ΑΠΟ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΦΠΑ ΚΑΙ ΦΟΡΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΜΕΧΡΙ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΕΛΓΑ

Τα μπλόκα φέρνουν πληρωμές στους αγρότες

* Ευνοϊκή αντιμετώπιση στο φορολογικό και το ασφαλιστικό μόνο των 275 χιλιάδων κατά κύριο επάγγελμα αγροτών αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο υπουργός Ε. Αποστόλου

Δημοσίευση: 05 Φεβ 2016 0:39

 

ΑΘΗΝΑ, Του Γιώργου Μακρή

Την επιτάχυνση μιας σειράς πληρωμών προς τους αγρότες αλλά και την ευνοϊκότερη αντιμετώπιση στο φορολογικό και το ασφαλιστικό μόνο των 275 χιλιάδων κατά κύριο επάγγελμα αγροτών προτίθεται να ανακοινώσει σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλης Αποστόλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ομιλία του σήμερα στη Βουλή, στη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης 15 βουλευτών του ΚΚΕ, ο κ. Ε. Αποστόλου αναμένεται να προαναγγείλει ότι επιταχύνονται σύμφωνα με ενημέρωση από το Υπουργείο Οικονομικών οι επιστροφές των οφειλόμενων από το Δημόσιο (από το ΦΠΑ μέχρι τον φόρο πετρελαίου), ώστε παράλληλα με τον ΕΛΓΑ που θα καταβάλλει από τα μέσα του Φεβρουαρίου και κάθε μήνα μέχρι τον Ιούνιο αποζημιώσεις 20 με 25 εκατ. ευρώ για τις ζημιές του πρώτου εξαμήνου του 2015, και τον ΟΠΕΚΕΠΕ που θα ολοκληρώσει στο πρώτο τετράμηνο τις υπολειπόμενες πληρωμές της ενιαίας ενίσχυσης, να υπάρχει η απαραίτητη τη συγκεκριμένη περίοδο ρευστότητα για αγρότες και κτηνοτρόφους.

Επιπρόσθετα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αναμένεται να ανακοινώσει την απόφαση της κυβέρνησης να υπάρξει ευνοϊκότερη αντιμετώπιση αυτών που είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες σε σχέση με εκείνους που έχουν αγροτική δραστηριότητα και εισόδημα, αλλά η βασική τους απασχόληση είναι άλλη. Η ευνοϊκότερη αντιμετώπιση θα αφορά και το ασφαλιστικό και το φορολογικό, αλλά και άλλα ζητήματα, όπως η μοριοδότηση για συμμετοχή στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο κ. Ε. Αποστόλου αναμένεται να επισημάνει πως αυστηροποιούνται οι προϋποθέσεις για να θεωρείται κάποιος κατά κύριο επάγγελμα αγρότης. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να αντλεί τουλάχιστον το 50% του εισοδήματός του από τον αγροτικό τομέα, να απασχολείται επαγγελματικά στην εκμετάλλευσή του τουλάχιστον κατά 30% του συνολικού ετήσιου χρόνου εργασίας και να είναι ασφαλισμένος στον ΟΓΑ.

Όσοι έχουν τις παραπάνω προϋποθέσεις, θα εντάσσονται στο Μητρώο των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών. Από τους 750.000 παραγωγούς που κάνουν κάθε χρόνο αίτηση ενιαίας ενίσχυσης εκτιμάται ότι στο Μητρώο των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών θα ενταχθούν περί τις 275.000 αγρότες.

Για την ορθή λειτουργία του Μητρώου, καθώς και για την επίλυση όλων των δυσλειτουργιών που έχουν εντοπιστεί μέχρι τώρα, θα υπάρξει ηλεκτρονική διασύνδεση μεταξύ του Μητρώου και του συστήματος ΟΣΔΕ και οι συναλλαγές του αγρότη με τις υπηρεσίες δεν θα απαιτούν πλέον κανένα έγγραφο.

ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΗ

Ο κ. Ε. Αποστόλου πρόκειται στην ομιλία του να εξειδικεύσει και την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τη θεσμοθέτηση της «κάρτας του αγρότη», ως εργαλείο για το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί.

Η «κάρτα του αγρότη» θα συνδεθεί και θα έχει ως πιστωτικό όριο την ενιαία ενίσχυση που δικαιούται ο κάθε αγρότης. Με το συγκεκριμένο χρηματοδοτικό εργαλείο ο αγρότης θα μπορεί να προεισπράττει όλο τον χρόνο έναντι των ενισχύσεων που δικαιούται, από το τραπεζικό ίδρυμα της προτίμησής του, με χαμηλό επιτόκιο, χρήματα που του είναι απαραίτητα για την αγορά εφοδίων και τη χρηματοδότηση εν γένει της δραστηριότητάς του.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης βρίσκεται σε διαδικασία διαπραγμάτευσης με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών για την έκδοση κι η διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Μαρτίου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass