ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 09 Ιαν 2024 17:22
* ΜΕΓΑΛΟ πλήγμα και για τον τουρισμό στην ευρύτερη  περιοχή η καταστροφή του προσκυνήματος της Αγίας Παρασκευής. * ΜΕΓΑΛΟ πλήγμα και για τον τουρισμό στην ευρύτερη περιοχή η καταστροφή του προσκυνήματος της Αγίας Παρασκευής.

Είθε επιτέλους...
* ΜΕ την ελπίδα να χειμωνιάσει από σήμερα, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις «Κακοκαιρία την Τρίτη με βροχές και χιόνια ακόμη και στα ημιορεινά και πτώση της θερμοκρασίας», να κάνει και λίγο κρύο, «να ψοφήσει και κάνα μικρόβιο» που λέγεται από παλιά, άλλο που τώρα με την πτώση της θερμοκρασίας αυξάνονται οι ιώσεις και οι μεταδόσεις, «να κοιμηθούν τα δέντρα» που ακούγεται πλέον μετά την περσινή κασκαρίκα στα περιβόλια. Αρκεί να μη συμβεί ό,τι και σε όλες τις προηγούμενες προβλεπόμενες κακοκαιρίες φέτος, με αναβολή και παράταση του ανοιξοχειμώνα, μην πάθουν οι μετεωρολόγοι ότι κι ο τσομπάνος με το «Λύκος στα πρόβατα»...

Ζ.
Τους την έκοψε
* ΚΑΤΟΠΙΝ εορτών κουβέντιαζαν στη συντροφιά των Λαρισαίων.
- Ένας στους έξι, λέει, με ψυχολογικά προβλήματα μετά τις Γιορτές. Οι υπόλοιποι πέντε τα έχουμε και πριν.
* * *
* - ΜΑΖΕΥΤΕΙΤΕ όλοι, να σας πω κάτι.
- Πες μας αφεντικό...
- Συμφωνείτε να κόψουμε τη βασιλόπιτα;
- Ναι, ναι...
- Ωραία κομμένη από φέτος η βασιλόπιτα, όλοι στις δουλειές σας τώρα.
* * *
* - ΚΑΘΕ χρόνο, βρε συ, σε βλέπω φωτογραφία με φλουρί, ποιο είναι το μυστικό σου και το βρίσκεις πάντα στη βασιλόπιτα;
- Την τρώω μόνος μου...
Ζ.
Ως τους 45...
* ΜΑΖΕΥΤΗΚΑΝ τ’ Άι Γιαννιού μετά την εκκλησία, εκεί απ’ έξω, για τις χαιρετούρες και τις ευχές. Κάποια στιγμή, ένας της ομήγυρης έδειχνε να μετράει κεφάλια.
- Άλλοι 36 μας λείπουν…
- Ε;
- Να, μέτρησα 9 Γιάννηδες ανάμεσά μας... (Δεν ήταν και λίγοι).
* * *
* ΠΑΝΤΩΣ, πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε πως είναι έως και 50% χαμηλότερα τα επίπεδα προκοπής σε σπίτια όπου δεν υπάρχει Γιάννης.
* * *
* ΚΑΙ βέβαια, δεν είναι κάθε μέρα του Άι Γιαννιού. (Όσοι πρόλαβαν, προχθές).
Ζ.
Δυο καρπουζάκια
* - ΤΙ θα κάνεις την Πρωτοχρονιά; Ρωτήθηκε ο Λαρισαίος.
- Θα καθίσω στο τραπέζι.
- Τα Θεοφάνια;
- Θα σηκωθώ απ’ το τραπέζι.
* * *
* - ΕΧΩ πάρει τα κιλά των εορτών όλων των θρησκειών, διαπίστωσε ο άλλος.
Ενώ έναν τρίτο τον ισοπέδωσε η τετράχρονη εγγονή του.
- Παππού, έχεις πάλι δυο καρπουζάκια στην κοιλιά σου, του είπε μετά τις Γιορτές. (Όταν τον είχε δει πριν, τον είχε κολακέψει πως αδυνάτισε. Τζάμπα η προσπάθεια).
Ζ.
Οι μισοί
* ΤΟΝ Δεκέμβριο, όταν εκπονούνταν τα πλάνα, προβλέπονταν 11 αντιδήμαρχοι για τη Δημοτική Αρχή Μαμάκου, εν τέλει πλήθυναν, με κάποιον τρόπο μίκρυναν οι μερίδες εξουσίας και προέκυψαν 13, ήτοι οι μισοί από τους 26 συμβούλους της πλειοψηφίας έλαβαν θώκο διοίκησης. Συν 2 εντεταλμένοι σύμβουλοι, συν η πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου, συν 2-3 θέσεις που εκκρεμούν, ΔΕΥΑΛ κ.λπ., πρακτικά όλοι όσοι επιθυμούσαν παίρνουν αξίωμα. Μπορεί να μην τοποθετήθηκαν όλοι εκεί που θα προτιμούσαν, να ήθελαν άλλους τομείς που θεωρούν πιο ουσιώδεις ή περισσότερο ταιριαστούς στα ενδιαφέροντά τους, όμως δεν ακούστηκε κανείς να παραπονιέται.
* * *
* ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΕΤΑΙ ότι επί Καλογιάννη, οι αντιδήμαρχοι είχαν φτάσει τους 10. Τώρα, αναμφιβόλως ένα πολύ ευέλικτο σχήμα, λογικά στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου θα μαζεύονται να συζητήσουν τα τρέχοντα, ο νέος Δήμαρχος πάντως έδειξε οπαδός της ομαδικής προσπάθειας και όχι της ενός ανδρός αρχής, μοιράζει μπάλα σε όλους, να βγαίνει η δουλειά αφενός και να μην υπάρχουν και παραπονούμενοι αφετέρου. (Στη λογική της ανανέωσης έμειναν απ’ έξω οι της παλιάς φρουράς Τζανακούλη, Κ. Καλαμπαλίκης και Αντ. Πράπας. Μπορεί, βέβαια, να τους κρατάει στον πάγκο μήπως και χρειαστεί ενίσχυση αργότερα, να ωριμάσουν και λίγο).
Ζ.
Πόσα;
* ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ με τα «μιστά», αντιμισθία αιρετών λέγεται, ως αποζημίωση λογίζεται, οι αντιδήμαρχοι λαμβάνουν το 50% της αντιμισθίας που αναλογεί στον Δήμαρχο. Δήμαρχος μεγάλης πόλης, σαν τη Λάρισα, με πάνω από 100.000 μόνιμο πληθυσμό, αμείβεται με το ποσό των 4.275 ευρώ μηνιαίως. Οι αντιδήμαρχοι παίρνουν τα μισά ακριβώς, ήτοι 2.140 ευρώ, ενώ ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου το 1/5, δηλαδή 900 ευρώ τον μήνα. (Με την ευκαιρία, ίδιο ποσό με τον Δήμαρχο λαμβάνει και ο Περιφερειάρχης, οι αντιπεριφερειάρχες, όμως, που θα κοπιάζουν μάλλον περισσότερο, παίρνουν τα 3/4 του ποσού, άρα 3.200 ευρώ).
* * *
* ΣΕ μικρότερους Δήμους, με 20.000 έως 100.000 κατοίκους, ο δήμαρχος ανταμείβεται με 3.400 ευρώ τον μήνα και αναλόγως οι αντιδήμαρχοι 1.700 και ο πρόεδρος 720 ευρώ. Αντιστοίχως, σε Δήμους κάτω από 20.000 κατοίκους, οι αντιμισθίες είναι 2.600 ευρώ, 1.300 και 540 ευρώ.
Σημειώνεται πως σ’ αυτά τα ποσά δεν περιλαμβάνονται έξοδα παράστασης, μετακίνησης εκτός έδρας, χρήση υπηρεσιακού αυτοκινήτου κ.ά. Και βεβαίως, η αμοιβή που καταβάλλεται στους αιρετούς θεωρείται εισόδημα από μισθωτή εργασία και φορολογείται κανονικά.
Ζ.
Αμισθί
* Ο Θαν. Μαμάκος όρισε και τρεις άμισθους αντιδημάρχους. Προφανώς με τη συναίνεσή τους. Ο Δημ. Γεωργάκης, Πολιτικής Προστασίας κι ο Μιχ. Τσακίρης της εξυπηρέτησης πολιτών προτίμησαν να παίρνουν τη σύνταξή τους παρά τον μισθό αντιδημάρχου. Ενώ άμισθος θα είναι και ο γιατρός Παν. Δαλαμπύρας, ως αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής.
* * *
* ΧΩΡΙΣ αμοιβή και οι εντεταλμένοι δημοτικοί σύμβουλοι, που ορίζονται επίσης από τον Δήμαρχο και τους αναθέτει την εποπτεία και τον συντονισμό συγκεκριμένων δράσεων του Δήμου, με δικαίωμα υπογραφής και αυτοί. Η περιγραφή των αρμοδιοτήτων αυτών κατά κανόνα πιο μακροσκελής από των αντιδημάρχων, είναι κι αυτή μια αποκατάσταση. Εν προκειμένω δύο: Η Ευρυδίκη Γούλα κι ο Βάιος Κυριτσάκας, με αρμοδιότητες επιγραμματικά η φροντίδα αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων και λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, αντιστοίχως.
* * *
* ΕΠΙΣΗΣ, οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι, όλων των παρατάξεων, παίρνουν μια αποζημίωση ανά συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, της τάξης των 40 ευρώ και μέχρι τέσσερις μηνιαίως.
Ζ.
Υποψήφιος
* ΤΟ αμέσως επόμενο διάστημα θα ολοκληρωθεί η θητεία του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, ο οποίος όσο προλαβαίνει θα συνεχίσει για να ολοκληρώσει την προγραμματισμένη αποχαιρετιστήρια περιοδεία του, που είχε διακόψει εξαιτίας του τραγικού δυστυχήματος του εκπαιδευτικού αεροσκάφους στην Καλαμάτα.
Μέσα στον μήνα, λένε οι πληροφορίες, αναμένεται να συνεδριάσει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), προκειμένου να προβεί στις κρίσεις των Ενόπλων Δυνάμεων. Ωστόσο, ο Λαρισαίος αρχηγός, ο οποίος απολαμβάνει της πλήρους εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού, Κυρ. Μητσοτάκη, είναι μεταξύ των ονομάτων που σκέφτεται το Μαξίμου για να στελεχώσουν το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ στις εκλογές του Ιουνίου.
Γ.Ρ.

Δεν κάνω πίσω…
* «ΕΓΩ δεν πρόκειται να κάνω πίσω ό,τι και να γίνει», αυτά έλεγε χθες σε ομήγυρη στέλεχος της «Συμπαράταξης», με αφορμή τη μάχη της διαδοχής του απερχόμενου δημάρχου, Απόστολου Καλογιάννη. Και δίπλα του είχε υψηλόβαθμο στέλεχος της πρώην Δημοτικής Αρχής που σχολίασε ότι οι εξελίξεις θα δρομολογηθούν μετά τις Ευρωεκλογές. Κάτι ξέρει...
Σ.Κ.
Ώριμος
* ΨΥΧΡΑΙΜΑ αντιμετώπιζαν τις καταστάσεις οι νεαροί Λαρισαίοι.
- Το να ψάχνετε έναν άντρα ώριμο είναι μάταιο. Άντρας είναι, όχι αβοκάντο.
* * *
* - ΓΙΑΤΙ κλαις αγάπη μου;
- Πρώτη φορά έφτιαξα ένα φαΐ με τα χέρια μου και το έφαγε ο σκύλος...
- Δεν πειράζει, θα πάρουμε άλλον σκύλο.
* * *
* - ΑΝ δεν αρέσει στη γυναίκα μου, μπορεί να το αλλάξει, έτσι;
- Βεβαίως, κύριέ μου.
- Πόσες φορές;
Ζ.
Με διάγγελμα
* - ΟΠΟΙΟ δίκιο είχε τυχόν ο Ολυμπιακός, για τη διαιτησία στο ματς με την ΑΕΚ, το έχασε με το διάγγελμα Κούγια...
- Μα δεν τον ξέρουμε; Κατηγορηματικοί οι Λαρισαίοι φίλαθλοι.
Αντί του προπονητή των ερυθρολεύκων, βγήκε και μίλησε στο γήπεδο μετά τη λήξη, ως αντιπρόεδρος και συνάμα συνήγορος Μαρινάκη, που αν για κάτι κατηγορούνταν, ήταν από τους γαύρους για την κατάσταση της ομάδας του, και ως προπονητής μίλησε, του Ολυμπιακού τώρα πια, και δεν χρειαζόταν και διερμηνέα, ειδικότητα που ως γνωστόν διαθέτει και από την εποχή της ΑΕΛ.
Ζ.
Δηλητηριαστής
* ΕΧΟΥΝ εξαφανιστεί λέει οι γάτες από την Τερψιθέα. Κάποιος προβληματικός φαίνεται πως έχει επιληφθεί. Κάθε τόσο βρίσκουν οι κάτοικοι δηλητηριασμένα ζώα. Τώρα πια, όμως, έχουν τον νου τους, θυμωμένος κόσμος, έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιοι, ενώ και οι φιλοζωικές οργανώσεις έχουν σημάνει συναγερμό. Δεν θ’ αργήσει να εντοπιστεί. Ιδίως αν συνεχίσει τη δολοφονική του τακτική.
Ζ.

Έστω τώρα
* ΠΗΓΕ ο Λαρισαίος στην Αστυνομία για καινούργια ταυτότητα, τον αντιμετώπισαν με ευγένεια και διάθεση εξυπηρέτησης. Έλα, όμως, που στο πιστοποιητικό που προσκόμισε δεν υπήρχε το επώνυμο μητρός, μόνο το όνομά της. Εμπλοκή. Ήξεραν στην Αστυνομία, ήταν σύνηθες, τον καθοδήγησαν, να πάει στο γειτονικό ΚΕΠ, όπου και ρυθμίστηκε η υπόθεση, περίμενε κάνα μισάωρο να περάσει το στοιχείο στο σύστημα κι όλα εντάξει.
Επειδή, όμως, επρόκειτο για κάτι γενικότερο, αναρωτήθηκε γιατί με την ψηφιοποίηση δεν έχουν περαστεί τα επώνυμα μητρός στο Δημοτολόγιο. Και να πρέπει να γίνει τώρα για όλους. (Όπου η γραφειοκρατία κάποια στιγμή διευκόλυνε τον εαυτό της).
Ζ.
Πιο γρήγορος
* ΕΜΜΕΣΩΣ και με στυλ οι μεσήλικες Λαρισαίοι.
- Πώς να πεις με τρόπο σε κάποιον ότι είναι βλάκας;
Η σοφία σε κυνηγάει, αλλά εσύ είσαι πάντα πιο γρήγορος.
* * *
* - ΤΙ θα πάρετε;
- Έναν εσπρέσο χάλια.
- Πώς είναι αυτός;
- Σαν εκείνον τον χθεσινό σας.
* * *
* - ΘΑ σε πάρει ο διάολος...
- Τι ώρα; Γιατί το έχω στο αθόρυβο.
Ζ.
Υπό βροχήν
* ΑΠΟΛΥΤΩΣ αποφασισμένος ο Λαρισαίος προχθές, στη συνοικία του Σταθμού.
- Κυριακή είναι, θα ψήσω το μεσημέρι στην αυλή.
Να, όμως, που έβρεχε. Και;
Έβγαλε και την ομπρέλα θαλάσσης, κάλυψε την ψησταριά και τον εαυτό του, το έβγαλε το μεράκι. (Εφευρετικός και ανυποχώρητος).
Ζ.
Όταν ωριμάζουν
* ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ της επετείου θανάτου του Εμμανουήλ Ροΐδη κι ο Χ.Π. έκανε αναφορά στη μεγάλη μορφή του πνεύματος και των ελληνικών γραμμάτων. Παραθέτοντας το ακόλουθο απόσπασμα της σοφίας του: «Αἱ Μοῦσαι, ὡς ὅλαι αἱ γεροντοκόραι, ἀγαπῶσι τοὺς μόλις γενειώντας νεανίσκους. Ἀληθὲς εἶναι ὅτι ἀπαντῶνται ἐνίοτε ὥριμοι ἄνδρες ποιοῦντες καλοὺς στίχους, ἀλλὰ μόνον μεταξὺ ἐκείνων οἵτινες νέοι ὄντες ἐποίησαν καλλιτέρους». (Λέγεται ότι το αυτό ισχύει και για άλλους πλην των ποιητών, ακόμη και για δημοσιογραφούντες. Ποιος το αντιλαμβάνεται, όμως; Δύσκολο, για τους συγκροτούντες πλέον το κατεστημένο της κάθε εποχής, να το αποδεχτούν).
Ζ.
Σκοπίμως
* ΜΙΛΟΥΣΕ εμπιστευτικά στην υπηρέτριά της η Λαρισαία.
- Μου φαίνεται πως ο άνδρας μου εξακολουθεί να έχει σχέσεις με τη γραμματέα του.
Η υπηρέτρια την κοίταξε ταραγμένη.
- Δεν το πιστεύω, αποκλείεται...
- Μα είμαι σίγουρη για αυτό. Τους είδα με τα ίδια μου τα μάτια.
- Δεν σας πιστεύω, κυρία, ξεφώνισε η υπηρέτρια. Το λέτε αυτό μόνο και μόνο για να με κάνετε να ζηλέψω.
Ζ.

 

----------

ALSOS.jpg* ΤΟ Αισθητικό Άλσος, ένας σημαντικός πνεύμονας πρασίνου, «χτυπήθηκε» από τον «Ντάνιελ», πάνω που ανακατασκευαζόταν και διαμορφωνόταν με νέες παιδικές χαρές.
Το έχει ανάγκη η Λάρισα, καθώς πολλές οικογένειες στην πόλη, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, περιμένουν να ολοκληρωθούν τα έργα για να απολαύσουν περιπάτους και παιχνίδι με τα παιδιά τους.

 

 

PAIDHS_MHTSOTAK.jpg*ΑΣΤΑΜΑΤΗΤΟΣ ο Σάκης Παιδής, ακόμη και εκτός του ζωτικού του χώρου ο Λαρισαίος πολιτευτής. Ιδίως όταν πρόκειται για θέματα αρχαιοτήτων, όπου έχει καταστεί σπεσιαλίστας. Παρών και στα εγκαίνια, από τον Πρωθυπουργό, του αποκατασταθέντος ανακτόρου του Φιλίππου στις Αιγές, προσοχή όχι Αίγες που σε κάποιους ξεφεύγει, από κοντά τον έχει τον Κυρ. Μητσοτάκη. Άλλος Λαρισαίος δεν φαίνεται να ταξίδεψε εκεί, υπώρειες των Πιερίων Ορέων.
Ζ.

 

KOURET_TSILIMIG.jpg*Ο καθηγητής Ν. Τσιλιμίγκας πανηγύρισε την εκλογή του συναδέλφου του Δημ. Κουρέτα, που τον διαδέχθηκε ως υποψήφιος ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ, σαν να είχε εκλεγεί περιφερειάρχης ο ίδιος. Εννιά χρόνια έμεινε στην αντιπολίτευση.
Ζ.

 

LADI.jpg*Ο κατώτατος μισθός εν Ελλάδι, την σήμερον ημέρα.
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass