4 ΝΕΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ:

Μείναμε στα χωριά και στα χωράφια. Μην καταδικάζετε την επιλογή μας…

* Συμμετέχουν για πρώτη φορά στα μπλόκα για «να έχουμε μέλλον», όπως λένε στην «Ε»

Δημοσίευση: 28 Ιαν 2016 5:02

Του Γιώργου Ρούστα

Είναι νέοι, μορφωμένοι, με δίψα για δουλειά και αποφασισμένοι να επενδύσουν στη μητέρα γη. Ωστόσο τα σχέδιά τους ανατράπηκαν τον τελευταίο καιρό, από τις κυβερνητικές προθέσεις να επέλθουν δυσβάσταχτες αλλαγές στη φορολογία και στο ασφαλιστικό σύστημα. Κι αρχίζουν να μετανιώνουν για τη συνειδητή επιλογή τους να επιστρέψουν στα χωριά τους και να συνεχίσουν αυτό που ξεκίνησαν οι γονείς τους. Την ενασχόληση με τη γεωργία.

Ο λόγος για 4 νέους αγρότες που συμμετέχουν για πρώτη φορά στις αγροτικές κινητοποιήσεις και έβγαλαν τα τρακτέρ τους στα Τέμπη, ενώνοντας τις φωνές διαμαρτυρίας τους με τις υπόλοιπες των συναδέλφων τους. Τους συναντήσαμε στο περιθώριο των συνελεύσεων που πραγματοποίησε χθες η Συντονιστική Επιτροπή και καταγράψαμε την ανησυχία και τον προβληματισμό τους τόσο για το μέλλον των κινητοποιήσεων, όσο για τον πρωτογενή τομέα γενικότερα.

Ο 43χρόνος Αποστόλης Ευαγγελόπουλος μετέχει στη Συντονιστική Επιτροπή των Τεμπών, ενώ στην περιοχή του στον Τύρναβο ασχολείται με τις δεντρώδεις καλλιέργειες. Κλήθηκε να εκπροσωπήσει την περιοχή του στη Σ.Ε. και παρότι άπειρος δέχτηκε, γιατί όλοι οφείλουν να αγωνιστούν, ανάλογα με τις δυνατότητές τους. Σχετικά με την πορεία των κινητοποιήσεων, ο κ. Ευαγγελόπουλος εξηγεί γιατί οι αγρότες είναι αποφασισμένοι να μην αποχωρήσουν από τα μπλόκα, αν δεν δικαιωθούν. «Διότι δεν θα έχει νόημα να επιστρέψουν στα χωράφια τους με άδεια χέρια, αφού δεν θα μπορούν να σπείρουν. Οι προτάσεις μας είναι ρεαλιστικές και αν ο πρωθυπουργός αποσύρει το ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο και συζητήσουμε από μηδενική βάση, θα διαπιστώσει ότι θέλουμε να συνεισφέρουμε στην εθνική προσπάθεια, αλλά δεν επιθυμούμε να θυσιαστούμε».

Από την πλευρά του ο 29χρόνος Δημήτρης Ταμπόσης, σπούδασε Γεωπονία στη Θεσσαλονίκη και αποφάσισε να ασχοληθεί με τα χωράφια της οικογένειάς του και κυρίως με τα αχλάδια. Μετέχει για πρώτη φορά σε αγροτικές κινητοποιήσεις και όπως δήλωσε στην «Ε» «αποφάσισε να βγει στους δρόμους, γιατί το μέλλον του προμηνύεται δυσοίωνο, εφόσον υλοποιηθούν όλα όσα σχεδιάζει η κυβέρνηση. Το θεωρώ άδικο να θυσιασθεί η ελληνική γεωργία γιατί η κυβέρνηση δεν μπορεί να λύσει τα δημοσιονομικά της προβλήματα».

Όσον αφορά στη μορφή των κινητοποιήσεων, δεν κρύβει τον προβληματισμό του για το ενδεχόμενο να κλείσουν επ΄αόριστον οι δρόμοι, αναφορικά με την αντίδραση της κοινωνίας. «Μέχρι στιγμής την έχουμε μαζί μας. Χρειάζονται προσεκτικοί χειρισμοί για να μην βρεθεί απέναντί μας».

Ο 28χρονος Νίκος Αρβανίτης σπούδασε Λογιστική στη Θεσσαλονίκη, αλλά η οικογένειά του τον έπεισε να ασχοληθεί με τα χωράφια. Εκείνος όχι μόνο το έπραξε, αλλά επέκτεινε τις καλλιέργειες και δραστηριοποιείται στα δέντρα με αχλάδια, ροδάκινα, σταφύλια κ.α. Σχετικά με τις φετινές κινητοποιήσεις ο νεαρός Νίκος διευκρινίζει ότι «οι αγρότες δεν θέλουν να αποφύγουν τη φορολογία ή τις ασφαλιστικές εισφορές, αλλά στο πλαίσιο του εφικτού. Αν καταβάλλουμε στο κράτος όλα όσα ζητά, δεν θα μας μείνουν χρήματα για να σπείρουμε. Ποιο το νόημα της προκαταβολής φόρου, για μία δραστηριότητα που δεν θα ξεκινήσει ποτέ;». Παραδέχεται επίσης ότι «δεν περίμενε ποτέ να φθάσει στο σημείο να βγει στον δρόμο διεκδικώντας τα αυτονόητα, δηλαδή την επιβίωσή του, όπως έπραξε πριν από χρονιά ο πατέρας του. Δεν υπάρχει όμως άλλος τρόπος αντίδρασης», δηλώνει και καταλήγει: «Αν τελικά περάσουν αυτά τα μέτρα, τότε θα αναγκαστώ να αναζητήσω κάποιους φίλους μου που ξενιτεύτηκαν, γιατί στη χώρα μου δεν υπάρχει προοπτική».

Ο 36χρόνος Βασίλης Σαρχώσης, ανιψιός του δημάρχου Τυρνάβου μας εξηγεί πού οφείλεται η φετινή μεγάλη παρουσία της επαρχίας Τυρνάβου στα μπλόκα. «Αφού η κυβέρνηση κατάφερε να βγάλει στους δρόμους μια δυναμική επαρχία, όπως είναι ο Τύρναβος, με δύο ισχυρούς συνεταιρισμούς, τον ΑΣΕΠΟΠ και το Οινοποιείο Τυρνάβου, τότε υπάρχει πρόβλημα. Ο Βασίλης αφού υιοθετεί πλήρως τους προβληματισμούς των συναδέλφων του, επεκτείνει το διεκδικητικό πλαίσιο και στα θέματα των συνεταιρισμών και ιδιαίτερα σε αυτό της φορολογίας. «Με την έναρξη του καθεστώτος διατήρησης βιβλίων εσόδων-εξόδων, περιμένω να πληρωθώ τον ΦΠΑ για τα προϊόντα που έδωσα στον Συνεταιρισμό, αλλά τα χρήματά μου παρακρατούνται στην Εφορία. Ούτε συμψηφισμό δέχονται. Αναρωτιέμαι σε ποιον κόσμο ζούνε αυτοί που νομοθετούν». Επίσης μετά το ρωσικό εμπάργκο, τα μήλα μας έμειναν αδιάθετα. Ξεκίνησε πέρυσι μέσω του προγράμματος de minimis η καταβολή κάποιου επιδόματος με τη σύμφωνη γνώμη της Ε.Ε. για να καλυφθούν οι απώλειες του εισοδήματος. Φέτος μάθαμε ότι δεν θα εισπράξουμε αυτά τα χρήματα, γιατί δεν υποβλήθηκε εγκαίρως ο ελληνικός φάκελος. Για τέτοιον σχεδιασμό μιλάμε».

Gallery άρθρου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass