Ακάρεα χτύπησαν της ελιές σε Μαγνησία, Λάρισα και Φθιώτιδα

Δημοσίευση: 18 Μαρ 2016 11:25

 

Στους νομούς Μαγνησίας Λάρισας, και Φθιώτιδας τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται έντονες προσβολές της νεαρής βλάστησης και αργότερα των ανθοφόρων οφθαλμών και καρπών από τα σκωληκόμορφα ακάρεα.

Τα ακάρεα τον χειμώνα είναι κρυμμένα στην κάτω επιφάνεια των φύλλων και διαχειμάζουν κάτω από τις τρίχες των φύλλων. Την άνοιξη μετακινούνται προς την νεαρά βλάστηση και τις σχηματιζόμενες ανθοταξίες όπου και αναπτύσσουν μεγάλους πληθυσμούς κυρίως λίγο πριν την άνθηση της ελιάς.

Συμπτώματα: Οι προσβολές από τα ακάρεα προκαλούν παραμορφώσεις των φύλλων, στενώσεις εγκολπώσεις και βαθουλώματα.

Στα προσβεβλημένα από τα ακάρεα φύλλα παρατηρούνται κίτρινες κηλίδες στην άνω επιφάνεια των και μικρά εξογκώματα στην κάτω καθώς και φυλλόπτωση όταν συνυπάρχουν πολλά ακάρεα μαζί.

Η προσβολή από ακάρεα κατά την περίοδο σχηματισμού των ανθοφόρων οφθαλμών και της άνθησης προκαλεί μείωση των ανθοφόρων οφθαλμών και οδηγεί στην ξήρανση και πτώση των ταξιανθιών.

Οι προσβολές στους καρπούς εμφανίζονται κατά τα πρώτα στάδια της ανάπτυξης τους. Τα ακάρεα βρίσκονται σε μεγάλους πληθυσμούς κάτω από τους κάλυκες και γύρο από τον μίσχο των καρπών.

Οι προσβεβλημένοι καρποί όταν είναι μικροί μαυρίζουν και πέφτουν ενώ οι μεγάλοι παραμορφώνονται.

Συστάσεις:

1) Για την καταπολέμηση των ακάρεων αυτών κι επειδή δεν υπάρχουν εγκεκριμένα -εξειδικευμένα σκευάσματα, συνίσταται επέμβαση με κατάλληλα για την καλλιέργεια θερινά ορυκτέλαια όταν η νέα βλάστηση έχει φθάσει τα 6-8 εκατοστά. Σημειώνεται ότι μια τέτοια επέμβαση καταπολεμά ταυτόχρονα τις προνύμφες κοκκοειδών και άλλων ομοπτέρων εντόμων που δραστηριοποιούνται αυτή την εποχή.

2) Κρίσιμη εποχή για την καταπολέμηση των ακάρεων είναι το τελευταίο δεκαήμερο πριν την ανθοφορία (όταν οι ανθοφόροι οφθαλμοί είναι κλειστοί). Είναι η εποχή που τα ακάρεα δημιουργούν μεγάλους πληθυσμούς και ο δεύτερος κρίσιμος χρόνος επέμβασης μετά την πτώση των πετάλων κατά τον σχηματισμό των νεαρών καρπών.

 

ΠΡΟΣΟΧΗΣε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής και τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηριάσεων.

ΠΕΡ/ΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass