ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 21 Μαρ 2024 17:11
* ΩΡΕΣ μετρούσαν οι κορύνες που τοποθέτησε ο Δήμος Λαρισαίων επί της Παπαναστασίου, σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσει το κυκλοφοριακό κομφούζιο που παρατηρείται με τα παρκαρισμένα, όταν ο φωτογραφικός φακός της «Ε» «συνέλαβε» τον πρώτο που αποφάσισε να περάσει πάνω από μια για να αλλάξει απλά λωρίδα. Πάντως για να μην είμαστε και άδικοι, επειδή ήταν και καινούργιες προφανώς και το υπολόγισε λάθος ο οδηγός. Προσοχή χρειάζεται, και όλα είναι μια συνήθεια... Ν.Π. * ΩΡΕΣ μετρούσαν οι κορύνες που τοποθέτησε ο Δήμος Λαρισαίων επί της Παπαναστασίου, σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσει το κυκλοφοριακό κομφούζιο που παρατηρείται με τα παρκαρισμένα, όταν ο φωτογραφικός φακός της «Ε» «συνέλαβε» τον πρώτο που αποφάσισε να περάσει πάνω από μια για να αλλάξει απλά λωρίδα. Πάντως για να μην είμαστε και άδικοι, επειδή ήταν και καινούργιες προφανώς και το υπολόγισε λάθος ο οδηγός. Προσοχή χρειάζεται, και όλα είναι μια συνήθεια... Ν.Π.

Σεβασμός
* ΤΗΝ ημέρα που οι Έλληνες πετούσαν χαρταετό, μια άλλη Ελληνίδα, μια μάνα, μια ηρωίδα από εκείνες που σπανίζουν, η Μαρία Καρυστιανού, βρέθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο έχοντας μαζί της τις υπογραφές 1.300. 000 Ελλήνων που ζητούν την άρση της πολιτικής ασυλίας πίσω από την οποία καλύπτονται οι υπεύθυνοι για το τραγικό συμβάν στα Τέμπη.

Ζητούν να μην συγκαλυφθεί το έγκλημα των Τεμπών και να απονεμηθεί δικαιοσύνη για τις 57 ψυχές που έχασαν τη ζωή τους.
* * *
* ΟΡΘΙΑ για να μην προσβάλλει τη μνήμη τους, απευθύνθηκε στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου με τρία κυρίαρχα αιτήματα που αφορούν όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κράτος Δικαίου, Προστασία της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας των πολιτών και ασφάλεια των συγκοινωνιών. Τα αυτονόητα δηλαδή... αυτά που όμως δεν υπήρχαν και στοίχισαν τη ζωή τόσων ανθρώπων. Η Μαρία Καρυστιανού τα κατάφερε και είχε μαζί της σχεδόν 1,5 εκατομμύριο Έλληνες.
Σεβασμός στο μεγαλείο ψυχής ετούτης της μάνας...
Ν.Π.
Φράγμα Σκοπιάς
* «ΤΟ φράγμα Σκοπιάς θα γίνει». Αυτή τη διαβεβαίωση παρείχε ο πρωθυπουργός στον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Ενιπέα Φαρσάλων Θανάση Καραΐσκο, στην πρόσφατη συνάντησή του με τους συνεταιριστές.
Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να μην έδωσε χρονοδιάγραμμα ή να δεσμεύθηκε, αλλά είναι γεγονός ότι πλέον η πίεση όχι μόνο των Φαρσαλινών, αλλά όλων των Θεσσαλών για τα απαραίτητα φράγματα αρχίζει να αυξάνεται και να γίνεται αντιληπτή από το κυβερνητικό επιτελείο.
Είναι και η συζήτηση που άνοιξε για τα νερά με αφορμή το σχέδιο των Ολλανδών. Κάποια στιγμή το νερό θα μπει στο αυλάκι.
Γ.Ρ.
Τριήμερο
* ΚΑΙ άλλο τριημεράκι οσονούπω ενόψει της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου. Χαρά που δε λέγεται η μαθητιώσα νεολαία -καλά και οι εκπαιδευτικοί- αφού για εκείνους είναι τετραημεράκι. Την Παρασκευή ένα δίωρο στο σχολείο για τις καθιερωμένες σχολικές γιορτές και μετά «τους ζυγούς λύσατε». Δεν πήγε και άσχημα, έτσι ήταν και τις Απόκριες αφού την Παρασκευή πριν το Σάββατο της Τρανής Αποκριάς τα περισσότερα σχολεία ή πήγαν εκδρομή ή είχαν αποκριάτικο πάρτι.
Τι έμεινε μέχρι το Πάσχα; Μια ανάσα δρόμος...
Ν.Π.
Φορολογικές
* ΑΛΛΗ αλλαγή πάλι και τούτη. Προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις είναι η νέα ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση και αναμένεται να ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες.
Για μισθωτούς και συνταξιούχους λέει και σημαίνει ότι η δήλωση θα είναι προσυμπληρωμένη και είτε ο φορολογούμενος θα μπορεί να την υποβάλει με ένα κλικ ή εφόσον δεν πράξει απολύτως τίποτε τότε θα υποβληθεί αυτόματα με τη λήξη της προθεσμίας.
Το μέτρο αυτό που αφορά περίπου 1 εκατ. φορολογούμενους, που απέκτησαν το 2023 εισοδήματα αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις, φέτος είναι δοκιμαστικό, ενώ από το 2025 οι δηλώσεις θα είναι πλήρως προσυμπληρωμένες. Καλό ή κακό; «Παίρνει τη δουλειά των λογιστών το κράτος; Η παγίδα ποια είναι; Ο κόσμος φοβάται και δικαίως. Αν γίνει κάποιο λάθος ποιος θα πληρώσει τη «νύφη»; Το κράτος πάντως αποκλείεται. Ο έλεγχος από κάποιον λογιστή σίγουρα είναι δικλείδα ασφαλείας.
Έτσι έχουμε μάθει» λέει ο Λαρισαίος συνταξιούχος που τηλεφώνησε ανήσυχος στην «Ε». Άδικο έχει;
Ν.Π.
Ρέστοι
* ΝΕΑ αγροτική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στον Πλατύκαμπο, με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας. Τη σύσκεψη απασχόλησε το πρόβλημα της ρευστότητας που παραμένει οξύ για τους περισσότερους παραγωγούς, ενώ εξετάστηκαν τρόποι αντίδρασης και νέων διαμαρτυριών, προκειμένου να επισπευσθούν οι πληρωμές και ιδιαίτερα η καταβολή της συνδεδεμένης στο βαμβάκι. Ακούγεται ότι αντί για τα τέλη Απριλίου αυτή θα καταβληθεί γύρω στις 10 του μήνα. «Η κατάσταση είναι δύσκολη. Οι υποχρεώσεις τρέχουν, με τι χρήματα θα μπούμε στα χωράφια μας» διερωτήθηκαν οι περισσότεροι αγρότες.
Γ.Ρ.
Κιλελέρ
* ΩΣ είθισται την τελευταία Κυριακή του Μάρτη, δηλαδή φέτος στις 31 του μήνα, θα εορταστεί από την επίσημη Πολιτεία (Δήμος Κιλελέρ, Περιφέρεια και ΥΠΑΑΤ) η επίσημη επέτειος του Κιλελέρ στον χώρο του μνημείου. Το πιθανότερο είναι να παραστεί ο υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης.
Έτσι θα ξαναβρεθεί στα μέρη μας μετά από πολύ καιρό κι αφού ολοκληρώθηκαν οι κινητοποιήσεις, αλλά συνεχίζεται η συζήτηση για τα πλημμυρισμένα, το βαμβάκι, την έλλειψη νερού και τη νέα ΚΑΠ.
Δημοσιογραφικά τουλάχιστον η εκδήλωση θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον.
Γ.Ρ.
Διαφορά
* ΤΗ διαφορά ανάμεσα στις λέξεις «πλήρης» και «τελειωμένος» αναζητούσαν σε παρέα με γλωσσολογικούς προβληματισμούς, με τον Λαρισαίο φιλόλογο να κερδίζει τις εντυπώσεις με την παρέμβασή του:
Αν παντρευτείς μια σωστή γυναίκα είσαι «πλήρης». Αν παντρευτείς μια λάθος γυναίκα είσαι «τελειωμένος». Και αν η σωστή γυναίκα σε τσακώσει με λάθος γυναίκα τότε είσαι «πλήρως τελειωμένος»!
Αντίληψη
* ΟΠΟΥ βρεθεί και όπου σταθεί ο δήμαρχος λίμνης Πλαστήρας Παναγιώτης Νάνος δεν χάνει την ευκαιρία να χαρακτηρίσει τον νομό Καρδίτσας ως τον φτωχό συγγενή της Θεσσαλίας, καταγγέλλοντας παράλληλα την εις βάρος της τοπικιστική αντίληψη των υπολοίπων Θεσσαλικών νομών.
Χαρακτηριστική η παρουσία του στην πρόσφατη συνάντηση των δημάρχων της Περιφέρειας με τον πρωθυπουργό, όπου άστραψε και βρόντηξε με αφιέρωμα της Περιφέρειας Θεσσαλίας στο περιοδικό National Geographic της Ρουμανίας, στο οποίο παρουσιάζεται η Θεσσαλία... με 3 νομούς, εκτός (και πάλι) η Καρδίτσα.
Πολιτικά ο άλλοτε διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου προωθεί ένα Σχέδιο ανασυγκρότησης του Τουριστικού προϊόντος της Θεσσαλίας και μετατροπή σε ένα Πολυκεντρικό Προορισμό των 4 εποχών και όλων των ημερών, με ισότιμη μεταχείριση και ρόλο για την ξεχασμένη ορεινή Καρδίτσα, λίμνη Πλαστήρα και Αργιθέα. Το επιχείρημά του όμως δεν πέρασε απαρατήρητο από τους ανθρώπους της Περιφέρειας που άρχισαν να ψάχνονται για το αφιέρωμα. Αν ήταν και πληρωμένο, ποιος τους σώζει από την οργή του δημάρχου...
Ψηφιακό
φροντιστήριο
* ΤΟ’ πε και το’ κανε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης. Το Ψηφιακό Φροντιστήριο είναι έτοιμο να ανοίξει τις «διαδικτυακές του πύλες» μέσα στον Απρίλιο σε Νέα Ελληνικά και Μαθηματικά του Γυμνασίου.
Πρόκειται για ανατροπή στη φροντιστηριακή μάθηση των μαθητών, κυρίως της Γ’ Λυκείου, καθώς εκεί τα μαθήματα θα είναι ζωντανά και σίγουρα αν προχωρήσει θα είναι μια οικονομική ανακούφιση για τις οικογένειες.
Για τις υπόλοιπες τάξεις, Ε’, και Στ’ Δημοτικού Σχολείου, Α’, Β’, Γ’ Γυμνασίου και Α’ και Β’ Λυκείου τα μαθήματα τα οποία θα κάνουν εκπαιδευτικοί, θα βιντεοσκοπηθούν και θα μπορεί ο καθένας, χωρίς κωδικούς, να μπαίνει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και να τα παρακολουθήσει.
Για παράδειγμα εάν ένας μαθητής θέλει ένα συγκεκριμένο μάθημα το οποίο δεν κατάλαβε το πρωί στο σχολείο ή το έχασε γιατί απουσίαζε, μπορεί να μπει στην ηλεκτρική πλατφόρμα να το αναζητήσει και να το παρακολουθήσει.
Παράλληλα σχεδιάζεται να υπάρξει και εξατομικευμένη υποστήριξη μέσω της οποίας οι μαθητές θα επικοινωνούν μέσω chat με εκπαιδευτικούς για να επιλύουν απορίες. Σίγουρα είναι ένα φιλόδοξο εγχείρημα με προοπτικές...
Ν.Π.
Σκυλιά
* ΚΑΛΑ τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια και η ανάπτυξη που έρχεται, αλλά ας κοιτάξουμε να δούμε και τι γίνεται με τα προβλήματα στα δημόσια, στα κρατικά.
Να για παράδειγμα ας δούμε τι γίνεται με την πρόσβαση των παιδιών που πάνε με τα πόδια στις σχολές των πρώην ΤΕΙ, στο Campus Γεώπολις. Κάνουν τον σταυρό τους λένε για να περάσουν σώα απέναντι. Από τον Άγιο Θωμά στη σχολή και πάλι πίσω.
* * *
* ΘΑ πει κάποιος πως εντάξει ο κίνδυνος για τα φανάρια βρίσκεται παντού σε όλη την πόλη.
Όμως σκεφτείτε. Να ΄σαι από τη Δράμα, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη γονέας και να στέλνεις το παιδί σου στη Λάρισα να σπουδάσει. Σου λέει μπαμπά, μαμά, μετακινούμαι με τα πόδια. Τι πιο ασφαλές; Όμως αν έβλεπε κάθε γονέας το σημείο που καλείται κάθε μέρα να διασχίσει το παιδί του, τότε θα έχανε τον ύπνο του. Να περνάει από τον περιφερειακό δρόμο με τα πόδια. Εκεί που περνούν συνέχεια νταλίκες, αυτοκίνητα και μηχανές.
Κι αν κάποιος δεν προλάβει να σταματήσει; Αν το παιδί ξεχάσει τα ακουστικά στα αυτιά του και άκουγε τη μουσική και όχι την κόρνα ενός οδηγού που έτρεχε; Αν γίνει κάποιο κακό τότε ίσως ψάχνουμε την προσωπική ευθύνη. Τον Σταθμάρχη της περίπτωσης θα ξαναβρούμε.
Μα δεν πάει άλλο έτσι. Κάτι πρέπει να γίνει. Μια λύση πιο σωστή. Πιο ανθρώπινη. Μιλάμε για παιδιά 19 και 20 χρονών. Δεν πρέπει να τα αφήνουμε όλα στην τύχη.
* * *
* ΜΑ δεν είναι το μόνο «αγκάθι» για τους φοιτητές. Για παράδειγμα εξηγεί στην «Ε» η Δήμητρα Χατζηβασίλη που είναι πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Νοσηλευτικής, πως για να φτάσουν οι φοιτητές από το πρώην ΤΕΙ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, όπου πηγαίνουν εκεί για πρακτική κλινική άσκηση, καλούνται να περάσουν μέσα από δρομάκια από τα χωράφια. Χωρίς φώτα και τα σκυλιά ελεύθερα. Αντίθετα για την ίδρυση των μη κρατικών ήταν δεμένα...
Κ.Γ.
Μετακόμιση
* ΣΤΗΝ οδό Σεφέρη και στην οδό Αγιάς θα μετακομίσει η λαϊκή αγορά της Δευτέρας από την οδό Αιόλου όπου λειτουργεί τώρα.
Η λαϊκή θα εκτείνεται στην Αγιάς από την οδό Αιόλου μέχρι την οδό 31ης Αυγούστου και στη Σεφέρη από την οδό Αγιάς έως την Αυξεντίου, ενώ η ακριβής ημερομηνία της μετακόμισης θα ανακοινωθεί εντός των ημερών. Μάλιστα η αλλαγή έρχεται για να μείνει, αφού η μετακόμιση θα είναι μόνιμη.
Το Αστικό λεωφορείο δε που περνάει από τη Σεφέρη κάθε Δευτέρα θα ακολουθεί εναλλακτική διαδρομή.
Αντίθετη πορεία με τη λαϊκή θα ακολουθήσει το πρόβλημα πάρκινγκ, αφού οι κάτοικοι της οδού Αιόλου κάθε Κυριακή βράδυ ψάχνουν για θέση να αφήσουν τα αυτοκίνητά τους, αφού ο δρόμος πρέπει να είναι ελεύθερος για τη λαϊκή, με το πρόβλημα να το έχουν πια οι κάτοικοι της οδού Σεφέρη και Αγιάς που θα πρέπει να απομακρύνουν τα αυτοκίνητά τους -βγάζοντάς τα και από τις θέσεις πάρκινγκ στις πολυκατοικίες τους για να μην εγκλωβιστούν εντός τους- κάθε βράδυ Κυριακής.
(Εμ, το φρέσκο μαρουλάκι, τα κρεμμυδάκια τα λαχταριστά, και τα αχλάδια που μοσχομυρίζουν -και όχι μόνο- που προσφέρουν οι λαϊκές αξίζουν και κάποιες θυσίες...).
ΘΑ.
Αφιέρωμα
* ΕΝΑ συλλεκτικό περιοδικό αφιερωμένο στη Λάρισα θα κυκλοφορήσει την Κυριακή 21 Απριλίου. «Οι τόποι μας», ένα περιοδικό της εφημερίδας «Καθημερινή», αφιερώνει τον έβδομο τόμο του στην πόλη της Λάρισας.
Στις σελίδες του θα υπάρχουν τα γνωστά τοπόσημα της πόλης, Αρχαίο Θέατρο, μικρό Αρχαίο Θέατρο, Δημοτική Πινακοθήκη-Γ.Ι. Κατσίγρα, αλλά και μικρές ψηφίδες της που συνθέτουν το πολύχρωμο μωσαϊκό της όπως η οδός Πανός και τα καταστήματα εστίασης που υπάρχουν σ’ αυτή, αλλά και οι άνθρωποί της.
Τα προηγούμενα έξι τεύχη του περιοδικού είναι αφιερωμένα στους εξής τόπους: Γιάννενα, Καλαμάτα, Βόλος, Ηράκλειο, Αλεξανδρούπολη, Πάτρα.
ΘΑ.
Αυτονόητο
* ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ η έκδοση πιστοποιητικού γέννησης και οικογενειακής κατάστασης όπως προανήγγειλε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης. Δηλαδή καταργείται η υποχρέωση του πολίτη να προσκομίζει στο Δημόσιο έγγραφα που έχει εκδώσει (από) το Δημόσιο! Ε, όσο να πεις είναι μια μικρή νίκη του αυτονόητου. Απομένουν ακόμη πολλά βήματα να γίνουν αφού τα δύο αυτά έγγραφα είναι απλά μια (καλή) αρχή.
(Ρωτήστε και τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που κάθε χρόνο αναγκάζονται να προσκομίζουν τα ίδια και τα ίδια έγγραφα, όπως το πτυχίο, αλλά και έγγραφα που υπάρχουν ήδη στον ΟΠΣΥΔ -στο Δημόσιο δηλαδή!)
ΘΑ.

 

------------

 

PARKINGK.jpg* ΠΡΟΦΑΝΩΣ, παρατηρεί ο Θ.Τ., ορισμένοι θεωρούν ότι το πεζοδρόμιο μπροστά από το σπίτι τους, μπορεί άνετα να χρησιμοποιηθεί για μόνιμο παρκάρισμα... Η φωτ. κάπου στην παλιά Νεράιδα...

 

 

 

ASTYNOMIA.jpg

* TIMHTIKH εκδήλωση της ΕΑΛ στο Μέγαρο της Αστυνομίας Λάρισας «στη μνήμη αστυνομικών θανόντων εν ώρα υπηρεσίας». Συμπτωματικά η εφημερίδα δημοσίευε τον διθύραμβο του Λαρισοκαρδιτσιώτη Σωτ. Μουντζούρη για την «τρίκαλη» οργάνωση και λειτουργία της πόλης των Τρικάλων. Όπου ο παλιός, ο πρώτος πρόεδρος των αστυνομικών αναδεικνύει, μεταξύ άλλων, το μνημείο των «πεσόντων αστυνομικών κατά την εκτέλεση του καθήκοντος» που ανήγειραν οι απόστρατοι αστυνομικοί Τρικάλων σε περίοπτη θέση έναντι του Μουσείου Τσιτσάνη. (Δίνοντας ιδέες στους Λαρισαίους).

 

 

 

ENTYPO.jpg

* Ο Λαρισαίος βρέθηκε στον Βόλο την περασμένη Κυριακή και είπε να ανάψει ένα κερί το απόγευμα, ένεκα και του κατανυκτικού εσπερινού. Μπήκε στον ιερό ναό Αναλήψεως, όπου διαπίστωσε ότι αρκετοί πιστοί είχαν προσηλωμένο το βλέμμα τους στο εικονιζόμενο έντυπο, το οποίο περιείχε τα λόγια του ιερέα και των ιεροψαλτών και εντυπωσιάστηκε. Αργότερα έμαθε ότι αυτό συνηθίζεται από τη Μητρόπολη Δημητριάδος σε όλες τις μεγάλες γιορτές. «Μήπως θα μπορούσε να ληφθεί αντίστοιχη πρωτοβουλία και από την οικεία Μητρόπολή μας για τη Μεγάλη Εβδομάδα» αναρωτιέται.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass