ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 03 Μαρ 2024 17:13
* ΜΕ αφορμή την πρόσφατη συνταξιοδότηση του επί σειρά ετών διευθυντή Γεωργικής Ανάπτυξης του Ν. Λαρίσης, Παναγιώτη Καλφούντζου, μία παρέα φίλων του τον τίμησαν με ένα καλό τσιμπούσι. Το μενού εκτός από τις εγκάρδιες ευχές προς τον στον τέως Διευθυντή, περιλάμβανε ψητό αρνί και τα συνοδευτικά είχαν ως θέμα συζήτησης την πολιτική επικαιρότητα, αγροτικά ζητήματα και πολλές ιστορίες του παρελθόντος. Γ.Ρ. * ΜΕ αφορμή την πρόσφατη συνταξιοδότηση του επί σειρά ετών διευθυντή Γεωργικής Ανάπτυξης του Ν. Λαρίσης, Παναγιώτη Καλφούντζου, μία παρέα φίλων του τον τίμησαν με ένα καλό τσιμπούσι. Το μενού εκτός από τις εγκάρδιες ευχές προς τον στον τέως Διευθυντή, περιλάμβανε ψητό αρνί και τα συνοδευτικά είχαν ως θέμα συζήτησης την πολιτική επικαιρότητα, αγροτικά ζητήματα και πολλές ιστορίες του παρελθόντος. Γ.Ρ.

Ανοιξούλα
* ΜΙΑ χαρά συνεχίζει στο ξεκίνημά του ο Μάρτιος, ανοιξούλα, νορμάλ καιρός. Με ήλιο, αλλά και βροχούλες, με ζεστούλες, όχι και πολύ, αλλά ικανοποιητικά.

Κι ας συνεχίσει έτσι, καθότι πάντα διαθέτει και την προσωπίδα του γδάρτη…
Ζ.

Η πόλη που μαθαίνει
* ΤΗΝ τροποποίηση του καταστατικού της «Λάρισα-Πόλη που μαθαίνει» εισηγήθηκε στο προχθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Άθλησης Ηρακλής Γερογιώκας. Με χαμηλούς τόνους και σταθερά βήματα φιλοδοξεί να δημιουργήσει μια διαρκή διαδικασία μάθησης και εκπαίδευσης, βασιζόμενος σε ντόπιο επιστημονικό προσωπικό και ιδίους πόρους, χωρίς εξωτερικούς επί πληρωμή συνεργάτες. Η εμπειρία 25 ετών στην ιδιωτική εκπαίδευση τού έχει δώσει την τεχνογνωσία άλλωστε.
Γ.Ρ.

Αιφνιδιάζονται;
* ΔΕΙΧΝΕΙ να… αιφνιδιάζεται το πολιτικό σύστημα της χώρας από την άνοδο λέει της Ελληνικής Λύσης του Κυρ. Βελόπουλου. Σε όλες τις δημοσκοπήσεις φαίνεται να είναι το μοναδικό κόμμα που κατακτά έδαφος σε τέτοιο εύρος, εννοώντας ότι κερδίζει ψήφους προερχόμενους όχι μόνο από τη ΝΔ, αλλά και από το Κέντρο.
Εξέλιξη που αποδίδεται στην απογοήτευση των πολιτών και δη των ψηφοφόρων της ΝΔ μετά και την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Ψεύδονται όσοι δηλώνουν πως εκπλήσσονται με την άνοδο Βελόπουλου. Σε κρίσιμες καμπές έχουν προηγηθεί τα παραδείγματα αρχηγοκεντρικών κομμάτων από τον χώρο της ακροδεξιάς, που ναι μεν συγκέντρωναν ψήφους διαμαρτυρίας, αλλά μετά, συνήθως... συγκυβερνούσαν. Όπως για παράδειγμα ο κ. Γ. Καρατζαφέρης ή ο κ. Παν. Καμμένος. Άμα, επίσης, δεν κάνουν οι… συγκυβερνώτες, εμφανίζεται η Χρυσή Αυγή. Όχι δεν είναι η πρώτη φορά…
Β.Κ.

Πλανιέται
* ΑΛΛΑ το… φάντασμα των ακροδεξιών και εθνικιστικών κομμάτων πλανιέται (εκ νέου) πάνω από την Ευρώπη και αναμένεται να εκδηλωθεί στις επικείμενες ευρωεκλογές. Αποτέλεσμα των πολιτικών που ακολουθεί η Ε.Ε. σε θέματα όπως των μεταναστών, της ακρίβειας και εσχάτως των πολέμων στη γειτονιά της.
Μάλιστα, επειδή έχουν επιφυλάξεις για το τι μπορεί να προκύψει πέραν του Ατλαντικού, σκέφτονται να φτιάξουν και δικό τους αμυντικό μηχανισμό, ακόμη και με στρατό. Έχουν ήδη τα Στρατηγεία (ιδέτε Λάρισα), τους λείπει η βούληση… λόγω κόστους, όταν έχουν ήδη τις δομές του ΝΑΤΟ. Οι πολιτικές, λοιπόν, της Ε.Ε. είναι αυτές που απογοητεύουν τους πολίτες που στρέφονται στα άκρα. Πρόσφατο το παράδειγμα των αγροτών στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Β.Κ.

Κορυφαίος
* ΜΙΑΣ και το έφερε η κουβέντα, να μην παραλείψουμε να σημειώσουμε τον θαυμασμό μας για τον χειρισμό του θέματος των αγροτικών κινητοποιήσεων, από τον αρμόδιο υπουργό μας, κ. Λευτ. Αυγενάκη. Ο οποίος στην αρχή είπε ότι είναι υποκινούμενες μέχρι που βγήκαν οι Νεοδημοκράτες στα μπλόκα και στα παράθυρα και τον αποπήραν.
Όταν βγήκαν οι αγρότες σε Παρίσι, Βρυξέλλες κ.ά., τότε αναθάρρεψαν και τα κανάλια, λέγοντας ότι είναι… διεθνές το πρόβλημα και άρα δεν ευθύνεται η Ελληνική Κυβέρνηση.
Προχθές που έφυγαν οι αγρότες από τα μπλόκα, από τα κανάλια ακούσαμε (σ.σ. και δεν πιστεύαμε είναι αλήθεια) πως η Ε.Ε. έκανε αποδεκτές τις… ελληνικές προτάσεις (σ.σ. που κατέθεσε ο κ. Αυγενάκης βρε) για την αναγκαία αναθεώρηση της ΚΑΠ.
Τώρα που υποχώρησε η Ε.Ε. για το θέμα της πράσινης ανάπτυξης, τώρα θυμήθηκαν Κυβέρνηση και κανάλια πως η ΚΑΠ δεν είναι και τόσο σωτήρια για τους αγρότες, όπως παρουσίαζαν την αναθεώρησή της. Θυμόσαστε την εκδήλωση στη Νίκαια με τον κ. Γεωργαντά; Αν φύτρωνε ένα φυλλαράκι για κάθε ψέμα της Κυβέρνησης, οι κάμποι θα είχαν μετατραπεί σε ζούγκλες…
Β.Κ.

Με Λεξικό
* - ΑΝΟΙΞΗ…
- Η πιο ωραία εποχή…
- Άνοιξη μαρή, βαράν ντ πόρτα. (Άντε να συνεννοηθείς στη Λάρισα…).
***
* ΑΛΛΗ γλώσσα χρειάζεται Λεξικό.
- Πυρηναία είναι οροσειρά μεταξύ Ισπανίας και Γαλλίας και στη Λάρισα όταν κάποιος παντρεύεται κάποια πολύ νεότερή του.
***
* - ΟΤΑΝ ένας Λαρισαίος τα βρίσκει με μια Λαρισαία, λένε τυριάζουμε;
Ζ.

Ντύσου Τέρμα
* ΜΠΗΚΕ το Τριώδιο, άρχισαν οι προετοιμασίες και οι σχεδιασμοί.
- Σκέφτομαι τι να ντυθώ τις Απόκριες…
- Βάλε δυο γάντια τερματοφύλακα.
- Και τι θα έχω ντυθεί;
- Τέρμα βλάκας.
***
- ΤI θα ντυθείς τις Απόκριες;
- Σκέφτομαι Καραγκιόζης…
- Μπράβο σου, πολύ έξυπνο. Ούτε στολές ούτε τίποτα.
Ζ.

Παραλλαγές
* ΜΕ κέφι και στυλ οι Λαρισαίοι απέναντι στην επικαιρότητα.
- Πόσο έχει ο μήνας;
- Γιατί, θα τον αγοράσεις;
***
* - ΠΩΣ είναι ο καιρός; Ρώτησε ο Θάνος χθες.
- Θάνε, σαν να μπαίνει η άνοιξη...
***
* - ΤΕΛΗ, τέλη, τέλη κάλπη και μπουνιά…
Ζ.

Επιθυμίες
* - Ο Κασσελάκης είπε ότι θα πάρει πάνω από 17% στις ευρωεκλογές…
Στην παρέα των Λαρισαίων είχαν επιδοθεί στο σπορ των προγνωστικών.
- Καλά, αυτός λέει κι ότι θα γίνει οπωσδήποτε πρωθυπουργός…
- Ο Μητσοτάκης λες αυτήν τη φορά να πάρει 3;
- Δεν είναι σωστό να μιλάς έτσι…
***
* ΚΙ ύστερα καθόταν ο άλλος να εξηγεί πως εννοούσε το «μαγικό τρία», το 3 που θέλει να έχει οπωσδήποτε μπροστά στο ποσοστό της η ΝΔ στις κάλπες. Να συγκεντρώσει πάνω από 3-%, έστω και 30%+1. Αυτό είναι το ψυχολογικό όριο που έχει τεθεί από το πρωθυπουργικό επιτελείο. Διότι, έστω κι αν φαίνεται ότι παίζουν χωρίς αντίπαλο, εάν δεν έχουν το 3 μπροστά, ενδεχομένως να δημιουργηθεί ζήτημα. Έτσι κι αλλιώς οι εκλογές στις 9 Ιουνίου θα κρίνουν πολλά για το πώς θα διαμορφωθεί ο πολιτικός χάρτης της χώρας την επόμενη περίοδο. Και θα είναι και η ψήφος χαλαρή. Σηκώνουν φράγμα…
Ζ.

Με τις λέξεις
* ΙΔΙΑΤΕΡΩΣ ακριβολόγοι οι νεαροί Λαρισαίοι.
- Μεγαλώνει κι η μέρα και να δούμε τι θα κάνετε με τόσες κρέμες νυκτός.
***
* - ΚΑΠΝΙΖΕΙ η σόμπα σας;
- Όχι, της έχω πάρει κομπολόι.
***
* - ΠΟΥ σε πετυχαίνω;
- Στο αμήν.
***
* - ΜΙΛΑΜΕ, 40 χρόνια επιτυχίες.
- Μα δεν είσαι μόνο 40.
- Ε, είχα και αποτυχίες.
Ζ.

23ης…
* Η πλατεία στον σταθμό δεν λέγεται πλατεία ΟΣΕ, όπως τη λένε όλοι, επισημαίνει ο Λαρισαίος Ε.Ρ. Για συντομία και καλύτερη συνεννόηση ονομάζεται έτσι. Λέγεται πλατεία 23ης Οκτωβρίου 1944, προς τιμήν της ημέρας που απελευθερώθηκε η Λάρισα από τους Γερμανούς. Κι είναι πολύ σημαντική ημερομηνία. Είχε γίνει και αποκάλυψη μαρμάρινης πλάκας από τον δήμαρχο Λαμπρούλη, στον εξωτερικό τοίχο του Σταθμού, η οποία υπάρχει και σήμερα.
***
* ΘΕΩΡΕΙ βέβαιο ότι στη συναισθηματική φόρτιση των ημερών κάποιοι θα ζητήσουν και αλλαγή του ονόματος της πλατείας. Άλλο πράγμα η ανέγερση μνημείου στην πλατεία για τα θύματα της τραγωδίας των Τεμπών, και σωστό είναι, κι άλλο η ονομασία της πλατείας.
***
* ΠΑΝΤΩΣ, εκτός από τον δήμαρχο Θαν. Μαμάκο που προανήγγειλε μνημείο για τα Τέμπη, το ίδιο έπραξε και ο δήμαρχος Αθηνών Χάρης Δούκας, κι αυτός μνημείο. Βέβαια, ήταν πιεσμένος και από το σούσουρο με το άψε-σβήσε σβήσιμο των ονομάτων από τις πλάκες του Άγνωστου Στρατιώτη.
Ζ.

Κατά 250%
* ΤΙΣ απίστευτες ανατιμήσεις που καταγράφονται στα αγροτικά προϊόντα, φρούτα και λαχανικά, από το χωράφι στο ράφι, περιγράφει εναργώς ρεπορτάζ του «Open», με παράδειγμα τα πορτοκάλια. Αναλύοντας το πώς γίνεται σταδιακά η ανατίμηση κατά 250%, με τη μερίδα του λέοντος να πηγαίνει σε εμπορικές τσέπες. Κι άσε τους άλλους να παράγουν και τους υπόλοιπους να πληρώνουν…
***
* ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ, οι παραγωγοί πωλούν τα πορτοκάλια τους με τιμή περίπου 0,40 ευρώ, από τα οποία κερδίζουν μόλις 15 λεπτά ανά κιλό, καθώς τα υπόλοιπα είναι κόστος παραγωγής και συγκομιδής. Το κέρδος των χονδρεμπόρων είναι πολύ μεγαλύτερο, στα 35 λεπτά ανά κιλό, ενώ για τα σούπερ μάρκετ και τη λιανική πώληση εν γένει το κέρδος φτάνει τα 46 λεπτά ανά κιλό.
Κάπως έτσι, η αρχική τιμή των 0,4 ευρώ στο περιβόλι γίνεται στην Αθήνα 1,4 ευρώ, αυξημένη κατά 250%. (Ευτυχώς στην επαρχία και τη Λάρισα η τιμή είναι χαμηλότερη. Στις λαϊκές).
Ζ.

Παντοφλάκια
* ΣΤΑ θεματάκια τους οι παντρεμένοι Λαρισαίοι.
- Ο Θεός υποσχέθηκε στους άντρες ότι θα βρίσκουν υπάκουες και πρόθυμες γυναίκες σε κάθε γωνιά της γης. Και μετά έκανε τη γη στρογγυλή.
***
* - Η γυναίκα μου νομίζει πως κάνω δίαιτα και λέει πως το πρόγραμμα σήμερα έχει καρότο, σαλάτα και δύο φρυγανιές. Περιμένω να κοιμηθεί να παραγγείλω πιτόγυρα που πάνε με το καρότο.
***
* - ΜΟΥ λέει ένας φίλος λείπει η γυναίκα μου σήμερα το πρωί και της ετοίμασα ένα πολύ περίπλοκο γεύμα έκπληξη, έπλυνες όλα αυτά που χρησιμοποίησες τον ρωτάω, όχι μου λέει, την κουζίνα τουλάχιστον την καθάρισες ξαναρωτάω, όχι μου λέει, ωραίος του λέω, πάρε με τηλέφωνο να μου πεις πώς πήγε. (Τον καημένο…).
***
* - ΤΙ θα φάμε το μεσημέρι, αγάπη μου;
- Παντοφλάκια.
- Καλά, παπουτσάκια δεν τα λένε;
- Όταν ήσουν ελεύθερος.
Ζ.

Οι πατατούλες
* ΕΝΑ απίστευτο περιστατικό σημειώθηκε χθες σε εστιατόριο της Αθήνας, όταν μια γυναίκα που βγήκε για φαγητό με τον σύντροφό της κράτησε την υπόσχεσή της να φάει μόνο μια πατάτα από το πιάτο του.
Αναμετέδιδε στην παρέα το δημοσίευμα απ’ το «Βατράχι» ο νεαρός Λαρισαίος: Μιλώντας στα τηλεοπτικά συνεργεία που έσπευσαν στο σημείο, ο σύντροφος της κοπέλας δήλωσε συγκλονισμένος, αφού, όπως είπε, τίποτε δεν μπορούσε να τον προετοιμάσει γι’ αυτό που συνέβη». Όταν καθίσαμε, τη ρώτησα αν ήθελε πατάτες. Όπως πάντα, μου απάντησε ότι θα πάρει σαλάτα και «ίσως τσιμπήσει μια πατατούλα από μένα» είπε ταραγμένος ο νεαρός.
***
* ΟΜΩΣ, προς μεγάλη έκπληξη του ίδιου, μετά την αρχική πατάτα η σύντροφός του δεν πήρε άλλη και συνέχισε να τρώει τη σαλάτα της. «Είχα προετοιμαστεί ψυχολογικά γι’ αυτό που γίνεται συνήθως, δηλαδή ότι θα άρχιζε να καρφώνει μία-μία τις πατάτες μου μέχρι να εξαφανιστούν, αλλά δεν το έκανε. Δεν ήξερα πώς να το διαχειριστώ» είπε ο νεαρός άνδρας, ξεσπώντας σε λυγμούς.
Ειδικοί που κλήθηκαν να εξηγήσουν το περιστατικό τονίζουν πως πρόκειται για ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο που παρατηρείται σε 1 ανά 10.000.000 γυναίκες. Όπως επισημαίνουν, επίσης, η ερώτηση «να πάρω μια πατατούλα» ευθύνεται περίπου για το 30% των εγκεφαλικών επεισοδίων μεταξύ του ανδρικού πληθυσμού, σε δεύτερη θέση μετά τη φράση «θα είμαι έτοιμη σε πέντε λεπτά».
Ζ.

Επιστήμονες
* Η Φαρσαλινή φιλόλογος, με μεταπτυχιακά και ξένες γλώσσες, η Βάσω Μαντζιανίκα, θα είναι η φετινή βασίλισσα του Καρναβαλιού στα Φάρσαλα.
Μορφωμένη και η βασίλισσα του Τυρναβίτικου Καρναβαλιού. Η 23χρονη Ανθή Ζορμπά από το Δαμάσι είναι δικηγόρος Λαρίσης, που ασχολείται ενεργά με τον εθελοντισμό.
***
* ΑΛΛΑ και πέρυσι κορίτσια με επίπεδο. Στον Τύρναβο βασίλισσα ήταν η 20χρονη Ερμιόνη Ντέλα, φοιτήτρια στο Τμήμα Λογιστικής Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Ενώ στα Φάρσαλα, βασίλισσα του καρναβαλιού ήταν η 20χρονη Ιωάννα Θεοδώρου, που έχει σπουδάσει τεχνικός μαγειρικής τέχνης, μιλά άπταιστα αγγλικά και δουλειά σε μεγάλο ξενοδοχειακό όμιλο.
Ζ.

Άλλος;
* ΠΗΓΕ να του κάνει παρατήρηση, του γείτονά του, ο Λαρισαίος.
- Γιωρίκα, χθες άνοιξα την μπαλκονόπορτα και είδα που έκανες έρωτα με τη γυναίκα σου…
- Χα, την πάτησες… Δεν ήμουν σπίτι χθες.
Ζ.

 

MAMAKOS.jpg

* ΣΤΑ ΚΑΠΗ κοπή τη πίτα; Εεε!!! τότε επιβάλλεται μια «σέλφι» με τον Δήμαρχο. Μα και ο Μαμάκος τις αγαπάει και τις σέβεται σαν μαμάδες τις κυρίες. Δεν θα χαλούσε χατίρι…
Κ.Γ.

 

KELLAS_AX.jpg

* «ΤΡΙΔΥΜΟ λαχείο» για τον Δήμαρχο και τα σχέδιά του η τριπλέτα των αντιδημάρχων Κέλλα-Παπαλέξη-Καλόγηρου. Τυχερός άνθρωπος ο Θαν. Μαμάκος…
Ζ.

 

GYMNASTHRIO.jpg

* ΑΥΤΗ τη φωτογραφία του έστειλαν ως απάντηση όταν εκείνος πήρε να διαμαρτυρηθεί που η γυναίκα του πάει έξι μήνες στο γυμναστήριο και δεν έχει χάσει ούτε γραμμάριο.
Ζ.

 

FALAKRA.jpg

* ΑΥΤΟ το χλοοκοπτικό στα όρια της φυτεμένης ζώνης είναι μια εξαιρετική ιδέα για τατουάζ.
Ζ.

 

KAREKLES.jpg

* ΜΕ έμπνευση κι ένα πινέλο κατάφερε κι έκανε το ταπεινό πεζουλάκι, πολυτελές σαλονάκι.
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass