ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 10 Ιαν 2024 17:15
* ΟΛΕΣ τις μέρες του χρόνου Μάκης, ο δήμαρχος Φαρσάλων και μία Ιορδάνης. Των Φώτων, οπότε και γιορτάζει ο Μάκης Εσκίογλου, Ιορδάνης είναι το όνομά του. Μέρα γιορτινή κι ο δήμαρχος μεταξύ όλων των άλλων δέχτηκε τις ευχές και των δημοτικών υπαλλήλων. (Και φυσικά αμοιβαία η ευχή για καλή φώτιση.) Ζ. * ΟΛΕΣ τις μέρες του χρόνου Μάκης, ο δήμαρχος Φαρσάλων και μία Ιορδάνης. Των Φώτων, οπότε και γιορτάζει ο Μάκης Εσκίογλου, Ιορδάνης είναι το όνομά του. Μέρα γιορτινή κι ο δήμαρχος μεταξύ όλων των άλλων δέχτηκε τις ευχές και των δημοτικών υπαλλήλων. (Και φυσικά αμοιβαία η ευχή για καλή φώτιση.) Ζ.

Στις τσέπες...
* ΕΒΑΛΕ κρύο, προφανές ιδίως μετά τις ζεστές μέρες που προηγήθηκαν. Το αν ήρθε επιτέλους ο χειμώνας, συζητείται. Όσο οι Λαρισαίοι κυκλοφορούν το μεσημεράκι με μισάνοιχτα πανωφόρια και δεν νιώθουν την ανάγκη να βάζουν τα χέρια στις τσέπες, δεν θεωρείται πως χειμώνιασε.
Ζ.
Ποιος;
* ΜΕ τη ΝΔ ανάστατη εξαιτίας του επικείμενου νόμου για τον γάμο των ομοφύλων, ενδέχεται να προκύψει ζήτημα και στη δημοτική αρχή της Λάρισας. Στην κατανομή αρμοδιοτήτων των αντιδημάρχων, ο νέος δήμαρχος Θαν. Μαμάκος δεν όρισε ποιος θα τελεί τους πολιτικούς γάμους. Άρα και τους γάμους ομοφύλων ζευγαριών που θα προκύψουν. Ποιος από τους 13 θα δεχθεί τώρα; Μήπως κάνουν καμιά κλήρωση...
Ζ.
Από τότε...
* - ΤΟΝ βλέπαμε και τον ζηλεύαμε τον Γεράση, έτσι τον λέγαμε τότε στα Τρίκαλα, εμείς οι μικρότεροι, παιδιά του γυμνασίου τότε, θέλαμε να γίνουμε σαν αυτόν...
Ο Τρικαλολαρισαίος μιλάει για τον Γεράσιμο Μπετσιμέα, με αφορμή τον θάνατό του, σήμερα Τετάρτη η πολιτική κηδεία του, στο Χατζηγιάννειο στις 12 το μεσημέρι. Τον θυμάται νεαρό οικοδόμο, βεργολυγερό, να γέρνει ακουμπώντας στην πόρτα των γραφείων της Νεολαίας Λαμπράκη, έξω στον δρόμο τα απογεύματα, όμορφο και χαμογελαστό. Εμβληματική φυσιογνωμία για την Αριστερά απ’ τα νιάτα του. (Στενός φίλος από τότε με τον συμπατριώτη του Δημ. Μητροπάνο, μια σχέση που παρέμεινε ενεργή ως το τέλος του λαϊκού τραγουδιστή.)
***
* ΘΗΤΕΥΣΕ πάνω από μισό αιώνα στο Κίνημα. Ήρθε η Χούντα μετά, ανυποχώρητος βρέθηκε σε φυλακές, ξύλο στην Ασφάλεια, εξορία στα ξερονήσια, με την τελευταία ομάδα πολιτικών κρατουμένων απελευθερώθηκε στη Μεταπολίτευση.
Με την ΕΔΑ προδικτατορικά αλλά πάντα στο ΚΚΕ και μετά το ‘74 στη Λάρισα, τρεις γεμάτες δεκαετίες με το κόμμα, γνωστό στέλεχος σε επίπεδο Θεσσαλίας. Ως το 1990 με τη διάσπαση ή αλλιώς την πληθώρα αποχωρήσεων, οπότε και μετείχε μετά στον ΣΥΝ και εν συνεχεία στον ΣΥΡΙΖΑ, ακούραστος και ανιδιοτελής.
***
* Ο οποίος ΣΥΡΙΖΑ, όπως και οι αποχωρήσαντες της Νέας Αριστεράς, εξέδωσαν τιμητικές ανακοινώσεις για τον θάνατο του Γεράσιμου Μπετσιμέα. Όχι όμως και το ΚΚΕ, το οποίο φαίνεται να διέγραψε την προσφορά του, παρότι το παλιό του στέλεχος δεν ξεπουλήθηκε, απλώς διαφώνησε παραμένοντας στον αριστερό χώρο. Δεν τα συγχωρεί αυτά το κόμμα, ακόμα και τώρα που με τις διαλυτικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, κάνει υποτίθεται άνοιγμα στον ευρύτερο κόσμο του.
Ζ.
Τα ίδια αλλιώς
* ΤΑ τρακτέρ κατέλαβαν την πρωτεύουσα και θα κλείσουν είπαν τους δρόμους για 8 μέρες. Πού, στο Βερολίνο, στη Γερμανία της τάξης και της πειθαρχίας. Δεν βγήκαν τα ΜΑΤ εκεί, ούτε το σύστημα και τα ΜΜΕ προβοκάρουν τον αγώνα τους. Έχουν μήπως καλύτερη Δημοκρατία αυτοί; Βασικά διεκδικούν μεγαλύτερη επιδότηση στον φόρο πετρελαίου, ούτε αυτό το ανακάλυψαν οι Έλληνες τελικά...
Ζ.
Οικογενειακά
* ΤΑ έμπλεκαν εν τέλει συζητώντας στην παρέα των Λαρισαίων.
- Τον άλλον τον λένε Μενέλαο, τη γυναίκα του Ελένη και τον κουμπάρο Πάρη. Εντάξει φίλε, καταλάβαμε.
***
* - ΜΙΑ γυναίκα ερωτεύτηκα και εγώ και δεν με θέλει η οικογένειά της...
- Η μάνα της ή ο πατέρας της;
- Ο άντρας της και τα παιδιά της.
***
* - ΤΕΛΙΚΑ χώρισες...
- Ναι ρε συ, δεν πήγαινε άλλο...
- Και με τη διατροφή τι θα κάνεις;
- Θα παραγγέλνω απ’ έξω.
Ζ.
Πτώσεις
* ΣΥΧΝΕΣ παρατηρούνται οι πτώσεις Λαρισαίων σε πλατείες και πεζοδρόμια, καθώς γλιστρούν στο παχύ στρώμα φύλλων των δέντρων, που έχει «στρώσει» χαλί!
Διαμαρτύρονται στον Δήμο, και συγκεκριμένα για την υπηρεσία Καθαριότητας που δεν καθαρίζουν τα φύλλα, καταγγέλλοντας ότι «αποτελούν παγίδες για τους πεζούς».
Οι 500 και οι 20
* ΜΕ την ελληνική οικονομία να ενισχύεται θεαματικά την τελευταία διετία, όπως καμαρώνει και η κυβέρνηση, οι 500 πιο κερδοφόρες εταιρείες στην Ελλάδα εμφάνισαν λέει σημαντική αύξηση σε βασικά οικονομικά μεγέθη το 2022, σε σχέση µε το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις αυτές κάλυψαν µε τον κύκλο εργασιών τους το 70% του συνολικού κύκλου εργασιών όλων των εταιρειών της χώρας για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμοι ισολογισμοί. Τα 7 στα 10 δικά τους, των πεντακοσιομέδιμνων που θα έλεγαν κι οι αρχαίοι. Και με συνολικά κέρδη προ φόρου της τάξης των 20 δισ. ευρώ μέσα στη χρονιά, κάλυψαν το 90% των αντίστοιχων κερδών των υπολοίπων 20.000 εταιρειών. Εν ολίγοις τα πήραν όλα. Η δε συµµετοχή των πρώτων 20 εταιρειών της κατάταξης, των μεγαλύτερων από τις μεγάλες δηλαδή, είναι αρκετά σημαντική, εφόσον μόνον αυτές κάλυψαν μερίδιο 52% επί των συνολικών κερδών και 41% στο συνολικό κύκλο εργασιών των 500 προαναφερθεισών μεγάλων εταιρειών. (Έπεσε στην αντίληψή τους και κουβέντιαζαν οι Λαρισαίοι στην παρέα για τη μελέτη ICAP σχετικά με την πορεία των επιχειρήσεων στη χώρα. Τους φαινόταν μάλλον απίστευτο).
***
* ΤΑ συνολικά προ φόρου κέρδη ανήλθαν στα 20 δισ. το 2022, από 8 δισ. το 2021. Υπερδιπλασιασμός σ’ ένα χρόνο. Καθόλου άσχημη επίδοση. Διάβαζαν λοιπόν για την αύξηση κερδών στη μεγάλη βιομηχανία, στις τράπεζες και το εμπόριο με τις αλυσίδες. Ούτε το ΚΚΕ να έδινε τέτοιες πληροφορίες.
Κορυφαία κερδοφόρα εταιρεία αναδείχθηκε το 2022 η «Eurobank», από την 6η θέση που κατέλαβε το 2021. Στη δεύτερη θέση τα «Ελληνικά Πετρέλαια», ενώ την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν η «Μότορ Όιλ», η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Πειραιώς.
***
* ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ, στον τομέα του Εμπορίου στην κορυφή της κατάταξης µε βάση τα κέρδη ήταν οι εταιρείες: Σκλαβενίτης, Jumbo και Άλφα Βήτα Βασιλόπουλος.
Στην κορυφή της κατάταξης µε βάση τα κέρδη για τον τομέα των «Λοιπών Υπηρεσιών» αναδείχθηκαν, το 2022, οι εταιρείες ΟΤΕ, Cosmote και ΔΕΔΔΗΕ, όμως ανάμεσά τους, στη δεύτερη θέση ο ΟΠΑΠ, ναι, να κερδίσει κάτι κι ο τυχερός λαός.
Ζ.
Δημόσια
* ΟΧΙ μόνο για τις γκρίνιες αλλά και για τα καλά η στήλη. Το υπενθυμίζει η Κ.Ν. που γράφει: Χθες και ώρα 19:00 τηλεφωνική επικοινωνία με τη ΔΕΥΑΛ καθώς ξαφνικά είχε διακοπεί η παροχή νερού. Έως 20:00 υπήρξε άμεση ανταπόκριση στο τηλεφώνημα, είχε έρθει τεχνικός πρόθυμος με υπομονή ώστε να βρεθεί λύση και έγινε αποκατάσταση της βλάβης. Οφείλουμε να τους ευχαριστήσουμε για την ευγένεια και προθυμία να λυθεί το πρόβλημα.
Και να το πούμε δημόσια βεβαίως γιατί και τα καλά πρέπει να λέγονται...
Και το περιστέρι;
* ΜΟΝΙΜΩΣ ορεξάτοι οι φαγανοί νεαροί Λαρισαίοι.
- Το στομάχι λέει πίτσα, ο ποπός λέει σαλάτα.
***
* - ΒΡΑΣΤΟ αυγό επειδή προσέχω και κορμό σοκολάτα γιατί ποιον κοροϊδεύω τελικά...
***
* - ΗΡΘΕ ένα περιστέρι στο μπαλκόνι μας, φέρε λίγο ψωμί...
- Καλά, θα φας και το περιστέρι τώρα; Αν είναι δυνατόν...
Ζ.
Παγκοσμίως
* «ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ το Ολυμπιακός - ΑΕΚ σκεφτόμουν ότι αν τα ντέρμπι της κανονικής περιόδου και του κυπέλλου και, πολύ περισσότερο, των play-offs διεξαχθούν με διαιτητές αμφίβολης προέλευσης και ποιότητας, οι Έλληνες θα φτάσουμε να γράψουμε ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία: θα κάνουμε σοβαρά επεισόδια σε άδεια γήπεδα». Πού αλλού παγκοσμίως... Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για το πρωτάθλημα και για τη διοργανώτρια αρχή «που δεν νοιάζεται για να κάνει έστω τα βασικά με τη διαιτησία προκειμένου να μας αφαιρέσει δηλητήριο από το μυαλό και να μας εκπαιδεύσει ως θεατές ώστε να μη μένουμε εκτεθειμένοι στην πλύση εγκεφάλου».
***
* ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ επιμένει: ...θα ξαναπώ ότι με την άδικη απόφασή της να κλείσει τις πόρτες των ποδοσφαιρικών γηπέδων, η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα παραπάνω από το να βγάλει τον εαυτό της προσωρινά από τη δύσκολη θέση. Όπως αύριο μεθαύριο μπορεί να μας ξαναπεί να μη μπούμε στην Αττική οδό επειδή μπορεί να χιονίσει, έτσι έκανε και με τη γηπεδική βία. Έκλεισε τα γήπεδα για να ξενοιάσει για λίγο από τη βία. Κι αν αύριο κρίνει ότι η λύση στον επικοινωνιακό πονοκέφαλό της είναι να μη παίζεται καθόλου ποδόσφαιρο, μπορεί να αποφασίσει κι αυτό - να απαγορεύσει τα παιχνίδια. Είναι τόσο δημιουργική η προσέγγισή της.
Ζ.
Πάει...
* ΕΙΧΕ κάποια προβλήματα υγείας προέκυψε και μια λοίμωξη του αναπνευστικού, κατέληξε παρότι νέος ακόμα την ημέρα των Φώτων και κηδεύτηκε ανήμερα της γιορτής του ο Γιάννης Γιαννούλας, πατέρας του Βαγγέλη Γιαννούλα γνωστού στελέχους του ΠΑΣΟΚ. Άνθρωπος ανήσυχος και δημιουργικός, είχε δουλέψει και στην εφημερίδα στις ξύλινες κατασκευές των γραφείων της, γνωστός ως «καλλιτέχνης», απέκτησε επαφή με τους δημοσιογράφους καθότι ενεργός πολιτικά, πάντα ΠΑΣΟΚ. Ας είναι ελαφρύ το χώμα...
Ζ.
Τον μάτιασε
* «ΤΟΝ βλέπω πολύ δυνατό φέτος», είπε για τον ΠΑΟΚ ο Κυρ. Μητσοτάκης, ευρισκόμενος στη Μακεδονία. Τις αμέσως επόμενες ημέρες, όπως κατέγραψε ο Θ.Κ., ο Δικέφαλος έχασε από τον Άρη στο Χαριλάου με 2-1 μαζί και το σερί νικών που είχε χτίσει καθώς και την πρώτη θέση στη βαθμολογία του πρωταθλήματος, έχασε κι ο ΠΑΟΚ Β’ από την ΑΕΚ Β’ με 1-0, έχασε κι από τον Ολυμπιακό στο βόλεϊ με 1-3 , έχασε κι από το Μαρούσι στο μπάσκετ με 79-85, σε ένα απίστευτο σερί ηττών. Έπρεπε να το είχαν προβλέψει...
Ζ.
10 λεπτά
* ΠΑΕΙ η Λαρισαία ξανθιά στο περίπτερο και ζητάει μία τσίχλα.
- Πόσο κάνει; ρωτάει τον περιπτερά.
- Δέκα λεπτά κυρία μου...
- Καλά, περιμένω...
Ζ.

 

Διαχρονικά επίκαιρη

* ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ επίκαιρη για τους αγώνες της νέας γενιάς η μνήμη του μάρτυρα-καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα, που θυσιάστηκε για τα δίκαιά της, πριν τριάντα τρία χρόνια, στην κεντρική πύλη του σχολείου.
Το θυμίζει ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ της εποχής εκείνης Γιάννης Μπέφας μαζί με μερικές σκέψεις:
Πέρασαν τριάντα τρία ολόκληρα χρόνια, από το χειμωνιάτικο εκείνο βράδυ του Γενάρη του ‘91, που οι παρακρατικοί λοστοί, για την ανακατάληψη του σχολείου, έβαλαν σημάδι τη ζωή και τη γνώση.
Εκείνο το βράδυ ο καθηγητής του ήθους και του αγώνα Νίκος Τεμπονέρας, πλήρωσε με την ίδια του τη ζωή, την υπεράσπιση των μαθητών του, των νέων παιδιών, για να υπάρχει ελπίδα.
Νίκο Τεμπονέρα,
Δεν δίστασες ούτε στιγμή, δεν είχες καιρό. Δεν είχες καιρό ούτε για τον ίδιο τον εαυτό σου. Άκουγες τους μαθητές να σου λένε τα όνειρά τους για το σχολείο, για τη γνώση, για τη ζωή, για το μέλλον... και διάβηκες την πύλη των οριζόντων, την πύλη της ζωής. Στον μακρύ δρόμο τους, οι κοινωνίες και οι λαοί, οι εργαζόμενοι και η νεολαία, έχουν ανάγκη από ανθρώπους και δασκάλους σαν τον Νίκο Τεμπονέρα.
Από ανθρώπους που με τη ζωή και τη θυσία τους, μετασχηματίζουν την άρνηση σε κατάφαση μιας νέας ζωής, όπου μόρφωση και δουλειά, ζωή και αγώνας συνενώνονται σε πρόοδο και ελευθερία, κοινωνική συλλογικότητα και αλληλεγγύη.
Είμαι σίγουρος πως η εκπαιδευτική κοινότητα και όχι μόνο, διαχρονικά, τιμά τη μνήμη και τους αγώνες σου για την Παιδεία και τη Δημοκρατία.

 

-------

 

TYMPANIST.jpg* ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΚΟΙ οι περισσότεροι μικροί τυμπανιστές που περιμένουν να ξεστολίσει ο Δήμος την Κεντρική πλατεία. Μα πώς να παίξεις τύμπανο χωρίς χέρια...
Ζ.

 

 

NERA.jpg* ΣΤΗ Δρόση και Φυτάλη στη Ν. Πολιτεία, επισημαίνει ο Θ.Τ. , ακόμη και με μικρή βροχή τα νερά λιμνάζουν και η προσπέλαση γίνεται δύσκολη έως αδύνατη για τους πεζούς. Αυτονόητο ποιος πρέπει να επιληφθεί.
Ζ.

 

 

KOKKAL-ZETA.jpg

* Ο Λαρισαίος πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Κόκκαλης, με τη Βολιώτισσα νυν υφυπουργό Μορφωτικής Ανάπτυξης, Ζέττα Μακρή.
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass