ΕΝΩ ΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ

Με το βλέμμα στραμμένο στο Πάσχα και τους εμπόρους…

* Ένα οδοιπορικό της «Ε» στα λαρισινά κοπάδια λίγο πριν τη «μάχη του οβελία»

Δημοσίευση: 16 Απρ 2016 0:10

 

ΚΑΡΥΑ ΟΛΥΜΠΟΥ

Του Κώστα Τσόλα

Βρισκόμαστε στη Μεγάλη Τεσσαρακοστή και το Πάσχα πλησιάζει με τους πολίτες να προετοιμάζονται για τις γιορτινές μέρες. Παρά το γεγονός ότι η ανεργία καλπάζει και μάλιστα στον θεσσαλικό χώρο περισσότερο από άλλες περιοχές της χώρας, οι πολίτες, άλλοι φτωχικά και άλλοι πλουσιοπάροχα, ετοιμάζονται για το γιορτινό τραπέζι και τον πασχαλινό οβελία.

Για να φτάσει όμως το πασχαλινό αρνί ή κατσίκι στη σούβλα την Κυριακή του Πάσχα κάποιοι άνθρωποι όλο το χρόνο δουλεύουν κάτω από αντίξοες συνθήκες, παγωνιά το χειμώνα, καύσωνα και ξηρασία το καλοκαίρι. Αυτοί είναι οι κτηνοτρόφοι οι οποίοι συνεχίζουν την παράδοση χρόνων και οικογενειακά φροντίζουν το κοπάδι τους.

Η «Ε» χθες ξεκίνησε το οδοιπορικό από τα χορτολίβαδα του τέως Δήμου Αμπελώνα στην περιοχή Τσακίρι – Γκουνταμάνι φτάνοντας στο οροπέδιο της Σκαμνιάς – Καρυάς σε υψόμετρο 1.000 περίπου μέτρων από τη θάλασσα. Οι κτηνοτρόφοι αγωνιούν καθημερινά για τις τιμές του γάλακτος αλλά και για την τιμή που θα καθοριστεί για τα αμνοερίφια για το Πάσχα. Οικοδεσπότης ο φιλόξενος πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Σκαμνιάς Ολύμπου κ. Κώστας Μωραΐτης ο οποίος θλίβεται από την εικόνα στην περιοχή με τα λιγοστά πλέον κοπάδια αιγοπροβάτων όταν μόλις πριν είκοσι χρόνια βοσκούσαν στο οροπέδιο κάτω από τις επιβλητικές κορυφογραμμές του Ολύμπου πάνω από 30.000 αιγοπρόβατα.

Στην ανηφορική μας πορεία στα χαμηλά στο χορτολίβαδο Τσακίρι συναντήσαμε τον 71χρονο κτηνοτρόφο από τον Αμπελώνα και Σαμαριναίο κ. Μιχάλη Ζιάγκα με μετακινούμενο κοπάδι το οποίο συνολικά, με τα γεννημένα φτάνει σήμερα τα 1.000 ζωντανά.

Ο κ. Μιχάλης Ζιάγκας (φωτ.) έχει τρεις γιους οι οποίοι πασχίζουν και δουλεύουν στο μεγάλο κοπάδι το οποίο σε λίγες μέρες θα μετακινηθεί στη Σαμαρίνα, μάλιστα ο ένας από αυτούς είναι σπουδαστής και κτηνοτρόφος μαζί.

Λίγες μέρες πριν το Πάσχα η πιο συνηθισμένη ερώτηση του δημοσιογράφου στον κτηνοτρόφο δεν είναι άλλη από: Πόσο θα πουλήσετε και πόσο θα αγοράσουμε τον οβελία από το κρεοπωλείο για το Πάσχα; Ο κ. Ζιάγκας έμπειρος κτηνοτρόφος είχε την απάντηση έτοιμη: Μη ρωτάτε εμάς, τους εμπόρους να ρωτήσετε.

Ο κ. Ζιάγκας ολιγαρκής όπως όλοι οι παλιοί κτηνοτρόφοι δεν ζητάει πολλά, απλά τα αυτονόητα, δηλαδή ό,τι δικαιούνται από την πολιτεία να τους τα δίνει, όπως παραδείγματος χάρη οι επιδοτήσεις του 2015 οι οποίες καθυστερούν ακόμα να δοθούν.

Ανηφορίζοντας από το λιβάδι Τσακίρι και διαβαίνοντας το Γκουνταμάνι την κορυφογραμμή του Κάτω Ολύμπου με υψόμετρο στην κορυφή 1.417 μέτρα μπροστά μας προβάλλει το οροπέδιο Σκαμνιάς – Καρυάς με κύριες παραγωγές την πατάτα και τα σιτηρά.

Εκεί συναντήσαμε τον 40χρονο κτηνοτρόφο κ. Σάκη Γκουλέτσα με το κοπάδι του, πάνω από 400 γίδια, να τα βόσκει στα ριζά του βουνού. Πολύτεκνος και μαζί του όλη η οικογένεια, η σύζυγός του Μαρία και τα πέντε παιδιά του, ο Κώστας, η Ιωάννα, η Ευαγγελία, η Νικολέτα και Ελένη. Η δουλειά μοιρασμένη, περιφρούρηση του κοπαδιού μαζί με τα επτά σκυλιά, τα οποία δείχνουν άγρια, αλλά όταν ο τσοπάνης τα φέρει κοντά και μυρίσουν τον άγνωστο μέχρι τότε επισκέπτη αμέσως γίνονται φίλοι. Πρωί – βράδυ αρμεγή, οι πιο έμπειροι της οικογένειας αρμέγουν, οι μικρότεροι βαρούν στρούγκα και μετά πάλι βοσκή.

Παιδιά τα οποία παράλληλα με τη δουλειά φοιτούν στο δημοτικό και το Γυμνάσιο Καρυάς Ολύμπου.

Μιλώντας με αισιοδοξία στην «Ε» ο Καρυώτης κτηνοτρόφος κ. Σάκης Γκουλέτσας είπε: «είμαι κτηνοτρόφος τρίτης γενιάς, μεγάλωσα μέσα στο μαντρί, εδώ στον Όλυμπο, από τη φύση μου είμαι αισιόδοξος άνθρωπος και γι’ αυτό αψήφησα τα θέλγητρα της μεγάλης πόλης όπως είναι η Λάρισα και έμεινα στο χωριό. Μαζί με τη σύζυγό μου Μαρία κάναμε μια πολυμελή και αγαπημένη οικογένεια. Μένω κτηνοτρόφος στον τόπο μου ωστόσο δεν μπορώ να μην αναφερθώ στην πολιτεία και την αδιαφορία προς τον κλάδο μας ιδιαίτερα σε εμάς που κρατάμε τα ορεινά χωριά ζωντανά και τα σχολεία να έχουν παιδιά. Λίγα ή πολλά αυτά που δικαιούμαστε. Οφείλει η πολιτεία να μας τα δίνει έγκαιρα για να μπορούμε να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας».

Σε ό,τι αφορά στο Πάσχα και πάλι από εμάς οι έμποροι θα πάρουν τα ερίφια πάμφθηνα ενώ ο καταναλωτής θα το πληρώσει ακριβά".

Στο ίδιο πνεύμα και η παρέμβαση του προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Σκαμνιάς Ολύμπου κ. Κώστα Μωραΐτη ο οποίος και εκείνος από την πλευρά του σημειώνει με έμφαση ότι πρέπει το ελληνικό κράτος να στηρίξει έμπρακτα τον πρωτογενή τομέα και ιδιαίτερα την κτηνοτροφία, ώστε οι κτηνοτρόφοι να μείνουν στον τόπο τους και να μην μαραζώσει η ελληνική ύπαιθρος και ειδικότερα τα ορεινά χωριά.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass