ΚΟΜΒΙΚΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΜΠΛΟΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ - ΑΓΡΟΤΩΝ

Τα Τέμπη περιμένουν στο Μαξίμου

*Αλ. Τσίπρας στη Βουλή: «Ως τον Μάρτιο η Κάρτα του Αγρότη – με 14,5 ευρώ επιπλέον τον μήνα 400 χιλιάδες αγρότες θα πάρουν διπλάσια σύνταξη» *Υπέρ του συμψηφισμού επιδοτήσεων με τις οφειλές στον ΟΓΑ τάσσεται τώρα η ΝΔ

Δημοσίευση: 28 Ιαν 2016 4:14

 

ΑΘΗΝΑ, Του Γιώργου Μακρή

Σε μπλόκο – κλειδί που θα «ξεκλειδώσει» τη συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα με τους κινητοποιούμενους αγρότες αναδεικνύεται αυτό των Τεμπών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε» από αρμόδια κυβερνητική πηγή, από τις μη ανακοινώσιμες («υπόγειες») επικοινωνίες που υπάρχουν με μια σειρά μπλόκων, έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον για τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Ωστόσο, στο Μέγαρο Μαξίμου πριν ανάψουν το πράσινο φως για τη συνάντηση, θέλουν η αντιπροσωπεία των αγροτών να είναι όσο το δυνατόν πιο αντιπροσωπευτική. «Κι όταν λέμε αντιπροσωπευτική, εννοούμε να υπάρχει εκπρόσωπος από το μπλόκο των Τεμπών», διευκρίνιζε η ίδια πηγή επισημαίνοντας τη συμβολική κι όχι μόνο σημασία που έχει το συγκεκριμένο μπλόκο στην κινητοποίηση των αγροτών.

Για τον λόγο αυτό πιθανόν η συνάντηση του κ. Αλ. Τσίπρα με τους αγρότες να μην γίνει μεθαύριο Σάββατο όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός αλλά να μετατεθεί για την ερχόμενη εβδομάδα.

Όσον αφορά στο μπλόκο της Νίκαιας, στην κυβέρνηση θεωρούν «μαξιμαλιστικό» το πλαίσιο των αιτημάτων του. «Κάποιοι θέλουν αφορολόγητο 30.000 ευρώ; Αν είναι να το πάμε παραπάνω για να το αντιμετωπίσουμε χιουμοριστικά...», δήλωσε χαρακτηριστικά χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Τρύφωνας Αλεξιάδης.

ΚΑΡΤΑ ΑΓΡΟΤΗ

Στο μεταξύ, την ενεργοποίηση της Κάρτας του Αγρότη έως το τέλος Μαρτίου και την κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τους συνεταιρισμούς την ερχόμενη εβδομάδα, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας μιλώντας προχθές στη Βουλή.

«Στο πρώτο τρίμηνο του 2016 θα έχουμε ολοκληρώσει τη διαδικασία θέσπισης της τραπεζικής κάρτας του αγρότη, η οποία θα συνδεθεί και θα έχει ως πιστωτικό όριο τις ενισχύσεις του κάθε αγρότη.

Αυτήν την εβδομάδα κατατίθεται το σχέδιο νόμου για το νέο πλαίσιο λειτουργίας του συνεργατισμού, μετά το γνωστό φιάσκο σπατάλης και χρεοκοπίας στη λειτουργία του συνεταιριστικού κινήματος, του συνεταιριστικού χώρου, με συνέπεια ακόμα και η ΠΑΣΕΓΕΣ να είναι σήμερα σε διαδικασία εκκαθάρισης», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και αναφερόμενος στο ασφαλιστικό των αγροτών επισήμανε:

«Η βασική σύνταξη του ΟΓΑ σήμερα είναι 158 ευρώ. Το 2026 θα είναι μηδέν, εάν δεν γίνει μεταρρύθμιση. Με τη δική μας μεταρρύθμιση αντικαθίσταται το μηδέν του 2026 ή το 158 ευρώ σήμερα με την εθνική σύνταξη των 384 ευρώ.

Για να δούμε όμως τι σύνταξη θα έπαιρνε η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών, οι 400 και πλέον χιλιάδες σε σύνολο 645 χιλιάδων που σήμερα βρίσκονται στην τρίτη ασφαλιστική κατηγορία, η οποία έχει ξεκινήσει να μετράει από το 1998. Ξέρουμε όλοι ότι σε δύο χρόνια, όσοι είναι σήμερα στην τρίτη κατηγορία, θα είναι στην τέταρτη. Η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών λοιπόν σε δύο χρόνια, όταν και θα αρχίζουν να καταβάλλονται οι εισφορές με βάση τη δική μας μεταρρύθμιση, θα κατέβαλλαν –αν δεν κάνουμε τη μεταρρύθμιση- 1.065 ευρώ ετησίως για ασφαλιστικές εισφορές. Εμείς με τη μεταρρύθμιση θα τους επιβαρύνουμε με 1.238 ετησίως, δηλαδή 14,5 ευρώ περισσότερα τον μήνα. Πράγματι, είναι μια επιβάρυνση. Δεν λέω ότι τα 14,5 ευρώ επιπλέον, όταν έχουμε τόσες επιβαρύνσεις, δεν είναι μια επιβάρυνση. Προσέξτε, όμως, τι αντάλλαγμα θα έχουν: Θα πάρουν σχεδόν διπλάσια σύνταξη της τάξης των 580 ευρώ, αν λάβουμε υπ’ όψιν μας για έναν μέσο αγρότη με εικοσιπενταετία. Με δύο λόγια, το παράδειγμα ενός αγρότη που σήμερα είναι 57 χρονών και θα βγει σε σύνταξη το 2026, σε δέκα χρόνια από τώρα, θα δίνει από το 2018 και μετά 14,5 ευρώ παραπάνω, αλλά το 2026 θα πάρει σύνταξη 580 ευρώ και όχι 200 ευρώ που θα έπαιρνε, εάν δεν γίνει η μεταρρύθμιση».

ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΣ

Εξάλλου, «τον συμψηφισμό των οφειλόμενων εισφορών στον ΟΓΑ, για τον τελευταίο χρόνο μόνο, με τις αγροτικές επιδοτήσεις», πρότεινε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass