Αγροτικό Ημερολόγιο

Δημοσίευση: 15 Ιαν 2016 8:08
Σατανική σύμπτωση! Τετάρτη 20 Ιανουαρίου είχαν βγει οι αγρότες στους δρόμους και το 2009. Τότε η κινητοποίηση κράτησε 11 μέρες, καθώς την 9η μέρα οι Λαρισαίοι αποχώρησαν από το μπλόκο των Τεμπών, μετά και την εξασφάλιση του πακέτου Χατζηγάκη, με 500 εκατ. ευρώ. Ο σημερινός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παπαδόπουλος δεν θέλησε να αποχωρήσει, διεκδικώντας περισσότερα και μαζί με 9 ακόμη τρακτέρ μεταφέρθηκε στο μπλόκο της Νίκαιας, όπου εντάχθηκε στη δύναμη του Βαγγ. Μπούτα. Μετά από δύο μέρες αποχώρησαν και οι κόκκινοι αγρότες. Για να δούμε φέτος, πόσες μέρες θα παραμείνουν στους δρόμους οι αγρότες. Σατανική σύμπτωση! Τετάρτη 20 Ιανουαρίου είχαν βγει οι αγρότες στους δρόμους και το 2009. Τότε η κινητοποίηση κράτησε 11 μέρες, καθώς την 9η μέρα οι Λαρισαίοι αποχώρησαν από το μπλόκο των Τεμπών, μετά και την εξασφάλιση του πακέτου Χατζηγάκη, με 500 εκατ. ευρώ. Ο σημερινός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παπαδόπουλος δεν θέλησε να αποχωρήσει, διεκδικώντας περισσότερα και μαζί με 9 ακόμη τρακτέρ μεταφέρθηκε στο μπλόκο της Νίκαιας, όπου εντάχθηκε στη δύναμη του Βαγγ. Μπούτα. Μετά από δύο μέρες αποχώρησαν και οι κόκκινοι αγρότες. Για να δούμε φέτος, πόσες μέρες θα παραμείνουν στους δρόμους οι αγρότες.

 

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ

Καρφωμένοι στην πρόγνωση του καιρού είναι οι αγρότες τούτες τις μέρες, αλλά όχι για τις καλλιεργητικές φροντίδες των χωραφιών, που έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχουν αυτή την περίοδο, αλλά για να προγραμματίσουν την παραμονή τους στους δρόμους, στο πλαίσιο των φετινών κινητοποιήσεων. Και δυστυχώς για τους ηγέτες των Συντονιστικών Επιτροπών ο καιρός και πιο συγκεκριμένα ο χιονιάς δεν προσφέρεται για εθνική οδό, αλλά για χαρτάκι στη ζεστασιά του καφενείου. Έτσι –σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Φάνη Τακούδη (kairos-alex.gr)- για σήμερα Παρασκευή ο καιρός στον νομό Λάρισας θα είναι σχεδόν αίθριος με λίγες συννεφιές, που στο τέλος της ημέρας θα είναι τοπικά αυξημένες. Οι άνεμοι θα είναι νότιοι ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 ως 13 βαθμούς Κελσίου. Το Σάββατο αναμένονται αραιές συννεφιές, που βαθμιαία θα αυξηθούν, και θα σημειωθούν ασθενείς βροχές προς το τέλος της ημέρας. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 4 με 10 βαθμούς Κελσίου. Από την Κυριακή η αλλαγή του καιρού θα γίνει αισθητή, καθώς περιμένουμε αρχικά βροχές στα πεδινά και χιόνια στα ορεινά. Μετά το μεσημέρι τα χιόνια θα κατέβουν και σε χαμηλότερο υψόμετρο. Κατά τη διάρκεια της νύκτας χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και στις πεδινές περιοχές. Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί-βορειοδυτικοί ασθενείς έως μέτριοι και στο Αιγαίο ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 ως 7 βαθμούς Κελσίου. Την Δευτέρα 18 Ιανουαρίου αλλά και την Τρίτη στη Θεσσαλία αναμένονται συννεφιές και θα σημειωθούν χιονοπτώσεις, ενώ η θερμοκρασία σε περαιτέρω πτώση (1 ως 4 βαθμούς Κελσίου). Αλλαγή του καιρού με ηλιοφάνεια και φυσιολογικές θερμοκρασίες αναμένουμε από την Πέμπτη.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Στους κτηνοτρόφους ενόψει της κακοκαιρίας συστήνεται η λήψη μέτρων προστασίας του ζωικού κεφαλαίου, όπως μεταφορά σε χαμηλότερα υψόμετρα, προμήθεια ζωοτροφών για περίπτωση αποκλεισμού, μέριμνα για δυνατότητα θέρμανσης των ποιμνιοστασίων, κ.λπ.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Σε αναμμένα κάρβουνα δεν βρίσκονται οι αγρότες μόνο για το φορολογικό και το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, αλλά και για επιμέρους προβλήματα. Για παράδειγμα οι ροδακινοπαραγωγοί σε Ημαθία και Πέλλα ξεσηκώθηκαν επειδή βλέπουν ότι τα ποσά των αποζημιώσεων που θα λάβουν από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό του 2015 θα είναι μειωμένα. Έτσι σήμερα Παρασκευή θα προχωρήσουν σε διαμαρτυρία στον ΕΛΓΑ της Βέροιας.

Με προειδοποιητικό, πανελλαδικό κλείσιμο των οινοποιείων τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου απαντά σύσσωμος ο κλάδος στην επιβολή του ΕΦΚ στο κρασί, ενώ αποφασίστηκε και η κατάθεση αίτησης αναστολής της νομοθετικής διάταξης, που επιβάλλει ΕΦΚ στο κρασί. Σε κοινή ανακοίνωσή τους, ΕΔΟΑΟ, ΚΕΟΣΟΕ και ΣΕΟ τονίζουν ότι «κλιμακώνουν τις αντιδράσεις τους οι οργανώσεις του αμπελοοινικού τομέα στην επιβολή του ΕΦΚ στο κρασί, καθώς ελάχιστες μέρες από την έναρξη ισχύος του σχετικού νόμου εμφανίσθηκαν τεράστια και σε μεγάλο βαθμό δυσεπίλυτα προβλήματα που μπλοκάρουν τη λειτουργία των οινοποιείων θέτοντας σε κίνδυνο τη βιωσιμότητά τους.

Στο ακουστικό τους περιμένουν και οι τευτλοπαραγωγοί, οι οποίοι έχουν λάβει μια προκαταβολή 20% για τη σοδειά που παρέδωσαν φέτος στην ΕΒΖ και υπολείπεται η εκκαθάριση τους, η οποία εξαρτάται από τη χρηματοδότηση της βιομηχανίας. Να σημειωθεί ότι οι καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των παραγωγών συνεχίζονται για δεύτερη σερί χρονιά.

ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΔΑΟΚ

Τρεις οι δικαιούχοι, τρεις και οι ενστάσεις που υποβλήθηκαν στη ΔΑΟΚ για τη Δράση 2.3 «Σύστημα ολοκληρωμένης Διαχείρισης στην παραγωγή καπνού». Όσον αφορά στις ενστάσεις για τη βιολογική γεωργία, για το πρόγραμμα της διετίας υποβλήθηκαν 16 ενστάσεις και για την πενταετία 128. Οι πολλές ενστάσεις οφείλονται στα προβλήματα που προέκυψαν από τον γεωχωρικό έλεγχο και τη σωστή θέση των αγροτεμαχίων.

ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Μέχρι τέλος Ιανουαρίου, χωρίς καμία οικονομική απαίτηση, θα μπορούν οι παραγωγοί να υποβάλουν ενστάσεις για τα δικαιώματα, μετά και την άτυπη παράταση που δόθηκε από το ΥΠΑΑΤ (Η αρχική προθεσμία έληγε στις 18 του μήνα).

ΠΑΣΕΓΕΣ

Τον δρόμο για τον μετασχηματισμό της ΠΑΣΕΓΕΣ σε μια νέα οργάνωση που θα έχει νομική, οργανωτική και οικονομική αυτοτέλεια άνοιξε η συνέλευση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΑΣΕΓΕΣ, Τζανέτο Καραμίχα, «ελήφθη απόφαση για αναπροσαρμογή στα νέα δεδομένα η οποία θα εξειδικευθεί μέσα στο επόμενο διάστημα. Εκτιμώ ότι έως το Πάσχα θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. Δεν θέλουμε να έχουμε σχέση με νόμους αφού στην ουσία εμείς αποτελούμε έκφραση των συνεταιρισμών και όχι συνεταιρισμός». Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόταση του ιδίου ήταν να κατατεθεί αίτηση για εκκαθάριση της ΠΑΣΕΓΕΣ. Ωστόσο διατυπώθηκαν κι άλλες απόψεις, μια εκ των οποίων θέλει την οργάνωση να διατηρείται στη σημερινή της μορφή τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι αλλά με σημαντικές περικοπές στις δαπάνες και στο προσωπικό.

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΓΗ

Δύο είναι τα σενάρια που επεξεργάζονται στην εκκλησία της Ελλάδος προκειμένου να διαθέσουν τη γη σε νέους αγρότες, καθώς στην προοπτική αυτή συμφωνεί και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Το πρώτο σενάριο προβλέπει τη μοιρασιά να κάνει από μόνη της η εκκλησία της Ελλάδος, ενώ το δεύτερο, προβλέπει τη σύσταση μικτής επιτροπής σε συνεργασία με το ΥΠΑΑΤ που θα "δει" το θέμα. Ο αρχιεπίσκοπος είχε θέσει στη διάθεση του κράτους τον Δεκέμβριο του 2012 τα εδάφη της εκκλησίας, χωρίς να προχωρήσει η πρωτοβουλία. Σημειώνεται πως η πρωτοβουλία Ιερώνυμου «σκοντάφτει» μεταξύ άλλων και στο μπερδεμένο ιδιοκτησιακό καθεστώς των εκκλησιαστικών γαιών, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος αναμένεται να ενημερώσει σύντομα τα όργανα της εκκλησίας για το ζήτημα.

ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑ ΣΕ ΣΗΡΑΓΓΕΣ

Ο αλβανικός στρατός θα νοικιάσει ορισμένες από τις σήραγγες που είχαν κατασκευαστεί επί του κομμουνιστικού καθεστώτος σε αγρότες που θέλουν να ασχοληθούν με την καλλιέργεια μανιταριών. Οι ένοπλες δυνάμεις αποφάσισαν να παραχωρήσουν πέντε σήραγγες, επιφάνειας 1.500 τετραγωνικών μέτρων, που βρίσκονται στο Μπάμπρου, βόρεια των Τιράνων, σύμφωνα με μια ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικής Ανάπτυξης. Ο διαγωνισμός θα γίνει στις 18 Ιανουαρίου και η τιμή εκκίνησης για την ενοικίαση του χώρου για μια περίοδο 20 ετών ορίστηκε στα 350 ευρώ τον μήνα. Καθώς φοβόταν μια εισβολή, ο Εμβέρ Χότζα, ο ηγέτης της Αλβανίας από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι τον θάνατό του, το 1985, είχε διατάξει να κατασκευαστούν 700.000 καταφύγια καθώς και σήραγγες πολλών χιλιάδων χιλιομέτρων για την άμυνα της χώρας. Πολλά από αυτά τα καταφύγια έχουν τεθεί σήμερα στη διάθεση του υπουργείου Τουρισμού και Πολιτισμού που αναζητεί τρόπους για την τουριστική αξιοποίησή τους.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass