Αγροτικό Ημερολόγιο

Δημοσίευση: 22 Ιαν 2016 8:13

 

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Στο πλευρό των εξεγερθέντων αγροτών τάσσονται με κοινή τους ανακοίνωση οι γεωτεχνικοί φορείς, οι οποίοι υποστηρίζουν μεταξύ άλλων τα εξής: «Οι γεωτεχνικοί επιστήμονες, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι της χώρας δηλώνουμε την πλήρη αντίθεσή μας στην επικείμενη ψήφιση του νομοσχεδίου το οποίο αποτελεί την ταφόπλακα του γεωτεχνικού κλάδου. Το προσχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό σύστημα οδηγεί στην οικονομική και επαγγελματική μας εξόντωση. Με την εφαρμογή των προβλεπόμενων μέτρων –θα προκύψουν πληρωμές φόρων και εισφορών της τάξης του 90% έως 140%- και οι γεωτεχνικοί είναι δεδομένο πως δεν θα επιβιώσουν. Οι γεωτεχνικοί φορείς συμπαραστεκόμαστε στον δίκαιο αγώνα του αγροτικού κόσμου ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο. Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των αγροτών οι οποίοι με την εφαρμογή των μέτρων οδηγούνται μαθηματικά σε εξαφάνιση, καθώς είναι προφανές πως η πολιτική ηγεσία έχει βάλει στόχο να αφανίσει τον Έλληνα αγρότη και κτηνοτρόφο. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης «εμπαίζει» τον Έλληνα αγρότη καθώς από τη μία «στοχάζεται» να ορίσει τον ενεργό γεωργό και από την άλλη με τα απαράδεκτα, ληστρικά, φοροεισπρακτικά μέτρα θα δημιουργήσει σύντομα τον μη βιώσιμο αγρότη».

Την ανακοίνωση υπογράφουν το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. / παράρτημα Κ. Ελλάδος, ο Γεωπονικός Σύλλογος Λάρισας, ο Κτηνιατρικός Σύλλογος Λάρισας, ο Σύλλογος Επαγγελματιών Γεωπόνων Λάρισας και ο Σύλλογος Ελλήνων Σποροπαραγωγών και Σποροφύτων.

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ

Κρύο και χαμηλές θερμοκρασίες σημειώνονται τούτες τις μέρες στη θεσσαλική πεδιάδα, επηρεάζοντας κυρίως τα μπλόκα, όπου η πολύωρη παραμονή των αγροτών στους δρόμους καθίσταται δύσκολη. Όσον αφορά στις αγροτικές καλλιέργειες, στην παρούσα φάση μένουν ανεπηρέαστες. Αναλυτικότερα για σήμερα Παρασκευή στον νομό Λάρισας αναμένονται αραιές συννεφιές, που θα βαθμιαία θα αυξηθούν και πιθανό προς το τέλος της ημέρας να σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις στις ορεινές περιοχές. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -2 ως 5 Κελσίου. Ανάλογες καιρικές συνθήκες και το Σαββατοκύριακο, καθώς αναμένονται αραιές συννεφιές, τοπικά αυξημένες και πιθανό να σημειωθούν ασθενείς βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά και λίγα χιόνια στα ορεινά. Η θερμοκρασία θα συνεχίσει να κυμαίνεται σε χαμηλά νούμερα. Από τη Δευτέρα ο υδράργυρος θα ανέβει, καθώς η ηλιοφάνεια θα ζεστάνει κάπως τον καιρό. Ήλιο με δόντια θα έχουμε όλη την επόμενη εβδομάδα.

ΜΠΛΟΚΑ

Εντυπωσιακή όπως αναμενόταν είναι η συμμετοχή των Θεσσαλών αγροτών στις κινητοποιήσεις που είναι σε εξέλιξη σε Νίκαια, Τέμπη και Μικροθήβες, καθώς συνολικά τα αγροτικά μηχανήματα που έχουν μπλοκάρει την κυκλοφορία αγγίζουν τα 2.500, θυμίζοντας εποχές Βιοκαρπέτ. Αυτό που φαίνεται να ανησυχεί την κυβέρνηση δεν είναι πως θα υποχωρήσουν οι αγρότες από τους δρόμους, αλλά μήπως τα μπλόκα που έχουν στηθεί σε όλη τη χώρα αποτελέσουν το εφαλτήριο για έναν γενικότερο ξεσηκωμό όλων των επαγγελματικών τάξεων που θίγονται κυρίως από το ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο. Και επειδή οι αγρότες διαθέτουν μια μεγάλη εμπειρία στο πώς θα πιέσουν την κυβέρνηση, πολλοί είναι αυτοί που έχουν επενδύσει (και πολιτικά) στη σύγκρουση με την κυβέρνηση, με στόχο να μην περάσουν αυτά τα μέτρα. Στο μεταξύ μετά τα επεισόδια στην Κομοτηνή, εις βάρος του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, κάποιοι αγρότες που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ εισηγούνται στο ΥΠΑΑΤ τη μετάθεση της εκδήλωσης παρουσίασης του νομοσχεδίου για τους συνεταιρισμούς που έχει προγραμματιστεί την 1η Φεβρουαρίου στη Λάρισα. Όχι μόνο για να μην βρεθεί αντιμέτωπος ο υπουργός με το εξαγριωμένο πλήθος, αλλά γιατί μια σοβαρή προσπάθεια που γίνεται από την κυβέρνηση να θεσπίσει νέους κανόνες στο συνεταιριστικό κίνημα, θα περάσει σε δεύτερη μοίρα, μένοντας στη σκιά των μπλόκων. Όλα αυτά βέβαια στην περίπτωση που παραμένουν μέχρι τότε στους δρόμους οι αγρότες.

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

ΣΤΗΝ AGROTIKA

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας στο πλαίσιο του σχεδιασμού της για τη στήριξη του πρωτογενή τομέα και της μεταποίησης, έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες με σκοπό να κάνει γνωστά τα θεσσαλικά προϊόντα τα οποία έχουν ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα την ποιότητα, την τοπικότητα και προάγουν την πολιτιστική κληρονομιά. Έτσι λοιπόν θα συμμετάσχει για ακόμη μια χρονιά στην 26η AGROTICA - Διεθνή Έκθεση Γεωργικών Μηχανημάτων, Εξοπλισμού και Εφοδίων η οποία θα πραγματοποιηθεί από 28 Ιανουαρίου έως 31 του μήνα στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο της ΔΕΘ – HELEXPO στη Θεσσαλονίκη, με στόχο την προβολή των δραστηριοτήτων, την ανάδειξη του «Καλαθιού αγροτικών προϊόντων», παραγωγών και επιχειρήσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τη βελτίωση της αναγνωρισιμότητας και σε αγορές εκτός των ορίων της Περιφέρειας. Όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς και επιχειρήσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας των οποίων τα προϊόντα καλύπτουν τις προαναφερόμενες προδιαγραφές και επιθυμούν να συμπεριληφθούν στην παρουσίαση της Έκθεσης να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους μέχρι τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου συγκεντρώνοντας δείγματα από κάθε προϊόν. Τα δείγματα να αποσταλούν στις κατά τόπους ΔΑΟΚ.

ΝΕΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ

Παρατείνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ως την 1η Φεβρουαρίου η καταληκτική ημερομηνία υποβολής ενστάσεων για την προσωρινή κατανομή μηδενικών ή μειωμένων δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης, όπως αποφάσισε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, την επίσημη ανακοίνωση του οποίου αναμένουν οι ενδιαφερόμενοι.

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΤΕΥΤΛΑ

Αναρτήθηκε η αναλυτική ονομαστική κατάσταση πληρωμών και η κατάσταση των απορριπτόμενων, της Δράσης 2.3 (Β) «Ολοκληρωμένη Διαχείριση στην παραγωγή σακχαροτεύτλων» της 1ης πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος του 2ου έτους εφαρμογής( 2013 ), στη ΔΑΟΚ της ΠΕ Λάρισας. Το ποσό που θα λάβουν συνολικά οι δικαιούχοι ανέρχεται στα 24.556,04 ευρώ, ενώ περίοδος υποβολής των ενστάσεων λήγει σήμερα Παρασκευή 22 Ιανουαρίου.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟΝ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ

ΣΥΛΛΟΓΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

Εκλογοαπολογιστική ετήσια τακτική γενική συνέλευση του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 31 Ιανουαρίου στις 10:00 π.μ. στο ΓΕΩΤ.Ε.Ε./ παράρτημα Κεντρικής Ελλάδας (Καψούρη 4) στη Λάρισα. Σε περίπτωση, που δεν θα υπάρξει απαρτία, η Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί τελικά στις 7 Φεβρουαρίου με τα παρακάτω θέματα: Απολογισμός πεπραγμένων, οικονομικός απολογισμός, έκθεση Εξελεγκτικής Επιτροπής, έγκριση απολογισμών, αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέων οργάνων του Συλλόγου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass