Αγροτικό Ημερολόγιο

Δημοσίευση: 19 Φεβ 2016 5:25
Πολλές και ευρηματικές οι αφίσες που κυκλοφορούν στα αγροτικά μπλόκα Πολλές και ευρηματικές οι αφίσες που κυκλοφορούν στα αγροτικά μπλόκα

 

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ

Συννεφιασμένος, με τοπικές βροχές κατά διαστήματα θα είναι ο καιρός σήμερα και το σαββατοκύριακο, ενώ από Δευτέρα οι Αλκυονίδες μέρες επιστρέφουν με υψηλές θερμοκρασίες. Πρόσκαιρα όμως, αφού από Τετάρτη το κρύο επανέρχεται.

Για σήμερα Παρασκευή στον Νομό Λάρισας αναμένονται αρχικά συννεφιές και πιθανό να σημειωθούν τοπικές βροχές. Γρήγορα όμως ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση. Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί, στρεφόμενοι σε βόρειους ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 ως 17 βαθμούς Κελσίου. Το Σάββατο αναμένονται αραιές συννεφιές, που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς. Την Κυριακή θα υπάρξουν αρχικά συννεφιές και πιθανό να σημειωθούν τοπικές βροχές. Γρήγορα όμως ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση. Από Δευτέρα ο καιρός βελτιώνεται, ενώ η θερμοκρασία θα καταγράψει άνοδο (19-22 βαθμούς Κελσίου), όπως και την Τρίτη (21-24 βαθμούς Κελσίου). Από Τετάρτη το κρύο επιστρέφει, καθώς η μέγιστη θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 12-13 βαθμούς Κελσίου, αλλά δεν θα υπάρξουν ιδιαίτερα καιρικά φαινόμενα.

ΑΙΤΗΜΑΤΑ

Εκτός από τα κλασικά και επείγοντα αιτήματα που προβάλλουν αυτές τις μέρες στα μπλόκα οι αγρότες, (κόστος παραγωγής, ασφαλιστικό-φορολογικό με οικονομικούς συντελεστές), υπάρχουν και κάποια άλλα, τα οποία χαρακτηρίζονται από κάποιους εξίσου σημαντικά. Καταγράφοντάς τα, με τη βοήθεια αναγνωστών αλλά και προτάσεων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, τα συνοψίζουμε στα εξής: Αποτελεσματικό δίκτυο εφαρμοσμένης αγροτικής έρευνας για εξυπηρέτηση αγροτών, λειτουργία γεωργικών εφαρμογών και με πειραματικούς-αποδεικτικούς αγρούς, μαζική εκπαίδευση για αγρότες και εισαγωγή μαθήματος «Πρωτογενούς παραγωγής», εμπορία αγροτικών προϊόντων από αγρότες (Αγορές Αγροτών-δημοπρατήρια), στήριξη συλλογικών δραστηριοτήτων (Συνεταιρισμοί, Ομάδες Παραγωγών, ΚοινΣΕπ), αναστροφή της καταστροφικής ηλικιακής κατανομής των αγροτών, στήριξη αγροτικής επιχειρηματικότητας (Επιμελητήρια ή/& Αγροτικά Επιμελητήρια), εθνική αγροτική πολιτική με στόχο την αυτάρκεια της ελληνικής κοινωνίας, προστασία των μέσων αγροτικής παραγωγής (Χρήσεις γης και νερού, Ελληνικοί σπόροι) δημιουργία χρηματοπιστωτικών εργαλείων της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας.

ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ

Προβληματισμός επικρατεί στις τάξεις των παραγωγών για τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν και οι οποίες δεν ευνοούν την ορθή ανάπτυξη των σιτηρών και την ανθοφορία των δέντρων. Έτσι οι βροχές του Σαββατοκύριακου (αν θα είναι αρκετές) χαρακτηρίζονται ευεργετικές από τους σιτοπαραγωγούς, ενώ οι αγρότες των δέντρων, κυρίως στις επαρχίες Αγιάς και Τυρνάβου ανησυχούν από τις υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν και θα ακολουθήσουν, καθώς σε περίπτωση παγετού, τότε τα δέντρα θα καούν. Κατά τ‘ άλλα αυτές τις μέρες οι αγρότες ασχολούνται με τη λίπανση (ζιζανιοκτονία) των σιτηρών και τον προγραμματισμό των εαρινών καλλιεργειών (σπορά καλαμποκιού, ηλίανθου, βιομηχανική ντομάτα, βαμβάκι).

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

Όπου φτωχός και η μοίρα του, αφού εκτός από τα παιχνίδια του καιρού, οι αγρότες βρίσκονται αντιμέτωποι και με την οικονομική δυστοκία. Όπως είναι γνωστό συνολικά οι οφειλές προς τους αγρότες από περιβαλλοντικά προγράμματα, πληρωμές πρασινίσματος, ενιαίας ενίσχυσης και από βιομηχανίες για τεύτλα και ντομάτα ανέρχονται σε 1,5 δισ. ευρώ. Και φυσικά όταν πληρωθούν, τα χρήματα θα είναι άτοκα. Από την πλευρά του ο υπουργός ΑΑΤ κ. Βαγγέλης Αποστόλου υποσχέθηκε στη Βουλή πληρωμές στα μέσα Φεβρουαρίου, συνολικού ύψους 50 εκατ. ευρώ, αλλά λογικά αυτές θα γίνουν μέχρι τέλος του μήνα, οπότε αναμένεται να πληρωθούν μικρά υπόλοιπα ενιαίας ενίσχυσης από εκκρεμότητες του 2014. Μαζί με κάποια άλλα ποσά από συνδεδεμένες, το συνολικό ύψος των πληρωμών μέσα στον μήνα δεν θα ξεπεράσει τα 30 - 35 εκατομμύρια ευρώ.

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Την Πρωταπριλιά (!) θα αναρτήσει στην ηλεκτρονική του σελίδα ο ΟΠΕΚΕΠΕ τον πίνακα των τελικών αποτελεσμάτων των δικαιωμάτων των παραγωγών. Θα ακολουθήσει η εκτύπωσή τους από την πλευρά των δικαιούχων και μετά από λίγες μέρες θα ανοίξει η φόρμουλα και για τη μεταβίβαση των δικαιωμάτων. Μέχρι τότε οι δηλώσεις ΟΣΔΕ θα παραμείνουν στο ψυγείο.

ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑ

Με το περσινό μπάτζετ των 18.363.755,70 ευρώ και αλλαγές ανά περιφέρεια, η δακοκτονία του 2016, όπως εγκρίθηκε με απόφαση Μπόλαρη. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, «υπογράφηκε για την άμεση έναρξη των διαδικασιών του προγράμματος συλλογικής καταπολέμησης του δάκου της ελιάς το ελαιοκομικό έτος 2016, εισήγηση κατανομής πιστώσεων για κάλυψη δαπανών (προσωπικού, εργολάβων ψεκασμού και παγιδοθεσίας, κ.τ.λ.) σύμφωνα με το συνημμένο πίνακα και βάσει του διαθέσιμου προϋπολογισμού. Για τον νομό Λάρισας το ποσό που αντιστοιχεί ανέρχεται σε 447.000 ευρώ και για τον νομό Μαγνησίας 597.000 ευρώ.

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Κισσάβου-Ελασσόνας σε συνεργασία με την υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Λάρισας και το Μελισσοκομικό Κέντρο Θεσσαλίας διοργανώνει επίσκεψη – παρουσίαση για μαθητές των Δημοτικών Σχολείων του Δήμου Ελασσόνας. Η επίσκεψη – παρουσίαση έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα που αφορούν στη συνεισφορά της μέλισσας στην επικονίαση και στο περιβάλλον γενικότερα. Τα σχολεία μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή ενός ή περισσοτέρων τμημάτων αξιοποιώντας ώρες της ευέλικτης ζώνης διαθεματικών δραστηριοτήτων ή αξιοποιώντας μια εκπαιδευτική επίσκεψη. Η κάθε παρουσίαση θα έχει διάρκεια 2 ώρες (θα γίνουν δύο ή τρεις παρουσιάσεις, στις 25 Φεβρουαρίου, ώρες 09:00-14:00, στις εγκαταστάσεις του ΚΠΕ στην Ελασσόνα, στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης). Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να δηλώσουν συμμετοχή έως σήμερα Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου, στο email kpe.elassonas@gmail.com και στο fax του ΚΠΕ 24930-29570. Για πληροφορίες στο τηλ του ΚΠΕ 24930-29571. Στην παρουσίαση θα συμμετέχει και ο Σύλλογος Μελισσοκόμων Ελασσόνας.

ΆΔΕΙΕΣ ΦΥΤΕΥΣΗΣ ΑΜΠΕΛΟΥ

Οι άδειες φύτευσης οινάμπελων από μετατροπή δικαιωμάτων χρησιμοποιούνται μόνο από τον δικαιούχο και δεν μεταβιβάζονται ενώ θα έχουν διάρκεια τρία έτη, σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο που εξέδωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πάνω στο οποίο θα στηρίζεται η διαχείριση του αμπελουργικού δυναμικού από το 2016.

ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ

- Μέχρι τις 30 Απριλίου, παρατείνεται η προθεσμία για αιτήσεις ένταξης στα Προγράμματα Ενεργητικής Προστασίας του ΕΛΓΑ που αφορούν ενισχύσεις για την αγορά και εγκατάσταση αντιχαλαζικών δικτύων, αντιβρόχινες μεμβράνες και ανεμομείκτες, σύμφωνα με απόφαση του Οργανισμού.

- Μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου καλούνται οι γεωτεχνικοί να υποβάλουν ηλεκτρονικά τη Δήλωση Συνέχισης Άσκησης Γεωτεχνικού Επαγγέλματος προκειμένου να προβούν στην ανανέωση της αντίστοιχης Βεβαίωσης και την παραλαβή της ηλεκτρονικά, όπως διευκρινίζει με ανακοίνωσή του το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο.

- Από τις 6 Μαρτίου καλούνται να υποβάλουν τις δηλώσεις εφαρμογής οι δικαιούχοι βιολογικής γεωργίας για την πενταετία, αμειψισποράς για την πρώτη πρόσκληση, νιτρικών για την πενταετία και ολοκληρωμένης καπνού για την πρώτη πρόσκληση, προκειμένου κατόπιν να πληρωθούν για τις δεσμεύσεις του 2015 -όταν και εφόσον υπάρχουν τα σχετικά κονδύλια. Αντίστοιχα, από τις 4 Απριλίου μπορούν να καταθέσουν δήλωση εφαρμογής του έτους 2015, οι δικαιούχοι αμειψισποράς σε καπνοπαραγωγικές περιοχές για τη δεύτερη πρόσκληση, ολοκληρωμένης διαχείρισης καπνού για τη δεύτερη και τρίτη πρόσκληση και ολοκληρωμένης τεύτλων για τη δεύτερη πρόσκληση.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass