Αγροτικό Ημερολόγιο

Δημοσίευση: 05 Φεβ 2016 8:19

 

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ

Αλλαγή του σκηνικού του καιρού από σήμερα, καθώς οι αλκυονίδες μέρες που περάσαμε την τρέχουσα εβδομάδα ανήκουν στο παρελθόν. Έτσι στον Νομό Λάρισας σήμερα Παρασκευή αναμένονται συννεφιές και θα σημειωθούν βροχές στα πεδινά και χιόνια στα ορεινά. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 ως 11 βαθμούς Κελσίου. Μάλιστα το λιμεναρχείο Βόλου εξέδωσε χθες ανακοίνωση, με την οποία ενημερώνει τους ψαράδες ότι σήμερα οι άνεμοι θα φθάσουν και τα 9 μποφόρ. Το Σαββατοκύριακο ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος, με λίγες συννεφιές, αυξημένες το πρωί. Τη Δευτέρα στο Νομό ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος, με λίγες συννεφιές που βαθμιαία θα αυξηθούν και πιθανό να βρέξει προς το τέλος της ημέρας. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 ως 13 βαθμούς Κελσίου. Την Τρίτη στη Θεσσαλία αναμένονται συννεφιές και θα σημειωθούν τοπικές βροχές στα πεδινά και λίγα χιόνια στα ορεινά. Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί ασθενείς και η θερμοκρασία σε πτώση (9 ως 11 βαθμούς Κελσίου). Την Τετάρτη αναμένονται αραιές συννεφιές τοπικά αυξημένες, οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς και η θερμοκρασία αμετάβλητη (9...11 βαθμούς Κελσίου).

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΗΝ AGROTIKA

Δυναμικό «παρών» έδωσε η Περιφέρεια Θεσσαλίας στη φετινή 26η AGROTICA 2016, με το περίπτερό της να αποτελεί πόλο έλξης και χώρο συνάντησης παραγωγών και επιχειρηματιών απ’ όλη τη χώρα. Το περίπτερο ήταν πλούσιο σε τοπικά θεσσαλικά προϊόντα (αχλάδια, μήλα, ακτινίδια), ελιές, όσπρια, βότανα, φυτικά αρωματικά, βιολογικά αλλά και μεταποιημένα (μαρμελάδες, κομπόστες, τουρσιά, χυμοί, χαλβάς, ταχίνι), λάδι και εξαίρετης ποιότητας θεσσαλικά κρασιά. Παράλληλα υπήρχε παρουσίαση προϊόντων ζωικής προέλευσης, γαλακτοκομικών, τυροκομικών και αλλαντικών καθώς επίσης και προϊόντων μελισσοκομίας. Πλήθος κόσμου, που επισκέφθηκε το περίπτερο, ενημερώθηκε από τους ίδιους τους παραγωγούς τόσο για τον τρόπο καλλιέργειας όσο και για τη διάθεση των προϊόντων τους στην ευρύτερη αγορά. Επιπρόσθετα διοργανώθηκε ημέρα γευσιγνωσίας στην οποία προσφέρθηκαν θεσσαλικά προϊόντα όπως γαλακτοκομικά, όσπρια, αλλαντικά, μαγειρεμένα με θεσσαλικές συνταγές συνδυασμένα άριστα μεταξύ τους, συνοδευόμενα με ποιοτικά θεσσαλικά κρασιά. Η προσέλευση του κόσμου ήταν μαζική και το περίπτερο της Περιφέρειας Θεσσαλίας συγκέντρωσε το ενδιαφέρον χιλιάδων επισκεπτών, ενώ αρκετοί ήταν εκείνοι που ζήτησαν πληροφορίες για συνεργασία με τους φορείς των προϊόντων. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπήρχαν αντιπροσωπευτικά προϊόντα από τις τέσσερις περιφερειακές ενότητες της Θεσσαλίας.

ΚΑΙ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

Ημέρα «έκτακτης ανάγκης για τον αγροτικό κόσμο» με νέες μεγάλες κινητοποιήσεις σε όλη τη Γαλλία ορίσθηκε η χθεσινή Πέμπτη, όπου στη Βρετάνη συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις που έχουν ξεκινήσει ήδη από την περασμένη εβδομάδα. Οι Γάλλοι από την Τρίτη συνεχίζουν να μπλοκάρουν δρόμους και αρτηρίες σε διάφορες περιοχές, όπως στην πόλη Σεν Λο, όπου άδειασαν σανό, λαχανικά και άλλα προϊόντα έξω από δημόσιες υπηρεσίες. Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι μόνο αν υπάρξει πανευρωπαϊκός ξεσηκωμός των αγροτών, ίσως ιδρώσει το αυτί των αρμοδίων στις Βρυξέλλες.

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ, ΗΜΕΡΙΔΑ

ΚΑΙ ΕΚΔΡΟΜΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΩΝ

Έκτακτη Γενική Συνέλευση συγκαλεί την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου, στις 6 μ.μ., στο Επιμελητήριο Λάρισας (ισόγειο- Παπακυριαζή 44), ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Λάρισας με θέματα: Γνωριμία με το νέο Δ.Σ., ενημέρωση (εκδηλώσεις-σεμινάρια -γιορτές), υποβληθείσες προτάσεις μελών προς συζήτηση και ελεύθερη συζήτηση, δυνατότητα υποβολής προτάσεων. Επίσης ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Νομού Λάρισας, διοργανώνει ημερίδα δύο μέρες νωρίτερα, δηλαδή την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου και ώρα 14:30 με θέμα: «Διαχείριση μελισσοκομείου για προϊόντα μέλισσας και αντιμετώπιση βασικών ασθενειών του μελισσιού». Ομιλητής είναι ο καθηγητής Μελισσοκομίας Βασίλης Λιάκος. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ, στο 2ο χλμ. Λάρισας - Κοζάνης, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων. Τέλος, ο Σύλλογος διοργανώνει εκδρομή στο Pleven της Βουλγαρίας στις 12 - 14 Φεβρουαρίου 2016, όπου θα διεξαχθεί η βαλκανική έκθεση μελισσοκομικού εξοπλισμού και εφοδίων. Το κόστος ανά άτομο είναι 140 ευρώ (περιλαμβάνονται μεταφορά και δυο διανυκτερεύσεις με πρωινό) στο «Balkan Hotel». Όποιος ενδιαφέρεται να συμμετέχει μπορεί να τηλεφωνεί στο τηλ.: 2410-257100.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟΝ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ

ΣΥΛΛΟΓΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

Εκλογοαπολογιστική ετήσια τακτική γενική συνέλευση του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου στις 10:00 π.μ. στο ΓΕΩΤ.Ε.Ε./ παράρτημα Κεντρικής Ελλάδας (Καψούρη 4) στη Λάρισα, με τα παρακάτω θέματα: Απολογισμός πεπραγμένων, οικονομικός απολογισμός, έκθεση Εξελεγκτικής Επιτροπής, έγκριση απολογισμών, αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέων οργάνων του Συλλόγου. Ήδη συγκροτήθηκαν τα ψηφοδέλτια τριών παρατάξεων (Δημοκρατική Κίνηση Γεωπόνων, Δημοκρατική Συμπαράταξη Γεωπόνων και η Γεωπονική Ενωτική Κίνηση) με υποψηφίους τόσο για τη διοίκηση όσο και την Ομοσπονδία (ΠΟΣΓ).

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΣΠΟΡΟΥΣ

Πρωτόκολλο συνεργασίας υπεγράφη πρόσφατα ανάμεσα στον Σύλλογο Ελλήνων Σποροπαραγωγών και Σποροφύτων και στην Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Γενετικής Βελτίωσης, το οποίο προβλέπει τα ακόλουθα: Την αμοιβαία πληροφόρηση και ενημέρωση για τις τάσεις και τις εξελίξεις στους τομείς της Γενετικής, Βελτίωσης, Βιοτεχνολογίας και παραγωγής φυτικού πολλαπλασιαστικού υλικού. Τη διαρκή επικοινωνία συμβουλευτική και επίλυσης ζητημάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τη συνεργασία με στόχο την εκπόνηση ερευνητικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Τη διεξαγωγή κοινών εκδηλώσεων, συμποσίων, σεμιναρίων και συνεδρίων. Την ενημέρωση για τα τεκταινόμενα που αφορούν στη δημιουργία ή και στην κυκλοφορία νέων ποικιλιών φυτικών ειδών. Την αξιοποίηση και απασχόληση των νέων ερευνητών σε εταιρίες του κλάδους που ανήκουν στο Σύλλογο Ελλήνων σποροπαραγωγών (ΣΕΣΣΠ). Ο Σύλλογος Ελλήνων Σποροπαραγωγών και Σποροφύτων εκπροσωπεί το μεγαλύτερο κομμάτι της ελληνικής σποροπαραγωγής, με 42 επιχειρήσεις - μέλη που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή σπόρων χορτοδοτικών και πρωτεϊνούχων φυτών, δημητριακών, την παραγωγή σπόρου και σποροφύτων λαχανικών.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass