Αγροτικό Ημερολόγιο

Δημοσίευση: 18 Μαρ 2016 8:09

 

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ

Ένα μικρό διάλειμμα του Μάρτη... Γδάρτη, αρκετό όμως για να συνέλθει ο θεσσαλικός κάμπος από το χειμωνιάτικο σκηνικό που επικράτησε τις προηγούμενες μέρες (με αρκετές βροχές και χαμηλές θερμοκρασίες) αναμένεται τις επόμενες μέρες. Ευκαιρία για τους εκτιμητές του ΕΛΓΑ να προχωρήσουν στην καταγραφή ζημιών, αλλά και για τα χωράφια να στεγνώσουν. Έτσι από σήμερα Παρασκευή στον Νομό Λάρισας ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος με λίγες τοπικές συννεφιές, οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 ως 15 βαθμούς Κελσίου. Το Σαββατοκύριακο ο καιρός θα είναι αίθριος και η θερμοκρασία θα ανέβει κάπως (9 με 19 βαθμούς Κελσίου). Η καλοκαιρία θα συνεχιστεί και όλη την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ μέρα με τη μέρα ο υδράργυρος θα ανεβαίνει και θα φθάσει μέχρι και 26 βαθμούς. Από την Πέμπτη όμως, 24 Μαρτίου οι συννεφιές επιστρέφουν, ενώ δεν αποκλείεται να σημειωθούν και ορισμένες πρόσκαιρες βροχές.

Πάντως ο φετινός Ιανουάριος ήταν ο πιο θερμός από το 1880, αλλά και ο Φεβρουάριος ο θερμότερος που έχει καταγραφεί ποτέ. Προφανώς, πρόκειται για έναν ασυνήθιστα ζεστό χειμώνα ειδικότερα για το βόρειο ημισφαίριο. Πιθανό ότι όλο το 2016 θα αποδειχθεί έτος-ρεκόρ από άποψη θερμοκρασίας. Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία σε ξηρά και θάλασσα (13 βαθμούς Κελσίου) ήταν 1,04 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο του 20ού αιώνα για τον μήνα Ιανουάριο, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας-ΝΟΑΑ (ΗΠΑ). Η NASA λέει ότι o Ιανουάριος του 2016 συνεχίζει ένα «σερί» 371 συνεχόμενων μηνών, με θερμοκρασίες πάνω από το μέσο όρο. Και αυτό θα πρέπει να ανησυχεί ιδιαίτερα όσους ασχολούνται με τη γεωργία.

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

Υπεγράφη χθες και θα σταλεί σήμερα για επεξεργασία στον ΟΠΕΚΕΠΕ η ΚΥΑ για την καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης σε σκληρό σίτο, ψυχανθή, κτηνοτροφικά φυτά και σπαράγγια. Επομένως από Δευτέρα θα φθάσει η λίστα των δικαιούχων στην Τράπεζα και τα χρήματα θα είναι διαθέσιμα εκτός απροόπτου από το βράδυ της Δευτέρας ή Τρίτη. Θα ακολουθήσουν μέσα στον μήνα οι πληρωμές της συνδεδεμένης σε τεύτλα και περί τα τέλη του μήνα στο βαμβάκι (μην συμπέσει μόνο με την Πρωταπριλιά και ακολουθήσουν τα σχετικά αστεία).

ΣΥΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ

ΤΑ ΜΠΛΟΚΑ ΤΟΥ ΜΠΟΥΤΑ

Σε απολογιστική σύσκεψη, του 40ήμερου αγώνα στα μπλόκα καλεί τα 68 μπλόκα που ταυτίζονταν με το διεκδικητικό πλαίσιο της Νίκαιας, η Πανελλαδική Επιτροπή σήμερα Παρασκευή 18 Μάρτη, στη 1 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, (Εργατικής Πρωτομαγιάς 6). Στη σύσκεψη θα ληφθούν μέτρα για την οργάνωση της καθόδου των αγροτών, με λεωφορεία, στην Αθήνα, την ημέρα που η κυβέρνηση θα φέρει το ασφαλιστικό για ψήφιση στη Βουλή, καθώς της αγροτικής συμμετοχής στην 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση. Θα παρθούν επίσης αποφάσεις για τον προγραμματισμό της αγωνιστικής δράσης των μικρομεσαίων αγροτών που μετά τα μπλόκα, συνεχίζεται με διάφορες μορφές και τον συντονισμό της από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΟΥ ΚΙΛΕΛΕΡ

Την Κυριακή 20 Μαρτίου στις 11:00 στον χώρο του μνημείου του Κιλελέρ θα πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις μνήμης των 106 χρόνων, από την εξέγερση των Θεσσαλών Αγροτών το 1910, που συνδιοργανώνουν η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο Δήμος Κιλελέρ. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης προβλέπει στις 11:00 άφιξη επισήμων, στις 11:30 επιμνημόσυνη δέηση, καλωσόρισμα του δημάρχου Κιλελέρ κ. Αθανάσιου Νασιακόπουλου. Χαιρετισμούς εκπροσώπων Ένωσης Νέων Αγροτών Λάρισας, Συνεταιριστικών Οργανώσεων Θεσσαλίας, Συνεταιριστικών και Συνδικαλιστικών Κεντρικών Οργανώσεων (ΠΑΣΕΓΕΣ), χαιρετισμοί Πολιτικών Κομμάτων, ομιλία περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνου Αγοραστού, ομιλία του εκπροσώπου της κυβέρνησης, που όπως όλα δείχνουν δεν θα είναι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγ. Αποστόλου, αλλά πιθανότατα ο γενικός γραμματέας του ΥΠΑΑΤ.

ΠΙΚΡΗ Η ΓΛΥΚΙΑ ΖΑΧΑΡΗ;

Διαβεβαιώσεις ότι μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί η εξόφλησή τους για το προϊόν που παρέδωσαν στην ΕΒΖ την περυσινή σεζόν, ενώ μέχρι το τέλος του μήνα θα πληρωθούν και τη συνδεδεμένη εισέπραξαν οι εκπρόσωποι των τευτλοκαλλιεργητών από τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου κατά τη συνάντηση που είχαν προ ημερών στην Αθήνα. Επίσης ο κ. Σταθάκης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Α΄Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, Γιάννη Δελή προανήγγειλε «μείωση κοστολογίου, αποπληρωμή τευτλοπαραγωγών εντός 3 ημερών από τη στιγμή που θα εγκριθεί το σχέδιο αναδιάρθρωσης και πώλησης των δυο εργοστασίων ζάχαρης στη Σερβία». Από την πλευρά του ο κ. Αποστόλου αφού ενημέρωσε τους παραγωγούς ότι μέχρι τέλος Μαρτίου θα πληρωθούν τη συνδεδεμένη ενίσχυση που ανέρχεται στα επίπεδα των 53 ευρώ ανά στρέμμα και ότι κατά τη νέα προγραμματική περίοδο θα μπορούν να ενταχθούν στο Πρόγραμμα Πιστοποίησης Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, τους κάλεσε να στηρίξουν την τευτλοκαλλιέργεια που αποτελεί τη βασικότερη προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα της βιομηχανίας». Από την άλλη την παραίτησή του από τη θέση του αντιπροέδρου της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ΑΕ, υπέβαλε την Τετάρτη ο Δημήτρης Γιαννακίδης, διαφωνώντας με το σχέδιο βιωσιμότητας της εταιρίας που προωθείται. «Διαφωνώ κάθετα με βασικές πτυχές του επιχειρησιακού πλάνου και συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά πώληση περιουσιακών στοιχείων της ΕΒΖ και κυρίως με την εκποίηση των δύο θυγατρικών που διατηρεί στη Σερβία», επισήμανε χαρακτηριστικά. Ως ακόμα μια αρνητική εξέλιξη για το μέλλον της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, χαρακτηρίζουν την παραίτηση Γιαννακίδη οι εργαζόμενοι της εταιρίας.

ΟΙ ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΓΑ

Η 31η Μαρτίου 2016 είναι η καταληκτική ημερομηνία για την εμπρόθεσμη καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών για το 2015, όπως ανακοίνωσε ο ΕΛΓΑ, ο οποίος αναφέρει ότι θα πρέπει να κατατεθούν τα αντίστοιχα ποσά στον ειδικό λογαριασμό του ΕΛΓΑ στην Τράπεζα Πειραιώς, με κωδικό ΜΠ 715, έτσι ώστε να λάβουν οι παραγωγοί της αποζημιώσεις που δικαιούνται. Όσοι παραγωγοί έχουν δηλώσει αριθμό κινητού τηλεφώνου, θα λάβουν, τις αμέσως επόμενες ημέρες, γραπτό μήνυμα με το οποίο θα ενημερωθούν για το ακριβές ποσό της οφειλόμενης ασφαλιστικής εισφοράς. Ακόμη ο ΕΛΓΑ επισημαίνει πως όσοι παραγωγοί είχαν εξουσιοδοτήσει τον ΕΛ.Γ.Α. να προβεί σε χρέωση του τραπεζικού τους λογαριασμού και δεν διαπιστώσουν κινήσεις χρέωσης από τον ΕΛ.Γ.Α. στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς ή όσοι παραγωγοί είχαν επιλέξει την απευθείας κατάθεση ως τρόπο εξόφλησης και δεν λάβουν γραπτό μήνυμα, θα πρέπει να επικοινωνούν με το 1540 προκειμένου να ενημερωθούν για το ακριβές ποσό της οφειλόμενης ασφαλιστικής τους εισφοράς έτους 2015.

ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΜΕΣΩΝ

ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Την έγκριση αιτήσεων για 81 αγροτεμάχια φυσικών και νομικών προσώπων για επιχορήγηση εγκατάστασεων αντιχαλαζικών διχτυών, συνδυαστικών εγκαταστάσεων (αντιχαλαζικού διχτυού και αντιβροχικής μεμβράνης) καθώς και αντιπαγετικών ανεμιστήρων, αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛ.Γ.Α. Το συνολικό ποσό έγκρισης επιχορήγησης, που βαρύνει αποκλειστικά τον προϋπολογισμό του ΕΛ.Γ.Α, ανέρχεται στα 796.323 ευρώ, και αφορά φυσικά και νομικά πρόσωπα από 13 Περιφερειακές Ενότητες όλης της επικράτειας, που διαπιστώθηκε ότι πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις ένταξης στο πρόγραμμα επιχορήγησης μέσων Ενεργητικής Προστασίας. Από το παραπάνω ποσό των 796.323 ευρώ της έγκρισης, για εγκατάσταση των μέσων των Μέτρων 2 και 3 το ποσό ανέρχεται στα 781.503 ευρώ, ενώ για εγκατάσταση αντιπαγετικών ανεμιστήρων (Μέτρο 1) το ποσό ανέρχεται στα 14.820 ευρώ. Το ποσοστό επιχορήγησης και των 3 μέτρων ανέρχεται στο 60% της δαπάνης της εγκατάστασης που επιλέγει ο παραγωγός. Σε κάθε περίπτωση ο Οργανισμός, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στη σημασία της πρόληψης από τα καιρικά φαινόμενα παραμένει ανοιχτός σε προτάσεις φορέων και παραγωγών που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην επιπλέον βελτίωση του Προγράμματος Ενεργητικής Προστασίας. Οι αιτήσεις για ένταξη στο πρόγραμμα επιχορήγησης μέσων ενεργητικής προστασίας μπορούν να υποβάλλονται μέχρι 30 Απριλίου 2016.

ΑΠΟ ΚΤΕΟ

ΤΑ ΨΕΚΑΣΤΙΚΑ

Μέχρι τις 26 Νοεμβρίου 2016 θα πρέπει να έχουν περάσει έστω και μία φορά από τους Σταθμούς Επιθεώρησης Εξοπλισμού Εφαρμογής Γεωργικών Φαρμάκων τα ψεκαστικά τους μηχανήματα οι ιδιοκτήτες τους, με τις ΔΑΟΚ να υπενθυμίζουν ότι μόνο από εξουσιοδοτημένους Σταθμούς μπορούν οι χρήστες να λάβουν το απαραίτητο σήμα καταλληλότητας (κάτι σαν ΚΤΕΟ), όπως ανακοίνωσε πρόσφατα η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Λάρισας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass