ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 09 Μαρ 2024 17:11
* ΣΤΗ συναυλία που έδωσε στο ΔΩΛ στα πλαίσια του Φεστιβάλ Μουσικότροπο η Αντιδημαρχία Πολιτισμού, με τον Μανώλη Μητσιά, παρευρέθηκε και ο γιος του καλλιτέχνη, Μίλτος, ο οποίος είναι οδοντίατρος, παντρεμένος με την επίσης οδοντίατρο Λαρισαία Μαρία - Ελουίζα Σταβάρα. Η τελευταία τυγχάνει ξαδέλφη του αντιδημάρχου Αχιλλέα Κέλλα, ο οποίος είχε αναλάβει χρέη οικοδεσπότη στην οικογένεια Μητσιά, το διήμερο που έμειναν τη Λάρισα. Δεν αποκλείεται ο γιος Μητσιά (βαφτισιμιός του Αντ. Σαμαρά) να ξαναέρθει στην πόλη μας, ως υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ. Γ.Ρ. * ΣΤΗ συναυλία που έδωσε στο ΔΩΛ στα πλαίσια του Φεστιβάλ Μουσικότροπο η Αντιδημαρχία Πολιτισμού, με τον Μανώλη Μητσιά, παρευρέθηκε και ο γιος του καλλιτέχνη, Μίλτος, ο οποίος είναι οδοντίατρος, παντρεμένος με την επίσης οδοντίατρο Λαρισαία Μαρία - Ελουίζα Σταβάρα. Η τελευταία τυγχάνει ξαδέλφη του αντιδημάρχου Αχιλλέα Κέλλα, ο οποίος είχε αναλάβει χρέη οικοδεσπότη στην οικογένεια Μητσιά, το διήμερο που έμειναν τη Λάρισα. Δεν αποκλείεται ο γιος Μητσιά (βαφτισιμιός του Αντ. Σαμαρά) να ξαναέρθει στην πόλη μας, ως υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ. Γ.Ρ.

Τάδε έφη ο Νίκος Ταχιάος...
* ΕΓΓΛΕΖΟΣ στις συναντήσεις του ο υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και στο Δημαρχείο Λάρισας.
Αμέσως, διαφάνηκε η εγκαρδιότητα στη συνάντηση με τον Θανάση Μαμάκο, αλλά και στις δηλώσεις του.

«Με τον δήμαρχο, κ. Μαμάκο, ξεκινάμε τώρα τη συνεργασία μας. Θέλουμε να εκμεταλλευτούμε τον αέρα της αλλαγής που φέρνει η παρουσία ενός νέου προσώπου στην πόλη, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε πιο γρήγορα τα έργα» είπε.
* * *
* ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕ ο Υπουργός ότι οι γυναίκες δημοσιογράφοι στη Λάρισα είναι πολλές και φυσικά δεν παρέλειψε να ευχηθεί «Χρόνια πολλά» μιας και ήταν η Ημέρα της Γυναίκας χθες.
Ούτε και ο Δήμαρχος Λαρισαίων ξέχασε τις γυναίκες όμως και, πέρα από τις καθιερωμένες ευχές, πρόσφερε και λουλούδια στις εργαζόμενες του Δήμου.
* * *
* ΓΙΑ τις αποκαταστάσεις πάντως, συζητώντας με τον δήμαρχο Λαρισαίων, ο κ. Ταχιάος εξήγησε ότι ούτε μαγικό ραβδάκι υπάρχει, ούτε απεριόριστοι πόροι, αλλά ούτε και γίνονται όλα από τη μια μέρα στην άλλη.
Καλά, δε λέει κανείς ότι έχει άδικο, αλλά καλό είναι να μην ξεχνιόμαστε, διότι στην Ελλάδα ό,τι αφήνεις, σε αφήνει...
* * *
* ΡΩΤΗΘΗΚΕ από δημοσιογράφο, εάν μετά την ολοκλήρωση των αποκαταστάσεων στο σιδηροδρομικό δίκτυο, ο παράγοντας «ανθρώπινο λάθος» θα εκλείψει και η ασφάλεια θα είναι εγγυημένη.
«Ακόμα και όταν θα εγκατασταθούν τα συστήματα, θα υπάρχει πάντα το ανθρώπινο λάθος. Ο ανθρώπινος παράγοντας στον σιδηρόδρομο δεν εξοβελίζεται ποτέ. Το θέμα είναι ότι τα συστήματα ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο.
Σημασία έχει να τηρείται ο γενικός κανονισμός κυκλοφορίας, που έχουν οι ελληνικοί σιδηρόδρομοι. Ο ΟΣΕ και η Hellenic Train θα πρέπει να μεριμνήσουν. Μετά τα Τέμπη, όλοι κατανοούμε ότι η ασφάλεια είναι το ζητούμενο. Στον σιδηρόδρομο όμως, ο άνθρωπος θα έχει πάντα ρόλο».
Προφανώς και είναι έτσι, αλλά εάν εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις ασφαλείας που απαιτούνται και σε συστήματα και σε ανθρώπινο δυναμικό, σίγουρα όλα θα είναι αλλιώς.
* * *
* ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ και για τον Ενιαίο Φορέα Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας ο υφυπουργός με τον δήμαρχο Λαρισαίων. Χρησιμοποιώντας το παράδειγμα του θυροφράγματος Γυρτώνης και του φράγματος Σμοκόβου, ο υφυπουργός τόνισε ότι η λειτουργία του Ενιαίου Φορέα θα ευνοήσει τη Θεσσαλία, με την ισοκατανομή πόρων και δαπανών, ενώ τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό ότι θα αντιμετωπίζει ταυτόχρονα τα φαινόμενα ερημοποίησης, αλλά και των έντονων καταστροφικών βροχοπτώσεων. Έχουμε μακρύ δρόμο μπροστά μας ως φαίνεται...
Ν.Π.
Γιατροί
* ΟΙ «Γιατροί του Κόσμου» στηρίζουν τους πλημμυροπαθείς της Δομής Κουτσόχερου.
Από τον Ιανουάριο του 2024 αποστέλλουν ανελλιπώς σε εβδομαδιαία βάση δύο παλέτες εμφιαλωμένο νερό στη Δομή.
Αυτή η κίνηση αποδεικνύει ότι κάποιοι συνεχίζουν να νοιάζονται γι’ αυτούς και στέλνουν βοήθεια, καθώς αντίστοιχα οι ανάγκες των πλημμυροπαθών παραμένουν ίδιες...
Κατά τις πρώτες μέρες των καταστροφικών πλημμυρών, όταν η βοήθεια προς αυτούς ήταν μεγάλη και ερχόταν από κάθε γωνιά της Ελλάδας, κάποιος είχε πει: «Να μας θυμηθείτε και μετά..., όταν θα σβήσουν τα φώτα της δημοσιότητας».
Διαγράμμιση
* ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ για τους οδηγούς είναι το βράδυ ο δρόμος Λάρισας-Καρδίτσας, καθώς για πολλά χιλιόμετρα δεν υπάρχει εμφανής διαγράμμιση.
Χρειάζεται επειγόντως ένα «φρεσκάρισμα» στις άσπρες γραμμές, γιατί οι οδηγοί με δυσκολία προσπαθούν να μη βγουν από την πορεία τους.
Όταν μάλιστα υπάρχει και ομίχλη; Εκεί καλύτερα είναι να περιμένουν να αραιώσει, για να δουν πού πηγαίνουν!
Λ.Κ.
Ρέμα
* ΤΟΝ παρέσυρε το ρέμα στην κυριολεξία, και συγκεκριμένα το ρέμα γνωστό ως «Βάρκο» στα μέρη της Ελασσόνας, έναν κάτοικο της Αζώρου, όταν πήγε να περάσει με το αγροτικό του αυτοκίνητο.
Για να σωθεί από τα ορμητικά νερά, ανέβηκε στην οροφή του αυτοκινήτου και περίμενε βοήθεια, καθώς τον είχαν δει οι συγχωριανοί του και έτρεξαν να πάρουν τα τρακτέρ τους για να ρυμουλκήσουν το όχημά του.
Οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν ήταν τρομακτικές και το εγχείρημα επικίνδυνο για όλους, αλλά δεν είχαν χρόνο για χάσιμο, ώστε να καλέσουν και να περιμένουν ειδικές δυνάμεις.
«Με την πρώτη βροχή το ρέμα γεμίζει και δεν μπορούμε να περάσουμε για να πάμε στα χωράφια μας» δήλωσε στην «Ε» κάτοικος της Αζώρου, που κατήγγειλε το γεγονός και τόνισε γι’ άλλη μια φορά προς τους αρμόδιους, ότι πρέπει να γίνουν έργα ασφαλούς αγροτικού δικτύου στην περιοχή.
Μένουν οι νέοι στον τόπο τους, ασχολούνται με τη γη, αλλά και να ρισκάρουν τη ζωή τους γι’ αυτή την επιλογή, είναι εξωφρενικό!
Λ.Κ.
Κοινή
* ΔΕΝ θυμόμαστε πότε ήταν η τελευταία φορά που εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση, αλλά η χθεσινή παρουσιάζει ενδιαφέρον. Ο λόγος για τα Δ.Σ. του Συλλόγου Μελών ΔΕΠ της Ιατρικής Σχολής Λάρισας και του Συλλόγου Ιατρών ΕΣΥ/Ειδικευόμενων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, οι οποίοι εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση με την οποία ζητούν να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.
Απαιτώντας παράλληλα «την ενίσχυση των δημοσίων ΑΕΙ, που θα εξασφαλιστεί κατ’ ελάχιστον με τέσσερις προϋποθέσεις» που αναφέρονται στην κοινή ανακοίνωση, οι δύο Σύλλογοι σημειώνουν πως «είναι σαφές ότι όλοι εμείς που υπηρετούμε τα δημόσια πανεπιστημιακά ιδρύματα (Τμήμα Ιατρικής, ΠΓΝΛ) και διαμορφώνουμε το εκπαιδευτικό περιβάλλον των νέων ιατρών υψηλών προσόντων στην υπηρεσία της κοινωνίας, θα στηρίξουμε με ενθουσιασμό οποιαδήποτε προσπάθεια βελτίωσης της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης προκύψει μέσα από έναν ειλικρινή και γόνιμο διάλογο».
Β.Κ.
Πορίσματα
* ΑΠΟ την αρχή ήταν... κάτι παραπάνω από γνωστό ότι η Εξεταστική της Βουλής δεν θα κατέληγε σε κοινό πόρισμα αφού, παρά τον θάνατο 57 πολιτών ανάμεσά τους και φοιτητές-νεαρά παιδιά που δεν ευθύνονταν σε τίποτα, οι κυβερνώντες αποδείχθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων.
Ετσι, αντί να παραπέμψουν στη Δικαιοσύνη όλους όσοι πρέπει να ελεγχθούν για τυχόν ποινικές ευθύνες, αντί να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, προτάσσουν το μικροπολιτικό συμφέρον. Ένα το (προδιαγεγραμμένο) έγκλημα, πολλά τα πορίσματα, ανάλογα με τα συμφέροντα του κάθε (κυβερνώντος) κόμματος.
Έπειτα, να μην απορούν που οι πολίτες, κατά εκατοντάδες χιλιάδες, έχοντας χάσει την εμπιστοσύνη τους στους πολιτικούς, προσυπογράφουν το ψήφισμα της κ. Καρυστιανού.
Β.Κ.
Όλοι τους
* ΧΘΕΣ λοιπόν έδωσε στη δημοσιότητα το ΚΚΕ το δικό του πόρισμα στο οποίο γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένες ποινικές ευθύνες σε βάθος 15ετίας, που προέκυψαν κατά τις διαδικασίες της Εξεταστικής Επιτροπής.
Συγκεκριμένα, κατά το ΚΚΕ, «προκύπτουν σαφέστατες ποινικές ευθύνες των αρμόδιων Υπουργών Υποδομών και Μεταφορών της περιόδου 2009 - 2023 για το κακουργηματικό αδίκημα της δια παραλείψεως διατάραξης της ασφάλειας των σιδηροδρομικών συγκοινωνιών από το οποίο προήλθε ο θάνατος 57 ανθρώπων και η βαριά σωματική βλάβη δεκάδων ακόμα ατόμων. Και πιο συγκεκριμένα των υπουργών Δ. Ρέππα (2009-2011), Γ. Ραγκούση (2011), Μ. Βορίδη (2011-2012), Κ. Χατζηδάκη (2007-2009 και 2012-2013), Μ. Χρυσοχοΐδη (2013-2015), Χ. Σπίρτζη (2015-2019), Κ. Καραμανλή (2019-2023)».
Από τα συστήματα ασφαλείας, τις καταγγελίες των συνδικαλιστών, την εκπαίδευση και τις ελλείψεις προσωπικού, τις ευθύνες υπουργών, τη φωτιά στο Ζαχάρεως κ.ά. Αυτές οι ελλείψεις «προκάλεσαν μια σειρά ατυχήματα μέχρι το έγκλημα στα Τέμπη, με τους συγκεκριμένους υπουργούς να αδιαφορούν, να μην προβαίνουν σε καμία ενέργεια λήψης των απαραίτητων μέτρων, αποδεχόμενοι έτσι την πιθανότητα πρόκλησης θανατηφόρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος» λέει το ΚΚΕ.
Για το δυστύχημα των Τεμπών κανείς δεν πιστεύει πλέον ότι έγινε μόνο από... ανθρώπινο λάθος.
Β.Κ.
Λάδι
* ΜΙΑ εξίσου σημαντική πτυχή που σημειώνεται στο πόρισμα του ΚΚΕ είναι και αυτή του νομοθετικού πλαισίου. Σημειώνοντας ότι «με ευθύνη των κυβερνήσεων έχει διαμορφωθεί και ένα ευνοϊκό ποινικό πλαίσιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι η έκθεση ατόμων σε κίνδυνο που προκαλεί βαριά σωματική βλάβη υποβιβάστηκε από κακούργημα σε πλημμέλημα με τους Ποινικούς Κώδικες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (που διατηρήθηκε φυσικά από την κυβέρνηση της ΝΔ).
Ενώ, ακριβώς επειδή και η παράβαση καθήκοντος είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα με σύντομη πενταετή παραγραφή, τελικά ποινικά υπεύθυνοι μπορούν να καταστούν μόνο οι τέως υπουργοί Χ. Σπίρτζης και Κ. Καραμανλής. Αντίστοιχα, στο πόρισμα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για τη Σύμβαση 717, οι ευθύνες περί απιστίας για τον πρώην υπουργό Σπίρτζη έχουν παραγραφεί αφού είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα».
Ως γνωστόν, ο Εισαγγελέας δεν μπορεί σήμερα να ασκήσει δίωξη σε βάρος πολιτικού προσώπου, παρά μόνο η Βουλή. Μια χαρά τα έχουν κανονίσει...
Β.Κ.
Eνα μέτρο...
* ΣΤΟ φράγμα της Υπέρειας στα Φάρσαλα ήθελε μόλις ένα μέτρο να βγει το νερό έξω στα χωράφια από τις βροχές του περασμένου Σαββατοκύριακου. Το νερό που έπεσε δεν ήταν υπερβολικό, 25-30 χιλιοστά υετού σε 24 ώρες, απλά ο τόπος είναι κορεσμένος και ευάλωτος απέναντι στο νερό και τα αναχώματα φρέσκα. Δικαίως φοβούνται από την κατά τα άλλα χειμωνιάτικη βροχή.
Γ.Γ.

 

-------------

 

LAIKH.jpg* ΤΟ ταμείον είναι -χρόνια τώρα- μείον και το καλάθι της νοικοκυράς άδειο πηγαίνει και άδειο φεύγει από τη λαϊκή αγορά.
Γ.Ρ.

 

 

 

KAPNOS.jpg* Ε, δεν χρειαζόταν να είσαι και… ντετέκτιβ για να βρεις πού έψηναν προχθές στην πόλη. Απλά ακολουθούσες τον καπνό…
ΘΑ.

 

 

OMIXLH.jpg* ΕΝΑ πυκνό πέπλο ομίχλης παρατηρείται συχνά στα χωράφια της Π.Ε.Ο. Λάρισας-Βόλου.
«Φαινόμενο εξάτμισης, λόγω διαφοράς θερμοκρασίας, κυρίως της χαμηλής που επικρατεί το βράδυ» είναι η εξήγηση που έδωσαν οι ειδικοί και το οποίο δεν σχετίζεται, όπως λένε, με τον «μπουκωμένο» από τα νερά των πλημμυρών υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα.
Γ.Ρ.

 

GEFYRA.jpg* ΟΙ κορύνες που φαίνονται αποδεικνύουν ότι κάτω από τα ορμητικά νερά βρίσκεται η γέφυρα «belley», που συνδέει το Βλαχογιάννι με τη Μεσοράχη στην Ελασσόνα και για την οποία η αντιπολίτευση του Δήμου, ζητά εξηγήσεις από τους αρμοδίους για την κωλυσιεργία που παρατηρείται για την αποκατάστασή της.
Γ.Ρ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass