ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ 1000 ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΕΣΤΗΣΑΝ ΧΘΕΣ ΤΟ ΜΠΛΟΚΟ ΤΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ

Σε κλοιό τρακτέρ όλη η χώρα

* Μήνυμα Μπούτα στην κυβέρνηση να ασχοληθεί με τα προβλήματα * Δίωρος αποκλεισμός (12 μ.- 2 μ.μ.) σήμερα στα Τέμπη

Δημοσίευση: 22 Ιαν 2016 0:12 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Ιαν 2016 0:55

 

Του Γιώργου Ρούστα

Ένα από τα πολυπληθέστερα και μαχητικά μπλόκα που στήθηκαν φέτος στη χώρα είναι αυτό που δημιούργησαν από χθες το μεσημέρι στον κόμβο Νίκαιας, καταλαμβάνοντας και μέρος της ΠΑΘΕ χιλιάδες αγρότες της Θεσσαλίας, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων. Ο βασικός όγκος των τρακτέρ προήλθε από τον νομό Καρδίτσας (πάνω από 1000), ενώ τα πρώτα αγροτικά μηχανήματα που έφτασαν στην περιοχή ήταν από την επαρχία Φαρσάλων (περίπου 300). Το μήνυμα που έστειλε ο γνωστός αγροτοσυνδικαλιστής Βαγγέλης Μπούτας προς την κυβέρνηση είναι ότι «όσο πιο γρήγορα και σοβαρά ασχοληθεί με τα προβλήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς τόσο καλύτερα για την ίδια». Στόχος των αγροτικών Ομοσπονδιών είναι το μπλόκο της Νίκαιας να αποτελέσει την βάση όλων των λαϊκών στρωμάτων που αντιδρούν στην εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική, ώστε να την αντιπαλέψουν ενιαία. Σήμερα θα ληφθούν οι πρώτες αποφάσεις για το οργανωτικό κομμάτι της κινητοποίησης, αφού από την μία η παράταξη των τρακτέρ στους δρόμους, κι από την άλλη το στήσιμο των παραπηγμάτων που θα προστατεύουν τους αγρότες από το κρύο μονοπώλησε το ενδιαφέρον της οργανωτικής επιτροπής. Να σημειωθεί ότι το αποτέλεσμα της καθόδου των …μυρίων αγροτών στην εθνική οδό ήταν η διακοπή της κυκλοφορίας επί της ΠΑΘΕ και η διεξαγωγή της, μέσω Κιλελέρ.

Στο άλλο μεγάλο αγροτικό μέτωπο του νομού, στα Τέμπη, εκεί οι αγρότες αποφάσισαν να προχωρήσουν σήμερα Παρασκευή σε συμβολικό αποκλεισμό του δρόμου, από τις 12.00 έως τις 2.00 το μεσημέρι στο πλαίσιο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεών τους. Επίσης η Συντονιστική Επιτροπή απηύθυνε πρόσκληση και σε άλλες κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες (από αλιείς μέχρι οδηγούς φορτηγών) να συνταχθούν στο πλευρό τους, ώστε να δημιουργηθεί ένα κοινό μέτωπο, με βασικό αίτημα την απόσυρση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Υπενθυμίζεται ότι αύριο Σάββατο, στην κοιλάδα των Τεμπών αναμένονται και αγρότες από τη Μακεδονία (αν και η πρόσκληση ισχύει και προς όλα τα μπλόκα της χώρας), σε μια κοινή συνεδρίαση των Συντονιστικών Επιτροπών, ώστε τα Τέμπη να αποτελέσουν το σημείο αναφοράς όλης της χώρας των φετινών αγροτικών κινητοποιήσεων και να στείλει ηχηρό μήνυμα στην Κυβέρνηση, ότι φέτος δεν θα ξεμπερδέψει τόσο εύκολα με τους αγρότες.

ΝΙΚΑΙΑ

Τις άγριες διαθέσεις τους για μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση με το …καλημέρα, έδειξαν οι αγρότες που βρέθηκαν χθες το μεσημέρι στον κόμβο της Νίκαιας, καθώς από την πρώτη στιγμή που βρέθηκαν στην περιοχή, ο στόχος τους ήταν να πατήσουν εθνική οδό (ΠΑΘΕ) και να μπλοκάρουν την κυκλοφορία. Ο στόχος επιτεύχθηκε, αφού τα 1300 και πλέον τρακτέρ που συγκεντρώθηκαν στη Νίκαια επεκτάθηκαν σε τέτοια ακτίνα, που ήταν αδύνατη η διεξαγωγή της κυκλοφορίας μέσω του κεντρικού αυτοκινητόδρομου. Τα πρώτα τρακτέρ έφτασαν γύρω στις 2 το μεσημέρι από την επαρχία Φαρσάλων και λίγο αργότερα από την περιοχή του Πλατυκάμπου και της Αγιάς. Μέχρι να τακτοποιηθούν τα λαρισινά τρακτέρ, η Τροχαία μπλόκαρε τα αγροτικά μηχανήματα της Δυτικής Θεσσαλίας στη γέφυρα της Βιοκαρπέτ, ενώ η τελική διάταξη ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 5 το απόγευμα.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σε δηλώσεις του ο Βαγγέλης Μπούτας υποστήριξε ότι «οι αγρότες είναι αποφασισμένοι να μην επιστρέψουν στα χωριά τους, αν η κυβέρνηση δεν αποσύρει το ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο, αλλά και δεν σκύψει με άμεσες λύσεις στο μεγάλο πρόβλημα του κόστους παραγωγής». Κληθείς να σχολιάσει τις επόμενες κινήσεις του μπλόκου της Νίκαιας συνέστησε στους δημοσιογράφους «υπομονή», ενώ για το ενδεχόμενο να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα τόνισε χαρακτηριστικά: «Ας μας καλέσει και βλέπουμε…». Για μία ακόμη φορά εμφανίστηκε αρνητικός στο ενδεχόμενο σύμπλευσης με τα υπόλοιπα μπλόκα της Θεσσαλίας (Τέμπη, Μικροθήβες), καθώς «τις δύο πλευρές τις χωρίζει η ΚΑΠ. Δεν ακούμε καμία κουβέντα από τους συναδέλφους για τη μείωση -εδώ και δύο χρόνια- της τάξεως του 25% στις επιδοτήσεις που προβλέπει η ΚΑΠ. Δεν μας λένε τίποτα για το μνημόνιο και την ευρωπαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται στην ύπαιθρο. Λένε ότι ξεκληρίζεται ο πρωτογενής τομέας. Αυτός θα υπάρχει, θα καλλιεργούνται δηλαδή αγροτικά προϊόντα, αλλά η γη θα ανήκει στο μεγάλο κεφάλαιο κι εμείς θα είμαστε εργάτες που θα δουλεύουμε για ένα κομμάτι ψωμί. Εμείς αγωνιζόμαστε για τα συμφέροντα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Αυτοί για ποια συμφέροντα παλεύουν;»

Στο πλευρό του Βαγγέλη Μπούτα βρέθηκε και ο πρώην νομάρχης Καρδίτσας Βασίλης Αναγνωστόπουλος, ο οποίος ερωτηθείς για την οικουμενική παρουσία των αγροτών στην Νίκαια, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχουν αριστεροί και δεξιοί αγρότες. Υπάρχουν πεινασμένοι, αγανακτισμένοι αγρότες που δεν έχουν λόγο να γυρίζουν πίσω στα χωριά τους, αν δεν λάβουν απτές αποδείξεις από την κυβέρνηση ότι θα μπορέσουν να σπείρουν και να παραμείνουν στην θεσσαλική γη».

ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

*Στο πλευρό των αγροτών στον κόμβο της Νίκαιας βρέθηκε και πολυμελής αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, με επικεφαλής τον πρόεδρο Τάσο Τσιαπλέ, ενώ διαβάστηκε στους συγκεντρωμένους και σχετικό ψήφισμα συμπαράστασης.

Η ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΟ ΞΕΣΗΚΩΜΟ

Η Λαϊκή Ενότητα χαιρετίζει τις δυναμικές κινητοποιήσεις των αγροτών στα Τέμπη και συμπαραστέκεται στον δίκαιο αγώνα τους. Όπως αναφέρεται σε σχετική της ανακοίνωση «η Λαϊκή Ενότητα στάθηκε στο πλευρό τους από την αρχή με το ΟΧΙ στα εξοντωτικά μέτρα του 3ου μνημονίου, που μαζί ψήφισαν στις 14 Αυγούστου ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ και ΑΝΕΛ. Οι μικρομεσαίοι αγρότες έχουν συγκροτήσει ένα μεγάλο, ενιαίο, αγωνιστικό μέτωπο σε όλη την Ελλάδα, από την Κρήτη μέχρι τον Έβρο, ενάντια στα κυβερνητικά αντιαγροτικά μέτρα, κατά των μνημονίων, της κυβέρνησης και του μνημονιακού πολιτικού μπλοκ. Η Λαϊκή Ενότητα καλεί σε συμπόρευση με τους αγρότες, τους εργαζομένους, τους αυτοαπασχολουμένους, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους μικρομεσαίους των πόλεων, τη νεολαία, σε ένα κοινό και δυναμικό αγώνα».

ΚΚΕ (μ-λ)

«Στην αναμέτρηση αυτή οι αγρότες δεν πάνε με στόχο απλά και μόνο να διαμαρτυρηθούν. Πάνε για να αντισταθούν, να μπλοκάρουν και να ανατρέψουν την πολιτική που τους φτωχοποιεί και τους ξεκληρίζει. Δεν πάνε με στόχο απλά και μόνο να προβάλουν τα αιτήματά τους. Πάνε για να νικήσουν». Αυτά αναφέρει, μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση του το ΚΚΕ (μ-λ) και προσθέτει πως «αυτός πρέπει να είναι ο στόχος και όχι τα διάφορα κατεβατά από αιτήματα που μπερδεύουν, διασπούν και αποπροσανατολίζουν τους αγρότες. Να μην περάσουν, να μην φτάσουν καν στη Βουλή αυτά τα αντιαγροτικά μέτρα. Να μην αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές, να μην καταργηθεί το αφορολόγητο, να μην αυξηθεί η φορολόγηση, να μην καταργηθεί η επιδότηση στο αγροτικό πετρέλαιο κλπ Για ασφάλιση, σύνταξη, περίθαλψη για όλους. Με Μέτωπο Αντίστασης και Πάλης ενάντια σε παλιά και νέα μνημόνια, για την ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ».

ΤΕΜΠΗ

Σε συμβολικό αποκλεισμό του δρόμου στην κοιλάδα των Τεμπών, στο σημείο των πρώην διοδίων θα προχωρήσουν σήμερα Παρασκευή, από τις 12.00 έως τις 2.00 το μεσημέρι στο πλαίσιο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεών τους, οι αγρότες του νομού Λάρισας. Επίσης η Συντονιστική Επιτροπή απηύθυνε πρόσκληση και σε άλλες κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες (από αλιείς μέχρι οδηγούς φορτηγών) να συνταχθούν στο πλευρό τους, ώστε να δημιουργηθεί ένα κοινό μέτωπο, με βασικό αίτημα την απόσυρση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Ήδη χθες στο πλευρό των αγροτών των Τεμπών τάχθηκαν με την παρουσία και τις σχετικές δηλώσεις, εκπρόσωποι των χοιροτρόφων της Θεσσαλίας. Υπενθυμίζεται ότι αύριο Σάββατο, στην κοιλάδα των Τεμπών αναμένονται και αγρότες από τη Μακεδονία (αν και η πρόσκληση ισχύει και προς όλα τα μπλόκα της χώρας), σε μια κοινή συνεδρίαση των Συντονιστικών Επιτροπών, ώστε να ζητηθεί και επίσημα συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Στο μεταξύ το μπλόκο των Τεμπών ενισχύθηκε χθες με δεκάδες ακόμη τρακτέρ, τα οποία δεν μπόρεσαν λόγω του χιονιά να βγούνε στους δρόμους, την πρώτη μέρα της μαζικής εξόδου των συναδέλφων τους.

ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΘΕΣΤΟ

Το Δ.Σ. του Α.Σ. Θεσσαλών Τοματοπαραγωγών (ΘΕΣΤΟ) στηρίζει το δίκαιο αγώνα των αγροτών για επιβίωση και συνέχιση της καλλιέργειας και της αγροτικής παραγωγής της χώρας μας. Στο ψήφισμα του ο ΘΕΣΤΟ «τονίζει ότι η ληστρική επίθεση που επιχειρείται στον πρωτογενή τομέα στη χώρα μας είναι πρωτοφανής και θα έχει σαν αποτέλεσμα τον αφανισμό της αγροτικής τάξης. Γι’ αυτό καλούμε όλους τους Θεσσαλούς αγρότες και όχι μόνο, σε δυναμική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις».

ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΚΑΙ Ο Α.Σ. ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Το δρόμο του αγώνα αποφάσισαν και τα στελέχη του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου, μέλος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ).

Ο σύλλογος καλεί όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους να πάρουν μέρος στην κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Παρασκευή 22 Γενάρη στις 11 το πρωί στο χώρο της «Τούμπας» Τυρνάβου.

Σκοπός της κινητοποίησης είναι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι:

«να αντιπαλέψουν όλα τα νέα και τα παλαιά μέτρα, που θέλουν να τους επιβάλουν η Ε.Ε. και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά και τα άλλα κόμματα, που υποστηρίζουν αυτές τις πολιτικές, με τα οποία θα ξεκληριστούν οι μικρομεσαίοι αγρότες».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass