ΓΕΩΤΕΕ ΚΑΙ ΡΕΝΑ ΚΑΡΑΛΑΡΙΩΤΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΠΡΩΗΝ ΕΘΙΑΓΕ

Συμφωνούν με ανταλλαγή αντί παραχώρησης

* Σήμερα η υπογραφή της σύμβασης- Διευκρινίσεις από τον διευθυντή Ινστιτούτου Βιομηχανικών Φυτών

Δημοσίευση: 12 Ιουλ 2016 11:00

 

Στο δημαρχείο Λάρισας σήμερα το απόγευμα αναμένεται να πέσουν οι υπογραφές για τη δωρεάν παραχώρηση 220 στρεμμάτων που βρίσκονται στον χώρο του Ινστιτούτου Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών Λάρισας (βόρεια της οδού Θεοφράστου, στη συνοικία Αβέρωφ) για 25 χρόνια (με δυνατότητα επέκτασης για άλλα 10 χρόνια) από το ΥΠΑΑΤ στη δημοτική αρχή, παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου. Στο δημαρχείο Λάρισας αναμένεται να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας εργαζόμενοι του Ινστιτούτου που αντιδρούν στην προοπτική της παραχώρησης, επικαλούμενοι υποβάθμιση του ερευνητικού τους έργου, κυρίως στο θέμα της σποροπαραγωγής. Με εκπροσώπους των εργαζομένων στο Ινστιτούτο συναντήθηκαν χθες τόσο οι διοικήσεις του ΓΕΩΤΕΕ και του Γεωπονικού Συλλόγου, όσο και η επικεφαλής της αντιπολίτευσης στον Δήμο Λαρισαίων Ρένα Καραλαριώτου.

ΓΕΩΤΕΕ και Γεωπονικός Σύλλογος υποστηρίζουν πως «πιθανή παραχώρηση εκτάσεων χωρίς ανταλλαγή ισάξιας έκτασης, η οποία ανταλλαγή μάλιστα θα έπρεπε να προηγείται της οποιασδήποτε παραχώρησης, δυσχεραίνει το έργο του Ινστιτούτου Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών Λάρισας και υποβαθμίζει την έρευνα κάτι που φυσικά μας βρίσκει αντίθετους».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Ρένα Καραλαριώτου, η οποία σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως «η ενδεχόμενη αξιοποίηση, προς όφελος της πόλης μέρος των εκτάσεων αυτών είναι θετική, εφόσον όμως διασφαλιστεί η ανταλλαγή των συγκεκριμένων εκτάσεων με άλλες δημοτικές εκτάσεις, ίσης γεωργικής αξίας, ούτως ώστε να εξασφαλιστεί και το σημαντικό ερευνητικό έργο του Ινστιτούτου, προς όφελος των αγροτών και της αγροτικής ανάπτυξης». Ακόμη η επικεφαλής της παράταξης «Λάρισα Νέα Αρχή» διευκρινίζει ότι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν μεν ομόφωνη, αλλά για το θέμα συζήτησαν και έλαβαν αποφάσεις μόνο τρεις δημοτικές παρατάξεις (τρεις απουσίαζαν, εκ των οποίων και η παράταξή της). Κατηγορεί δε τη δημοτική αρχή, για «περίεργη... βιασύνη με την οποία σπεύδει να ολοκληρώσει την παραχώρηση».

Από την πλευρά του ο τακτικός ερευνητής, διευθυντής Ινστιτούτου Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών Δρ. Χρίστος Τσαντήλας με επιστολή του στην «Ε» υποστηρίζει –με αφορμή και το χθεσινό ρεπορτάζ- ότι «δεν υπάρχει Σύλλογος Εργαζομένων του Ινστιτούτου Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών Λάρισας και ότι η αποκαλούμενη εκπρόσωπος των εργαζομένων εκφράζει τον εαυτό της και μόνο.

ΧΡ. ΤΣΑΝΤΗΛΑΣ: Η ΑΛΗΘΕΙΑ...

Αναλυτικότερα ο τακτικός ερευνητής, διευθυντής Ινστιτούτου Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών Δρ. Χρίστος Τσαντήλας στην επιστολή του, σχολιάζοντας το χθεσινό ρεπορτάζ αρνείται ότι «υπήρξε αιφνιδιασμός των εργαζομένων εκ μέρους της διεύθυνσης του Ινστιτούτου για την παραχώρηση», προσκομίζοντας τα σχετικά έγγραφα. Σχετικά με τον «Σύλλογο Εργαζομένων του Ινστιτούτου Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών Λάρισας, ο οποίος αντιτίθεται στη συγκεκριμένη παραχώρηση, αυτός δεν υπάρχει και είναι δημιούργημα φαντασίας κάποιων». Σχετικά με την Ένωση Ελλήνων Ερευνητών που τάσσεται «στο πλευρό των εργαζομένων» αυτό δεν ισχύει. Ακόμη ο κ. Τσαντήλας αναφέρει ότι «δεν υπήρξε απόσυρση του θέματος από το Δ.Σ. του ΕΛΓΟ λόγω αντιδράσεων μελών του, ενώ ούτε ο Σύλλογος Εργαζομένων στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ συμπαραστέκεται στους εργαζόμενους του Ινστιτούτου».

Να διευκρινιστεί, αναφορικά με τη στάση της Ένωσης Ελλήνων Ερευνητών ότι πράγματι η ηγεσία της δεν έχει συμπαραταχθεί στο πλευρό των εργαζομένων του Ινστιτούτου, ενώ όπως μας δήλωσε ο πρόεδρός της Παναγιώτης Πλατής «για το θέμα της παραχώρησης εκτάσεων στο πρώην ΕΘΙΑΓΕ η Ένωση θα πάρει θέση όταν ενημερωθεί πλήρως, ενώ αντιπροσωπεία της θα παραστεί στη Λάρισα, στη σημερινή τελετή υπογραφή της σύμβασης». Είχε προηγηθεί δήλωση συμπαράστασης στον αγώνα των εργαζομένων του Ινστιτούτου από το μέλος της διοίκησης της Ένωσης Ελλήνων Ερευνητών Δημήτρη Μπαξεβάνη, η οποία όμως ήταν προσωπική και δεν αφορούσε συνολικά το όργανο.

ΓΕΩΤΕΕ-ΓΕΩΠΟΝΙΚΟΣ: ΜΕ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ...

«Πιθανή παραχώρηση εκτάσεων χωρίς ανταλλαγή ισάξιας έκτασης, η οποία ανταλλαγή μάλιστα θα έπρεπε να προηγείται της οποιασδήποτε παραχώρησης, δυσχεραίνει το έργο του Ινστιτούτου Βιομηχανικών & Κτηνοτροφικών Φυτών Λάρισας και υποβαθμίζει την έρευνα κάτι που φυσικά μας βρίσκει αντίθετους». Αυτό αναφέρει ,κοινή ανακοίνωση του ΓΕΩΤΕΕ, Παράρτημα Κεντρικής Ελλάδας και του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας, μετά τη συνάντηση που είχαν με τους εργαζόμενους του Ινστιτούτου, αποδεχόμενοι –όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ανακοίνωση- «αίτημα του Συλλόγου Εργαζομένων του Ινστιτούτου Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών Λάρισας, με θέμα «Παραχώρηση εκτάσεων του πρώην ΕΘΙΑΓΕ στον Δήμο Λαρισαίων».

Σύμφωνα πάντα με την ίδια ανακοίνωση που υπογράφουν οι πρόεδροι Κ. Καλόγηρος, Δημ. Σοφολόγης «στη συνεδρίαση, οι εργαζόμενοι του Ινστιτούτου κατέθεσαν τις απόψεις τους για την παραχώρηση των εκτάσεων, για την οποία ενημερώθηκαν αιφνιδίως και μέσω του Τύπου, θέμα που τους δημιούργησε ερωτηματικά. Η Δ.Ε. του ΓΕΩΤΕΕ/ΚΕ και το Δ.Σ. του Γ.Σ.Λ. ,αφού άκουσαν προσεκτικά τις απόψεις των εργαζομένων, σαν επιστημονικοί φορείς που ενδιαφέρονται πρωτίστως για την ανάπτυξη της έρευνας και κατά συνέπεια της αγροτικής παραγωγής επισημαίνουν ότι πιθανή παραχώρηση εκτάσεων χωρίς ανταλλαγή ισάξιας έκτασης, η οποία ανταλλαγή μάλιστα θα έπρεπε να προηγείται της οποιασδήποτε παραχώρησης, δυσχεραίνει το έργο του Ινστιτούτου Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών Λάρισας και υποβαθμίζει την έρευνα κάτι που φυσικά μας βρίσκει αντίθετους. Η ενδεχόμενη αξιοποίηση, προς όφελος της πόλης μέρος των εκτάσεων αυτών είναι θετική, εφόσον όμως διασφαλιστεί η ανταλλαγή των συγκεκριμένων εκτάσεων με άλλες δημοτικές εκτάσεις, ίσης γεωργικής αξίας, ούτως ώστε να εξασφαλιστεί και το σημαντικό ερευνητικό έργο του Ινστιτούτου, προς όφελος των αγροτών και της αγροτικής ανάπτυξης.

Ρ. ΚΑΡΑΛΑΡΙΩΤΟΥ: ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ...

Στην ανάγκη να διασφαλιστεί η ομαλή συνέχιση της καλλιέργειας και της σποροπαραγωγής σε συνδυασμό με το ερευνητικό και επιστημονικό έργο που γίνεται στις εκτάσεις του πρώην ΕΘΙΑΓΕ, βόρεια της Θεοφράστου, από το Ινστιτούτο Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών αναφέρθηκε η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Λαρισαίων, κ. Ρένα Καραλαριώτου, κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στο Ινστιτούτο.

Η κ. Καραλαριώτου, συνοδευόμενη από τους δημοτικούς συμβούλους κ. Δημήτρη Γεωργάκη και Βασίλη Παπαδημητρίου πραγματοποίησε συνάντηση με το ερευνητικό και διοικητικό προσωπικό του φορέα, τον διευθυντή του Ινστιτούτου, κ. Χρίστο Τσαντήλα και τον πρώην διευθυντή, κ. Βασίλη Σαμαρά, όπου είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για το έργο, στον τομέα της σποροπαραγωγής, που συντελείται από τους ερευνητές του Ινστιτούτου.

Η κ. Καραλαριώτου αφού άκουσε προσεκτικά τις απόψεις, προτάσεις και ανησυχίες των εργαζομένων, και την ενημέρωση που είχε από τον διευθυντή του Ινστιτούτου κ.Τσαντήλα έκανε την εξής δήλωση: «Το Ινστιτούτο Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών παράγει σημαντικό επιστημονικό και ερευνητικό έργο, στον τομέα της σποροπαραγωγής των κτηνοτροφικών φυτών και οσπρίων που παράγονται στην Ελλάδα. Ως «Λάρισα – Νέα Αρχή» στηλιτεύουμε την περίεργη... βιασύνη με την οποία η δημοτική αρχή σπεύδει να ολοκληρώσει την παραχώρηση των 220 στρεμμάτων του ΕΛΓΟ Δήμητρα, στον Δήμο Λαρισαίων και η οποία θα ολοκληρωθεί με την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης παραχώρησης, μεταξύ του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλη Αποστόλου και του δημάρχου Λαρισαίων, κ. Καλογιάννη. Η παράταξή μας στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 19ης Μαΐου 2016, που λήφθηκε η απόφαση για το συγκεκριμένο θέμα, πρέπει να τονίσουμε ότι απουσίαζε καθώς αποχώρησε διαμαρτυρόμενη. Συνεπώς την ομόφωνη απόφαση για το θέμα τη συζήτησαν και την έλαβαν μόνο τρεις δημοτικές παρατάξεις (τρεις απουσίαζαν). Είναι δεδομένο ότι η Λάρισα είναι μία μεγάλη πόλη και οι ανάγκες των κατοίκων της έχουν αυξηθεί. Οι εγκαταστάσεις του πρώην ΕΘΙΑΓΕ βρίσκονται πλέον στον αστικό ιστό της πόλης. Η ενδεχόμενη αξιοποίηση, προς όφελος της πόλης μέρος των εκτάσεων αυτών είναι θετική, εφόσον όμως διασφαλιστεί η ανταλλαγή των συγκεκριμένων εκτάσεων με άλλες δημοτικές εκτάσεις, ίσης γεωργικής αξίας, ούτως ώστε να εξασφαλιστεί και το σημαντικό ερευνητικό έργο του Ινστιτούτου, προς όφελος των αγροτών και της αγροτικής ανάπτυξης. Διανύουμε την 7η χρονιά κατά την οποία η χώρα μας μαστίζεται από την οικονομική κρίση και αποτελεί κοινό τόπο, ότι για να έλθει η πολυπόθητη ανάπτυξη, είναι μονόδρομος η στροφή στον πρωτογενή τομέα παραγωγής και η εξ ολοκλήρου στήριξή του.

Ο δήμαρχος, χωρίς να κάνει καμία διαβούλευση με φορείς όπως το ΓΕΩΤΕΕ, με εκπροσώπους των αγροτών, των εργαζομένων, με τον σύλλογο σποροπαραγωγών και να διενεργήσει μία ανοιχτή συζήτηση, ένα διάλογο, έφερε προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο την πρόταση για την απόδοση των μισών εκτάσεων του πρώην ΕΘΙΑΓΕ στον Δήμο. Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση, κατά την οποία αποχωρήσαμε διαμαρτυρόμενοι, δεν έφερε καν ολοκληρωμένο σχέδιο προς συζήτηση, προκειμένου να μην κινδυνεύσει η ομαλή συνέχιση του ερευνητικού και επιστημονικού έργου του Ινστιτούτου Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών και οι καλλιέργειες ψυχανθών και ποικιλιών σπόρων που γίνονται στις συγκεκριμένες εκτάσεις» τόνισε η κ. Καραλαριώτου και κατέληξε: «Πρέπει να διασφαλιστεί η ανταλλαγή των συγκεκριμένων εκτάσεων με άλλες δημοτικές εκτάσεις, ίσης γεωργικής αξίας, ούτως ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή συνέχιση των καλλιεργειών και του σημαντικού ερευνητικού έργου του Ινστιτούτου προς όφελος της αγροτικής οικονομίας. Αυτό είναι εφικτό και καλούμε τον κ. δήμαρχο, αλλά και τον κ. υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να το διασφαλίσουν, έτσι ώστε και η πόλη να «βγει» κερδισμένη, αλλά και την έρευνα και παραγωγή στον πρωτογενή τομέα να στηρίξουμε».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass