ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 22 Δεκ 2023 17:02
* ΝΕΑ συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, θα έχει, αρχές του νέου έτους, ο Κώστας Αγοραστός κι όπως λένε οι πληροφορίες θα προκύψουν ενδιαφέρουσες ειδήσεις. * ΝΕΑ συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, θα έχει, αρχές του νέου έτους, ο Κώστας Αγοραστός κι όπως λένε οι πληροφορίες θα προκύψουν ενδιαφέρουσες ειδήσεις.

Δώρο...
* ΣΤΟ κλίμα των ημερών, με πικρό χιούμορ οι Λαρισαίοι.

- Δυο μελομακάρονα τη μέρα το μαγιό το κάνουν πέρα.
***
* - ΑΦΕΝΤΙΚΟ, δώρο φέτος;
- Πάρε μου ό,τι θες...
***
* - ΛΕΩ φέτος στη βασιλόπιτα να βάλω κατευθείαν αγγούρι, δεν έχει νόημα το κέρμα για γούρι.
Ζ.

Τους δούλεψαν;
* ΚΙ όσοι δεν είχαν, απέκτησαν «προσωπικές διαφορές» με την Κυβέρνηση, οι συνταξιούχοι που είδαν στα ΑΤΜ ψίχουλα αντί των πολυδιαφημισμένων αυξήσεων. Εικοσάρικα και αν... Δεκάρικα όσοι έχουν «προσωπική διαφορά», στη σύνταξή τους, όχι με τους υπουργούς.
Έπρεπε να το περιμένουν. Με τούτα και με τ’ άλλα, στους συνταξιούχους καταβάλλονται αυξήσεις 450 εκατ. ευρώ, ποσό λιγότερο από 1,4% της συνολικής συνταξιοδοτικής δαπάνης των σχεδόν 31 δισ. ευρώ. Και απ’ αυτά, παρακρατήθηκαν σχεδόν τα μισά, ως εισφορά Υγείας, ΕΑΣ, Εφορία. Είναι απλό, αυξήσεις 1,4% πλην... (Αντί για αυξήσεις, μέσα στην άγρια ακρίβεια, μοίρασαν τελικά πίκρα. Κι αυτά δεν βγαίνουν σε καλό).
Ζ.

Οι αξιωματούχοι
* ΟΙ πρώτοι σε σταυρούς περιφερειακοί σύμβουλοι στους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας είχαν προαναγγελθεί από τον Δημ. Κουρέτα ότι αναλαμβάνουν επιχώριοι αντιπεριφερειάρχες. Και οι ακολουθούντες σε σταυρούς αναλαμβάνουν τομεακοί αντιπεριφερειάρχες ή και εντεταλμένοι σύμβουλοι, χαμηλότερο αξίωμα αυτό, αλλά κάτι είναι.
Γενικώς, κανείς δεν πρέπει να έμεινε παραπονεμένος, είχε θέσεις για όλους. Σχεδόν. Με 4 συν 8 αντιπεριφερειάρχες, όσους προβλέπει, άλλωστε, η νομοθεσία, συν 10 εντεταλμένους συμβούλους, σύνολο 22 αξιωματούχοι στη νέα Περιφερειακή Αρχή. Η οποία μετρά συνολικά 27 περιφερειακούς συμβούλους, μονάχα 5 μένουν εκτός αξιωμάτων, προς το παρόν.
***
* ΟΧΙ πέντε, τέσσερις, διότι είναι και το υψηλό αξίωμα του προέδρου Περιφερειακού Συμβουλίου, δεύτερο στο πρωτόκολλο μετά τον Περιφερειάρχη, για το οποίο θα προταθεί η Βολιώτισσα Χρύσα Τσαγανού, υπηρεσιακό στέλεχος της Αποκεντρωμένης, η οποία ήταν εκλεγμένη και στο προηγούμενο Περιφερειακό Συμβούλιο, άρα αρκούντως έμπειρη.
***
* Ο Κ. Αγοραστός είχε, επίσης, 12 αντιπεριφερειάρχες και 6 εντεταλμένους, οι οποίοι τώρα γίνονται 10. Αλλάζουν, επίσης, τα αντικείμενα και οι τομείς αρμοδιοτήτων, εκ των οποίων άλλες δείχνουν ουσιώδεις κι άλλες πιο επιδερμικές. Στα σημαντικά θέματα, πάντως, τον πρώτο λόγο θα έχει ο Περιφερειάρχης. Με μια πρώτη ματιά φαίνεται να υπάρχουν και κάποιες αλληλεπικαλύψεις, προφανώς θα απαιτηθούν συνεργασίες αντιπεριφερειαρχών και εντεταλμένων.
Ζ.

Οι αξιωματούχοι (ΙΙ)
* ΤΗ μερίδα του λέοντος στους αντιπεριφερειάρχες έλαβαν οι Λαρισαίοι. Πέντε στους οχτώ και μία η Μαρία Γαλλιού, εν συνόλω έξι. Κι οι υπόλοιποι τέσσερις, Βολιώτες. Συν η πρόεδρος, ο Βόλος ισοφαρίζει πρακτικά τη Λάρισα. Τρικαλινοί και Καρδιτσιώτες μονάχα οι επιχώριοι και πέραν τούτων ουδείς. Πέντε αντιπεριφερειάρχες και τρεις εντεταλμένοι, πρακτικά όλοι τους μέσα στο παιχνίδι. Δέκα περιφερειακούς συμβούλους έχει από τη Λάρισα η παράταξη Κουρέτα. Μόνο ο Φαρσαλινός Γρ. Γκουντόπουλος έμεινε στον πάγκο, ίσως και να μην ήθελε, να μην προλαβαίνει, πάντως είναι και το ροτέισιον που θα υπάρξει μέσα στην πενταετία, προφανώς κάτι θα αναλάβει.
***
* ΕΚΤΟΣ των γνωστών αντιπεριφερειαρχών, τρεις Λαρισαίοι ορίζονται εντεταλμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι: Ο Βασίλης Σίμος, Ισότητας, η Νατάσα Αδαμοπούλου, Κοινωνικής Συνοχής και ο Χρήστος Γκουρομπίνος, Πολιτιστικών Οργανώσεων.
Ζ.

Και οι άλλοι...
* ΑΠΟ τους 7 Βολιώτες περιφερειακούς συμβούλους, 1 η προαναφερθείσα πρόεδρος Π.Σ., 1 η επιχώρια αντιπεριφερειάρχης και 3 τομεακοί, ο επί του Τουρισμού βεβαίως, λογικό, με τα νησιά και το Πήλιο, ο περιβάλλοντος και ο επί των Έργων και του ΕΣΠΑ, πρόκειται για τους τέσσερις πρώτους σε σταυρούς συν 1 εντεταλμένος, εκτός κάδρου προς το παρόν μία, η Βίκυ Αγγελίδη. Επιπλέον και 1 εντεταλμένη Σποράδων, η εκλεγείσα από εκεί περιφερειακή σύμβουλος.
***
* ΑΠΟ τους 5 Τρικαλινούς περιφερειακούς συμβούλους της παράταξης, μόνη αντιπεριφερειάρχης η τοπική και δίπλα της 3 εντεταλμένοι, εκτός μονάχα ο Αρ. Κολιός.
Και από τους 4 Καρδιτσιώτες, επίσης μόνο ο τοπικός αντιπεριφερειάρχης, συν 2 οι εντεταλμένοι, χωρίς αξίωμα η Σοφία Κατέβα. (Κάποια στιγμή θα της πει κι εκείνης ανέβα).
Ζ.

Αίμα
* ΤΑ κατάφερε η Λάρισα. Απέδειξε πως όταν θέλει και μπορεί, γίνεται παράδειγμα προς μίμηση. Η εθελοντική αιμοδοσία πήγε περίφημα τόσο στο ένα όσο και στο άλλο νοσοκομείο.
Η Λάρισα έφτασε σε ποσοστό 75%, ξεπερνώντας κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες το ποσοστό που καταγράφθηκε ως μέσος όρος σε όλη την Ελλάδα. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους εκείνους που σπεύδουν σε κάθε ευκαιρία να δίνουν λίγο αίμα.
Κ.Γ.

Χρήμα
* ΣΤΟ αίμα καλά πήγαμε, αλλά πήγαμε καλά και στην παροχή βοήθειας γενικότερα. Παντού αυτές τις ημέρες όλο και κάποια κίνηση γίνεται για τη στήριξη των οικονομικά αδύναμων και των πλημμυροπαθών.
Ευτυχώς που είναι κι αυτά που δείχνουν ότι τίποτα δεν έχει χαθεί.
Κ.Γ.

Ενόχληση
* «ΑΚΑΤΑΝΟΗΤΗ και έντονα συγκρουσιακή για μία ακόμα φορά» χαρακτηρίζουν κύκλοι της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής τη νέα ανακοίνωση της παράταξης του νέου δημάρχου Θαν. Μαμάκου.
«Ελάχιστα 24ωρα πριν την ορκωμοσία του νέου Δημοτικού Συμβουλίου και λίγες ημέρες πριν την ανάληψη καθηκόντων από τον νέο Δήμαρχο και τη Δημοτική Αρχή, επιμένουν να εκδίδουν ανακοινώσεις για ζητήματα για τα οποία θα υπάρχει η δυνατότητα να συζητηθούν στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου τη νέα περίοδο», λένε από τη Δημαρχία.
«Αυτό, όμως, που προκαλεί αλγεινή εντύπωση είναι τα ψεύδη που αναφέρονται στο πρόσωπο του δημάρχου, Απ. Καλογιάννη, για δήθεν διαρροές σχετικά με ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα της οικογένειας του κ. Μαμάκου.
Στην πόλη είναι γνωστό ότι ο δήμαρχος Απ. Καλογιάννης, υπηρετώντας για σαράντα χρόνια τον χώρο της Υγείας, γνωρίζει πολύ καλά να τηρεί την ιατρική δεοντολογία και το ιατρικό απόρρητο. Είναι πραγματικά κρίμα, όλο αυτό που συμβαίνει». (Ας μπουν στα θηκάρια τα σπαθιά. Η Λάρισα έχει δουλειά).
Ζ.

Κλίμα
* ΣΕ κλίμα «γιορτινό» συναντήθηκαν Λαρισαίοι και Γιαννιώτες μαθητές στα Τρίκαλα. Με φόντο το σκηνικό του Άι Βασίλη, εκεί στον Μύλο των Ξωτικών, έγιναν πραγματικός... μύλος, με τους μεγαλύτερους να προσπαθούν να τους χωρίσουν. Βράζει το αίμα της νεολαίας, ας ελπίσουμε στο μέλλον να διοχετεύσουν όλη τους την ενέργεια σε κάτι πιο δημιουργικό.
Κ.Γ.

Χόντρυνε
* ΔΕΝ είναι που ο επερχόμενος Δήμαρχος καταγγέλλει τον απερχόμενο για «καμένη γη» και μάλιστα πριν ακόμη τη δει. Συνηθίζονται αυτά, είναι κι οι σκοπιμότητες.
Το πραγματικά σοβαρό είναι αυτά που καταγγέλλει ο Θαν. Μαμάκος για «απίστευτη πρεμούρα» του Απ. Καλογιάννη να υπογράφει το τελευταίο διάστημα «συμβάσεις έργων, απευθείας αναθέσεις, διακηρύξεις διαγωνισμών, κατακυρώσεις έργων». Και να μην τα αφήνει για τους νέους στη Δημαρχία. «Είναι εύκολο να καταλάβει ο καθένας γιατί το κάνει», το ιδιαιτέρως αιχμηρό υπονοούμενο του νέου Δημάρχου για τον παλιό. Περισσότερο δεν μπορούσε να το τραβήξει, δικηγόρος είναι, ξέρει. Αν από τους διαγωνισμούς και τα έργα «έτρωγαν» αυτά τα 9 χρόνια, δεν σώζεται τώρα η κατάσταση με τα υπολειπόμενα. Αν όχι, τότε κάποιοι υποψιάζονται μην και «κάνουν όρεξη» οι επόμενοι. Είναι πάρα πολύ σοβαρό για να μείνει να αιωρείται.
***
* ΣΕ τέτοιο κλίμα πώς θα γίνει η παράδοση-παραλαβή; Μήπως έτσι όπως δεν έγινε από Σαμαρά σε Τσίπρα; Αν και ο Θαν. Μαμάκος δεν έχει το ταπεραμέντο Σαμαρά, κάποιοι ισχυροί στην παράταξή του όμως; Που επί Σαμαρά ανδρώθηκαν...
Και κάτι που δείχνει ασήμαντο, αλλά δεν είναι. Ο συντάκτης του αρχείου word που στάλθηκε στα Μέσα Ενημέρωσης ως ανακοίνωση, ναι... Εύκολο είναι να το δει κάποιος που στοιχειωδώς γνωρίζει από υπολογιστές, απλώς να σκεφτεί δηλαδή και να το τσεκάρει, φαίνεται, λοιπόν, ότι το επίμαχο κείμενο δεν το έχει γράψει ο νέος Δήμαρχος, ούτε κάποιος από την παράταξή του, ούτε καν από το εμφανές επιτελείο του. (Μα τέτοια παιδαριώδη λάθη;).
Ζ.

Ρούσκας
* ΠΟΣΗ αγάπη μπορεί να έχει κάποιος για μια πόλη, παρά το γεγονός πως δεν είναι η πόλη του; Κι όμως απεριόριστη. Τόση αγάπη φαίνεται πως έχει μέσα του ο δρ Ιωάννης Ρούσκας που παρουσίασε σε αυτήν τη «βίβλο» της ΔΕΥΑΛ με τίτλο «Λάρισα Φως και Νερό». Το επισήμαναν όλοι όσοι βρέθηκαν χθες εκεί, μα αυτό αποδεικνύεται από τα έργα του. Σπουδαίοι άνθρωποι που αποτελούν για τη Λάρισα μια προστιθέμενη αξία.
Κ.Γ.

ΔΕΥΑΛ
* ΔΕΝ θα μπορούσαν να μείνουν ασχολίαστα τα όσα συμβαίνουν και αφορούν στις ΔΕΥΑ όλης της χώρας. Πόσο μάλλον όταν γίνεται μια εκδήλωση για την ιστορία της ΔΕΥΑΛ και στην αίθουσά της. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης της παρουσίασης του βιβλίου του Γιάννη Ρούσκα, όλοι στάθηκαν στον κίνδυνο των συγχωνεύσεων και στην περίπτωση της ιδιωτικοποίησης του νερού. «Το κοινωνικό αγαθό αυτό δεν χωράει περιθώριο κέρδους» σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Αποστόλης Καλογιάννης, με τους παρόντες να συμφωνούν.
Κ.Γ.
Αργυρόπουλος
* ΦΥΣΙΚΑ και έδωσε το «παρών» στην εκδήλωση που γινόταν χθες στη ΔΕΥΑΛ για το βιβλίο του Ι. Ρούσκα ο νέος αντιπρόεδρος του Δ.Σ. Κώστας Αργυρόπουλος. Δεν έχασε ούτε οξεία από τα όσα ειπώθηκαν. Προσηλωμένος στο να ακούσει, άλλωστε ήταν μια πρώτης τάξης ευκαιρία να πάρει συμπυκνωμένη γνώση για τη σπουδαιότητα της Δημοτικής Επιχείρησης. Αν διαβάσει και το βιβλίο, τότε θα ναι έτοιμος πριν καλά – καλά αναλάβει.
***
* ΒΕΒΑΙΑ, η αλήθεια είναι πως ο Κώστας Αργυρόπουλος πέφτει σε δύσκολους καιρούς με όλα αυτά που γίνονται, στη «μάχη». Με τόσα που ακούγονται για τις συγχωνεύσεις και εν συνεχεία για την ιδιωτικοποίηση, θα πρέπει να δει καλά το «γήπεδο» και να κάνει σωστό «παιχνίδι». Ως καλό πλέι μέικερ στο παρελθόν έχει πολλές πιθανότητες να προχωρήσει δημιουργικά, παρά το σκληρό μαρκάρισμα. Συνηθισμένος...
Κ.Γ.

Τόσα ψεύτικα...
*- ΤΟ τι κυκλοφορεί βρε παιδιά...
Μονολογούσε χθες ο νεαρός Λαρισαίος.
- Ψεύτικα νύχια, φρύδια, χείλη, δόντια, μέικ απ, πούδρες, περούκες, προσθετικές... Θέλει μια προσοχή. Μην κοιμηθείς με την Μπάρμπι και ξυπνήσεις με τον Μπάμπη.
Ζ.

 

Στο περιθώριο
ενός απολογισμού

* ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ήταν η τελευταία τοποθέτηση του Νίκου Τσιλιμίγκα, ως επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο, καθώς, όπως το συνηθίζει, μίλησε από... καρδιάς, χωρίς ξύλινο λόγο, αποδεικνύοντας ότι παραμένει γιατρός και όχι πολιτικός.
Με αρκετή δόση... αθωότητας, ενωτικός και συγκαταβατικός, ευχαρίστησε τους συναδέλφους του στο Συμβούλιο για τη συνεργασία που είχε όλα αυτά τα χρόνια και δήλωσε ότι «πλέον παραμένει χρήσιμος ως... γιατρός», με τους περισσότερους να χτυπούν τα χέρια τους στο τραπέζι για να ξορκίσουν το κακό.
** *
* ΕΞΗΡΕ το έργο του Κώστα Αγοραστού στην Περιφέρεια και τον προέτρεψε «από τη νέα χρονιά, όταν σηκώνεται τα πρωινά και δεν θα πηγαίνει στην Περιφέρεια, να μη στρεσάρεται, γιατί θερίζουν τα εμφράγματα».
Ο Κώστας Αγοραστός γούρλωσε τα μάτια του, ξαναχτύπησε τα χέρια στο τραπέζι, ενώ ένα διαρκές γέλιο κυριάρχησε στην αίθουσα. Ο Νίκος Τσιλιμίγκας σχολιάζοντας την αγωνία πολλών για το μέλλον του Κώστα Αγοραστού, σημείωσε πως «καλό θα είναι να υπάρχει ένας άξιος Θεσσαλός στην επόμενη Ευρωβουλή, εκεί όπου ψηφίζονται κρίσιμα θέματα για τη χώρα και την Περιφέρεια». Ευχήθηκε τα καλύτερα στον Δημήτρη Κουρέτα, επισημαίνοντας τους παράλληλους βίους που έχουν ως καθηγητές, μιας και ο ίδιος ξεκίνησε την ακαδημαϊκή του καριέρα από την Πάτρα, πριν έρθει στη Λάρισα.
** *
* ΣΤΟ μεταξύ, την προσφορά του αείμνηστου Χρήστου Καλομπάτσιου μνημόνευσαν τόσο ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός όσο και ο αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Πινακάς στον απολογισμό του έργου τους, κάνοντας ιδιαίτερα αναφορά στην προσφορά του αείμνηστου Αντιπεριφερειάρχη τον καιρό της πανδημίας και ιδιαίτερα στην περίπτωση της Νέας Σμύρνης.
** *
* ΕΞΑΙΡΕΣΗ στο συναινετικό κλίμα που επικράτησε στην προχθεσινή συνεδρίαση αποτέλεσε ο σύμβουλος της αντιπολίτευσης Κώστας Καραμπάτσας, ο οποίος επέκρινε την απελθούσα Περιφερειακή Αρχή για «έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού και δημοκρατικού προγραμματισμού, καθώς δεν λειτούργησαν οι Επιτροπές Διαβούλευσης». Απευθυνόμενος στον Δημήτρη Κουρέτα, του ζήτησε «η νέα Περιφερειακή Αρχή να συντάξει ένα σχέδιο ανάπτυξης, το οποίο θα υλοποιήσει σε συνεργασία με όλους τους φορείς, όπως και να υπάρξει διαχειριστικός και οικονομικός έλεγχος για τα πεπραγμένα της απερχόμενης Αρχής, για να μην υπάρχουν ψίθυροι και υπόνοιες». Τέλος, τόνισε την αναγκαιότητα συστράτευσης όλων των φορέων για τη λειτουργία πολιτικού αεροδρομίου στη Λάρισα, το οποίο θα δώσει αναπτυξιακή ώθηση στην περιοχή.

 

***KELLAS-MHTSOTAK.jpg

* ΠΕΜΠΤΟΣ Προϋπολογισμός Μητσοτάκη και οι πέντε υπερψηφισμένοι κι απ’ τον Λαρισαίο βουλευτή. Κυρ. Μητσοτάκης-Χρ. Κέλλας βίοι παράλληλοι.
Ζ.

 

XARAKOP-PAPAUEODOROY.jpg

* ΔΕΝ μπόρεσε να παρευρεθεί στην αναγόρευση του Νίκου Παπαθεοδώρου σε επίτιμο διδάκτορα της Ιατρικής, καθώς βρισκόταν στην Πόλη για την παρουσίαση με τον Ευάγγ. Βενιζέλο του βιβλίου του κ. Μακάριου, Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας, και επίτιμου δημότη Λαρισαίων, υπενθυμίζεται. Ο Μ. Χαρακόπουλος, που συνδέεται με φιλία με τον καταξιωμένο Λαρισαίο λόγιο ιατρό, «αναφώνησε» το «Άξιος» στην εκδήλωση για τα 101 χρόνια της «Ε», λέγοντάς του τότε ότι «η τιμή είναι πρωτίστως για το Πανεπιστήμιο και την πόλη».
Ζ.

 

KOYRET-MPARA.jpg

* ΜΕ άνεση υπερπηδά τα χαμηλά εμπόδια ο νέος Περιφερειάρχης. Μετά την 1η Ιανουαρίου, όμως, αυτά λογικά θα ψηλώσουν…
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass