ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 08 Μαρ 2024 17:15
* ΠΡΩΤΟΣ των πρώτων αναδείχθηκε στον πανελλήνιο μαθηματικό διαγωνισμό «Αρχιμήδης» της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας ο Γιάννης Γαλαμάτης, μαθητής της Γ’ Λυκείου, του Πειραματικού Σχολείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, γιος του γενικού γραμματέα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, Δημήτρη Γαλαμάτη. Κέρδισε το πρώτο βραβείο και φυσικά βρίσκεται σήμερα στην Εθνική Ομάδα Μαθηματικών, που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα ανά τον κόσμο. Έχουν κάθε λόγο να πανηγυρίζουν στη Χάλκη, για το δικό τους παιδί, και με περηφάνια η γιαγιά κερνούσε χθες γλυκά σε όλους, χωρίς να μπορεί να κρύψει τη συγκίνησή της. Το τηλέφωνο του δε μπαμπά Δημήτρη πήρε «φωτιά»…  Δεν προλάβαινε να απαντά σε τηλεφωνικές κλήσεις γνωστών και φίλων που ήθελαν να τον συγχαρούν για τον γιο. * ΠΡΩΤΟΣ των πρώτων αναδείχθηκε στον πανελλήνιο μαθηματικό διαγωνισμό «Αρχιμήδης» της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας ο Γιάννης Γαλαμάτης, μαθητής της Γ’ Λυκείου, του Πειραματικού Σχολείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, γιος του γενικού γραμματέα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, Δημήτρη Γαλαμάτη. Κέρδισε το πρώτο βραβείο και φυσικά βρίσκεται σήμερα στην Εθνική Ομάδα Μαθηματικών, που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα ανά τον κόσμο. Έχουν κάθε λόγο να πανηγυρίζουν στη Χάλκη, για το δικό τους παιδί, και με περηφάνια η γιαγιά κερνούσε χθες γλυκά σε όλους, χωρίς να μπορεί να κρύψει τη συγκίνησή της. Το τηλέφωνο του δε μπαμπά Δημήτρη πήρε «φωτιά»… Δεν προλάβαινε να απαντά σε τηλεφωνικές κλήσεις γνωστών και φίλων που ήθελαν να τον συγχαρούν για τον γιο.

Σπίτι έχεις;
* ΤΟ διηγιόταν ο Λαρισαίος, πώς την έπαθε όταν του έκαναν πρόταση να πάει σε σπίτι φίλου, για το σχετικό τσίκνισμα.

Το μεσημέρι της Πέμπτης θα ψήσουμε, πάρε τη σύζυγο κι ελάτε, η σχετική πρόσκληση. Ε, από ευγένεια ρωτάει κι αυτός τι χρειάζεται να φέρει. «Να φέρουμε κάτι;». «Ε φέρτε κάνα κρεατικό καλού κακού, μην ξεμείνουμε».
 «Ωραία» η απάντηση, «έχουμε κάτι λουκάνικα από το χωριό». «Και καμιά μπίρα αν θυμηθείς. Ε, φέρε και καμιά σαλάτα και καμιά πατάτα. Και η γυναίκα σου κάνει αυτό το τρομερό εκμέκ, ας φέρει και δυο - τρία κομμάτια». Γέλασε ο προσκεκλημένος, γιατί νόμιζε ότι του έκανε πλάκα, αλλά αυτός δεν σταμάτησε, «κι αν θυμηθείς, ρε φιλαράκι, φέρε και κάνα κάρβουνο. Κι αφού θα είμαστε πολλοί, φέρε και τη δική σου την ψησταριά, που είναι και μεγάλη, να τα ρίχνουμε πάνω τα κρέατα με την άνεσή μας». Ε, είδε και απόειδε ο άνθρωπος και του την έδωσε την απάντηση. «Α, μόνο αυτά; Σπίτι έχεις ή να φέρω το δικό μου».
***
* ΚΑΘΟΤΑΝ πάνω από καπνούς δάφνης η Πυθία και έλεγε χρησμούς. Αν κάποιος έβγαινε από το πρωί και έμενε μέχρι το βράδυ στο κέντρο της Λάρισας χθες, όχι μόνο χρησμούς, τους αριθμούς του τζόκερ θα έλεγε. Τόσες ψησταριές, τόση κάπνα…
ΘΑ.

Ψηφίζεται
* ΣΗΜΕΡΑ θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής, παρά το κύμα αντιδράσεων από φοιτητές, εργαζόμενους, εκπαιδευτικούς και ακαδημαϊκούς, το νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Οι δρόμοι θα πλημμυρίσουν, καθώς οργανώνεται πανελλαδικό εκπαιδευτικό συλλαλητήριο. Η Κυβέρνηση δεν κάνει πίσω, παρά την αποφασιστικότητα του φοιτητικού κινήματος. Στη Λάρισα, πάντως, πρώτη φορά τέτοια συσπείρωση να συνεχίζουν τις καταλήψεις και στα δύο κτίρια της Ιατρικής (Βιόπολις και Κατσίγρα). Νέες αποφάσεις για τις καταλήψεις θα παρθούν τη Δευτέρα 11 Μάρτη, αλλά πλέον το τοπίο θα είναι διαφορετικό.
Ν.Π.

Μεταρρυθμίσεις
* ΔΙΑΛΟΓΟ για τη μεγάλη μεταρρύθμιση για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση θα ανοίξει ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο». Το εθνικό απολυτήριο, ο υπολογισμός βαθμών Α’, Β’ και Γ’ Λυκείου, η ενίσχυση της Τράπεζας Θεμάτων και τα πιστοποιητικά γλωσσομάθειας είναι μέσα στις αλλαγές που έρχονται. Αυτή η έρμη Παιδεία χόρτασε μεταρρυθμίσεις, μέχρι να μάθουμε ένα σύστημα, έρχεται ένα άλλο.
Ν.Π.

Συνεδρίαση
* ΧΑΜΗΛΑ κρατήθηκαν οι τόνοι στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο που έγινε αποκλειστικά για το θέμα του νομοσχεδίου που προβλέπει την ίδρυση παραρτημάτων ιδιωτικών πανεπιστημίων. Παρά τις διαφορετικές απόψεις που έφεραν δύο διαφορετικά ψηφίσματα, η πλειοψηφία τάχθηκε υπέρ του νομοσχεδίου, η μείζονα αντιπολίτευση το καταδίκασε και η «Λαϊκή Συσπείρωση» καταδίκασε και τα δύο ψηφίσματα. Μονάχα οι φοιτητές είχαν και πάθος και ένταση που εμφανίστηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο με πανό και συνθήματα, αλλά και στις τοποθετήσεις τους δεν μάσησαν τα λόγια τους. Μάλιστα, ένας φοιτητής Ιατρικής είπε στον Δήμαρχο ότι μίλησε περισσότερο ως κυβερνητικός εκπρόσωπος. Η νιότη έχει ορμή…
Ν.Π.
Τσίκνα
* ΤΡΥΠΟΥΣΕ το ρουθούνι η τσίκνα από τα ψητά χθες Τσικνοπέμπτη. Η ακρίβεια ακρίβεια, αλλά και το έθιμο έθιμο. Πήραν «φωτιά» οι ψησταριές από νωρίς το πρωί. Άλλοι οργανωμένοι και άλλοι με αυτοσχέδιες ψησταριές έξω από τις επιχειρήσεις τους. Μέχρι και αρνιά στη σούβλα μπήκαν για τους μερακλήδες. Οι περισσότεροι, βέβαια, την έβγαλαν με σουβλάκια και λουκάνικα, καθώς είναι ελαφρώς πιο οικονομικά. Σε κάθε περίπτωση, η φτώχεια θέλει καλοπέραση. Άντε και του χρόνου!
Ν.Π.

Παντός καιρού
* ΚΑΘΕ γειτονιά και μια ψησταριά, κάθε μαγαζί και το δικό του τσίκνισμα. Οι Λαρισαίοι ξέδωσαν με χορούς και πανηγύρια και απόλαυσαν την Τσικνοπέμπτη, ενώ δεν πτοήθηκαν ούτε όταν άρχισε να ψιχαλίζει, αποδεικνύοντας ότι είναι παντός καιρού. Μία παρέα όλοι μαζί, σε ξένοιαστες στιγμές, που σαν κοινωνία τις έχουμε ανάγκη.
Γ.Ρ.

Όχι άλλες
υποσχέσεις
* ΣΤΗ Λάρισα θα βρίσκεται σήμερα Παρασκευή ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Υποδομές, Νίκος Ταχιάος, στο πλαίσιο επισκέψεων σε Δήμους του Νομού και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Ελπίζουμε αυτήν τη φορά να ακούσουμε από τα χείλη του κυβερνητικού παράγοντα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης των ζημιών στις υποδομές και όχι πάλι υποσχέσεις.
Γ.Ρ.
Έρευνα
* ΣΤΟ μεταξύ, διαδικτυακή έρευνα μεταξύ των αγροτών της Ε.Ε., με στόχο την απλούστευση της ΚΑΠ, ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και ο Άγιος φοβέρα θέλει. Πρόκειται για ουσιαστικό βήμα στην προσπάθεια για αναθεώρηση της ΚΑΠ, που δείχνει ότι η Ε.Ε. έχει κατανοήσει το μέγεθος του προβλήματος στην εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Η έρευνα θα ολοκληρωθεί στις 8 Απριλίου και μέσω αυτής τίθενται σύντομες και απλές ερωτήσεις σε όλες τις γλώσσες της Ε.Ε.
(Μπορείτε να βρείτε την έρευνα στο παρακάτω link:
https://ec.europa.eu/eusurvey/
runner/Public_Consultation_EU_
Simplification_2024rs_point_of_
view_2024). Ανεξαρτήτως των επιφυλάξεων που δικαιολογημένα διατηρεί κάθε αγρότης για το αν εισακουστούν οι προτάσεις τους, είναι μια καλή ευκαιρία να ειπωθούν, έστω και στη διαδικτυακή αυτή φόρμα, οι θέσεις του για το αύριο της παραγωγής.
Γ.Ρ.

Τριήμερα
* ΑΝ και οι περισσότεροι έχουν κάνει τα κουμάντα τους, υπερωρίες χτυπούν τις τελευταίες μέρες τα τουριστικά γραφεία της πόλης από τους Λαρισαίους που προγραμματίζουν, έστω και την τελευταία στιγμή, κάποιο ταξίδι στη χώρα ή το εξωτερικό, για τα δύο τριήμερα που ακολουθούν, των Απόκρεων και της 25ης Μαρτίου. Ανάλογα με το βαλάντιο του καθενός οι επιλογές που έχει κάποιος είναι πολλές. Ελπίδα και ευχή όλων των ταξιδιωτών ο καιρός να αποτελέσει σύμμαχός τους.
Γ.Ρ.

Παρουσίες
* ΣΤΟ ίδιο μήκος κύματος φαίνεται ότι κινούνται η Ελληνική Προεδρία της Δημοκρατίας και το Μέγαρο Μαξίμου ως προς τις θέσεις τους για την απόφαση της Ελλαδικής Εκκλησίας για τον εορτασμό της Κυριακής της Ορθοδοξίας χωρίς την παρουσία πολιτικών προσώπων και φυσικά της ΠτΔ, που ως είθισται απήγγειλε το «Πιστεύω». Ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης δήλωσε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση συμφωνεί με την απάντηση της Κατερίνας Σακελλαροπούλου που καλεί τη ΔΙΣ και τον Αρχιεπίσκοπο στο Προεδρικό Μέγαρο για το καθιερωμένο γεύμα ανήμερα της Κυριακής της Ορθοδοξίας, αφήνοντας ταυτόχρονα να εννοηθεί ότι στην Κυβέρνηση δεν ανέμεναν μια τέτοια εξέλιξη. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει να δούμε και τις πολιτικές παρουσίες την Κυριακή της Ορθοδοξίας και στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αχιλλίου στη Λάρισα.
Γ.Ρ.

Μας μπλέκουν
* «ΔΕΝ θα φοβηθούμε» το Κρεμλίνο είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξ ονόματος της ελληνικής κοινωνίας, μιλώντας στο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Δήλωση που καταγράφεται ως μήνυμα μεγαλύτερης εμπλοκής στον πόλεμο Ρωσίας και Ουκρανίας, ενώ από ελληνικά ΜΜΕ αποδίδεται και ως μήνυμα της Ελλάδας στη Μόσχα. Ποιος; Η Ελλάδα ως… υπερδύναμη; Εμπλέκεται σε έναν πόλεμο, μεταξύ ισχυρών, στρατιωτικά και διπλωματικά. Όταν μόλις ένας στους δέκα Ευρωπαίους πιστεύει ότι η Ουκρανία μπορεί να νικήσει τη Ρωσία, ορισμένοι ηγέτες εμφανίζονται βασιλικότεροι του βασιλέως…
Β.Κ.

Χαμηλά
* ΤΟ προχθεσινό δημοσίευμα της «Εστίας» αποκαλύπτει τη σαφή στόχευση, οι ευθύνες για τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών να αποδοθούν όσο πιο χαμηλά γίνεται. Δηλαδή και τι δεν θα έδιναν οι κυβερνώντες για να βγούνε από το κάδρο των ευθυνών τα πολιτικά πρόσωπα και δη οι υπουργοί που διαχειρίστηκαν την κατάσταση.
Όταν από την αλληλογραφία, αλλά και τη συζήτηση στη Βουλή προκύπτει ότι το θέμα της ασφάλειας των σιδηροδρομικών συγκοινωνιών όχι μόνο είχε τεθεί, αλλά είχε έντονα αμφισβητηθεί (πως υπήρχε) από τον τότε υπουργό Μεταφορών, Αχ. Καραμανλή.
Άλλωστε, δεν είχε έρθει τυχαία ο Υφυπουργός στο Σταθμαρχείο για να πείσει ότι η… Τηλεδιοίκηση λειτουργεί. Αν μπορούσαν, θα τα φόρτωναν όλα, πέρα από τον σταθμάρχη, στον πυροσβέστη, στον τροχονόμο…
Β.Κ.

Ιδιωτικοποιήσεις
* ΜΕΤΑ την αναγνώριση των πτυχίων των ιδιωτικών κολλεγίων ως ισότιμα με τα δημόσια πανεπιστήμια (επί) η Κυβέρνηση ανοίγει τον δρόμο και για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Ως νεοφιλελεύθερη, η Κυβέρνηση της ΝΔ, όπου της το επιτρέπουν οι συσχετισμοί, ιδιωτικοποιεί τα πάντα στο όνομα του ανταγωνισμού.
Όταν επί δεκαετίες σκοπίμως απαξίωσαν τον Δημόσιο Τομέα, με απώτερο σκοπό την παράλληλη ανάπτυξη ιδιωτικών υπηρεσιών. Εκμεταλλευόμενοι, μάλιστα, τις υπαρκτές παθογένειες του Δημόσιου, το λοιδόρησαν κιόλας. Γιατί πώς αλλιώς θα ευνοούνταν, για παράδειγμα, τα πεντακάθαρα και χωρίς αναμονή (σ.σ. καθότι τις μετρητοίς) ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα, αν δεν γιγαντώνονταν οι λίστες αναμονής στα χειρουργεία των δημόσιων νοσοκομείων. Λίστες που μεγαλώνουν λόγω των γνωστών, από δεκαετίες, ελλείψεων.
Νεοφιλελεύθεροι είναι οι κυβερνώντες, οπότε αυτές θα είναι οι αποφάσεις τους. Αν και στη χώρα μας δεν είναι ακριβώς νεοφιλελεύθεροι, είναι κυρίως κρατικοδίαιτοι νεοφιλελεύθεροι. Νοθευμένη… ιδεολογική καθαρότητα.
Β.Κ.

Άλλο ανήμερα
* ΜΕ τα μούτρα στο κρέας έπεσε χθες όλη η επικράτεια, εκτός από τους vegan, που απείχαν για τους γνωστούς λόγους, για να φάνε κρέας που έτρωγαν χθες, προχθές και που θα φάνε και σήμερα!
Γ.Γ.

Πέστο…
* ΒΡΕΘΗΚΕ ο άνθρωπος που δεν θα τσίκνιζε, τον κοιτούσαν περίεργα στα Φάρσαλα. Θα ξεκινούσε από χθες νηστεία ο Γ.Μ., ανήμερα Τσικνοπέμπτης.
Η παρέα τον άκουγε με προσοχή ότι το μεσημέρι θα έχει μακαρονάδα στο σπίτι... για να συνεχίσει μπαίνοντας στο κλίμα της ημέρας, ότι θα είναι εμποτισμένη με ζωμό από λουκάνικα.
Γ.Γ.

Λεφτά υπάρχουν!
* ΤΟ αστρονομικό ποσό των 1,7 δισ. ευρώ ξόδεψαν τους τελευταίους 12 μήνες 900.000 Έλληνες, δηλαδή σχεδόν 1 στους 10 συμμετέχοντες σε παράνομα τυχερά παιχνίδια, έστω και μια φορά. Σε μη αδειοδοτημένες λέσχες και καζίνο. Σημαντικός παράγοντας που καθιστά δημοφιλείς τις παράνομες διοργανώσεις είναι οι καλύτερες αποδόσεις που παρέχουν οι παράνομοι διοργανωτές από τους νόμιμους παρόχους, όπως και ότι προσφέρουν τρόπους κατάθεσης και ανάληψης χρημάτων που διασφαλίζουν την ανωνυμία.
Γ.Γ.

 

-------

EFHMERIDA2.jpg

* ΓΙΑ τα παιδιά (…καλά και για τους μεγάλους) είναι οι Απόκριες. Έχουν την τιμητική τους. Η στολή που θα επιλέξουν κάθε χρόνο είναι πονοκέφαλος και έξοδο μεγάλο για τους γονείς. Οι λιλιπούτειοι καρναβαλιστές, πάντως, ντύθηκαν εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», και πολλοί το χάρηκαν και πρωτότυποι ήταν, ενώ δεν υπήρξε άνθρωπος να μην τους σταματήσει να διαβάσει τα νέα. Έτσι ήταν κάποτε οι στολές. Αυτοσχέδιες, με ό,τι υπήρχε στο σπίτι. Ωραία ιδέα…
Ν.Π.

 

GYMNASIO.jpg

* ΠΟΛΛΕΣ οι εκδηλώσεις στη Λάρισα χθες, Τσικνοπέμπτη, όμως το μεγαλύτερο συρτάκι της πόλης το χόρεψε το 12ο Γυμνάσιο Λάρισας!  Πάνω από 200 μαθητές και μαθήτριες όλων των τάξεων πιάστηκαν χέρι με χέρι και ξεφάντωσαν στην αυλή του σχολείου, τιμώντας τη γλεντζέδικη παράδοση, που πάντα χαρακτήριζε τα παλιά «Ταμπάκικα».
Την πρωτοβουλία και την οργάνωση είχαν οι καθηγήτριες Φυσικής Αγωγής, κυρίες Έρρικα Βαΐου και Δήμητρα Βασιλάκου, στο πλαίσιο προγράμματος εκμάθησης παραδοσιακών χορών.
Γ.Ρ.

 

DHMARXOS2.jpg

* ΑΕΙΚΙΝΗΤΟΣ ο δήμαρχος Λαρισαίων Θανάσης Μαμάκος, αφού έσυρε τον χορό στην Κεντρική πλατεία, στο γλέντι με τον Γιάννη Ζουγανέλη, έκανε και το πέρασμά του από τις επιχειρήσεις εστίασης του κέντρου για τις καθιερωμένες ευχές, φωτογραφίες, ενώ πολλές ήταν και οι αγκαλιές με πολίτες. Ε, το επέβαλλε η μέρα.
Ν.Π.

 

TSIKNISMA_OIKODOMH.jpg

*ΟΤΑΝ πιάνουν τα χέρια και το λέει η καρδιά, το γιαπί, το πηλοφόρι, το μυστρί, κάνουν τον ψήστη μερακλή. (Εκεί, απέναντι απ’ τον Αγ. Νικόλαο...).

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass