ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 16 Απρ 2024 3:39
* ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ από δέκα πολιτικά κόμματα βρέθηκαν χθες στο δημαρχείο για την κατανομή των δημόσιων χώρων στα κόμματα στις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Η συζήτηση κινήθηκε τόσο συναινετικά ώστε η εισήγηση να γίνει ομόφωνα αποδεκτή. Με τους συμμετέχοντες να αισιοδοξούν ότι και η εφαρμογή θα είναι ανάλογη και χωρίς προβλήματα… * ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ από δέκα πολιτικά κόμματα βρέθηκαν χθες στο δημαρχείο για την κατανομή των δημόσιων χώρων στα κόμματα στις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Η συζήτηση κινήθηκε τόσο συναινετικά ώστε η εισήγηση να γίνει ομόφωνα αποδεκτή. Με τους συμμετέχοντες να αισιοδοξούν ότι και η εφαρμογή θα είναι ανάλογη και χωρίς προβλήματα…

3 εποχές
* ΕΒΔΟΜΑΔΑ των 3 εποχών λέει η τρέχουσα. Πρόγνωση για εναλλαγή καιρού μέσα στις επόμενες λίγες μέρες: ανοιξιάτικος, καλοκαιρινός, ίσως και με πρόσκαιρα χειμωνιάτικες αποχρώσεις, στα ορεινά και τα βόρεια όμως, στον κάμπο μάλλον πιο μονότονα θα πάει.

***
* ΛΕΝΕ κιόλας και για υψηλή πιθανότητα βροχής αύριο Τετάρτη. Ίσως, ενδεχομένως, υψηλή πιθανότητα, δεν είναι και να το δέσουν και κόμπο όσοι με αγωνία την προσμένουν, θα δείξει, όχι και «ράβδος εν γωνία…».
***
* ΜΕ την ευκαιρία, «Ράβδος εν γωνία άρα βρέχει», η λόγια έκφραση για αυθαίρετο συλλογισμό και αστήρικτα συμπεράσματα, η αντίστοιχη με το πιο λαϊκό «Από την πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλα». Η επικρατέστερη ερμηνεία της αναφέρει ότι ο αρχαίος σοφός έπαιρνε πάντα μαζί του το ραβδί του όταν έβγαινε για περίπατο, πράγμα που έκανε καθημερινά την ίδια ώρα. Άρα, αν το έβλεπε κάποιος ακουμπισμένο έξω από το σπίτι του, τότε εκείνος δεν είχε βγει έξω λόγω βροχής. Εξ ου και το συμπέρασμα.
Η βενζίνη
* ΕΤΣΙ όπως εξελίσσονται τα πράγματα, οι τιμές των καυσίμων μπορεί να είναι και το λιγότερο κακό. Τι σημασία θα έχει το πόσο κάνει η βενζίνη, άμα ανάψει ο σπινθήρας… Αν και τα συμφέροντα, αμφιπλεύρως, είναι που μπορεί να συγκρατήσουν τα πνεύματα και να μην προκύψει γενική ανάφλεξη.
***
* ΩΣΤΟΣΟ, ενοχλήθηκαν οι Λαρισαίοι.
- Η βενζίνη πρόλαβε και ανέβηκε σήμερα γιατί είδε ειδήσεις χθες, ε;
- Και δεν έβαλα βενζίνη χθες. Λέω αύριο μωρέ, σιγά, τι θα γίνει;
***
* ΚΑΘΟΛΟΥ ανήσυχος κι ο Λαρισαίος, σκληρός μητσοτακικός.
- Αφού ο δικός μας συνεχίζει τα μπάνια του στο Μαράθι, δεν πρόκειται να γίνει τίποτε. (Ο πρωθυπουργός επέστρεψε να προεδρεύσει στο ΚΥΣΕΑ, Κυριακή απόγευμα, ολοκληρώνοντας κανονικά το πρώτο φετινό του τριήμερο, νωρίς-νωρίς, αφού κάνει τόση ζέστη).
Τρεις θρησκείες
* ΜΕ τη βοήθεια του Θεού θα νικήσουμε, είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Στο όνομα του Αλλάχ, καλεί στον πόλεμο και ο Ιρανός αγιατολάχ. Δεν απομένει να εμπλακεί ενεργά και η Δύση, με την τρίτη μονοθεϊστική θρησκεία, στα πεδία των μαχών. Ώστε όλες μαζί να στείλουν τους πιστούς τους μια ώρα αρχύτερα να συναντήσουν τον Δημιουργό τους ο καθένας.
Αμφότεροι
* ΑΨΟΓΗ δήλωση αποχώρησης Απ. Καλογιάννη και για τον διάδοχό του, άψογη και η δήλωση Θαν. Μαμάκου για τον προκάτοχό του. Έγιναν όλα κατά πώς πρέπει. Δείγμα υγείας της πολιτικής στην πόλη και ελπίδα για το μέλλον της.
Η εύκολη λύση
* ΕΝΤΑΤΙΚΗ εργασία στην Εντατική, είναι η φύση της κλινικής, βαριά κατά κανόνα τα περιστατικά, είναι και ελλιπές το προσωπικό. Η ΜΕΘ του ΓΝΛ, που εφημερεύει 24/7, δηλαδή 365 μέρες τον χρόνο, ακόμη και τις μέρες που δεν εφημερεύει το νοσοκομείο, είναι γνωστή για την προσφορά της στην πόλη, στη Θεσσαλία, αλλά και πανελλαδικά. Είχε φτάσει να λειτουργεί με 32 κλίνες την περίοδο του κορονοϊού, τώρα από τα 16 της κρεβάτια μόνο 10 σε λειτουργία. Οι γιατροί φτάνουν δε φτάνουν για την κάλυψη των 24ωρων εφημεριών και των Σαββατοκύριακων κάθε μήνα. Τώρα, όμως, θέλουν να της πάρουν έναν αναισθησιολόγο.
***
* ΕΧΕΙ ανάγκες το νοσοκομείο, εντάξει υπάρχουν κενά, τα χειρουργεία απαιτούν αναισθησιολόγους. Έτσι, όμως, θα λυθεί το πρόβλημα; Με μπαλώματα; Συμπληρώνω το κενό εδώ δημιουργώντας το αλλού; Αυτό θεωρούν σωστή διοίκηση ο Γρ. Βλαχάκης κι ο υπερκείμενος Φ. Σερέτης; Η ευκολότερη λύση, η μετακίνηση, δεν είναι και η πιο αξιόπιστη. Λύση πραγματική μπορούν να δώσουν;
Ακόμη
* ΒΟΛΤΑ Λαρισαίων κυριακάτικα στον Στρίντζο, στην αμμουδιά της Αλεξανδρινής. Όπου συνάντησαν τον «Daniel», διαπίστωσαν ότι για να πας στην παραλία πρέπει να κάνεις κύκλο. Αφού η λούνη της μεγάλης πλημμύρας παραμένει. Ακόμη; Τι θα γίνει;
Εξαιρετικές
* ΕΒΛΕΠΕ ο Λαρισαίος τη Ρένα Μόρφη στο εκπληκτικό «Μουσικό Κουτί», είναι κι η Μαρίνα Σάττι στο προσκήνιο ρίχνοντας το «Ζάρι» της στη Eurovision, θυμήθηκε κι άλλες της ίδιας ηλικίας κι ανάλογης ποιότητας κι άρχισε την καταμέτρηση: Και η Μαρίζα Ρίζου και η Παυλίνα Βουλγαράκη και η Νατάσα Μποφίλιου και η Σάννυ Μπαλτζή και η Ελεονώρα Ζουγανέλη και η Πέννυ Μπαλτατζή και η Ματούλα Ζαμάνη, Ελληνίδες τραγουδίστριες και όχι μόνο τραγουδίστριες, ηλικίας των 35 συν πλην, μια γενιά με εξαιρετική σχέση με τη μουσική.
Οι κόκκινοι
* Η Λαρισαία δικηγόρος Μαρία Γαβαλά, υψηλόβαθμο στέλεχος και γραμματέας της οργάνωσης της Θεσσαλίας, στο ευρωψηφοδέλτιο του ΚΚΕ. Εκεί ξανά κι ο Αγιώτης αγρότης Ρίζος Μαρούδας, επικεφαλής των αγροτικών συλλόγων της Λάρισας, μα και της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.
***
* ΜΕΤΑΞΥ των 42 υποψηφιοτήτων του ΚΚΕ ξεχωρίζουν πανελλαδικά εκείνη της Κωνσταντίνας Κούνεβα, μετανάστριας από τη Βουλγαρία, με πτυχίο ιστορικού, που εργαζόταν στην Ελλάδα ως καθαρίστρια και η οποία είχε δεχθεί προ δεκαπενταετίας εγκληματική επίθεση με οξύ λόγω της συνδικαλιστικής της δράσης. Είχε εκλεγεί ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, την τελευταία πενταετία, όμως, συμπορεύεται με το ΚΚΕ.
***
* ΚΑΙ η υποψηφιότητα έκπληξη του Γιώργου Κεντρωτή, καθηγητή Θεωρίας της Μετάφρασης στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, με σπουδαίο συγγραφικό έργο και πλήθος μεταφράσεων μεγάλων συγγραφέων. Ιδιαίτερη περίπτωση ο συγκεκριμένος διανοούμενος, πολύ κόκκινος, πάρα πολύ, κάργα Ολυμπιακάρα, έχει γράψει βιβλία για τους ερυθρόλευκους πολιτικοκοινωνικού περιεχομένου, Οδηγό Γαυρικών Σπουδών επίσης, έχει λανσάρει όρους όπως «σύγαυρος», ο θεωρητικός της φιλοσοφίας της πειραιώτικης ομάδας. Ταιριάζει με το χρώμα του ΚΚΕ σίγουρα.
Οι σταυροί
* ΟΙ νομαρχιακές και από τη Θεσσαλία έστειλαν η κάθε μία τα αποτελέσματα, που προέκυψαν από τις κάλπες τους στις προκριματικές της Κυριακής, στα κεντρικά του ΣΥΡΙΖΑ, εκεί έγιναν οι προσθέσεις, προστέθηκαν και οι σταυροί εκείνων που ψήφισαν ηλεκτρονικά και ανακοινώθηκαν, χθες το βραδάκι, μαζί και με όλους τους άλλους, οι 3 Θεσσαλοί που πρώτευσαν και θα βρίσκονται στο ευρωψηφοδέλτιο. Μία Λαρισαία, μία Τρικαλινή κι ένας Βολιώτης. Φαρσαλινή δηλαδή η πρώτη και «Σουηδός» όπως έγινε γνωστός ο τρίτος.
***
* ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΑ, όπως ανακοινώθηκαν, η εκπαιδευτικός Παν. Δριτσέλη, που είχε διατελέσει και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο νεαρός μαθηματικός που εργάζεται στη Σουηδία Γ. Μαρτίου και η δικηγόρος Χριστίνα Χλαπανίδα.
Καμιά 700αριά ψήφισαν διά ζώσης συνολικά στον νομό, άγνωστο πόσοι ηλεκτρονικά, δεν θα ήταν και πολλοί. Οι 290 ψήφισαν στη Λάρισα, στα γραφεία του κόμματος, όπου υπήρχαν ξεχωριστές κάλπες και για τις οργανώσεις Δήμων Κιλελέρ και Τεμπών, οι υπόλοιποι στις επαρχίες τους. Εντυπωσιακή συμμετοχή στα Φάρσαλα, όπου πήγαν και ψήφισαν 180 άτομα, όλοι σταύρωσαν τη συντοπίτισσά τους δικηγόρο, 5 μόνο εξ αυτών προτίμησαν την Άννα Βαγενά. Η πρώην βουλευτής δεν τα πήγε καλά ούτε στη Λάρισα, η μονοσταυρία που ίσχυσε είναι ιδιότροπο σύστημα.
***
* ΣΥΜΦΩΝΑ με την εντολή από τα κεντρικά, η Νομαρχιακή της Λάρισας δεν ανακοίνωσε αποτελέσματα σταυρών. Ωστόσο, κάτι τέτοια μαθαίνονται εύκολα. Οι 290 σταυροί της Λάρισας, λοιπόν, κατανεμήθηκαν ως ακολούθως: η προαναφερθείσα Τρικαλινή Παν. Δριτσέλη θριάμβευσε με 95, ακολούθησε ο νεαρός γεωπόνος Θοδ. Σπανοθύμιος με 70 σταυρούς, από 24 πήραν οι δύο της τριάδας, Χλαπανίδα και Μαρτίου, από 20 η Άννα Βαγενά και ο Κύπριος καθηγητής αγγλικών Παν. Δημητρίου, 18 ο μηχανολόγος απ’ τους Σοφάδες Γ. Τουρναβίτης, 13 η Φανή Καραγιάννη που εργάζεται στη Λυών σε Στέγη Ανηλίκων, 5 ο Βολιώτης δικηγόρος Βασ. Τζιώρας και 1 σταυρό η νεαρή βιολόγος απ’ την Καρδίτσα Αντιγόνη Μιξαφέντη. (Δεν μαθεύτηκε τι έλαβε ο καθένας τους στους υπόλοιπους θεσσαλικούς νομούς).
Ο καθηγητής
* ΕΚΠΛΗΞΗ η συμμετοχή του καθηγητή Ορθοπαιδικής Θεόφιλου Καραχάλιου στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ για τις ευρωεκλογές που ανακοίνωσε χθες ο Κυρ. Μητσοτάκης. Δεν είχε κυκλοφορήσει κάτι σχετικό. Πάντα ήταν στενή η σχέση του προέδρου της Ιατρικής της Λάρισας με την πολιτική, η επιλογή του τώρα από τον πρωθυπουργό περιποιεί τιμή και για τον ίδιο και για τη Σχολή.
Στη Νέα
* ΚΙ άλλη μια Λαρισαία της Αριστεράς υποψήφια ευρωβουλευτής. Προερχόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ και την εποχή της διεύρυνσής του, όπου ήταν υποψήφια βουλευτής και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, η οικονομολόγος Ζωή Ακριβούλη, τώρα στο ψηφοδέλτιο της Νέας Αριστεράς για τις ευρωεκλογές. Μαζί με μια άλλη Λαρισαία, τη νεαρή Κατερίνα Φλώρου, που δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην Πάτρα, αλλά διατηρεί δεσμούς και με τη γενέτειρα.   
Τον διευκόλυναν;
* ΚΑΙ να που το ΚΚΕ διένειμε προχθές από τη Λάρισα δήλωση του Στ. Τσικριτσή για αυτοδιοικητικά θέματα. Την έγραψε, άραγε, εκείνος και τον διευκόλυναν ή προήλθε από τον Περισσό; Σάμπως δεν έχει μηχανισμό ο Δήμος Τυρνάβου; Θέλει μια προσοχή. Δήμαρχος του Τυρνάβου βέβαια ο οποίος είναι ΚΚΕ, αλλά όχι δήμαρχος του ΚΚΕ Τυρνάβου, τεράστια η διαφορά.
Κοινωνικότητα
* ΜΕΣΗΜΕΡΑΚΙ στο κέντρο της πόλης, ο Λαρισαίος αντιδήμαρχος είχε πάρει τις κυριακάτικες εφημερίδες απ’ το περίπτερο και επέστρεφε σπίτι μαζί με τον πιτσιρικά τον γιο του. Κόσμος πολύς έξω, κάθε τρεις και λίγο σταματούσαν για χαιρετούρες, διαρκώς καθυστερήσεις, δεν ήταν και το καλύτερο για τον μικρό.
Το κατάλαβε ο παλιός δημοσιογράφος, όταν συνέπεσαν, κι απευθύνθηκε στο παιδί.
- Δίκιο έχεις, αλλά στη Λάρισα είστε, είμαστε ένα μεγάλο χωριό… Λοιπόν, όταν ήταν μικρή η κόρη μου, στην ηλικία σου κοντά, πριν καμιά εικοσαριά χρόνια δηλαδή, περπατώντας μαζί μια μέρα απ’ την πλατεία ως το σπίτι μας στη γειτονιά, σε διάφορα συναπαντήματα χαιρέτισα καμιά δεκαριά ανθρώπους. Κάποια στιγμή άρχισε να δυσφορεί κι εκείνη, όπως εσύ τώρα. Της πρότεινα, λοιπόν, και συμφωνήσαμε να της δίνω 1 ευρώ για καθέναν που θα χαιρετούσα στον δρόμο.
***
* ΤΟ σκεφτόταν αυτό που άκουγε ο έξυπνος μικρός, χαμογέλασε.
- Λοιπόν, που λες, ήταν πολύ ευχαριστημένη στο τέλος όταν έκανε το κοντρόλ κι εισέπραξε τα συμφωνημένα…
Σήκωσε το βλέμμα ο πιτσιρίκος και κοίταξε τον αντιδήμαρχο.
- Δεν είναι κι άσχημη ιδέα, του χαμογέλασε εκείνος. Πώς σου φαίνεται;
- Μπαμπά; Αν το κάνουμε αυτό, εγώ θα γίνω πλούσιος. (Και φυσικά θα τον ξεπαράδιαζε. Η δημοφιλία κοστίζει).
Ντόπιο, ντόπιο
* ΕΦΤΑΣΕ και η εποχή της επικαιρότητας για την ερώτηση «Το αρνί είναι ελληνικό;». Και των αντίστοιχων πειραγμάτων.
- Και δε μου λες μάστορα, ελληνικό το αρνί;
- Ένα πράμα θα σου πω φίλε, είχε πτυχίο, ήταν άνεργο και έμενε με τους γονείς του.
***
* - ΔΕ μου λέτε, το αρνί ελληνικό;
- Φιλαράκι, όλη μέρα με έναν καφέ στο χέρι είναι...
***
* - ΤΟ αρνί ελληνικό;
- Ναι, βεβαίως.
- Μα στο ταμπελάκι γράφει Αγγλία.
- Το είχαμε στείλει για σπουδές.
***
* - ΕΧΕΤΕ αρνάκι Νέας Ζηλανδίας;
- Γιατί δε θες ελληνικό;
- Για σιγουριά. Το ελληνικό όλο και κάποια απάτη μπορεί να κρύβει.

 

-------------------

KALOGIAN.jpg* ΑΠΟ το 2006 μαζί, Απ. Καλογιάννης και Πάνος Σάπκας, κοντά μια εικοσαετία στενή αρμονική συνεργασία, κι από το 2014 μια δεκαετία στη Δημαρχία με έργο και προσφορά. Κοινό τους στοιχείο, επίσης, το ότι ξέρουν πότε να αποχωρούν.

 

 

TSIKRITS.jpg* Ο δήμαρχος Στ. Τσικριτσής κι ο βουλευτής Γ. Λαμπρούλης συνεννοούνται άψογα, με τα μάτια.

 

 

 

KOYRA_PROBATON.jpg* ΤΕΤΟΙΕΣ μέρες του Απρίλη ξεκίναγε η κουρά των προβάτων. Ετοιμάζονταν οι Βλάχοι τσελιγκάδες για τα βουνά της Πίνδου. Στις βλαχογειτονιές του Τυρνάβου θα ένιωθες την αψιά μυρωδιά πολλές φορές του μαλλιού που βράζει στα μεγάλα καζάνια. Μετά απλώνονταν στον ήλιο και αφού στέγνωνε ξαίνονταν με τα λανάρια. Σειρά είχε το γνέσιμο με τη ρόκα και μετά ο αργαλειός. Φλοκάτες, χράμια, κουβέρτες, στιβάνια. Τι βγάζανε τα χέρια τους οι Βλάχες γιαγιάδες, οι άοκνες, οι ασταμάτητες. Οι βλάχικες οικογένειες είναι βαθιά μητριαρχικές οικογένειες κι όταν έχεις το κουμάντο, ο ύπνος και η σχόλη είναι πολυτέλειες...

 

 

MAGIO.jpg* ΒΓΗΚΕ ο κόσμος στις παραλίες κι ο Λαρισαίος τρόμαξε
μ’ αυτό που είδε, άργησε λιγάκι να καταλάβει το φυσικό μοντάζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass