ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΑΓΡΟΤΩΝ ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΣΕ ΟΓΑ, ΕΛΓΑ ΚΑΙ ΟΠΕΚΕΠΕ

Μπούτας: Δεν θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί...

* «Συνεχίζουμε μέχρι να ανατραπούν οι πολιτικές που ακολουθούν»

Δημοσίευση: 29 Ιουλ 2016 12:00

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στα υποκαταστήματα του ΟΓΑ, του ΕΛΓΑ και του ΟΠΕΚΕΠΕ στη Λάρισα πραγματοποίησαν χθες Θεσσαλοί αγρότες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των Ενωτικών Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων των νομών Λάρισας, Καρδίτσας και Τρικάλων.

Οι αγρότες διαμαρτυρήθηκαν για το νέο ασφαλιστικό καθεστώς, τον κίνδυνο να χαθούν αποζημιώσεις εξαιτίας των εκτιμήσεων σε πληγείσες καλλιέργειες που δεν γίνονται με ευθύνη της κυβέρνησης, καθώς και τη μεγάλη καθυστέρηση στην πληρωμή των ενισχύσεων και σειράς προγραμμάτων.

Ο πρόεδρος της ΕΟΑΣ Καρδίτσας, Βαγγέλης Μπούτας, τόνισε ότι «συνεχίζουμε τους αγώνες και μέσα στο καλοκαίρι, όπως υποσχεθήκαμε μετά τις 40 μέρες που βρεθήκαμε στα μπλόκα τον περασμένο χειμώνα και δεν θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί, μέχρι να ανατραπούν οι πολιτικές που ακολουθούν».

Ο κ. Μπούτας ανέφερε επίσης ότι «ο αγρότης θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι μόνο μέσα από οργάνωση και αγώνα ανατρέπονται αυτές οι πολιτικές που οδηγούν στο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς».

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα περίπου 1 εκατομμύριο στρέμματα που χτυπήθηκαν από πρόσφατες θεομηνίες και στα οποία δεν έχουν ακόμα γίνει οι εκτιμήσεις των ζημιών από τον ΕΛΓΑ, με ευθύνη της κυβέρνησης, καθώς και στην καθυστέρηση καταβολής στους αγρότες πολύ μεγάλων ποσών που τους αναλογούν από ενισχύσεις προϊόντων και μια σειρά προγραμμάτων.

Ο γνωστός αγροτοσυνδικαλιστής αναφέρθηκε παράλληλα στη νέα λυπητερή που φέρνει στους αγρότες η μείωση των ενισχύσεων από την Κοινή Αγροτική Πολιτική, ενώ επισήμανε ότι παραμένουν τα αιτήματα των πρόσφατων αγροτικών κινητοποιήσεων, όπως για παράδειγμα οι εγγυημένες τιμές, καθώς ήδη ακούγεται για ανοικτή τιμή στο βαμβάκι.

Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι δεν συναινεί ούτε στο απλούστερο των αγροτικών αιτημάτων, να σταματήσουν δηλαδή τα αγροτοδικεία, αφού δεν αποδέχθηκε σχετικές τροπολογίες που κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ.

Ο Βαγγέλης Μπούτας κατέληξε ότι οι αγρότες θα πρέπει να προχωρήσουν με οργάνωση στα σωματεία τους, αγώνες και συμμαχία με τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα που πλήττονται από τις ίδιες πολιτικές.

Από την πλευρά του, ο γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας, Στέλιος Τσικριτσής, αναφέρθηκε στην περικοπή των επιδοτήσεων, την καθυστέρηση επιστροφής του ΦΠΑ για το πετρέλαιο και την υπερ-φορολόγηση στο χύμα τσίπουρο, λέγοντας χαρακτηριστικά «εκεί που μας χρωστούσαν, μας πήραν και το βόδι»!

Χαρακτηριστική της κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει οι αγρότες είναι η επισήμανση που έκανε αγρότης από την Καρδίτσα ότι πούλησαν το στάρι προς 15 λεπτά το κιλό! Για 10 τόνους, με άλλα λόγια, είχαν έσοδα 1.500 ευρώ. «Μας κοροϊδεύουν, είμαστε καταδικασμένοι», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Μενέλαος Κατσαμπέλας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass