ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 04 Ιαν 2024 17:30
* ΜΕ αναγνώριση του έργου που επιτελεί ο Μάξιμος Χαρακόπουλος έριξε αυλαία το 2023. Λίγο πριν την εκπνοή του χρόνου, η Ακαδημία Αθηνών στη λαμπρή εκδήλωση που απονέμει τα ετήσια βραβεία της βράβευσε τη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας, επικεφαλής της οποίας είναι ο Λαρισαίος βουλευτής και συγγραφέας, για τον τόμο που εξέδωσε για την Αγία Σοφία. Ο Χαρακόπουλος παρέλαβε το βραβείο από τον πρόεδρο της Ακαδημίας, καθηγητή Μιχάλη Σταθόπουλο, ενώ τον συνεχάρη κι ο ακαδημαϊκός, πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος στο περιθώριο της εκδήλωσης ρώτησε τι κάνουν οι φίλοι του στη Λάρισα. * ΜΕ αναγνώριση του έργου που επιτελεί ο Μάξιμος Χαρακόπουλος έριξε αυλαία το 2023. Λίγο πριν την εκπνοή του χρόνου, η Ακαδημία Αθηνών στη λαμπρή εκδήλωση που απονέμει τα ετήσια βραβεία της βράβευσε τη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας, επικεφαλής της οποίας είναι ο Λαρισαίος βουλευτής και συγγραφέας, για τον τόμο που εξέδωσε για την Αγία Σοφία. Ο Χαρακόπουλος παρέλαβε το βραβείο από τον πρόεδρο της Ακαδημίας, καθηγητή Μιχάλη Σταθόπουλο, ενώ τον συνεχάρη κι ο ακαδημαϊκός, πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος στο περιθώριο της εκδήλωσης ρώτησε τι κάνουν οι φίλοι του στη Λάρισα.

Ο καλός μας ο καιρός
* ΜΕΤΑΒΟΛΗ του καιρού προβλέπεται στη χώρα μας από το βράδυ του Σαββάτου των Θεοφανίων του 2024, ενώ η καλοκαιρία και η ανομβρία τελειώνει σε λίγες μέρες.

Ανησυχία επικρατεί στα νοικοκυριά, καθώς θα χρειαστεί να αυξηθεί η ενεργειακή κατανάλωση για τη θέρμανση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το πορτοφόλι μας. Απ’ την άλλη ικανοποίηση αποτελεί για τους παραγωγούς μας, οι οποίοι περιμένουν πώς και πώς τις χαμηλές θερμοκρασίες για να «κοιμηθούν» τα δέντρα τους.
Η αλήθεια είναι πως η καλοκαιρία βοήθησε πολλούς, για... ομαλές εκδρομές, για καλύτερο αερισμό των χώρων, τώρα που οι ιώσεις είναι στα «πάνω» τους, για οικονομία.
***
* ΣΤΗ Θεσσαλία αναμένεται επιδείνωση του καιρού από αργά το βράδυ του Σαββάτου, με βροχές κυρίως στη Δυτική Θεσσαλία (Νομοί Τρικάλων και Καρδίτσας).
Ασθενέστερες και με μικρότερη διάρκεια θα είναι οι βροχές στην Ανατολική Θεσσαλία. Γι’ αυτό ας απολαύσουμε τις τελευταίες ηλιόλουστες ημέρες.
Γ.Ρ.

Φώτα
* ΠΑΕΙ κι αυτό. Έφυγαν τα Χριστούγεννα, τέλειωσε και η Πρωτοχρονιά. Δεν έμεινε και τίποτα εδώ που τα λέμε. Κάτι Φώτα και μετά τα κεφάλια μέσα.
Αρχίζουν τα δύσκολα και πάλι για όλους. Προγράμματα, δουλειές, προβληματισμοί, λογαριασμοί.
Κ.Γ.
Λογαριασμοί
* ΕΙΠΑΜΕ λογαριασμοί και από κοντά πάει και η λέξη πονοκέφαλος. Αν ρωτήσεις 100 άτομα είναι σχεδόν σίγουρο πως περίπου οι 95 θα σου πουν πως δεν ξέρουν τι γίνεται με το ρεύμα και τις αλλαγές.
Αυτό πάλι. Να σου δίνουν τη δυνατότητα τάχα να επιλέξεις τον τρόπο με τον οποίο θα σε χρεώσουν.
Σου πετάνε κι έναν τύπο μαθηματικό, που ανάθεμα κι αν καταλαβαίνει κανένας κάτι και όλα οκ. Για να σου πούνε μετά πως εσύ το αποφάσισες να χρεώνεσαι με αυτόν τον τύπο. Το λες και κοροϊδία πάντως.
Κ.Γ.

Ήπιες
* ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ τις προηγούμενες ημέρες για αυξήσεις στο Αστικό ΚΤΕΛ. «Ήπιες» χαρακτηρίζονται οι αυξήσεις όταν μιλάμε για ποσοστό 9%. Το ζήτημα είναι πως δεν βλέπει ο κόσμος και καμία... ήπια αύξηση στον μισθό του για να μπορεί να τις αντέξει τις όποιες αλλαγές γίνονται σε σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία, διόδια, καύσιμα.
Κ.Γ.

Λάρισα
* ΚΑΛΗ και η Λάρισα την περίοδο των γιορτών. Μπορεί να μην έχει πάρκα και γιορτές, αλλά οι πεζόδρομοί της παραμένουν όλον τον χρόνο γοητευτικοί.
Η πόλη έχει μια διαρκή ζωντάνια, που αν μη τι άλλο αποτελεί την καλύτερη διαφήμιση.
Όσοι βρέθηκαν στην πόλη ως επισκέπτες έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις. Η Λάρισα έστω κι έτσι συνεχίζει να εκπλήσσει τους επισκέπτες.
Κ.Γ.
Κόμβος
* ΚΑΤΙ δεν πάει καλά με τον κυκλικό κόμβο στη συμβολή των οδών Νικηταρά, Κύπρου, 28ης Οκτωβρίου, 23ης Οκτωβρίου, καθώς τα οχήματα που κυκλοφορούν μέσα σε αυτόν 9 στις 10 φορές πατούν επάνω στο «πεζοδρόμιο» που έχει το ύψος του οδοστρώματος όταν θέλουν να στρίψουν προς Νικηταρά ή 23ης Οκτωβρίου. Πολλοί πεζοί έχουν λαχταρήσει βλέποντας τα οχήματα να καβαλούν στην κυριολεξία τον κόμβο. Ίσως πρέπει να μπει κάποιο προστατευτικό... Βέβαια, οι ειδικοί ξέρουν καλύτερα.
Ν.Π.

POS
* ΜΠΑΙΝΟΥΝ και τα POS στις λαϊκές και νέος μπελάς στους επαγγελματίες μιας ηλικίας που είχαν μάθει με άλλους τρόπους.
Είναι γεγονός πως οι νεαροί πολίτες χρησιμοποιούν περισσότερο το κινητό τους τηλέφωνο, όπου έχουν περασμένες και τις κάρτες τους για τα ψώνια τους.
Απ’ ό,τι φαίνεται, όμως, θα δυσκολευτούν λιγάκι οι έμποροι μιας ηλικίας μέχρι να βρούνε τα πατήματά τους.
Αναγκαία τα ταχύρρυθμα μαθήματα.
Κ.Γ.

Φαρμακοποιοί
* «ΤΟ επάγγελμα του φαρμακοποιού, εκτός από κληρονομικό και οικογενειακή υπόθεση στην Ελλάδα, είναι και προνόμιο πλουσίων;» ρωτούν αναγνώστες, που διαμαρτύρονται για τις δεσμεύσεις του αριθμού φαρμακείων που ισχύουν στη χώρα μας, αλλά και για τις πανάκριβες άδειες, ύψους 250.000 ευρώ.
Απορούν: «Η Λάρισα έχει κορεστεί από φαρμακεία, και ως εκ τούτου οι νέοι που τελείωσαν τη Φαρμακευτική, δεν μπορούν να ανοίξουν ένα δικό τους, εκτός αν έχουν γονείς φαρμακοποιούς (η μητέρα ή ο πατέρας) και τους μεταφέρουν το φαρμακείο.
Επίσης, οι άδειες πωλούνται 250.000 ευρώ.
Άρα, πρέπει να είσαι πλούσιος για να γίνεις φαρμακοποιός στο δικό σου φαρμακείο, ώστε να μην εργαστείς σε κάποιο άλλο, με μισθό πείνας 600 ευρώ τον μήνα.
Προσφέρουμε στα παιδιά μας μια περιουσία για να σπουδάσουν στην Ελλάδα, με τα ενοίκια να έχουν φτάσει στον ουρανό και στο σούπερ μάρκετ να μην τολμάς να μπεις.
Τελειώνουν τις σπουδές τους και δεν μας έχει μείνει φράγκο. Πού να βρούμε 250.000 ευρώ για να τους αγοράσουμε και φαρμακείο ή πότε θα μαζέψουν τα ίδια τα παιδιά μας 250.000 ευρώ για να αγοράσουν άδεια, όταν πληρώνονται 600 ευρώ τον μήνα, που δεν φτάνει ούτε για το ενοίκιο;».
Όσοι εισάγονται φοιτητές στη Φαρμακευτική, να τα ξέρουν αυτά.
Λ.Κ.

Tik-tokομαχία
* ΤΑ μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι όπως φαίνεται το νέο πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης. Μάλιστα, η «τικ-τοκομαχία» καλά κρατεί. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κρατά τα σκήπτρα και ακολουθεί με αξιώσεις ο Στέφανος Κασσελάκης. Η νεολαία είναι ο στόχος και η τακτική φαίνεται να πιάνει... Απλά ίσως κάποιες φορές το παρακάνουν.
Ν.Π.
Από μόνες τους
* ΗΡΘΕ ο Άι Βασίλης και για τις εκμεταλλεύτριες εταιρείες των αυτοκινητόδρομων. Οι οποίες πήραν σπουδαίο δώρο, οι ίδιες για τον εαυτό τους, αυξάνοντας πρωτοχρονιάτικα την τιμή των διοδίων.
Κοίταξε τους σχετικούς πίνακες ο Ε.Ρ., σύγκρινε τις τιμές από Λάρισα προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη, κι έκανε τις διαπιστώσεις του: Τα διόδια Μοσχοχωρίου πήγαν στα 4,30 από 4 ευρώ. Μαζί με τα διόδια Τραγάνας και Θήβας έχουν τη μεγαλύτερη αύξηση, 30 λεπτά, από τα υπόλοιπα προς Αθήνα. Η Μαυρομαντήλα και η Αγία Τριάδα, αμφότερα της Φθιώτιδας, έχουν αύξηση μόνο 10 έως 15 λεπτά. Άραγε, πάλι η αόρατη χειρ των Λαμιέων πολιτικών; Ακόμη και στις Αφίδνες, στην έξοδο από Αθήνα, η αύξηση είναι 25 λεπτά. Προς Θεσσαλονίκη πάλι, αυξήθηκαν ισόποσα όλα τα διόδια, κατά 20 λεπτά, πλην των Μαλγάρων, στην έξοδο της Θεσσαλονίκης, όπου δεν υπάρχει αύξηση. Είναι, άλλωστε, τα μοναδικά κρατικά διόδια, που δεν τα εκμεταλλεύεται ιδιωτική εταιρεία. Οι Λαρισαίοι, όπως πάντα, πληρώνουν τα μεγαλύτερα διόδια. Α, όπως ανακοινώθηκε, θα υπάρχει αύξηση, μικρότερη λένε, και το 2025 και το 2026, λεόντειες οι συμβάσεις και κανείς δεν τις πειράζει.
Ζ.

Θέατρο
και προτομή
* ΤΟ Αρχαίο Θέατρο, εφημερίδα «Σάλπιγξ», έτος 1902, από τον φωτοθηκάριο Αχ. Κ.: Ἐν τῇ διασταυρώσει τῶν ὁδῶν Μακεδονίας καὶ ᾿Ακροπόλεως (ήτοι σήμερα Βενιζέλου και Παπαναστασίου) αμέσως ανωτέρω τοῦ γωνιαίου καπνοπωλείου τοῦ κ. Βλαχάκη, ανασκαπτομένου τοῦ ὑπογείου ἀνεγειρομένης τινὸς ἐκεῖ οἰκοδομῆς εὑρέθη τμήμα αρχαίου τείχους ἐκ κανονικών κυβικῶν πωρωτῶν ὀγκολίθων εἰς βάθος δύο ἕως τριῶν μέτρων ἀπὸ τῆς ἐπιφανείας τῆς παρακειμένης ὁδοῦ. Τοῦτο κατά τους ἐνταῦθα ἀρχαιολογοῦντας εἶναι μέρος τοῦ περιβόλου παρά τα παρασκήνια τοῦ ἀρχαίου θεάτρου, οὖ, ὡς γνωστόν, ἔτι καὶ νῦν σώζονται ὑπὸ τὸ Ωρολόγιον τὰ ἐδώλια του. (Και περνούν τα χρόνια και περνούν οι δεκαετίες και οι αιώνες, τουλάχιστον το θέατρο δεν είναι πια καταχωμένο κάτω από μεταγενέστερες κατασκευές των Λαρισαίων).
***
* Η προτομή του Κουμουνδούρου, από την εφημερίδα «Μικρά» του 1911: Τὴν ἀπόφασιν περὶ ἀνεγέρσεως τῆς προτομῆς ἐν τῇ ὁμωνύμω πλατεία τῆς πόλεώς μας τοῦ ἐλευθερωτοῦ τῆς Θεσσαλίας ᾿Αλεξάνδρου Κουμουνδούρου, τὴν ὁποίαν ἔλαβον σωματεία τινα τῆς πόλεώς μας, ἐνέκρινεν ἤδη τὸ Ὑπουργεῖον τῶν Εσωτερικῶν, ὅπερ καὶ διὰ Β Διατάγματος ἐνέκρινε την σύστασιν Ἐπιτροπῆς πρὸς συλλογὴν ἐράνων. Ἡ ἐν λόγῳ ἐπιτροπή, ἧς ἡ δικαιοδοσία περιορίζεται ἐν τοῖς Νομοῖς Λαρίσσης καὶ Τρικκάλων, απηρτίσθη ἐκ τῶν κ.κ. Γ. Δεσύπρη, Π. Νόνη, Μ. Σάπκα, Ν. Ριζοπούλου, Θ. Ιατροπούλου, Κ. Παπασταύρου, Ι. Χολέβα, Γ. Αντωνιάδου, Δ. Στρυμπούλη και Β. ᾿Αρσενίδου. (Τελικά η προτομή επί της Κεντρικής πλατείας φιλοτεχνήθηκε το 1927 με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου).
Ζ.

Αγχωμένοι
* EIXAN τα θέματά τους τα φαγανά παιδιά της Λάρισας.
- Καμιά φορά σηκώνομαι και φεύγω απ’ το σπίτι για να μη φάω άλλο.
***
* - ΚΑΠΟΙΟΣ στο σπίτι έφαγε όλα τα γλυκά.
- Μόνος δεν μένεις;
- Κι εγώ εμένα υποψιάζομαι.
***
* - ΘΕΛΩ να οργανώσω ένα ρωμαϊκό όργιο απόψε, αλλά έχω αγχωθεί πολύ γιατί δεν βρίσκω σταφύλια.
Ζ.

Με τη δασκάλα
* ΙΣΤΟΡΙΕΣ άκρως οικογενειακές κι απόρρητες, στη Λάρισα.
- Μπαμπά, εσύ είχες ερωτευτεί ποτέ καμιά δασκάλα στο σχολείο;
- Τι μου θύμισες τώρα αγόρι μου... Φυσικά.
- Και τι έγινε;
- Το κατάλαβε η μαμά σου και σου αλλάξαμε σχολείο.
Ζ.

Κυκλοφοριακό
* ΕΠΙΚΡΟΤΕΙ σχετικό άρθρο για το κυκλοφοριακό που δημοσιεύτηκε στην «ΕτΔ» ο συμπολίτης Η.Ν., σημειώνοντας:
«Πιστεύω πως η εφαρμοζόμενη ατιμωρησία της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής συνέβαλε τα μέγιστα στην καταπάτηση κάθε ίχνος νομιμότητας σ’ αυτή την πόλη. Γνώμη μου είναι πως ο Έλληνας ένα μόνο πράγμα τον κάνει να συνετιστεί και να υπολογίζει: Το πρόστιμο! Η τσέπη του! Τίποτε άλλο. Άλλωστε αυτό απέδειξε η εφαρμογή των μέτρων του Covid! Δεν μπορείς -σχετικά εύκολα- να κλείνεις μέσα στο σπίτι εκατομμύρια Έλληνες ή όταν κυκλοφορούν να φορούν μάσκα φοβούμενοι το πρόστιμο και να μην μπορείς να διώξεις 100 αυτοκίνητα από τις οδούς Παπαναστασίου, Κύπρου και Παναγούλη! Ενώ ο δημοτικός κανονισμός λέει φορτοεκφόρτωση εμπορευμάτων μέχρι 10.30 π.μ., οι μαγαζάτορες -γράφοντες στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τον κανονισμό- ξεφορτώνουν από 11.30 έως 13.30, ώρα αιχμής της αγοράς, δημιουργώντας κυκλοφοριακό κομφούζιο, ενώ η Δημοτική Αστυνομία (με εντολή Δημάρχου) κυριολεκτικά σφυρίζει αδιάφορα! Άρα, αν ο νέος Δήμαρχος δεν ακολουθήσει την «πεπατημένη», μπορεί, αν το θέλει, να βάλει τάξη. Το πιστεύω ακραδάντως», καταλήγει ο συμπολίτης.

 

-------

GOYROYNI.jpg* ΑΝΕΝΟΧΛΗΤΟΙ, προχώρησαν φέτος στην αναβίωση του εθίμου της γουρουνοχαράς, στη Φιλιππούπολη, χωρίς επιδρομή «βίγκαν»!

 

EPISITISTIKO.jpg* 70 χρόνια πριν, πάει ο Λαρισαίος Β.Β. Τότε, λέει, υπήρχαν τα επισιτιστικά κουπόνια, σήμερα έχουμε τα food pass. Αυτό σημαίνει πρόοδος...(Η τεχνολογία είναι που άλλαξε, μαζί και η ορολογία με τη γλώσσα).
Ζ.

DROMOS-AGIOKAMPOS1.jpg* ΚΑΙ ήρθε και ο τέταρτος χρόνος, χωρίς να δοθεί καμία λύση στην αποκατάσταση και ασφαλτόστρωση του χωμάτινου τμήματος του παραλιακού δρόμου Αγιοκάμπου, του Δήμου Αγιάς.  Είναι μακρύς ο δρόμος ακόμη; Η ταμπέλα του Κ.Ο.Κ., 50 χλμ., εφιστά μεν την προσοχή των οδηγών, αλλά όποιος περάσει από το σημείο με αυτήν την ταχύτητα θα εκτοξευτεί ή στα χωράφια ή στην παραλία.
Λ.Κ.

 

GALAMATHS.jpg

* ΤΡΙΠΛΕΤΑ Λαρισαίων, Βενέτης-Τερζούδης-Τσιλιάκος, με τον πολιτογραφημένο Λαρισαίο κυβερνητικό Δημ. Γαλαμάτη, γεν. γραμματέα Ενημέρωσης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass