύοντας συμπολίτας ἡμῶν συνιστῶμεν τὰ ἀτμόπλοια της «Πανελληνίου Εταιρίας». Ταχύτης, περιποίησης, μετριότης ναύλου. «Eν Βώλω πρακτορεῖον, διευθυνόμενον παρὰ τοῦ ἐντίμου κ. Βόρα, παρὰ δὲ τοῦ ἀναπληρωτοῦ αὐτοῦ τοῦ εὐγενοῦς κ. Γκιζ θὰ εὕρωσι πᾶσαν προθυμίαν, περιποίησιν, συγκαταβατικότητα εἰς τοὺς ναύλους τῶν ἐπιβατῶν καὶ ἐμπορευμάτων. (Όχι που η Λάρισα δεν έχει θάλασσα. Και λιμάνι έχει, τον Βόλο και ακτοπλοϊκώς ταξίδευε προς Αθήνας. Μέσω Πειραιώς εννοείται, του δικού της λιμένος.)
***
* ΤΟ ᾿Αθηναϊκὸν Μεταξουργεῖον «ή Ενωσις» Ευσταθίου Κικηρίκου καὶ Σία, κατὰ τὴν θέσιν Μπαρακλή Τσαρσί, εἰς τα μαγαζεῖα τοῦ Μουσταφά Ἐφένδη, κατασκευάζει καὶ πωλεί διαφόρων ειδών μπρεσίμια διὰ τῆς μηχανῆς καὶ τῶν χειρῶν, μαῦρα καὶ διαφόρων άλλων χρωμάτων, κορδονέτα διὰ κέντημα, φράντσας, διὰ φορέματα γυναικεία καὶ ἔπιπλα, φέσια γυναικεία φούντας χρυσᾶς καὶ μεταξωτὰς κατὰ τὸν ἀθηναϊκὸν συρμὸν, φέσια ἀνδρῶν, κορδόνια διὰ καθρέπτας καὶ κάδρα, κουβαρίστρας ραψίματος και κεντήματος ή δαντέλλας διαφόρων χρωμάτων, καλτσοδέτας ἀνδρῶν, ζωνάρια, γαϊτάνια, τεχρήλια μεταξωτά, μαλλία κεντήματος γαλλικά, χρώματα πρὸς βαφὴν διάφορα, βελόνας γυναικείας καὶ διὰ ῥάπτας εἰς τιμὰς μετρίας. Πάντα δὲ τὰ εἴδη καλῆς ποιότητος. (Ποικίλος ο ρουχισμός.)
***
* Ὁ ἐκ Σμύρνης ἄρτι αφιχθεὶς Ζαχαροπλάστης Χρήστος Σδούγκας ειδοποιεί το κοινὸν τῆς πόλεως ταύτης ὅτι δέχεται παντός είδους παραγγελίας διὰ συμπόσια, γάμους, βαπτίσεις, κλπ. εἰς τιμὰς λίαν συγκαταβατικὰς ὑποσχόμενος εργασίαν ταχεῖαν καὶ πλήρη καθαριότητα. Περισσότεραι πληροφορίαι δίδονται ἐν τῷ ζαχαροπλαστείῳ αὐτοῦ κειμένῳ ἐν ὁδῷ Δάρκολι ἡ ἐν τῷ ζυθοπωλείῳ (Μπυραρία) τῶν ἀδελφῶν Ματρακίδα, ἄντικρυ Σαράϊ. (Και τα γλυκά με πηγή από απέναντι απ΄ το Αιγαίο.)
Ζ.

Δίψασε
* ΤΟ μόνιμό τους πρόβλημα απασχολούσε τις νεαρές Λαρισαίες.
- Δεν έχω κάποιο διατροφικό μυστικό. Τρώω ό,τι θέλω και παχαίνω.
***
* - Η άλλη λέει ξεχνάει να φάει κι εγώ ξεχνάω ότι έχω φάει και ξανατρώω.
***
* - ΠΕΙΝΑΩ...
- Τις περισσότερες φορές, να ξέρεις, διψάμε και νομίζουμε ότι πεινάμε.
- Ωραία, θα πιώ τότε δυο σουβλάκια.
Ζ.

Αλάρμ λαμπάκια
* ΒΡΑΔΥ στις 8, στην Παπαναστασίου, περιγράφει ο Δ. Τζ.: Μια κυρία κινείται στο πεζοδρόμιο με ένα παιδάκι σε καρότσι και ένα δεύτερο πιασμένο από το χέρι. Για κακή της τύχη το πεζοδρόμιο έχει κλείσει με μια κόκκινη κορδέλα, κάποια υπηρεσία δεν έχει τελειώσει το έργο της, αλλά την κορδέλα την έβαλε. Άρα πώς θα συνεχίσει; Μα κατεβαίνοντας στον δρόμο. Σωστό, αλλά πώς να κατέβει; Κατά μήκος όλου του δρόμου παρκαρισμένα αυτοκίνητα, σχεδόν σε επαφή μεταξύ τους, αλλά με αλάρμ.
***
* ΕΙΝΑΙ αυτό που γίνεται κανόνας σε γιορτινές ημέρες, η Λάρισα στολίζει για τα Χριστούγεννα κι ανάβει τα λαμπάκια στο δέντρο της, στην Παπαναστασίου, στην Παναγούλη επίσης. Αν είσαι ασυνείδητος φαίνεται, λαμπυρίζει. Υπάρχει κανείς αρμόδιος σ΄ αυτή την πόλη, η Τροχαία, η Δημοτική αρχή, για να δώσει πίσω στους πολίτες την αξιοπρέπειά τους ή θα πάμε ακόμα πιο χαμηλά; αναρωτιέται δικαίως...
Ζ.

Αλλιώς πια
* ΤΗ ρήση του σύγχρονου Ιταλού φιλοσόφου Ν. Φουζάρο ενστερνίζεται η Λαρισαία Μ. Μ.: Καλώς ήρθατε στον 21ο αιώνα, όπου το σεξ είναι δωρεάν και η αγάπη ακριβή, όπου η πίτσα φτάνει πιο γρήγορα από το ασθενοφόρο, όπου η απώλεια ενός τηλεφώνου είναι πιο οδυνηρή από την απώλεια της αξιοπρέπειας.
Ζ.

Νόμιζε
* ΠΗΓΑΙΝΕΙ μια νεαρή Λαρισαία να εξομολογηθεί και λέει στον παπά, ζητώντας συγχώρεση.
- Έχω αμαρτήσει, πάτερ...
- Ποιο είναι το αμάρτημά σου, τέκνον μου;
- Η ματαιοδοξία... Κοιτάζω στον καθρέφτη δυο φορές την ημέρα και σκέφτομαι πόσο όμορφη είμαι...
Ο παπάς την κοιτάζει προσεκτικά.
- Ηρέμησε... Έχω καλά νέα για σένα, τέκνον μου. Δεν πρόκειται περί αμαρτήματος, αλλά περί λάθους.
Ζ.

 

***

KELLAS1_MAIMOYLIOT.jpg

* ΜΕ τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Χρ. Μαϊμουλιώτη και με τον παλιό πρόεδρο της ΝΟΔΕ Β. Μπατζηλιώτη, ο Αχιλ. Κέλλας. Διαχρονικός στη ΝΔ ο νέος αντιδήμαρχος.
Ζ.

 

GIATROI_KOKKINOS.jpg

* ΠΑΝΤΟΤΕ είχε καλές σχέσεις ο Ντίνος Κόκκινος με τους υγειονομικούς. Να, εδώ με τους καθηγητές Κ. Τεπετέ και Α. Γιαννούκα.
Ζ.

 

TSIANOS.jpg

* ΤΟΝ συμβολισμό εντόπισε και αποτύπωσε ο Αχ. Τρ. Έναν προβολέα, να φωτίζει το όνομα ενός από τους σπουδαιότερους ανθρώπους του θεάτρου, του Λαρισαίου Κώστα Τσιάνου. (Ένας προβολέας λέει που τον βρήκαν πεταμένο σε κάτι χωράφια κοντά στο Μακρυχώρι, τον μάζεψαν, οι τεχνικοί του θεάτρου, τον σουλούπωσαν κάνοντάς τον πάλι χρήσιμο, για να φωτίζει τη στέγη του «Θεσσαλικού».)
Ζ.

 

KALANTA.jpg

* ΤΙ κασκαρίκα σκέφτηκε να κάνει ο άλλος στον δύσκολο γείτονά του...
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass