ΕΔΩΣΑΝ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Ραντεβού με μπλόκα στις 20 Γενάρη

* Στη Γυρτώνη το μπλόκο των Λαρισαίων και στο μέλλον …Τέμπη * 28 Ιανουαρίου πάνε Agrotika κι ακολουθεί η Αθήνα

Δημοσίευση: 15 Ιαν 2016 0:09

 

Του Γιώργου Ρούστα

Θερμό αναμένεται το επόμενο διάστημα, με τους αγρότες να παίρνουν θέσεις μάχης και να κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση σε φορολογικό και ασφαλιστικό. Όπως αποφάσισε χθες στο συνεδριακό κέντρο «Νικόλαος Γερμανός» στη Θεσσαλονίκη, η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων, η αρχή θα γίνει την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου, με μπλόκα που θα στηθούν σε καίρια σημεία, όπως εθνικές και κεντρικές οδούς, λιμάνια, και αεροδρόμια. Επόμενος σταθμός θα είναι το συλλαλητήριο που διοργανώνουν στις 28/1 στη Θεσσαλονίκη, κατά τα εγκαίνια της Agrotica, ενώ στη συνέχεια δεν αποκλείεται και νέα κάθοδος στην Αθήνα.

Η ανακοίνωση που εξέδωσαν τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής των φορέων των αγροτο-κτηνοτρόφων και αλιέων της Ελλάδας, μετά το πέρας της χθεσινής σύσκεψης αναφέρει τα εξής: Απορρίπτουμε το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό που έθεσε σε διαβούλευση η Κυβέρνηση, όσον αφορά τουλάχιστον τους αγροτο-κτηνοτρόφους και αλιείς για την κατάργηση του ΟΓΑ ως ασφαλιστικό Οργανισμό τους. Ζητάμε τη διατήρηση του ΟΓΑ ως ασφαλιστικό Οργανισμό των αγροτών, αφού απεμπλακεί από την ευθύνη παροχής σύνταξης στους ανασφάλιστους υπερηλίκους και μελετηθεί η αναμόρφωσή του, ώστε να εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα του. Επιμένουμε στα αιτήματα που είχαμε παραδώσει στην κυβέρνηση μετά τη μεγαλειώδη κινητοποίηση στην Αθήνα στις 18/11/2015 (Φορολογικό, ρύθμιση χρεών, απόδοση επιδοτήσεων κ.λ.π.) όπως και στη χάραξη εθνικής στρατηγικής για την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας της χώρας. Συμφωνήσαμε ακόμη να επιδιωχθούν συναντήσεις με εκπροσώπους άλλων κοινωνικών στρωμάτων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για ενημέρωση και πιθανό συντονισμό του αγώνα. Τέλος αποφασίσαμε από σήμερα Παρασκευή 15/1/2016 να ξεκινήσουν οι προεργασίες για κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα. Στις 20/1/2016 ημέρα Τετάρτη όλοι οι αγροτο-κτηνοτρόφοι και αλιείς βγαίνουν στους δρόμους συντεταγμένα με απόφαση των Οργανώσεών τους, με κλιμάκωση στις 28/1/2016 στη Θεσσαλονίκη. Δεν μας μένει άλλος δρόμος από τον αγώνα προκειμένου να αντιταχθούμε στο ξεκλήρισμά μας, αν η κυβέρνηση επιμείνει στα μέτρα που μας αφανίζουν».

ΣΤΗ ΓΥΡΤΩΝΗ ΤΟ ΜΠΛΟΚΟ ΤΩΝ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

Στη χθεσινή σύσκεψη συμμετείχαν, ως εκπρόσωποι της τοπικής Συντονιστικής Επιτροπής, οι νέοι αγρότες Φάνης Τραγάκης, Τριαντάφυλλος Τσινούλης, Παναγ. Καλογιάννης, Γιώργος Μαχάς, Λευτέρης Μαντζώνης, Στέλιος Μιχαλόπουλος και επικουρικά στο πλευρό τους βρέθηκε και ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Λαρισαίων αγροτών Χρήστος Σιδερόπουλος. Ακόμη ως εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγροτικών Θεμάτων (παράρτημα του Συνδέσμου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών) παραβρέθηκε στο προεδρείο ο Λαρισαίος Κώστας Σπανούλης. Το ραντεβού των Λαρισαίων αγροτών την προσεχή Τετάρτη θα δοθεί, εκτός απροόπτου, στη Γυρτώνη, ενώ συνεχίζονται με εντατικό ρυθμό οι περιοδείες των μελών της ΣΕ στα χωριά. Αύριο Σάββατο το πρωί θα πραγματοποιηθεί στον Πλατύκαμπο άτυπη σύσκεψη των μελών της Επιτροπής για να ρυθμιστούν οι τελευταίες λεπτομέρειες της εξόδου των τρακτέρ στην εθνική οδό και της παραμονής των αγροτών στους δρόμους.

Σε δηλώσεις του ο Χρήστος Σιδερόπουλος χαρακτήρισε το κλίμα που επικράτησε στην πανελλαδική σύσκεψη της Θεσσαλονίκης (καθώς παραβρέθηκαν μέχρι και Κρητικοί αγρότες) πολύ καλό, ενώ το ενθαρρυντικό ήταν η μεγάλη παρουσία νέων αγροτών, που δείχνουν δίψα για αγώνα και αποφασιστικότητα να μην αποχωρήσουν από τους δρόμους, αν δεν δικαιωθούν. Επίσης χθες αποφασίστηκε να μην γίνει καμία συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, πριν βγούν τα τρακτέρ στους δρόμους, γιατί όταν η κυβέρνηση δει τη δυναμική και τον παλμό των φετινών κινητοποιήσεων, τότε η διαπραγμάτευση με το Μαξίμου θα γίνει υπό διαφορετικές συνθήκες. Έχουμε προτάσεις, θέλουμε και να φορολογηθούμε, και να συνεισφέρουμε στη διάσωση του ασφαλιστικού συστήματος, αλλά προέχει η επιβίωση μας».

Αναφορικά με τη στάση που θα κρατήσουν οι αγρότες σε ενδεχόμενο μπλόκο της αστυνομίας στα τρακτέρ, πριν αυτά βγούνε στην εθνική, ο έμπειρος συνδικαλιστής ήταν λακωνικός, αλλά σαφής: «Δεν νομίζω ότι η αστυνομία έχει τόσες πολλές δυνάμεις που θα μπλοκάρει τη στρατιά των αγροτικών μηχανημάτων που θα διασπαστούν σε διάφορα σημεία του νομού».

Σύμφωνα με πληροφορίες πρόθεση των Λαρισαίων αγροτών είναι από την πρώτη στιγμή να ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση. Δεν είναι στις προθέσεις τους να παραμείνουν για καιρό στους δρόμους, κουνώντας μαντήλι στα διερχόμενα αυτοκίνητα και ήδη έχουν σχεδιάσει τη στρατηγική τους, αν εμποδιστούν από την αστυνομία να βρούνε άλλον τρόπο ή άλλα σημεία επί της ΠΑΘΕ, διακοπής της κυκλοφορίας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass