ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΒΖ- ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΟΡΙΣΜΟΣ ΝΕΟΥ Δ.Σ.

Κατάληψη στο Ζαχάρεως από απλήρωτους τευτλοπαραγωγούς

Δημοσίευση: 05 Απρ 2016 0:18

 

Σε επ' αόριστον κατάληψη του εργοστασίου της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ΑΕ (ΕΒΖ) στο Λάρισα, όπως συνέβη και στο Πλατύ προχώρησαν χθες το πρωί τευτλοπαραγωγοί του νομού Λάρισας, διαμαρτυρόμενοι για το γεγονός ότι δεν έχουν πληρωθεί για τη σοδειά που παρέδωσαν στην καμπάνια του 2015. Η κατάληψη θα συνεχιστεί και σήμερα, παρουσία αγροτικών μηχανημάτων, ενώ η Επιτροπή Αγώνα καλεί όλους τους τευτλοπαραγωγούς να συγκεντρωθούν σήμερα στο εργοστάσιο Ζαχάρεως, για να πιέσουν στη δρομολόγηση εξελίξεων. Οι παραγωγοί δεν επιτρέπουν να βγει από το εργοστάσιο κανένα φορτηγό, παγώνοντας ουσιαστικά την πώληση της ζάχαρης και κάθε διαδικασία τροφοδοσίας της αγοράς.

Όπως είναι γνωστό, ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης καθώς ο πρόεδρος της βιομηχανίας αλλά και δύο ακόμα μέλη του διοικητικού συμβουλίου υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους (οι οποίες έγιναν αποδεκτές), εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο τη διαφωνία τους με το προωθούμενο από την Τράπεζα Πειραιώς σχέδιο αναδιάρθρωσης. Τα εναπομείναντα μέλη στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας έχουν τη δυνατότητα να συνεδριάσουν, αλλά δεν έχουν τη δυνατότητα να υπογράψουν έγγραφα που απαιτούνται προκειμένου να προχωρήσει το σχέδιο που ενέκρινε η πιστώτρια τράπεζα για το μέλλον και την πορεία της βιομηχανίας. Από την πλευρά της η τράπεζα είναι διατεθειμένη να χρηματοδοτήσει με 12 εκατ. ευρώ σε πρώτη φάση την εταιρία, χρήματα που όμως θα δοθούν σε δύο δόσεις (5+7 εκατ. ευρώ) αντί για 15 εκατ. ευρώ που είχαν ζητηθεί αρχικά. Με τα χρήματα αυτά θα πραγματοποιηθεί και η εξόφληση των τευτλοπαραγωγών, τουλάχιστον για ένα μεγάλο μέρος των οφειλομένων από τις παραδόσεις τεύτλων της προηγούμενης χρονιάς.

Κι ενώ οι τευτλοπαραγωγοί ακόμη δεν έχουν πληρωθεί για την περσινή χρονιά και είναι σε εξέλιξη η καλλιέργεια της φετινής, καμία δέσμευση από την πλευρά της ΕΒΖ ή του ΥΠΑΑΤ που να καθησυχάζει τους παραγωγούς δεν υπάρχει στον ορίζοντα.

Η ταχύτητα δρομολόγησης των διαδικασιών ορισμού νέου διοικητικού συμβουλίου κρίνεται επιτακτική προκειμένου να εισρεύσουν τα πρώτα χρήματα στα ταμεία της εταιρίας, δεδομένου ότι θα απαιτηθεί περίπου άλλο ένα 20ήμερο, μέχρι να συγκληθεί η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων, η οποία θα κληθεί να επικυρώσει την ομόφωνη απόφαση, που θα πρέπει, στο μεταξύ να έχει λάβει η διοίκηση της ΕΒΖ, αποδεχόμενη την προκριθείσα πρόταση σχεδίου εξυγίανσης, που περιλαμβάνει τη μεταφορά στον κύριο πιστωτή της ζαχαροβιομηχανίας των ακινήτων που δεν αξιοποιεί η ΕΒΖ, πλην δηλαδή των μονάδων σε Ορεστιάδα, Σέρρες και Πλατύ Ημαθίας, την πώληση των δύο θυγατρικών στη Σερβία, για τις οποίες υπάρχουν δύο προτάσεις που κινούνται στα επίπεδα των 25 εκατ. ευρώ, περικοπή μισθολογικού κόστους κατά τουλάχιστον 30%, καθώς και την αναδιάρθρωση των δανείων ύψους περίπου 150 εκατ. ευρώ.

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass