ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 31 Δεκ 2023 17:12
 * ΓΙΟΡΤΕΣ σημαίνουν Λάρισα  για τον Δημήτρη Γαλαμάτη και Λάρισα σημαίνει φυσικά και επίσκεψη στην «Ελευθερία». Ο γενικός γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, έχοντας για παρέα τη 12χρονη κόρη του Κερασία, επισκέφτηκε χθες την εφημερίδα και είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και να συνομιλήσει τόσο με τον διευθύνοντα σύμβουλο Γιώργο Μιχαλόπουλο όσο και με τους δημοσιογράφους για πολλά και ενδιαφέροντα θέματα. Φυσικά και οι ευχές όλων για το νέο έτος ενώθηκαν γύρω από τη σταθερότητα του Περιφερειακού Τύπου που τόσο έχουν ανάγκη οι τοπικές κοινωνίες. * ΓΙΟΡΤΕΣ σημαίνουν Λάρισα για τον Δημήτρη Γαλαμάτη και Λάρισα σημαίνει φυσικά και επίσκεψη στην «Ελευθερία». Ο γενικός γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, έχοντας για παρέα τη 12χρονη κόρη του Κερασία, επισκέφτηκε χθες την εφημερίδα και είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και να συνομιλήσει τόσο με τον διευθύνοντα σύμβουλο Γιώργο Μιχαλόπουλο όσο και με τους δημοσιογράφους για πολλά και ενδιαφέροντα θέματα. Φυσικά και οι ευχές όλων για το νέο έτος ενώθηκαν γύρω από τη σταθερότητα του Περιφερειακού Τύπου που τόσο έχουν ανάγκη οι τοπικές κοινωνίες.

Πολύχρωμη απάτη
* ΟΙ καταναλωτές βομβαρδίζονται στην κυριολεξία αυτές τις ημέρες με πληροφορίες για τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των… έγχρωμων τιμολογίων ρεύματος. Όσα θέλετε διαβάστε, κοινός παρανομαστής της υποχρεωτικής απόφασης να οδηγηθούμε στην επιλογή κάποιου τιμολογίου είναι το κέρδος των εταιρειών. Είτε σταθερό επιλέξτε (με κρυφά πάγια) είτε κυμαινόμενο (αλίμονο).

Τα δημόσια αγαθά της ενέργειας σήμερα (σ.σ. και του νερού αύριο) έχουν μετατραπεί σε χρηματιστηριακά προϊόντα και ο πολίτης είναι αδύνατο να ελέγχει καθημερινά την εξέλιξη των τιμών. Ούτε διαθέτει έξυπνους μετρητές, αλλά και να είχε, ποιος θα έκανε αυτή τη δουλειά καθημερινά.
Οι κυβερνήσεις της ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ με τα προηγηθέντα μνημόνια έχουν τη βασική ευθύνη για τη διαμορφωθείσα κατάσταση (μονάδες ΔΕΗ κ.λπ.), ενώ σήμερα η Κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη αφήνει παντελώς απροστάτευτο τον πολίτη - καταναλωτή και παράλληλα τον υποχρεώνει να ενταχθεί στα μπλε και πράσινα τιμολόγια προς όφελος των παρόχων. Όπως ακριβώς συμβαίνει και με την αισχροκέρδεια στα σούπερ μάρκετ. Μπίζνες...
Β.Κ.
Σεβασμός
* ΜΙΚΡΕΣ, αυθόρμητες πράξεις της καθημερινότητας, μαρτυρούν την αλληλεγγύη και τον σεβασμό στον συνάνθρωπο. Μία από αυτές ήρθε να επισημάνει στα γραφεία της «Ε» ο υπερήλικας Λαρισαίος Κώστας Γκιόλβας. Αφορά στον σεβασμό προς την τρίτη ηλικία, που επιδεικνύουν οι Λαρισαίοι, όταν μετακινείται με το αστικό ΚΤΕΛ, και τονίζει πως «είναι εντυπωσιακή η μεγάλη προθυμία που δείχνει ο κόσμος να με βοηθήσει όταν μετακινούμαι με το αστικό ΚΤΕΛ. Να τρέξουν να με στηρίξουν να ανέβω στο λεωφορείο, να καθίσω, να κατέβω… Τους ευχαριστώ...». Δεν είναι αυτονόητα όλα αυτά πλέον;
Με συμβουλές
* ΠΑΜΕ για νέο χρόνο, με το καλό να έρθει. Και το αναφέρουν όλοι λίγο πολύ αυτές τις μέρες ότι το πράττουν, αλλά σιγά ποιος κάθεται και κάνει απολογισμό… Δεν σώνουν, άλλωστε, οι περισσότεροι από βόλτες και παρέες και κυρίως για να τις προετοιμάσουν.
* * *
* ΕΠΙΚΑΙΡΕΣ, πάντως, οι συμβουλές των μεσήλικων Λαρισαίων.
- Καθώς αυτός ο χρόνος φτάνει στο τέλος του, καλά είναι να προσέχετε πολύ τον εαυτό σας, γιατί ανταλλακτικά για τα παλιά μοντέλα δεν υπάρχουν πια.
- Εγώ, πάλι, λέω να φτιάξω ένα μπλουζάκι «Isurvived 2023», αλλά σκέφτομαι ότι ίσως είναι νωρίς ακόμη. Μήπως και δεν χρειαστεί τελικά μέχρι να φτάσει το βράδυ της Κυριακής.
* * *
* - ΠΡΟΤΕΙΝΩ να βγάλουν ατομικές βασιλόπιτες για να κερδίζουν όλοι...
- Αφήστε τα παιδιά να πιστέψουν στον Άι Βασίλη. Κι εσείς πιστεύετε σε αντιρυτιδικές κρέμες και κανείς δεν σας χάλασε τη μαγεία.
Ζ.
Στημένο ματς
* ΘΕΜΑΤΑ των ημερών απασχολούσαν την κουβεντούλα στη λαρισαϊκή παρέα.
- Όποιος δεν έχει δει γιαγιά να κόβει τη βασιλόπιτα, ώστε να πέσει το φλουρί στο εγγόνι της, δεν ξέρει τι πάει να πει στημένο ματς.
* * *
* - Ο παλιός ο χρόνος θα δώσει σε λίγο τη σκυτάλη στον νέο.
- Συγγνώμη, αλλά αυτό το μακρύ που κρατάει δεν είναι σκυτάλη.
* * *
* - ΕΧΩ μια αισιόδοξη αίσθηση για το 2024.
- Από πού πηγάζει;
- Από κάτι χάπια που ξεκίνησα μάλλον.
Ζ.
Πάντοτε ανοιχτά
* Ο τζόγος δεν αργεί. Μπορεί η τύχη να καθυστερεί, όμως τα τυχοπωλεία αγρυπνούν, πάντα ανοιχτά τα προποτζίδικα, καταστήματα ΟΠΑΠ επί το ορθότερο, διότι ποιος παίζει πλέον Προ-πο όταν υπάρχει το Στοίχημα, στοίχημα επί παντός.
Χωρίς αργίες οι άνθρωποι που δουλεύουν σ’ αυτά. Κλειστά μόνο την πρώτη ημέρα των Χριστουγέννων, μόνο, ακόμη και την Πρωτοχρονιά ανήμερα ανοιχτά. Αργία ξανά πάλι τις Απόκριες, όχι και την Καθαρά Δευτέρα όμως, μία μέρα μόνο.
* * *
* ΜΗΝ και πάθουν κάνα στερητικό οι παίχτες. Αν και ουδείς λόγος ανησυχίας συντρέχει, έχει ληφθεί μέριμνα. Τα λεγόμενα Play ΟΠΑΠ, τα ηλεκτρονικά στοιχηματζίδικα λειτουργούν και τις 365 ημέρες του χρόνου, από τις 10 το πρωί μέχρι και τις 2 μετά τα μεσάνυχτα. Κατά τα άλλα η Αστυνομία συλλαμβάνει αυτούς που παίζουν πόκα και Θανάση στα καφενεία των χωριών, σαν δεν ντρέπονται οι χαρτοπαίκτες, πόσο μάλλον όσοι «κουνάν τα κόκκαλα» για το από παλιά έθιμο των ημερών.
Ζ.
Στην ομιλούσα
* ΣΤΟΝ απόηχο των τραπεζωμάτων και ενόψει των νέων οι Λαρισαίοι απολογούνταν.
- Στις αρχές του έτους είχα βάλει στόχο να χάσω 9 κιλά.
- Πόσα σου μένουν ακόμα;
- Άλλα 12.
* * *
* - ΑΝΕΒΗΚΑ που λες μετά τα Χριστούγεννα στην υπερσύγχρονη ομιλούσα ζυγαριά και τι μου είπε;
- Τι;
- Ένας-ένας βρε παιδιά…
* * *
* - ΜΑΜΑ, πού πάνε τα Χριστούγεννα όταν φεύγουν;
- Κυρίως στα μπούτια και στον ποπό, παιδάκι μου.
* * *
* - ΚΙ επειδή λένε πως δεν πρέπει να κάνεις μπάνιο με γεμάτο στομάχι, δεν με βλέπω να πλένομαι πριν τα Φώτα.
Ζ.
Αειθαλής
* «ΚΑΙ τσοκολάτες έχω… Μαλμπόρο έχω…». Αειθαλής ο θρυλικός Τσαλέρας, τριγυρίζει ακόμη στη Λάρισα, σέρνοντας καροτσάκι πλέον, με το εμπόρευμα και με υποβοηθητικό μπαστουνάκι τώρα για το βάδισμα. «Α ρε, πού ‘ναι τα καλά τα χρόνια…», είναι η φράση με την οποία χαιρετάει παλιούς γνωστούς, «Θυμάσαι τότε στο Φάληρο…». Σύμβολο μιας εποχής ο ίδιος, αυτής που συμπυκνώθηκε στη φράση «ΠΑΣΟΚ, ωραία χρόνια…». Και συνεχίζει.
* * *
* ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΛΟΝΤΑΣ ότι έχει κάνει τις παραγγελίες του και περιμένει «δύο λινάτσες πράματα». Διότι λέει έρχονται Απόκριες. Κι ο καλός ο έμπορας βλέπει μπροστά.
Ζ.
Με λεφτά
* ΚΑΠΩΣ ψαγμένοι οι νεαροί Λαρισαίοι, όλα τα κοσκίνιζαν.
- Χρόνια πολλά, πολύχρονος.
- Ευχαριστώ πολύ, πολύ ευχαριστώ.
* * *
* - ΑΝ σε συμπαθώ, φαίνεται. Αν δεν σε συμπαθώ, φαίνεται περισσότερο.
* * *
* - ΘΕΛΩ μια κατάθλιψη από αυτή που έχουν οι πλούσιοι. Να έχω άπειρα λεφτά και να βρίσκω νόημα σε όλα αυτά…
Ζ.
Μετ’ εμποδίων
* ΑΛΛΕΠΑΛΛΗΛΑ δημοσιεύματα σχετικά με την υπό ανέγερση Αβερώφειο, έναν αιώνα και βάλε πριν, εντόπισε ο φωτοθηκάριος Γ. Γρ. στην εφημερίδα «Μικρά».
22 Αυγούστου 1907: Η τόσον ρεκλαμαρισθείσα Αβερώφειος Γεωργική Σχολή, ήτις απεφασίσθη προ πενταετίας να ιδρυθή παρά το κτήμα Ακ-Σαράι της πόλεώς μας, έχει φαίνεται πολλάς ακόμα αμαρτίας. Αι αλλεπάλληλαι δημοπρασίαι περί της ανεγέρσεώς της ηκυρώθησαν, καθ’ α δε ήδη θετικώς πληροφορούμεθα, χάρις εις τας ενεργείας των Θεσσαλών βουλευτών η Σχολή αύτη ωρισμένως θέλει ιδρυθή κατά το έτος 1920. Πάλι καλά...
* * *
* ΣΤΙΣ 29 Φεβρουαρίου 1908: Δραστηρίως λίαν ήρξαντο αι προκαταρκτικαί εργασίαι διά την παρά το Ακ-Σαράι της πόλεώς μας οικοδομήν της Νέας Φιλιππουπόλεως των εκ Ρωμυλίας προσφύγων.
Παρ’ αυτήν θα κτισθή και η μεγάλη Αβερώφειος Γεωργική Σχολή, της οποίας την ανέγερσιν μετά τεσσαράκοντα μειοδοσίας και ακυρώσεις ανέλαβεν ο εργολάβος κ. Β. Μπεκιάρης αντί 364.000 δραχμών.
* * *
* ΣΤΙΣ 19 Απριλίου 1908: Κάτι λάκκο έχ’ η φάβα. Το ζήτημα της ενάρξεως της ανεγέρσεως της Γεωργικής Αβερωφείου Σχολής εν τη πόλει μας, έχει και θα έχη ακόμα πολλάς αμαρτίας. Το Υπουργείον, καθ’ α εξωδίκως πληροφορούμεθα, εζήτησε παρά του αναλαβόντος την ανέγερσιν αυτής εργολάβου κ. Β. Μπεκιάρη, να υπογράψησυμφωνητικόν, δι’ ου να υποχρεούται να κτίση ταύτην όπου και οπόταν διαταχθή. Το ανεξήγητον τούτο συμφωνητικόν έδωκε λαβήν εις δυσμενή σχόλια κατά της Κυβερνήσεως, ότι αύτη διέθεσεν αλλού το κληροδότημα του αειμνήστου εθνικού ευεργέτου Αβέρωφ. Οι βουλευταί μας ας λάβουν την καλωσύνην να εξακριβώσουν τας διαδόσεις ταύτας.
Ζ.
Το μικρό;
* ΜΠΕΡΔΕΜΑΤΑ μεταξύ Λαρισαίων στις καθημερινές συνομιλίες.
- Πείτε μου το επώνυμό σας…
- Γεωργίου.
- Το μικρό;
- Το μικρό κοιμάται.
* * *
* - ΔΕΝ μπορώ να θυμηθώ πώς λένε ένα τραγούδι.
- Πώς πάει;
- Καλά ρε φίλε, μια χαρά, εσύ…
* * *
* - ΤΙ έγινε, παντρεύτηκες;
- Όχι ακόμη…
- Και τι περιμένεις;
- Το λεωφορείο. Στάση δεν είναι εδώ;
Ζ.
Η τεχνητή
* ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΜΕΝΟΣ ο Λαρισαίος διαβάζοντας στην εφημερίδα για την ψηφιακή εκπρόσωπο Τύπου, αποτέλεσμα τεχνητής νοημοσύνης, που απέκτησε το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδας του Νίκου Νικολόπουλου. Ιδίως εκεί που στο βίντεο, δίπλα της, εμφανίζεται μια φωτογραφία του Στέφανου Κασσελάκη κι εκείνη αφήνει αιχμές, ακολουθώντας το μοτίβο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ: «Θα χρειαστώ λίγο χρόνο για να ενημερωθώ μέχρι να καταφέρω να ανταποκριθώ επάξια στα καθήκοντα που μου αναθέσατε. Δεν χρειάζεται, όμως, να ανησυχείτε, αφού ο χρόνος που θα χρειαστώ εγώ θα είναι πολύ συντομότερος από τον αντίστοιχο του Στέφανου, που δεν προβλέπεται να είναι έτοιμος ούτε του χρόνου τέτοια μέρα. Για να έχετε, λοιπόν, μία απλή τάξη του μεγέθους της διαφοράς μου από ό,τι έχετε δει και γνωρίσει μέχρι σήμερα, εγώ δεν μιλάω απλά καλύτερα αγγλικά, αλλά μιλάω και γράφω άπταιστα ως μητρικές μου όλες τις γλώσσες του πλανήτη Γη και κατέχω σε επίπεδο καθηγητή Πανεπιστημίου κάθε γνωστή στην ανθρωπότητα επιστήμη». (Από χιούμορ το κόμμα πάει καλά, κατά τα άλλα...).
Ζ.
Με Τρισεύγενη;
* ΕΚΛΕΙΣΕ και για το ερχόμενο καλοκαίρι το «Θεσσαλικό»… Κατενθουσιασμένος ο Κώστας Τσιάνος, και πώς να μην είναι δηλαδή, ανάρτησε: Ευχαριστούμε το θεατρόφιλο κοινό που κατακλύζει το θέατρό μας κάθε βράδυ για το έργο «Ήταν όλοι τους παιδιά μου».
- Ε μα ναι, προσυπέγραψε από κάτω ο φίλος του, ο Σταμάτης Κραουνάκης. Για να επανέλθει ο Λαρισαίος.
- Άλλωστε το είπες: Θα πάει γα....! Και τώρα θέλω πολύ «Τρισεύγενη» στη Λάρισα το καλοκαίρι. Γουστάρεις; Τον προκάλεσε ο σκηνοθέτης.
- Οπωσδήποτε, απάντησε ο μουσικοσυνθέτης.
* * *
* ΟΠΟΤΕ μάλλον θα γίνει. Όνειρο πολλών σημαντικών ανθρώπων του θεάτρου να ανεβάσουν το σπουδαίο έργο του Κωστή Παλαμά. Δυο λόγια για τις ηρωίδες: Η Ποθούλα περιγράφεται από τις γειτόνισσες ως: «Σαββατογεννημένη, αλαφροΐσκιωτη, νεραϊδοχτυπημένη» που «πάντα σ’ ένα όνειρον είναι ο νους της, κοιμάται δεν κοιμάται». Για την Τρισεύγενη, μέσα στο έργο πολλές περιγραφές, από διαφορετικές οπτικές γωνίες, ωστόσο αξίζει να επισημανθεί η πρώτη εικόνα γι’ αυτήν: «Θηλυκό ή δαίμονας, όμορφη μέσα στις όμορφες», που σαν τη νεράιδα «μάγια ρίχνει του κόσμου».
Ζ.
Ε μα...
* ΕΝΑ ζευγάρι Λαρισαίων, παντρεμένοι είκοσι ολόκληρα χρόνια, ξαπλωμένοι στο κρεβάτι τους κουβεντιάζουν, διηγείται ο Ν.Γ.
- Να σε ρωτήσω, αν πεθάνω θα ξαναπαντρευτείς; Εξέφρασε την περιέργειά της η γυναίκα.
- Δεν νομίζω, απαντάει εκείνος, προσεκτικός πάντα.
- Δηλαδή είσαι εναντίον του γάμου; Βρήκε εκείνη και σ’ αυτό πρόβλημα.
- Όχι, όχι, αποκρίνεται αυτός αμέσως.
- Άρα θα ξαναπαντρευτείς, ε;
- Ε μάλλον, προσπάθησε κι εκείνος να ξεφύγει.
* * *
* - ΚΑΙ τι… επανήλθε η γυναίκα. Θα κοιμάσαι με αυτήν στο ίδιο κρεβάτι που κοιμάσαι μαζί μου;
- Ε μάλλον, τι να πει κι αυτός…
- Και θα διαβάζει και τα βιβλία μου αυτή;
- Ε μάλλον, συνέχισε χαμηλόφωνα.
- Και θα φοράει και τα ρούχα μου;
- Ε μάλλον, έδειχνε να έχει ξεθαρρέψει λίγο αυτός.
- Και τι, θα φοράει και τις γόβες μου;
- Όχι αγάπη μου, αυτή φοράει 39.
Ζ.

 

--------------

TERZOYDHS.jpg* O γενικός γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, Δημήτρης Γαλαμάτης, με τον νέο αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών και Πρασίνου, Χρήστο Τερζούδη, χθες στη μεγάλη γιορτή αναβίωσης εθίμων της Ανατολικής Ρωμυλίας, στη Φιλιππούπολη.
Μια φιλία χρόνων, η οποία πλέον με τα νέα καθήκοντα του δεύτερου θα προχωρήσει και σε συνεργασία!
Οψόμεθα...

 

 

AHVASILHS.jpg*ΕΙΠΕ να πάρει κι αυτός το ρεπό του. Να μη φέρει φέτος, λέει, τίποτε σε κανέναν.
Ζ.

 

 

BABALIOYRIA3.jpg

* ΞΟΡΚΙΣΑΝ τα κακά πνεύματα τα Μπαμπαλιούρια που έκαναν την εμφάνισή τους χθες στο κέντρο της Λάρισας. Ο Σύλλογος Λιβαδιωτών με τα Μπαμπαλιούρια και τις κουδούνες τους παρήλασαν από τους κεντρικούς πεζόδρομους και τις πλατείες της πόλης, τηρώντας το έθιμο που σχετίζεται με τον «εξορκισμό» των κακών πνευμάτων, ο οποίος γίνεται με τον δυνατό θόρυβο των κουδουνιών από νέους που φοράνε μάσκες ζώων. Και του Χρόνου!
Ν.Π.

BABALIOYRIA1.jpg

 

 

 

MAMAK_KALOGIAN_KERI.jpg*ΕΝΑ κερί για τη Λάρισα. Υπέρ ομονοίας και ευημερίας…
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass