Ψιθυριστά και... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 24 Μαρ 2024 18:00
* ΔΥΝΑΤΗ η ομάδα του Δήμου Λαρισαίων στην 33η τακτική Γενική Συνέλευση των μελών της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ), που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά. Διοίκηση και εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΛ, ενωμένοι, προς έναν κοινό στόχο: «Όχι στην ιδιωτικοποίηση του νερού», θέμα το οποίο κυριάρχησε στη Συνέλευση. Ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΛ Κων. Αργυρόπουλος, ο γενικός διευθυντής της ΔΕΥΑΛ Δημήτρης Σαββοργινάκης, με τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων της ΔΕΥΑΛ και αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ, Αχιλλέα Μητράκο, στο συνεδριακό κέντρο Χανίων. Λ.Κ. * ΔΥΝΑΤΗ η ομάδα του Δήμου Λαρισαίων στην 33η τακτική Γενική Συνέλευση των μελών της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ), που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά. Διοίκηση και εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΛ, ενωμένοι, προς έναν κοινό στόχο: «Όχι στην ιδιωτικοποίηση του νερού», θέμα το οποίο κυριάρχησε στη Συνέλευση. Ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΛ Κων. Αργυρόπουλος, ο γενικός διευθυντής της ΔΕΥΑΛ Δημήτρης Σαββοργινάκης, με τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων της ΔΕΥΑΛ και αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ, Αχιλλέα Μητράκο, στο συνεδριακό κέντρο Χανίων. Λ.Κ.

Μια χαρά
* ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΝΤΑΙ οι προγνώσεις. «Σε άνοδο η θερμοκρασία, λίγες και τοπικές θα είναι γενικά οι βροχές το τριήμερο της 25ης...». Κι όλοι ξαμολύθηκαν στις βόλτες, μια χαρά τριήμερο. Κι υπομονή μετά ως το Πάσχα.
Ζ.

Απορίας άξιο
* - ΗΝΤΑ κάνεις μωρέ Δήμαρχε...
Οι Λαρισαίοι έμποροι και παραγωγοί αντιδρούν που και η νέα Δημοτική Αρχή συνεχίζει να επιτρέπει την παρουσία Κρητικών εμπόρων στην Κεντρική πλατεία, δραστηριότητα που θίγει εκείνη των ντόπιων. Και να πει κανείς ότι υστερούν οι Λαρισαίοι σε ποιότητα και τιμές προϊόντων, θα ήταν ίσως κατανοητό. Ίσα-ίσα, όμως, τα ντόπια υπερτερούν, άρα προς τι...
Ζ.

Με τα δάχτυλα
* ΕΝΑΣ, δύο, τρεις, τέσσερις... Και ξανά η καταμέτρηση απ’ την αρχή. Ακούστηκε ότι ο Περιφερειάρχης έχει ζητήσει από συνεργάτες του να πάψουν την άσκηση με το κούνημα του δαχτύλου προς άλλους και να επιδοθούν σε μια νέα, λυγίζοντας τα δάχτυλα από τον μικρό έως τον δείκτη, μετρώντας τους νομούς της Θεσσαλίας. Ώστε να εμπεδώσουν ότι αυτοί είναι τέσσερις και να μην επαναληφθεί το τόσο ακραίο λάθος να λησμονήσουν την περιοχή της Καρδίτσας σε τουριστικό αφιέρωμα της Περιφέρειας, γεγονός που προκάλεσε τη δικαιολογημένη έντονη αντίδραση των εκπροσώπων της, η οποία έφτασε μέχρι τη σύσκεψη των δημάρχων με τον Πρωθυπουργό. Ένας, δύο, τρεις, τέσσερις... Και ξανά απ’ την αρχή.
Ζ.

Τράπεζες
* ΙΔΙΑΤΕΡΑ προσεκτικοί θα πρέπει να είναι όσοι έχουν χρέη, δόσεις πληρωμές σε ΙΚΑ και Εφορίες ή καταβάλλουν μισθοδοσία και λοιπές υποχρεώσεις που λήγουν στο τέλος του μήνα Μαρτίου, καθώς η τραπεζική αργία λόγω του Πάσχα των Καθολικών φέρνει ανατροπές. Πρόκειται για το τετραήμερο από την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024, Μεγάλη Παρασκευή για την Καθολική Εκκλησία, έως τη Δευτέρα 1 Απριλίου 2024, δεύτερη ημέρα του Πάσχα για τους καθολικούς. Τις ημέρες αυτές χωρίς τράπεζες θα μείνουν οι καταναλωτές και οι επιτηδευματίες, οπότε ας σπεύσουν εγκαίρως να ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις τους.
Ν.Π.

Αθώοι
* ΜΕ τόσους νεκρούς – θύματα της επίθεσης στη Μόσχα, δύσκολα μπορεί να γίνει αντιληπτή η έκταση της τραγωδίας. Ωστόσο, οι πρωτεύουσες και οι χώροι διασκέδασης νέων τα τελευταία χρόνια αποτελούν στόχους εγκληματικών επιθέσεων.
Άμαχοι και αθώα παιδιά είναι τα θύματα αποτρόπαιων επιθέσεων ως αντίποινα πολέμων που προκαλούν οι ισχυροί σε ξένες πατρίδες. Ο αριθμός των νεκρών από την επίθεση (σ.σ. αυτήν τη φορά) στη Μόσχα σοκάρει.
Οι ηγέτες, ωστόσο, δεν πείθονται και να αντί να βάλουν τέλος στους πολέμους, προχωρούν σε αντίποινα, στοχοποιώντας χώρες που τις θεωρούν υπεύθυνες για τις επιθέσεις, σαν την προχθεσινή. Φαύλος κύκλος...
Β.Κ.

Στο πεζοδρόμιο
* ΔΕΝ θα περνάει από κει ο διοικητής του Πανεπιστημιακού και δεν θα το ξέρει. Αφού τα στελέχη του νοσοκομείου πηγαίνουν κατευθείαν στο υπόγειο πάρκινγκ και ανεβαίνουν με τα ασανσέρ. Πάντως, στο πολυσύχναστο πεζοδρόμιο από την Πύλη μέχρι την είσοδο του νοσοκομείου υπάρχουν κάποια ξεκολλημένα πλακάκια, που καθώς τραμπαλίζουν λειτουργούν ως παγίδες για τους διερχόμενους. Ανάμεσά τους ηλικιωμένοι, άνθρωποι με άλλα προβλήματα. Βέβαια, τυχερός όποιος πέσει και χτυπήσει εκεί, λίγα μέτρα απ’ το νοσοκομείο, θα τύχει άμεσης περίθαλψης.
Παρόμοια κατάσταση και στο πεζοδρόμιο έξω απ’ το νοσοκομείο, το οποίο χρησιμοποιεί ο κόσμος που παρκάρει εκεί. (Ίσως μια συνεννόηση με τον Δήμο Λαρισαίων...).
Ζ.

Θα έμενε
* ΚΟΥΒΕΝΤΟΥΛΕΣ μαθητικές, ωστόσο σατανικές, στη Λάρισα.
- Γιατί η έκθεσή σου είναι τόσο μικρή;
- Μας έβαλαν θέμα για το γάλα και έγραψα για το συμπυκνωμένο...
***
* - ΠΑΤΕΡΑ, ο γιος σου θα μείνει στην Ιστορία.
- Γιατί, τι έκανες και θα μείνεις στην Ιστορία;
- Δεν διάβασα.
***
* - ΕΑΝ δεις στον ύπνο σου ότι κατουριέσαι, ψάχνεις, αλλά δεν βρίσκεις το μπάνιο και ετοιμάζεσαι να κατουρήσεις τη γλάστρα, τότε ξύπνα επειγόντως.
Ζ.

Αντιπερισπασμός
* ΠΩΣ να κρυφτείς απ’ τα παιδιά, έτσι κι αλλιώς τα ξέρουν όλα... Και παραπάνω από όλα μάλλον.
- Δεν μου λες μαμά; Νομίζω ότι πρέπει να είσαι ευτυχισμένη...
Η 12χρονη κόρη της είχε ανοίξει χαλαρή συζήτηση με τη Λαρισαία μάνα της.
- ...Εννοώ έχεις την οικογένειά σου, είμαστε καλά, έχουμε το σπίτι μας, οικονομικά καλά είμαστε νομίζω...
- Ναι κορίτσι μου, καλά είμαστε...
- Και δε μου λες, ηρεμιστικά έπαιρνες ποτέ;
- Εεε... Κάποια στιγμή παλιά, για λίγο, είχα πάρει κάτι φυτικά, βαλεριάνα ή κάτι τέτοιο.
- Α...
***
* ΠΑΡΑΞΕΝΕΥΤΗΚΕ λιγάκι η γυναίκα με τις ερωτήσεις της 12χρονης, Β’ Γυμνασίου πήγαινε το παιδί, για το πού ήθελε να πάει την κουβέντα...
- Ξέρεις μαμά; Κάποια κορίτσια στην ηλικία μου μερικές φορές μένουν έγκυες...
- Ε;
Της κόπηκαν τα πόδια της μάνας, που έμεινε παγωμένη με το στόμα ανοιχτό, ένα βήμα πριν τη λιποθυμία ή το εγκεφαλικό.
***
* - ΤΙ εννοείς παιδάκι μου, κατάφερε να ψελλίσει. Εσύ δηλαδή...
- Όχι καλέ μαμά, τι λες, εγώ δεν έχω ούτε φίλο...
- Τότε, τι είναι αυτά που μου λες, για ηρεμιστικά, εγκυμοσύνες και τέτοια, τι συμβαίνει κοριτσάκι μου;
- Να μαμά... Αύριο παίρνουμε βαθμούς στο σχολείο.
Ανάσανε βαθιά η μάνα, κατάλαβε σε λίγο ότι η δολοπλόκα κόρη της ήθελε να της δείξει ποιο θα ήταν εκείνο που θα τη στενοχωρούσε πραγματικά κι όχι το 12 που θα έπαιρνε στα Μαθηματικά.
Ζ.

Τότε και τώρα
* ΣΤΟ ταξίδι των αναμνήσεων οι Λαρισαίες μιας κάποιας ηλικίας.
- Σας έλεγε και σας η μάνα σας ότι θα φάτε ξύλο ή μόνο η δική μου με περνούσε για τερμίτη;
***
* - ΟΤΑΝ ήθελε να σας τις βρέξει, σας έδειχνε κι εσάς την παλάμη λέγοντας «τι γράφει εδώ;» ή μόνο η δικιά μου ειδικευόταν στη χειρομαντεία;
***
* ΣΑΣ έλεγε κι εσάς η μάνα σας να μη φάτε Μάρτη μήνα παγωτά, γιατί έχουν τα περσινά;
Ζ.

Φως - σκοτάδι
* Η υπόγεια διάβαση στην Εχεκρατίδα ουσιαστικά δεν έχει φωτισμό, επισημαίνουν Λαρισαίοι οδηγοί. Ειδικά την ημέρα, αν μπει κάποιος με ήλιο, πέφτει ξαφνικά σε σκοτάδι και μέχρι να συνηθίσει το μάτι, μπορεί να βγει στο άλλο ρεύμα κυκλοφορίας. Καλά αυτοί που περνούν συχνά και ξέρουν. Διότι έχει και στροφές μέσα στο τούνελ, πολύ επικίνδυνο. (Φως, περισσότερο φως...).
Ζ.

Τα κουκούτσια
* ΤΗΝ ιδέα αναπαράγει ο Λαρισαίος Γ.Ο.: Όταν τρώτε φρούτα, μην πετάτε τα κουκούτσια στα σκουπίδια. Πλύντε τα και στεγνώστε τα. Βάλτε τα σε ένα κουτί και αφήστε τα στο αυτοκίνητο. Όταν είστε στον δρόμο, πετάξτε τα από το παράθυρο σε μέρη όπου δεν υπάρχουν δέντρα. Η φύση θα τα φροντίσει μόνη της. Στις ασιατικές χώρες, αυτή η πρακτική υπάρχει εδώ και αιώνες. Κι έτσι τα φρούτα τους υπάρχουν παντού.
Ζ.

Αχ, τότε...
* ΟΙ αναμνήσεις, ξαναγυρίζουνε, στη συντροφιά των μεσηλίκων Λαρισαίων.
- Αχ, πού είναι εκείνες οι εποχές... Που βγαίναμε για μια μπύρα το απόγευμα και γυρνούσαμε μετά από 2,5 χρόνια...
***
* - ΣΤΑ είκοσι πήγαινα στο φαρμακείο και έπαιρνα προφυλακτικά και κανένα ντεπόν για ξεκάρφωμα. Τώρα στα πενήντα πηγαίνω και παίρνω ντεπόν και κανένα προφυλακτικό για ξεκάρφωμα.
***
* - ΘΥΜΑΣΤΕ που μας φιλούσαν κάποτε τα κορίτσια και δεν κοιμόμασταν μετά από τη χαρά μας; Σήμερα έπαθα το ίδιο με κάτι κεφτέδες με πατάτες τηγανητές...
Ζ.

Ο Μπάμπης
* ΧΘΕΣ το απόγευμα στο σούπερ μάρκετ παρατήρησα έναν παππού μαζί με τον πολύ άτακτο και ζωηρό εγγονό του, διηγείται ο Ν.Γ. Μολονότι ο μικρός είχε γεμάτα τα χέρια και τις τσέπες του με κάθε λογής καραμέλες, σοκολάτες, μπισκότα, τσίχλες κ.λπ., εξακολουθούσε να ουρλιάζει και να ζητάει περισσότερα. Ο παππούς με ήρεμη και σταθερή φωνή έλεγε:
- Ήρεμα Μπάμπη, κάνε λίγο υπομονή... Ήσυχα αγόρι μου.
Σε λίγο, μετά από ακόμα μια έκρηξη του εγγονού, ο παππούς επανέλαβε ήρεμα.
- Εντάξει Μπάμπη, σχεδόν τελειώσαμε... Λίγα λεπτά ακόμη και θα φύγουμε. Περίμενε λίγο σε παρακαλώ.***
* ΣΤΟ ταμείο ο μικρός τρομοκράτης άρχισε να πετάει απότομα τα ψώνια στον ιμάντα. Ξανά ο παππούς χωρίς καθόλου θυμό, συνέχισε να μιλάει υπομονετικά.
- Μπάμπη, Μπάμπη χαλάρωσε φιλαράκο, μη νευριάζεις, σε πέντε λεπτά θα είμαστε σπίτι, ήσυχα Μπάμπη...
Έκανε τόση εντύπωση η καλοσυνάτη συμπεριφορά του παππού που κάποιος άλλος πελάτης αποφάσισε να τους ακολουθήσει μέχρι έξω στο πάρκινγκ, όπου ο παππούς έβαλε τα ψώνια στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου και τον μικρό πίσω στο κάθισμά του.
***
* ΠΛΗΣΙΑΣΕ τον παππού.
- Αν και δεν μου πέφτει λόγος... Έμεινα, όμως, άφωνος από τη συμπεριφορά σας. Δεν ξέρω πώς καταφέρνετε να είστε τόσο ήρεμος και καλοσυνάτος.
Κρατούσατε συνεχώς την ψυχραιμία σας... Εγώ στη θέση σας δεν ξέρω τι θα έκανα, αγνοώντας τι θα έλεγε ο κόσμος. Ο Μπάμπης είναι πολύ τυχερός που σας έχει παππού.
- Ευχαριστώ κύριε, απάντησε ο παππούς, αλλά ο Μπάμπης είμαι εγώ. Αυτός είναι ο Δημητράκης.
Ζ.

Θέσεις εργασίας
* ΜΕ τη δημιουργία του Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας Α.Ε. (ΟΔΥΘ Α.Ε.), οι εργαζόμενοι στην Περιφέρεια Θεσσαλίας φοβούνται, μεταξύ άλλων, και για απώλεια θέσεων εργασίας.
Δηλώνουν κάθετα αντίθετοι και στο πλευρό τους, φυσικά, τάσσεται το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, που επίσης καταγγέλλει ότι «στρώνεται το έδαφος με την πρόσληψη εργαζομένων με ελαστικές μορφές απασχόλησης.
Συγχρόνως οι εργασιακές σχέσεις των συναδέλφων μας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και σε όλους τους οργανισμούς που συγχωνεύονται θα επιδεινωθούν».
Ο Σύλλογος Εργαζομένων της Περιφέρειας Θεσσαλίας οργανώνει πανθεσσαλική κινητοποίηση την Τετάρτη 27 Μαρτίου, στις 6 μ.μ., στην Κεντρική πλατεία της Λάρισας, αντιδρώντας σε όσα προωθούνται με τον ΟΔΥΘ Α.Ε. (η εκπόνηση της στρατηγικής για την προστασία και τη διαχείριση των υδάτων του Υδατικού Διαμερίσματος της Θεσσαλίας, η εποπτεία και η υλοποίηση των στρατηγικών σχεδίων, ο συντονισμός και η συνεχής επίβλεψη της εφαρμογής των μέτρων προστασίας και διαχείρισης).

Μετρητά
* ΘΑ διαβάσατε τα σχετικά ρεπορτάζ ότι «τρέχει» η διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές και πως ξεπέρασαν τις 110.000 οι επιχειρήσεις οι οποίες ολοκλήρωσαν τη διαδικασία σύνδεσης.
Προς το παρόν για τις αγορές σας καλόν είναι να κρατάτε και μετρητά γιατί σε αρκετά καταστήματα της Λάρισας η σύνδεση δεν έχει επιτευχθεί λόγω τεχνικών θεμάτων.
Ίσως επειδή είναι οι πρώτες ημέρες, ίσως γιατί δεν έχουν ξεπεραστεί τα τεχνικά θέματα, σε κάποια καταστήματα προς το παρόν οι κάρτες δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν.
Β.Κ.

Στους ναούς
* ΗΜΕΡΕΣ που έρχονται, το βλέπετε, όλο και πληθαίνει ο αριθμός των πολιτών που επαιτούν. Οι συμπολίτες ωστόσο που έχουν πραγματικές ανάγκες αποφεύγουν να ζητιανεύουν ενώ κοινωνικές υπηρεσίες, όπως του Δήμου Λαρισαίων, τα συσσίτια της Μητρόπολης, αλλά και πολίτες που διατηρούν την ανωνυμία τους, καλύπτουν ένα – δυο βασικά πράγματα καθότι με τη φιλανθρωπία δεν αντιμετωπίζονται προβλήματα με κοινωνικά αίτια.
Οι επαίτες λοιπόν – θύματα και οι ίδιοι, υποχρεώνονται να ζητιανεύουν ακόμη και με παιδιά και καθώς δεν μπορούν να ελεγχθούν από την αστυνομία, τους βλέπετε πλέον παντού.
Σημειώνεται πως η επαιτεία παλαιότερα ήταν πλημμέλημα και σήμερα έχει μετατραπεί σε πταίσμα. Άρα δεν υφίσταται… αδίκημα. Εσχάτως με το πρόσχημα της επαιτείας ζητιανεύουν έξω σε ναούς, ενώ μπαίνουν και στις εκκλησίες όπως έγινε προχθές, κλέβοντας το πορτοφόλι ηλικιωμένης Λαρισαίας.
Β.Κ.

 

-----

 

KILELER.jpg* ΠΑΡΩΝ και ο Δήμος Κιλελέρ, στην 33η τακτική Γενική Συνέλευση της ΕΔΕΥΑ στα Χανιά, Κρήτης. Ο δήμαρχος Κιλελέρ Θανάσης Νασιακόπουλος, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Αχιλλέας Βαρδακούλης και ο γενικός διευθυντής της ΔΕΥΑΚ Γιάννης Παπακανάκης παρακολουθούν με ενδιαφέρον τα όσα ειπώθηκαν για τα προβλήματα και τα αιτήματα των ΔΕΥΑ της χώρας. Και έχουν και έναν λόγο παραπάνω να ανησυχούν, όταν το υγρό στοιχείο ακόμη τους «στοιχειώνει» μετά τον «Ντάνιελ».
Λ.Κ.

 

* Ο ορισμός του «φυτρώνω εκεί που δεν με σπέρνουν».
Ζ.

 

MAMAK-MIKROF.jpg

* ΩΣ δικηγόρος κιόλας, δείχνει ότι το έχει ο δήμαρχος Θαν. Μαμάκος. Με την πρόζα, όχι και με το τραγούδι.
Ζ.

GRAMMA.jpg

* ΕΙΔΕΣ η τεχνολογία; Αυτό είναι γραμματοκιβώτιο... Το πάει το γράμμα. Ως την πόρτα.
Ζ.

*NA, λοιπόν, γιατί το λέμε «το μάτι της κουζίνας».
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass