Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΡ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΒΑΓΓ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ:

Πάει πάρα πολύ καλά η καλλιέργεια κλωστικής κάνναβης

* Μέχρι τώρα καλλιεργήθηκε σε Αιτωλοακαρνανία, Εύβοια, Βοιωτία και Χανιά αλλά όχι στις εκτάσεις που επιθυμούσε το υπουργείο * Να αναλάβει την υποστήριξη της καλλιέργειας το Κέντρο Βάμβακος Καρδίτσας πρότεινε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσίευση: 18 Ιουλ 2016 10:45

ΑΘΗΝΑ, Του Γιώργου Μακρή

«Παρά τη θετικότατη ανταπόκριση που υπήρξε στη συγκεκριμένη προσπάθεια, οι εκτάσεις που καλλιεργήθηκαν δεν ήταν αυτές που, τουλάχιστον εμείς, επιθυμούσαμε. Τα στοιχεία δείχνουν ότι σε τέσσερις περιφερειακές ενότητες ανταποκρίθηκαν οι αγρότες: Αιτωλοακαρνανία, Εύβοια, Βοιωτία και Χανιά. Το ξεκίνημα έγινε, όμως και εμείς πιστεύουμε ότι θα υπάρξει πολλαπλασιασμός την επόμενη χρονιά και, κυρίως, γιατί τα πρώτα βήματα δείχνουν ότι η καλλιέργεια πάει πάρα πολύ καλά».

Με τις φράσεις αυτές έκανε τον πρώτο απολογισμό για την καλλιέργεια κλωστικής κάνναβης στην Ελλάδα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλης Αποστόλου μιλώντας στη Βουλή.

«Είναι αλήθεια ότι καθυστέρησε η χώρα μας. Και, μάλιστα, ιδιαίτερα δεν προφθάσαμε την καλλιεργητική περίοδο σε όλες τις περιοχές της χώρας, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει όχι μόνο η απαραίτητη ενημέρωση στους αγρότες, αλλά κυρίως σε πολλές περιοχές, παρ’ ότι ήθελαν κι άλλοι να μπουν, δεν πρόφτασαν, γιατί ήδη η καλλιεργητική περίοδος έμπαινε προς το τέλος της και δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν», πρόσθεσε ο κ. Βαγγέλης Αποστόλου υπενθυμίζοντας ότι «αποτελούσε υποχρέωσή μας, γιατί με τον Ν. 1307/2013 είχε ενσωματωθεί στην εθνική νομοθεσία το ενωσιακό δίκαιο που επέφερε την καλλιέργεια της συγκεκριμένης ποικιλίας».

ΚΑΡΔΙΤΣΑ

Να ανατεθεί στο Εθνικό Κέντρο Ποιοτικού Ελέγχου Βάμβακος της Καρδίτσας και ο ρόλος της υποστήριξης της καλλιέργειας της κλωστικής κάνναβης, πρότεινε από την πλευρά της μιλώντας στη Βουλή η βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χρυσούλα Κατσαβριά-Σιωροπούλου.

Όπως εξήγησε, «για την αξιοποίηση του Κέντρου αυτού προκειμένου να ανταποκριθεί αποτελεσματικά και στην καλλιέργεια της κλωστικής κάνναβης, απαιτούνται τρία πράγματα:

-Πρώτον, η συμπλήρωση του εξοπλισμού του για την μέτρηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών των ινών της κλωστικής κάνναβης,

-δεύτερον, η πρόσληψη τριών εξειδικευμένων επιστημόνων

-και, τρίτον, η εξασφάλιση των αναγκαίων πόρων για την εκπόνηση ερευνών και την εφαρμογή προγραμμάτων πειραματικής καλλιέργειας της κλωστικής κάνναβης, ώστε να φτάσουμε σε ασφαλή συμπεράσματα για την περαιτέρω ανάπτυξη της καλλιέργειας στη χώρα».

Ο ΕΛΓΟ -ΔΗΜΗΤΡΑ

«Αρμόδια αρχή είναι ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, ο οποίος βεβαίως και γνωρίζει όλες αυτές τις προϋποθέσεις που υπάρχουν από πλευράς του Ελληνικού Κέντρου Βάμβακος, όπως επίσης γνωρίζουμε όλοι ότι χρειάζεται να συμπληρωθούν αυτές οι προϋποθέσεις με αυτά που αναφέρατε εσείς από πλευράς εξοπλισμού, από πλευράς προσωπικού και από πλευράς των απαραίτητων πόρων», απάντησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και συμπλήρωσε:

«Όλα αυτά θα τα αξιολογήσει ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ ο οποίος ως αρμόδια αρχή έχει το δικαίωμα και εννοώ ότι δεν είναι υποχρεωτικό ούτε απέναντι στην ενωσιακή, ούτε και απέναντι στην εθνική νομοθεσία να προχωρήσει στην ανάθεση της συγκεκριμένης εργασίας.

Εμείς πιστεύουμε ότι όντως το Εθνικό Κέντρο Ποιοτικού Ελέγχου Βάμβακος έχει αυτές τις προϋποθέσεις, όμως ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ θα δει συνολικότερα το συγκεκριμένο ζήτημα και θα είναι αυτό που ουσιαστικά θα απαντήσει.

Η δική μας τοποθέτηση είναι συγκεκριμένη. Από κει και πέρα, δεν μπορώ να σας πω εγώ σήμερα, να το «δέσω» 100% ότι αύριο ξεκινάει το Ελληνικό Κέντρο Βάμβακος τη συγκεκριμένη διαδικασία. Θα το δούμε. Έχουμε τον χρόνο μπροστά μας».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass